Dual boot Ubuntu + Win7, SSD+HDD

poruka: 15
|
čitano: 5.472
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Bok svima.

Planiram uskoro kupiti SSD i zanima me ima li tko iskustva sa ovakvim setupom instalacije:
SSD - Win7 i Ubuntu, instalacije svih programa (dvije particije, svaka za jedan OS)

HDD - tri particije, jedna na Ubuntu, jedna za Win, jedna shared

Je li izvedivo i koliko je komplicirano jer nemam baš tjedan vremena za kopanje po tome. Čim manje kopanja po registryju i slične kemije tim bolje.

Hvala,

Luuka

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Dual boot Ubuntu + Win7, SSD+HDD

Pa instaliraj win 7 na ssd, onda instaliraj ubuntu na ssd, win 7 ima dual boot manager pa ce te pitat pri paljenju kompa koji os oces.

Komp ti prepoznaje sve particije, tako da ti ne treba ta shared, jer ti mozes iz ubuntua uc u ti particiju za win7, a mozes i iz win7 uc u tu particiju za ubuntu:)
Mada neznam koji ce ti vrag 2 različita os-a, jedino ako ti za posao treba, ja sam imao isti taj setup(samo bez ssd-a :D) i nakon tjedan dana sam stalno na windowsima bio, nisam imao jednostavno potrebe ic na ubunutu, mozda ces ti obrnuto, ali ne vjerujem da ce ih oba koristit:)

Battlelog: Xtream_gjurki
17 godina
neaktivan

Ne vidim zašto bi to bio ikakav problem? Nemam SSD, ali čisto sumnjam da se korištenje bilo kako razlikuje od normalnog HDD. Ako si ikada sam instalirao ili Win ili Linux nebi trebao imat nikakvih problem sa namještanjem setup-a kakvog ti želiš.

U registryu nećeš, skoro sam 100% siguran, morat ništa dirat.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Za posao, da. Linux je ipak zakon za bilo kakav development koji uključuje servere, git, ssh, apache konfiguriranje i sl.

Na Windowsima dok sam sve to upogonio je prošlo previše vremena.

A gledao sam par tuoriala na netu pa dosta njih je nešto dodatno moralo kemijat što mi je bilo čudno. A HDD stavim NTFS i to bi trebali svi vidjet i koristit. Izgleda mi jednostavno, al malo su me ti tutoriali uplašili :D

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
Poruka je uređivana zadnji put ned 19.5.2013 18:16 (Luuka).
13 godina
neaktivan
Luuka kaže...

Za posao, da. Linux je ipak zakon za bilo kakav development koji uključuje servere, git, ssh, apache konfiguriranje i sl.

Na Windowsima dok sam sve to upogonio je prošlo previše vremena.

A gledao sam par tuoriala na netu pa dosta njih je nešto dodatno moralo kemijat što mi je bilo čudno. A HDD stavim NTFS i to bi trebali svi vidjet i koristit. Izgleda mi jednostavno, al malo su me ti tutoriali uplašili :D

Aha, onda okej:)
Ma nemaš se šta brinut, to je skroz jednostavno, mislim da mozes i ubuntu prvi instalirat, jer i on ima dual boot manager, ali ja sam isao sa win7 i radilo je, tako da bolje ne riskirat, registry nemoras nis dirat, svi hardovi ce ti bit prikazani:)

Battlelog: Xtream_gjurki
17 godina
neaktivan

Prvo Win, onda Ubuntu. U protivnom, ako instaliras prvo Ubuntu pa Win, Win ce GRUB (bootloader) pregaziti sa svojim bootloaderom koji prepoznaje samo Windowse i neces moci bootati Ubuntu. Dakle, prvo Windowse, onda Ubuntu tako da GRUB pregazi bootloader od Windowsa, jer GRUB prepoznaje sve OS-ove (veliku vecinu njih).

A mozes i Ubuntu pa Win, ali onda moras naknadno (re)instalirati GRUB, a velis da ti se neda natezati, onda bolje obrnuto i nemas brige.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!

3 1 hvala 0
16 godina
Luuka kaže...

Bok svima.

Planiram uskoro kupiti SSD i zanima me ima li tko iskustva sa ovakvim setupom instalacije:
SSD - Win7 i Ubuntu, instalacije svih programa (dvije particije, svaka za jedan OS)

HDD - tri particije, jedna na Ubuntu, jedna za Win, jedna shared

Je li izvedivo i koliko je komplicirano jer nemam baš tjedan vremena za kopanje po tome. Čim manje kopanja po registryju i slične kemije tim bolje.

Hvala,

Luuka

- disk je disk, za instalaciju nema bitnih razlika (osim optimalnog rasporeda ograničenog kapaciteta).

-problem, tipovi particija. Win ne nudi (osim kroz diskpart) kreiranje extended, bit ćeš ograničen u konbinaciji... ili nećeš jer imaš dodatni HDD.

- matematika:

-win kreira boot particiju + sys. (dvije). Uobičajeno je još jedna korisnička, pa je to već 3.

-linux ovisno o distri, ako je na prazan disk, nudi npr 3-4 particije (boot-root, home, swap..)

-pošto standard ograničava na 4 primarne, jasno da je tad potrebna extended s logičkim particijama koje nemaju ogrnaičenja.

... naravno postoji EFI, ali to te opet ograničava za linux distre (i otežava ponekad potrebne stvari kao boot s livea i sl).

-za početnika je bolje odspojiti drugi disk dok instalira multiboot .. tako nema zabune koji disk-particija odnosno gdje je boot manager.

Prvo ide win pa linux koji doda (izbor) npr GRUB. Ako se nešto desi svaki boot potpravljaš njegovim installom (medijem).

Previše nepoznanica u formuli za sam SSD (veličina, namjena-aplikacije.. i cilj). Tako da ima barem desetak kombinacija oko rasporeda (vjerojatno nećeš iz prve pogoditi optimalan izbor, pokušaj par puta ..).

Luuka kaže...

... A HDD stavim NTFS i to bi trebali svi vidjet i koristit. Izgleda mi jednostavno, al malo su me ti tutoriali uplašili :D

- podatke koje želiš koristiti između raznih OSeva stavljaš na FS kojeg svi podržavaju, jednako kao za USB-disk, najlogičniji izbor je NTFS (jer je FAT32 ograničen na 4GB). Može i npr ext (imaš driver za win) ali nema bitne razlike. Zgodan je i npr EaseUS jer može browsati ext.

- to ne mješaj s npr linuxovom /home particijom, wind-sys, win-users.. jer može biti problema s permisionima. Ako je to npr downloadana muzika, jednostavno podesiš download ili movneš na taj disk.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.5.2013 10:29 (ihush).
17 godina
Luuka kaže...

Čim manje kopanja po registryju i slične kemije tim bolje.

{#}

16 godina
neaktivan

Napokon da sam kupio SSD, sutra bi mi trebo doć pa ću se krenut igrat.

Trenutna situacija:

- instraliran win7 na HDD

Željena situacija:

- dualboot win7+ubuntu na SSDu

- HDD bez promjena

Put kojim mislim krenuti:

- odspojiti HDD, ubaciti SSD

- instalacija win7 na SSD, drivera i svega kaj treba

- instalacija ubuntua na SSD

- podešavanje bla bla

- spajanje HDDa

Kako mislim da bi ovo trebalo radit:

- u biosu se postavi da je ssd primary boot device i onda biram boot s njega koji želim

- hdd postaje skup particija bez utjecaja na sam sistem

- ako se ne-daj-boze nešto desi sa SSDom imam spremno staro stanje na HDDu kao backup

Može li u ovakvom setupu doći do konflikta drivera i sličnih čudesa pošto će dvije win7 instalacije živit na dva diska?

Nekak bi zaključil da ne, al reko da pitam, možda je netko imao sličnih iskustava.

Hvala

16 godina
Luuka kaže...

..Može li u ovakvom setupu doći do konflikta drivera i sličnih čudesa pošto će dvije win7 instalacije živit na dva diska?

.

- ne, dok je svaki OS na svojoj particiji (i odgovarajuće aplikacije, dokumenti, permisioni..), nema smetnji... tj možeš imati bilo koji broj-multiboot-OSeva, istih različitih.. svejdno.

btw, u biosu ti je već postavljen SSD kao boot, samo treba pripaziti kod spajanja drugog diska (da se ne promijeni).. Da bi SSD stvarno bio boot, najsigurnije je odspojiti HDD dok instaliraš... (jer OS ne slijedi postavke BIOSa, linux i noviji win pristupaju direktno kao particija-path.., čak je bitno koji fizički port postaviš)

edit: btw, koraci koje si naveo su OK, jedino fali 'nulti' (prije instalacije win OSa), priprema particija. Jer za vrijeme installa ne nudi tip particije (samo primarne) i to može biti problem, ograničen si na 4.

Prijedlog, kreiraj jednu malu boot particiju (aktivna primarna), jednu extended u kojoj su ostale.. koje kreiraš kad instaliraš OS. npr linux swap, pa win7, pa root, pa ...

Dodatni prijedlog, baci pogled na defaultnu Suse raspored particija, pokušaj isto to pravilo primijeniti na win, tj odvojiti temp-swap.. na SSDu je seek jednak, ali možda poželiš muvnuti na HDD (mislim da to nema potrebe-čuvati SSD, garancija, ali možda zbog kapaciteta..) tad ti je za par OSeva potrebno 4-6 particija.. + radne za dokumente, desktop itd..

edit2. -- kasno. Ovo je zgdno probati dok možeš formatirati i igrati se.. važno da je sve OK, onako kako si želio.

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.10.2013 14:12 (ihush).
16 godina
neaktivan
ihush kaže...
Luuka kaže...

..Može li u ovakvom setupu doći do konflikta drivera i sličnih čudesa pošto će dvije win7 instalacije živit na dva diska?

.

- ne, dok je svaki OS na svojoj particiji (i odgovarajuće aplikacije, dokumenti, permisioni..), nema smetnji... tj možeš imati bilo koji broj-multiboot-OSeva, istih različitih.. svejdno.

btw, u biosu ti je već postavljen SSD kao boot, samo treba pripaziti kod spajanja drugog diska (da se ne promijeni).. Da bi SSD stvarno bio boot, najsigurnije je odspojiti HDD dok instaliraš... (jer OS ne slijedi postavke BIOSa, linux i noviji win pristupaju direktno kao particija-path.., čak je bitno koji fizički port postaviš)

Da, tak sam i napravio, sinoć sam se igrao s tim. Sve šljaka :D

15 godina
neaktivan

Pozdrav, 

da ne otvaram novu temu, samo pitanjce.

Dakle nabavio sam SSD, i sad spojio i instalirao WIN 7. (prvi puta se susrečem sa SSD-om)

Postojeće WIN na HDD-u nisam dirao, i želim da ostanu, da imam DUAL BOOT.

E sad, prilikom ponovnog paljenja kompa, nakon BIOS logo-a samo mi dođe black screen sa onom titrajučom crticom u gornjem lijevom uglu i tako stoji.

U BIOSu stoji da je 1st boot SSD.

Ukoliko ištekam samo SSD, prilikom paljenja me pita koje WIN želim podiči (iako je SSD ištekan), ukoliko izaberem one sa SSD, naravno javlja grešku, a ukoliko odaberem sa HDD - njih ispravno učita.

Ukoliko ištekam HDD, uopće ne prepoznaje SSD kao bootabilni disk.

E sad, čitam ovaj forum i preporuka je da se HDD išteka prilikom instalacije SSD-a. Ja to još nisam probao, nisam znao da bi trebalo ištekati disk. (je li upravo to razlog?)

Nisam pokušao ponovno sam jer sam već 3 puta odradio reinstalaciju na SSD-u i uvijek se isto javlja, pa sam htio vidjeti na forumu imate li neki savjet za mene.

Također, u BIOSu nemam opciju aktivacije AHCI opcije, je li u tome problem? ASUS M4A88T je matična i ima najnoviji BIOS :S

Svaki savjet dobrodošao.

Hvala

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

(Odgovor Luuki) Moraš najpre erase(izbrisat ) SSD disk,a njega brišeš s pomoću programa za brisanje a ne običnim formatiranjem iz windowsa!/tako je kod mog Samsung SSD-a.Nakon toga kada je SSD pravilno izbrisan -iskopčat HDD i stavit OS(Windows 7)(svježa instalacija) na SSD(pri tome HDD mora biti znači iskopčan fizički!)

pozz.

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.12.2015 23:20 (mark7).
16 godina
MS11 kaže...

Pozdrav, 

da ne otvaram novu temu, samo pitanjce.

Dakle nabavio sam SSD, i sad spojio i instalirao WIN 7. (prvi puta se susrečem sa SSD-om)

Postojeće WIN na HDD-u nisam dirao, i želim da ostanu, da imam DUAL BOOT.

E sad, prilikom ponovnog paljenja kompa, nakon BIOS logo-a samo mi dođe black screen sa onom titrajučom crticom u gornjem lijevom uglu i tako stoji.

U BIOSu stoji da je 1st boot SSD.

Ukoliko ištekam samo SSD, prilikom paljenja me pita koje WIN želim podiči (iako je SSD ištekan), ukoliko izaberem one sa SSD, naravno javlja grešku, a ukoliko odaberem sa HDD - njih ispravno učita.

Ukoliko ištekam HDD, uopće ne prepoznaje SSD kao bootabilni disk.

E sad, čitam ovaj forum i preporuka je da se HDD išteka prilikom instalacije SSD-a. Ja to još nisam probao, nisam znao da bi trebalo ištekati disk. (je li upravo to razlog?)

Nisam pokušao ponovno sam jer sam već 3 puta odradio reinstalaciju na SSD-u i uvijek se isto javlja, pa sam htio vidjeti na forumu imate li neki savjet za mene.

Također, u BIOSu nemam opciju aktivacije AHCI opcije, je li u tome problem? ASUS M4A88T je matična i ima najnoviji BIOS :S

Svaki savjet dobrodošao.

Hvala

- da si čitao n avrijeme (prije) tad tog problema nebi bilo, tj installer je vidio (stari HDD) boot i tamo dodao svoj upis, zato je savijet odspojiti... i tad bi boot bio kreiran na SSDu. (i sve bi radilo po planu..).

mark7 kaže...

(Odgovor Luuki) Moraš najpre erase(izbrisat ) SSD disk,a njega brišeš s pomoću programa za brisanje a ne običnim formatiranjem iz windowsa!/tako je kod mog Samsung SSD-a.Nakon toga kada je SSD pravilno izbrisan -iskopčat HDD i stavit OS(Windows 7)(svježa instalacija) na SSD(pri tome HDD mora biti znači iskopčan fizički!)

pozz.

posebno brisanje nije potrebno, nepotrebna kompliciranja za početnika.. proizvođači neke stvari savjetuju iz različitih razloga. (ima smisla nakon pada performansi.. ne u ovom slučaju).

KISS za početnike kaže, bez toga.

ukloniti particije (sve) i ponoviti clean install sa spojenim SSDom bez HDDa.. to se može u samoj install proceduri (obrisati, button Advanced..).

14 godina

Uključi PP.

root
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice