Deinstalacija programa (WIN10)

poruka: 29
|
čitano: 15.533
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina

Pozdrav forumaši.

Imam pitanje, ali prije malo povijesti.

Prije 2 tjedna mi se nešto "nastanilo" (op.a. maliciozno), a WIN Defender nije napravio posla kak treba.

Tada sam instalirao i 360 Total Security, i Aviru i Avast-a.

Svo troje je uspjelo riješiti problem.

Nakon toga htio sam deinstalirati te 3 programe.

Čitao sam (tu na forumu) da ljudi preporučuju: Ashampoo Uninstaler, Revo, Eld, Nedlm, Total Uninstal,...

Ja odabrao Total Uninstaler.

On odradi posao, obriše kompletno sve (registre,...), ali kod ponovnog pokretanja, opet su sva tri programa tu (aktivna). Vidi ih se u BACKGROUND PROCESSES.

Pitanje: kako je to moguće?

Kad se "sve obriše", kao je moguće da su ostali "instalirani"?

Koja je poanta deinstalacije, kad su ostali na računalu?

Tnx

P.S.

ipak je više pitanja, a ne samo jedno.

0 0 hvala 0
11 godina
Re: Deinstalacija programa (WIN10)

- Obično za nepotrebne programe prvo napravim uninstall iz "Apps and Features"

- U "Start Up" očistim ostatke pa restartam PC.

- Nakon toga obiđem "Program Files" i "App Data" po pod-direktorijima ostatke obrišem.

- Tada se pregledaju registri npr. sa "Glary Utility"  .. i meni dovoljno.

ps: Koristim samo Win. Defender ( po potrebi i Malwerbyte) a ako mi je nešto jako sumnjivo ne radim samo Quick Scan već skan cilog PC i to iz startupa nakon reseta.

....a nikad nisam imao problema sa virusima obično bude par PUP .

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.2.2018 18:47 (AF139).
8 godina
lovator1973 kaže...

On odradi posao, obriše kompletno sve (registre,...), ali kod ponovnog pokretanja, opet su sva tri programa tu (aktivna). Vidi ih se u BACKGROUND PROCESSES.

Suvremeni malware može biti "naoružan kojekakvim funkcionalnostima. Nevelim da je kod tebe riječ o nečemu sličnome , no nabrojaću ti neke od mogućnosti:

Vrlo bitno bi bilo utvrditi vrijeme i način ( vektor ) zaraze. To može biti neki malware koji je došao u vidu datoteke koja sama po sebi nije maliciozna pa ju niti antiviruse neprepoznaju kao prijetnju , no ta datoteka pokreće instalaciju ( i download, ili oboje ) maliciozne skripte , i onda se ta prvotna datoteka negdje zavukla i svaki puta iznova ( nakon kaj ti deinstaliraš njen nusprodukt )  pokreće download i instalaciju maliciozne skripte. I to sve može biti odrađeno vrlo brzo nakon boota os-a pa se tebi čini da je ona stalno tu...

Druga mogućnost je u tome kaj postoje malweri koji će preživjeti čak i format diska jer se u jednom trenutku preseli u ram pa se nakon restarta vrati na svoju poziciju na disku.

Treća mogućnost je u tome da postoje malweri koji se ugnijezde u firmware neke hardverske komponente i tvoj antivirusni scan na disku ju nemože trajno izbrisati tj izbriše nusprodukt no nakon restarta se iz prvotne datoteke ( skrivene u firmweru ) ponovno pokrene i nemora se čak niti instalirati već može biti i portabilna , i ako je tu riječ o par desetaka Mb onda se te radnje odvijaju vrlo vrlo brzo....

Može ti biti zaražen i neki dodatak u browseru , ili neki office dokument koji uvjek iznova pokreće akciju....

Uglavnom, ako baš hoćeš 101% biti siguran, full format live linuxom pa gašenje ( ne restart ) , na čistom pc-u download najnovijeg win iso imagea ( sa ms stranice ) , kreiranje install medija i clean install na ovo računalo na kojem si napravio full format....

16 godina
lovator1973 kaže...

..

..

-umjesto 'pravog' rješenja, nasjedaš početnicima-naivcima i fixaš jedan problem ali napraviš drugi.. upravo takvim uninstallerom ..

-jer win ima recovery, ošteti se nešto sys, automatika vrati i sve radi.. u idiličnom svijetu. Realno, isto to kriste i malware i sad kad je sys oštećen, (recimo malwareom ili uninstallerom) sys nema što nego vratiti se korak nazad (uobičajeno za pogrešan driver..) na prethodno stanje, rezerbvna guma. Ako je ta rezervna guma šuplja (čitaj zaražena) malwareom, tad je zapravo nemaš.. i OS se sad vrti u krug.

drugi put, u pokušaju spašavanja pokušaj ne ubiti pacijenta.. tri antivirusa, uninstalleri.. to ubije sve, ali problem, uz malware i 'pacijenta'. Ne slušaj baš sve savijete (ako što ne bi ušao u ljekarnu i popio sve lijekove.. -jednako vrijedi za sve ostale stvari pa i računalo).

Kako popraviti? Vjerojatno nikako, clean ili reinstall.. možda ali s reinstallom je rizik da će sve ostati jednako. Clean je jedini 'siguran' način, a to nije fix-popravak, nego novo pa nije neka pomoć. (praktički si jednako mogao i bez muke oko čišćenja malwarea, odmah formatirati i instalirati clean ili imati backup-restore negjde na sigurnom, izvan dohvata malwarea..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
neaktivan
lovator1973 kaže...

Pozdrav forumaši.

Imam pitanje, ali prije malo povijesti.

Prije 2 tjedna mi se nešto "nastanilo" (op.a. maliciozno), a WIN Defender nije napravio posla kak treba.

Tada sam instalirao i 360 Total Security, i Aviru i Avast-a.

Svo troje je uspjelo riješiti problem.

Nakon toga htio sam deinstalirati te 3 programe.

Čitao sam (tu na forumu) da ljudi preporučuju: Ashampoo Uninstaler, Revo, Eld, Nedlm, Total Uninstal,...

Tnx

P.S.

ipak je više pitanja, a ne samo jedno.

Nikada instalirati tri antivirusna programa na računala jer će ti to u većini slučajeva izazvati probleme. Za skeniranje računala koristi MBAM, HitmanProEmsisoft Emergency Kit i Zemana Anti-Malware. Ako pak sumnjaš na težu zarazu, skineš Kaspersky Rescue CD, napraviš bootabilni DVD/USB i s njim obaviš skeniranje, ali najbolje je napraviti formatiranje diska i clean install Windowsa.

Što se deinstalacije tiče, Revo Uninstaller Free ti je i više nego dovoljan. On direktno nakon deinstalacije pronalazi sve što je od programa ostalo. Naravno, ne može pronaći apsolutno sve što je program ostavio, ali može većinu toga i to vrijedi za sve uninstallere.

Kod deinstalacije antivirusnih programa, preporučeno je koristiti deinstalacijske alate od proizvođača samog antivirusa iz razloga što se antivirusni programi duboko integriraju u sustav, pa antivirusna kompanija zna najbolje što smije obrisati, a što ne. Antivirusi se često ne uklone do kraja, pa ti u pozadini može ostati raditi proces kojeg nećeš moći lako ukloniti.

Ako sumnjaš u kvalitetu Windows Defendera i želiš ga zamijeniti, Kaspersky FreeBitdefender Free i Avast Free su ti vrlo dobri besplatni antivirusni programi.

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.2.2018 19:22 (Marko :D).
11 godina

Koliko se vidi u jedinom postu on je RJEŠIO problem sa malwerom ali nezna kako maknuti potpuno te AV programe ...

14 godina
neaktivan

U gornjem postu sam napisao. Skine se deinstaler od proizvođača antivirusa, pokrene komp u Safe Mode i krene se u deinstalaciju antivirusnog programa preko tog alata. Neki antivirusni programi nemaju svoj deinstaler, ti se onda uklanjaju s Revo Uninstaller-om.

360 Total Security nema svoj deinstaler, pa ga se može ukloniti s Revo Uninstaller-om. Za uklanjanje Avire slijedi ove upute, a za uklanjanje Avasta skini Avast Uninstall Utility.

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.2.2018 20:27 (Marko :D).
13 godina
AF139 kaže...

Koliko se vidi u jedinom postu on je RJEŠIO problem sa malwerom ali nezna kako maknuti potpuno te AV programe ...

Tako je.

Problem je "nestao", ali me iritiraju ova 3 programa.

@ibush, @bunker, @Marko :D, dečki, zahvaljujem.

Dobro je to znati (za drugi put)...

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.2.2018 20:34 (lovator1973).
13 godina
Marko :D kaže...

U gornjem postu sam napisao. Skine se deinstaler od proizvođača antivirusa, pokrene komp u Safe Mode i krene se u deinstalaciju antivirusnog programa preko tog alata. Neki antivirusni programi nemaju svoj deinstaler, ti se onda uklanjaju s Revo Uninstaller-om.

360 Total Security nema svoj deinstaler, pa ga se može ukloniti s Revo Uninstaller-om. Za uklanjanje Avire slijedi ove upute, a za uklanjanje Avasta skini Avast Uninstall Utility.

Napravio sam to u SAFE modu, ali samo pomoću Total-a.

Probat ću prema tvojim uputama...

14 godina
neaktivan

Ako Revo Uninstaller ne pronalazi 360 Total Security, onda je moguće da je dio programa uklonjen, a da je dio ostavljen. U tom slučaju, taj dio obriši ručno.

16 godina

-ako se sys zbrljavio (nije neobično nakon takvog problema..) ponekad je fix ponovo instalirati soft koji se želi deinstalirati.. kad win vidi soft, kad wininstaller ima sve potrebno (neoštećeno) za očekivati je da će i deinstall proći normalno, odnosno, tad se konzultiraju upute za uklanjanje AVa (jer već rečeno, nemaju svi normalan deinstall, neke treba konkretnim alatima proizvođača ukloniti... + tamo je navedeno howto-koraci).

na kraju moraš imati win koji radi stabilno, ispravan reg. ispravan recovery/fallback .. tj bar jedno noramalno-čisto paljenje bez 'viška' (malwarea ili appsa koje ne želiš) i kad to vidiš, ugasi, restartaj.. ili reinstaliraj neki driver, jer tad win defaultno kreira novu 'rezervnu gumu'.. tj backup reg./rec. i tek tad si miran da se neće vratiti na ovo stanje (kad imaš višak..). Ili clean.

11 godina

Ako Revo Uninstaller ne pronalazi 360 Total Security, onda je moguće da je dio programa uklonjen, a da je dio ostavljen. U tom slučaju, taj dio obriši ručno.

...da ručno ... ali zbog startanih inicijalizacijskih postavki u startup-u te datoteke što su ostale na HDD se nemogu brisati već treba najprije isključiti stavke u startup-u , resetirat PC i tek tada se mogu brisati.

Task menager/startup, disable tih AV datoteka pa restart....(a može čak i u CCleaneru - Tools/Startup isključit te stavke od tih AV programa ...normalno ostale stavke ne dirati ).

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.2.2018 9:38 (AF139).
14 godina
neaktivan

Sve se može ukloniti preko Safe Moda. Ne možeš obrisati dijelove programa ako je isti pokrenut.

17 godina

Što se tiče deinstalacije programa, ovaj me nikada nije iznevjerio. Deinstalira, te pronađe i izbriše sve zapise programa.

Malen, jednostavan, učinkovit i portabilan.

Geek Uninstaller

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina

Sve se može ukloniti preko Safe Moda. Ne možeš obrisati dijelove programa ako je isti pokrenut.

...pa to sam i napisao ... makneš ih iz startup i kod slijedećeg starta računala ih ne starta te ih možeš brisati

8 godina

@af139

Većina modernih antivirusa ima ugradjene selfdefence module, i to kaj mu ti rucno ugasis aktivne servise i uklonis ga iz startupa će av protumaciti kao pokusaj malwera da onemogući antivirus te će selfdefence modul ( pravima jači od standard korisnika ) sprijeciti te radnje ( iako će tebi izgledati da si uspio ) i nakon restarta bu sve isto.

@marko

To sto je neki program trenutno aktivan i ucitan nebi trebala biti prepreka za deinstalaciju. Ako je deinstalacijska procedura dobro napisana, prilikom pokretanja će pogasiti sve aktivne procese te apk i ucitane drajvere ( av znaju imati ucitan skriveni mrezni drajver, i sandboxie ima jedan duboki skriveni kernelski drajver ) te nakon toga će se program deinstalirati, a pri restartu će biti obrisani zaostaci po system32 i sl mapama.

Problem je kaj proizvodjacu softvera bas i nije stalo da uklonis njegov proizvod pa onda te deinstalacijske procedure isprogramiraju vrlo traljavo ili cak i namjerno nefunkcionalne...

Alatići tipa geek i revo isto nemogu pristupiti nizim razinama jer nemaju potrebna prava i npr te skrivene drajvere nemogu ukloniti.

Image sistema ( pohranjen odvojeno ) je rjesenje za povrat na raniju tocku.

Restore point isto nije ucinkovit jer potrebne datoteke drzi unutar sistemske particije te su samim time izlozene zarazi ili ostećenjima.
16 godina

+ na ovo gore, dodatak, istu tehniku/mehanizam koristi i malware, tj čim nanjuši nrp safemode, restarta računalo.. i nema safea.

to zna AV, zna malware.. dok (stvarno seruckaju) firme namjerno rade traljav deinstall, jer ne žele se maknuti, pogotovo free.. guraju razno smeće/dodatke i sl. Skoro da više nema iznimki od tog vrlo lošeg pravila (prakse).

-uredan soft na ispravnom sysu radi (kako je predviđeno), kad je sys 'strgan' tad više pravila nema. Ako se pojavi još neka sitnica/krupnica.. tad korisnik treba ozbiljnije razmisliti o cleanu kad nađe priliku, jer se neke stvari kao greške akumuliraju i kao probušena rezervna guma, kod idućeg problema se ništa ne može.. (jer je npr reg. oštećen i nema izmjene osim vrćenaj u krug između par neispravnih-oštećenih verzija (aktivno/baclup)..

pošto je clean install cca 30min posla, još nekoliko puta toliko za ostalo podešavanje/driveri/update.. i ima se čist sys koji tad mora raditi. Podaci.. oni su backupirani, zar ne :))

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
bunker kaže...
@marko

To sto je neki program trenutno aktivan i ucitan nebi trebala biti prepreka za deinstalaciju. Ako je deinstalacijska procedura dobro napisana, prilikom pokretanja će pogasiti sve aktivne procese te apk i ucitane drajvere ( av znaju imati ucitan skriveni mrezni drajver, i sandboxie ima jedan duboki skriveni kernelski drajver ) te nakon toga će se program deinstalirati, a pri restartu će biti obrisani zaostaci po system32 i sl mapama.

Problem je kaj proizvodjacu softvera bas i nije stalo da uklonis njegov proizvod pa onda te deinstalacijske procedure isprogramiraju vrlo traljavo ili cak i namjerno nefunkcionalne...

Alatići tipa geek i revo isto nemogu pristupiti nizim razinama jer nemaju potrebna prava i npr te skrivene drajvere nemogu ukloniti.

Image sistema ( pohranjen odvojeno ) je rjesenje za povrat na raniju tocku.

Restore point isto nije ucinkovit jer potrebne datoteke drzi unutar sistemske particije te su samim time izlozene zarazi ili ostećenjima.

Konkretno sam mislio na ručnu deinstalaciju, brisanje zaostale mape i sl. To ne možeš napraviti dok je program aktivan, pa sam rekao kako je najbolje otići u Safe Mode i to obrisati. Čak i ako ugasiš program preko Task Manager-a (što neki programi ne dozovljavaju, recimo Avast), driveri programa i njegovi servisi mogu ostati pokrenuti i blokirati brisanje.

Ako deinstalacija zadanim deinstalerom ne uspije, te programa više nema na listi instaliranih programa, a datoteke programa su tu, program se može obrisati ručno.

System Restore zapravo ne uklanja program već samo briše neke njegove datoteke, a one koje ne može obrisati, ostavi s promijenjenim imenom. 

System Backup Image uklanja program tj. vraća sustav na stanje prije instalacije programa, ali pošto izrada i vraćanje imagea dosta dugo traje, to nije baš praktično koristiti samo radi jedne deinstalacije.

Super je kad se instalira neki freeware proizvod i s njim dobiš još par 3rd party programa, ali kad ga ideš uklonit, isti sebe obriše, a druge ostavi. 😂

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.2.2018 16:00 (Marko :D).
8 godina

@marko

Da, ali.... ( uvjek taj ali....hehheee ) :

Ni windowsi, a bome niti linux, nisu bas odusevljeni nekakvim cestim instalacijama i deinstalacijama vanjskih programa. U 21 stoljeću bi instalacije i deinstalacije trebale biti trivijalne i potpuno bezopasne, no reala kaze da cim vise instalacija i deinstalacija to si blize clean instalu sistema.

Svaki korisnik moze u par mjeseci isprobavanja definirati svoju kolekciju obveznih softvera koji mu trebaju ( za rad, zabavu, multimediju, komunikaciju... ) , i fino nakon toga se odradi friška instalacija sistema, napuca se ta obvezna kolekcija, i takvo stanje bi moglo godinama ispravno raditi bez ikakve potrebe konstantnog isprobavanja novih aplikacija.

Sjeti se samo antivirusne teme , koliko sam tamo vidio korisnika koji na tjednoj bazi stalno mjenjaju av apk, dodatke browserima, antiransom module....i onda ih vidim po drugim temama sa raznim neobjasnjivim problemima i ko po špranci svi za svoje probleme nakraju okrive win10 i ms....

Nekoristis linux, no vjeruj da je i tamo slično, čim manje čačkanja sistem bu duze i stabilnije delal... I svuda je to tako, bila rijec o mobitelima ili autima ili friziderima ( probaj malo optimizirat kompresor pa vidi tad zvukove... 😊 ).
14 godina
neaktivan

Pa znam ja to, zato pokušavam držati instaliranje/deinstaliranje na minimumu, ali opet se svakakvog smeća nakon par godina napuni pa je potrebna reinstalacija. Prije instalacije pokrenem Shadow Defender i onda instaliram program da vidim jel mi paše ili ne. Ako mi se program svidi i želim ga zadržat, restartam komp i instaliram ga ponovno bez Shadow Defendera, ako ne, jednostavno restartam i programa više nema. 😉

8 godina

... Prije instalacije pokrenem Shadow Defender i onda instaliram program da vidim jel mi paše ili ne. Ako mi se program svidi i želim ga zadržat, restartam komp i instaliram ga ponovno bez Shadow Defendera, ako ne, jednostavno restartam i programa više nema. 😉

Ja za takvu nekakvu brzinsku probu iskoristim izolirano okružje sandboxa , a i sumnjive datoteke kao i surfanje isto odradim kroz sandbox , pa nakon kaj ugasim sanboxie na računalu nema promjena

( razlika naspram shadow defendera je kaj netreba restart )

14 godina
neaktivan

Što, samo instaliram Sandboxie i program pokrenem unutar njega? Ako želim da se program izbriše, a da ne ostavi ništa na sustavu, onda ga samo ugasim i to je to? Jel postoji mogućnost da se program ostavi na računalu iako je otvoren u sandboxu?

8 godina

Što, samo instaliram Sandboxie i program pokrenem unutar njega? Ako želim da se program izbriše, a da ne ostavi ništa na sustavu, onda ga samo ugasim i to je to? Jel postoji mogućnost da se program ostavi na računalu iako je otvoren u sandboxu?

Da, moraš imati instaliran sandboxie. I onda npr pokreneš chrome ( browser ) unutar sandboxa , surfaš, downloadaš neki file ( koji će pritom biti downloadan isto u izolirano područje ) , pokreneš dvoklikom tu datoteku , odraditi će se virtualna instalacija , nakon toga možeš čak i pokrenuti taj program , no svi prozori svih tih radnji će biti uokviren bojom po čemu znaš da je to sve samo virtualno. Nakon kaj pogasiš bilo koji od tih prozora, gasi se i sandboxie , a na računalu nema nikakve promjene. Unutar postavka sandboxia možeš nariktati da sam pri svakom njegovom gašenju isprazni sadržaj tog virtualnog spremnika.

Da bi sandboxie imao tu mogućnost virtualizacije, tijekom instalacije ti rukne i onaj kernelski drajver koji ima pristup procesorskoj virtualizaciji , i zato taj drajver poslije nemožeš maknuti alatima tipa revo ili geek , cc i sl...  I antivirusi imaju takvih fora pa je zato problematično uklanjanje ili instalacija više antivirusa bez obzira kaj misliš da je stari u potpunosti deinstaliran....  

Može datoteka i ostati na računalu ( nudi se i ta mogućnost u postavkama sandboxa ).

11 godina
bunker kaže...

@af139

Većina modernih antivirusa ima ugradjene selfdefence module, i to kaj mu ti rucno ugasis aktivne servise i uklonis ga iz startupa će av protumaciti kao pokusaj malwera da onemogući antivirus te će selfdefence modul ( pravima jači od standard korisnika ) sprijeciti te radnje ( iako će tebi izgledati da si uspio ) i nakon restarta bu sve isto.

Imao sam sličan slučaj prije cca 2 godine , donio mi lik PC sa ostacima Avasta,  Trend Micro , 360 koje je kaže on izbrisao iz "Program Files"  ...a još sam našao i ostatke od AVG

Kaže da ga stalno gnjave ti "prozori" .... pošto nije bilo uninstal.exe za te programe sve sam odradio ručno (kako to reče Marko)....pa i čišćenje iz registara ( regedit pa search...)

Pritom nađem osim tih AV ostataka i gomilu  od drugih programa i igrica.

Normalno ponudim kao što pristoji clean install OS ....nije pristao radi njegovih  "podataka" već sav sretan učinjenim odnio PC ..

ps: normalno ostavim mu novi AV  i  Malwerbyte sa kojim sam odmah na početku rada očistio par stotina malwera.

8 godina
AF139 kaže...
 Imao sam sličan slučaj prije cca 2 godine , donio mi lik PC sa ostacima Avasta,  Trend Micro , 360 koje je kaže on izbrisao iz "Program Files"  ...a još sam našao i ostatke od AVG ....

Da. Samo kaj su ponekad ti moduli dobro zakopani u postavkama , a za deaktivaciju moraš ići ili u safe mod , ili par puta potvrditi nekim pinom uz podrazumijevane root ovlasti i sl ( ovisno o proizvođaču )...

11 godina

Hvala na informaciji za ubuduće da na to pripazim , nisam dosad naišao na te probleme...možda jer su stariji AV programi (verzije) , OS i sama računala pa sam uspjevao bez problema te slučajeve rješiti.

13 godina

Dečki, nije me bilo doma par dana tak da nisam ništa "pokušavao".

Ovih dana budem to odradio prema vašim uputama.

Inače, računalo postalo spoooroooo u 3PM (posebno browser).

Izgreda da nema druge nego clean install.

Pogledajte samo kako "lijepo" izgleda u Task Manageru.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pa normalno da je usporeno kad imaš trenutno tri antivirusna programa instalirana. Računalo se jako uspori kad imaš dva instalirana, mogu si mislit kako se uspori kad su tri instalirana.

13 godina

Pa normalno da je usporeno kad imaš trenutno tri antivirusna programa instalirana. Računalo se jako uspori kad imaš dva instalirana, mogu si mislit kako se uspori kad su tri instalirana.

@Marko,

svjestan sam ja toga.

Zato bude i išla "clean" instalacija....

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice