Pozdrav,
imam problem s instalacijom windowsa 10.
Skinuo sam windows 10 na USB stick te stavio u biosima da se racunalo boota preko USB-a.
Problem je kod odabira diska na koji ce se windows skinuti. Ne pokazuje mi ni jedan disk.
Kako to riješiti?
Pozdrav,
imam problem s instalacijom windowsa 10.
Skinuo sam windows 10 na USB stick te stavio u biosima da se racunalo boota preko USB-a.
Problem je kod odabira diska na koji ce se windows skinuti. Ne pokazuje mi ni jedan disk.
Kako to riješiti?
..a možda da napišeš koji disk , koja matična ploča i da li se u BIOS-u vidi taj disk ?
Kako to riješiti?
Kod odabira imaš opciju odabira dvije mogućnosti boota sa USBa, jedna je "UEFI + naziv USBa" i druga je samo "naziv USBa",
probaj podesiti ovu drugu pa probati s njome.
Pogledao sam, no imam samo USB. Nema nigdje UEFI i naziv USBa...
U BIOS-u se vidi disk. Model diska je: Toshiba DT01ACA100, a matična ASROCK 980DE3/U3S3
U BIOS-u se vidi disk. Model diska je: Toshiba DT01ACA100, a matična ASROCK 980DE3/U3S3
Kako si izradio USB s kojega instaliraš Windows 10? S koje stranice si ga skinuo?
Na ovoj slici iznad (primjer) ti ne vidiš svoj HDD, jel tako?-pravila:
-sve mora biti 100% ispravno, npr disk, pa i struja, kablovi itd..
-sve mora biti podešeno (opcije u biosu), kompatibilno hw-soft (requirementsi OSa, kao VT, NX..).
-uefi ili legacy, uefi je za GPT, legacy za MBR. Disk (hdd-ssd) je u jednom ili drugom modu, tvornički neinicijaliziran može oba, jednom inicijaliziran ne može tj mora se obrisati-promijeniti (diskpart, clean, gpt-mbr).
-postavke biosa (koji može nuditi izbor uefi-gpt-mbr..) se podešava prije tj zna se što se želi, koji os, koji mod. Kod novijih računala default je uefi-gpt, kod starijih mbr mod. Neka računala (bios) nema opcije izbora (samo jedna stavka pa nije izbor mada teoretski može, ne može dok proizvođač ne napravi bios verziju koja to nudi).
-install medij (stikić) se radi u jednom-ili-drugom modu, npr rufusom, dok posotji i superdisk (superfloppy, stara emulacija diskete, fat32..) koji radi u oba moda tj ignorira ih, ali.. treba bootati u odgovarajućem modu a to ovisi o biosu i trenutnom stanju diska koji je možda neinicijaliziran pa može oboje ili je već u nekom gpt-ili-mbr modu (pa treba brisati-reinicijalizirati..). Msov tool-wizard kreira takav stikić. Razlika, msctoolom ne znaš ništa klikaš next i radi ako je sve jednako podešeno-kompatibilno, dok s rufusom možeš konkretno podesiti potreban mod gpt-ili-mbr.. a potrebno osnovno znanje o postavkama biosa i kako se pokreće CMS-QBM (F-tipke, f-8-9-12.. i sl.) tj ne bios bootorder nego baš boot meni biosa za izbor medija, jer tad ovisno o postavkama biosa, ako podržava i ako je tako podešen, tad medij prikaže u dva moguća moda-boota, kao uefi-gpt i kao legacy-mbr i tad biraš onaj boot mod sa stikića koji ti treba ili ideš na ćoravo pa ako nije jedno, reboot u drugo i radi..
bios-disk-install, sve troje u istom modu, dok se postavke i opcije biosa mogu razlikovati. Nema pravila za default pa reset biosa ne znači ništa, osim što je većina novih default gpt-uefi (fastboot, sec.boot, ahci itd..) i teoretski 90% korisnika može na default, dok oni koji žele nešto drugo tad znaju gdje-što podesiti (npr za multiboot, za dos-xp-w7-w10-linux-macos..).
-ako nešto od tog troje nije u istom modu, nema dostupnog diska. Ili je disk neispravan, kabel, struja itd. (jer početnici čak i to zaborave spojiti..).
-auti koriste gorivo, dizel-benzin.. ista stvar, vozač mora znati ili će imati problem.. a sve kreće izradom stikića tj moda u kojem će bootati pa ništa ne znači što radi na jednom računalu, ne mora na drugom upravo zato jer nisu iste postavke biosa, diska.. dok je sam installer identičan, tj osu je nevažno koji mod, gpt-mbr i nema baš nikakve razlike za kvalitetu-brzinu i sl. što se tiče korištenja. Jedina razlika, novi GPT dozvoljava proizvoljan broj primarnih (bootabilnih) particija, dok je stari mbr ograničen na 4 primarne-boot (nevažno) + važnije, mbr može bootati s diska do 2TB.. za sad većina ima manji disk pogotovo ssd, ali kako raste kapacitet (pada cijena) i veći diskovi će doći i tad će GPT biti potreban za boot disk. Za storage disk je nevažno. Pogotovo što dobar dio korsnika već ima dva diska, manji ssd i veći-storage hdd pa se ne primjeti problem boota s +2tb diska.
-potraži kako se pali quick-boot meni ili CMS ili kako god se to nazove za tvoju MBO-bios.. ako nije F-8-9-12.. možda INS-ESC-.. možda enter, možda provo treba omogućiti izbor u biosu (saveati-reboot...).
-napravi mscootlom stikić ili napraviš dva stikića rufusom + neki biosi traže patch za boot (jer je MS kroz OEMe kemijao i izmislio umjetnu nekompatibilnost da bi onemogućio install xp-w7 na nova računala..)
-gpt traži x64bitni os, w10, većina proizvođača za novi hw daje isključivo 64bitne-w10 drivere .. pa tako bez drivera ne možeš birati nešto drugo. Stariji (5-10) hw ima drivere za npr xp-w7-w10 i 32-64bit .. dok starije od tog 99% ima samo 32bitni driver za xp... pa nekog izbora ni nema tj kad prođeš install tad je prva iduća stvar driver i tek tad je računalo upotrebljivo. Sve to trebaš imati posloženo prije nego kreneš podešavati BIOS, tj to se radi prije installa i kasnije se ne dira. Zato treba znati te osnovne stvari, lako je.. :)
Stara MBO ali morala bi raditi, samo za HDD kontrolor postavi na AHCI a disk normalno spoji na prvi SATA priključak (6Gb/s).
USB vidimo iz prve poruke da normalno radi i boota pa je jedino pitanje da li je starija verzija win10 koja mora raditi ili nešto novija sa opcijom za UEFI ili BIOS (Lagacy) koja tebi treba.
Normalno Win 10 se skida samo sa Mikrosoft stranice a ne sa nekih divljih.
Hvala svima na pomoći, riješio sam problem na vrlo jednostavan način.
Promijenio sam USB s NTFS na FAT32 i nakon toga se disk pojavio.
Hvala svima na pomoći, riješio sam problem na vrlo jednostavan način.
Promijenio sam USB s NTFS na FAT32 i nakon toga se disk pojavio.
-objašnjenje (zašto to radi..)..
-zbog 'standarda' :)
-mada je u tome realno divlji zapad, fat32 je univerzalni boot standard za sve oseve-biose, jer je free-besplatno i zato podržavaju svi uređaji (bios-stikić) + boot standard prilagođen upravo tome i superdisk/floppy emulacija (neograničeno na 1,44mb po ostalom kao disketa).
-takav disk može bootati u bilo kojem modu, gpt-mbr tj on nema mod jer nije 'disk' nego (emulacija) disketa i time druga pravila boota-sektora.. ali ograničen na fat32 standard-kapacitet upravo zbog sektora (može se napraviti veći od 32gb ali tad nije bootabilan, najlogičnije-najsigurnije je koristiti stikić do 8-16gb, ne veće od 32/64..
-tad neovisno o modu biosa i diska stikić boota, odnosno ne ovisi se o trećem-mediju kao što je to kod izrade npr rufusom kad konkretno sve izaberemo. Razlika, kad korisnik zna što mu bios podržava ili kako podesiti tad radi svaka kombinacija + rufus nudi sve opcije ali sve mora biti usklađeno-kompatibilno, jedna pogrešna i nema dalje dok na ovaj način to preskačemo kao uvjet. Upravo tako msctool kreira defaultno stikić i zato je 'bolji' za početnike (jedna mogućnost greške manje, ali rufus je jači kad treba kemijati no tad možda treba dva stikića da bi radilo u svim računalima).