Disk management - kako postaviti SSD kao primarni

poruka: 5
|
čitano: 1.577
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina

Pozdrav! 

Nisam u potpunosti siguran dal sam otvorio temu na ispravnom mjestu, no trebao bih malu pomoć.

Koristim SSD kao disk na kojem imam OS i programe dok HDD koristim kao storage disk za multimediju, podatke i igre. U zadnje vrijeme sam primjetio da kad sam na internetu ili čak i u idle HDD često ''zakrči'' na trenutak kao da nešto čita/piše na njega iako trenutno ne radim ništa što bi zahtijevalo HDD.

Malo sam pratio Resource monitor i zna mi se na D disku (HDD) pojaviti proces $Mft (NTFS Master File Table) i $Log File ( NTFS Volume Log) što me buni jer smatram da bi to trebalo biti na SSD disku gdje je OS instaliran.

Također, kopajući još malo vidio sam da mi je u Disk Managementu HDD postavljen na Disk 0, te piše pokraj njega primary partititon, a SSD je na disk 1.

Prilikom instalacije OS-a (Win 10), HDD je isključen iz računala i tek nakon potpune instalacije je ponovno uključen.

Konkretno, moja pitanja su:

- Koja je svrha tih NTFS fileova, te ima li kakvog razloga za brigu jer se dešavaju i na D disku?

- Ima li problema što je SSD postavljen iza HDD u Disk Managementu?

- Ima li išta od toga utjecaj na HDD u smislu performansi (lag u igrama uzrokovan zapisivanjem podataka u te tablice ili nešto slično?)

Molim nove članove da mi ne šalju PM u vezi ETS 2 multiplayera jer više ne odgovaram na takve poruke. Sve je objašnjeno u temi! Dajte si malo truda i u par minuta ćete pronaći sve odgovore.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Disk management - kako postaviti SSD kao prima
Igzy20 kaže...

Pozdrav! 

Konkretno, moja pitanja su:

- Koja je svrha tih NTFS fileova, te ima li kakvog razloga za brigu jer se dešavaju i na D disku?

- Ima li problema što je SSD postavljen iza HDD u Disk Managementu?

- Ima li išta od toga utjecaj na HDD u smislu performansi (lag u igrama uzrokovan zapisivanjem podataka u te tablice ili nešto slično?)

svaki fizički disk ti mora imati svoj File Table u kojem su zapisane particije na tom disku i slično.

kako su ti spojeni diskovi? onakim redom kako su ti spojeni na sata portove na matičnoj, tim redom se prikazuju

11 godina

Za poredak kojim su spojeni nisam siguran, moram baciti oko na matičnu onda. A za Mater table nisam znao da svaki disk ima svoje, tako da me to bunilo.

Znači, u globalu ne bi trebalo biti problema što je tako spojeno?

Molim nove članove da mi ne šalju PM u vezi ETS 2 multiplayera jer više ne odgovaram na takve poruke. Sve je objašnjeno u temi! Dajte si malo truda i u par minuta ćete pronaći sve odgovore.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Igzy20 kaže...

Znači, u globalu ne bi trebalo biti problema što je tako spojeno?

vjerojatno ne, a i ako bude lako prespojiš tako da ssd bude u portu ispred porta na koji je obični hdd spojen

9 godina
odjavljen
Nista ne diraj. To tako funkcionise
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice