Pozdrav!
Nisam u potpunosti siguran dal sam otvorio temu na ispravnom mjestu, no trebao bih malu pomoć.
Koristim SSD kao disk na kojem imam OS i programe dok HDD koristim kao storage disk za multimediju, podatke i igre. U zadnje vrijeme sam primjetio da kad sam na internetu ili čak i u idle HDD često ''zakrči'' na trenutak kao da nešto čita/piše na njega iako trenutno ne radim ništa što bi zahtijevalo HDD.
Malo sam pratio Resource monitor i zna mi se na D disku (HDD) pojaviti proces $Mft (NTFS Master File Table) i $Log File ( NTFS Volume Log) što me buni jer smatram da bi to trebalo biti na SSD disku gdje je OS instaliran.
Također, kopajući još malo vidio sam da mi je u Disk Managementu HDD postavljen na Disk 0, te piše pokraj njega primary partititon, a SSD je na disk 1.
Prilikom instalacije OS-a (Win 10), HDD je isključen iz računala i tek nakon potpune instalacije je ponovno uključen.
Konkretno, moja pitanja su:
- Koja je svrha tih NTFS fileova, te ima li kakvog razloga za brigu jer se dešavaju i na D disku?
- Ima li problema što je SSD postavljen iza HDD u Disk Managementu?
- Ima li išta od toga utjecaj na HDD u smislu performansi (lag u igrama uzrokovan zapisivanjem podataka u te tablice ili nešto slično?)