Trebao bih iz corela podici pdf file, ali da ne bude 40-ak mb vec manji. Rekli su mi da postoji tzv. "mali pdf", jel zna netko o cemu se radi? Ili neki drugi nacin komprimiranja pdf file-a otvorivog u readeru?
Unaprijed hvala!
Trebao bih iz corela podici pdf file, ali da ne bude 40-ak mb vec manji. Rekli su mi da postoji tzv. "mali pdf", jel zna netko o cemu se radi? Ili neki drugi nacin komprimiranja pdf file-a otvorivog u readeru?
Unaprijed hvala!
Najbolje bi bilo da ga zip-ujes i onda kad ti zatreba unzip-ujes.
Pa tu je problem - treba se moci normalno pregledavati u readeru, recimo kao kad podignes file na net koji se cita u browseru ali nije tako tezak kao inace pdf...
A i zipirani pdf je gotovo iste velicine kao i original...
Unaprijed hvala!
Jel riječ o grafičkoj pripremi za tisak?
EDIT: Imjenio grafiška u grafička.
Da da da da :))
Ali samo za dobivanje potrebnih brojeva za knjigu (isbn, cip) pa trebamo samo poslati file koji ce oni moci normalno procitati ali da bude sto manji...
Da da da da :))
Ali samo za dobivanje potrebnih brojeva za knjigu (isbn, cip) pa trebamo samo poslati file koji ce oni moci normalno procitati ali da bude sto manji...
Daj SS toga da vidim što ima tu 40 MB.Naslovnica, hrbat i zadnja stranica knjige?
Nemam to na ovom kompu, ali radi se o matematickoj knjizi, pa ima dosta slika (vektorskih, pravljenih u corelu), ostalo su formule i tekst - inace sve je radjeno u tri boje (crna, zuta, crvena) i njihovim rasterima...
Nemam to na ovom kompu, ali radi se o matematickoj knjizi, pa ima dosta slika (vektorskih, pravljenih u corelu), ostalo su formule i tekst - inace sve je radjeno u tri boje (crna, zuta, crvena) i njihovim rasterima...
Gledaj sama priprema za tisak generira veliki file, taj .PDF koji ti izađe van, može direktno na tiskanje.Za nekakvu ovjeru ili za taj ISBN probaj exportat u .JPG ili neki drugi format.Ili ako baš hočeš .PDF onda još exportaj jedanput u .PDF ili isprintaj u .PDF.Ovako teško da ćeš dobiti manji .PDF.Radim inače u Illustratoru, i obično to tako radim, jer svaki .PDF mi izađe van u velikoj rezoluciji 1:1 spreman za ispis i to su onda dota veliki fileovi.