Secondary DNS server

poruka: 8
|
čitano: 5.389
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Secondary DNS server
pitanje

imam pitanje u vezi postavljanja DNS servera.

imamo wireless mrezu u mjestu, preko nje internet, i DNS server na Mikrotik masini. nedavno smo se spojili sa susjednom wireless mrezom koja takodjer ima svoj DNS server za svoju mrezu. I sad imamo problem kako shareati staticke DNS zapise izmedju mreza. oni imaju DNS server na windows 2003, a mi na Mikrotiku.

Prvo rjesenje koje mi je palo na pamet je u nas mikrotik dodati adresu njihovog DNS servera, pa kad ne nadje taj zapis kod primarnog DNS servera (T-com), pitat ce sekundarnog.

Naravno, to nije radilo, i googlanjem sam skuzio da se sekundarni DNS pita samo ako primarni uopce ne odgovara. A ako primarni odgovori da nema tog zapisa, DNS vraca da nema tog zapisa. 

E sad, posto Mikrotik nema previse opcija u vezi DNSa ( http://www.mikrotik.com/testdocs/ros/2.9/ip/dnscache.php ), ne znam na koji nacin da slozim da mi nas DNS server moze odgovarati i na upite prema domenama na internetu, i na staticke DNS zapise i u nasoj i u prijateljskoj mrezi.

Hvala na pomoci!

0 0 hvala 0
17 godina
Secondary DNS server

A cuj... primarni i sekundarni dns ti ne funckioniraju da ide preko drugog ako prvi ispadne. Ide on preko oba da rastereti ovog prvog. Tako da neces moc upisat ovaj drugi ko sekundarni. A da postavis prime DNS-ove, npr: 10.10.1.1

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Secondary DNS server
autorov komentar

to mi nist ne znaci, jer meni je bitno da mi staticki DNS zapisi takodjer prolaze (npr: portal.ow => 10.80.0.250 ), a ako stavim neki DNS server na internetu, on mi nema moje staticke zapise, i s tim ne dobijem nista...

I lost one of my machines... I can ping it and everything, but I can't seem to find it in my apartment...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Secondary DNS server

Nije lako dati odgovor na pitanje, jer nedostaje mnoštvo varijabli...

Primjer, vama vaš mikrotik router služi za lokalnu mrežu i preko njega se spajate na internet? Koj rang IP adresa koristite?! Kako je konfigurirana susjedna wifi mreža? Koji IP rang oni koriste? Njihov Windows 2003 služi za resolving dns naziva samo za lokalnu mrežu? Koja dva uređaja se međusobno spajaju?! Je li definiran routing između njih?

Vama treba DNS radi mogućnosti pristupa na primjera lokalne web stranice (intranet) i LAN?! Jedan od tih uređaja mora biti definiran kao primarni uređaj za DNS upite, a forwarderi trebaju biti uređaji koji su spojeni na internet (aDSL routeri ili štogod). No ovo ti nije baš odgovor na pitanje. Ima tu kažem dosta nepoznanica.

I find your lack of faith disturbing!
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Secondary DNS server
autorov komentar

evo probat cu opisati situaciju sto je jednostavnije moguce :)

nas ip range: 10.80.0.0/16

njihov: 10.11.0.0/16

link je napravljen pomocu 2 mikrotika, OSPF je routing protokol, svi mogu pingati sve i mreza inace radi dobro. oni imaju svoj DNS server koji im sluzi i za internet i za staticke unose, isto kao sto mi imamo svoj takodjer za internet i za staticke unose. da koristimo ili samo njihov ili samo nas za obje mreze ne funkcionira jer je link za sad jos jako slab, pa bi u slucaju pucanja linka jedna strana ostala bez interneta.

znaci, svaka strana ima u DNSu svom staticke zapise tipa portal.ow ili server.mmw, koji vode na lokalne adrese na kojima se nalaze web serveri u intranetu. ali isto tako oba DNS servera znaju resolvati i domene sa interneta.

sad je samo pitanje kako sloziti da nas DNS zna odgovarati na staticke zapise u njihovom DNS serveru i obrnuto, a i dalje da oba mogu odgovarati na domene sa interneta. naravno, bez da se jedan od njih postavi kao primarni, jer je link slab.

a i ja nemam pristuo konfiguraciji njihovog DNS servera, pa nebi mogao mijenjati nase staticke dns zapise prema potrebi. isto tako oni nemaju pristup nasem...

postoji li jednostavni nacin da se ovo napravi, ili i mi moramo postaviti win2k3 server i s njim to onda sloziti. radje bi da mi to radi mikrotik, al ako nejde, napravit cemo sto se mora...

puno hvala!

EDIT: t-com adsl koristimo kao internet, d-linkove u bridge modu kao adsl modeme, i mikrotik takodjer vrsi routanje interneta za obje strane, samo sto oni DNS server imaju umjesto na njihovom mikrotiku na win2k3, a mi smo DNS ostavili na nasem mikrotiku

I lost one of my machines... I can ping it and everything, but I can't seem to find it in my apartment...
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.5.2009 22:50 (robycro).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Secondary DNS server
prihvaćeno rješenje

Ehm...

Nisam nikad radio s mikrotikom pa ne znam i detalje tog routera (a i nemam vremena čitat njegovu dokumentaciju), no ako je moguće na njemu kreirati forwarder, to bi trebalo riješiti stvar... (napravi se forwarder koji upućuje na Server 2003 da resolva DNS nazive)

Teoretski bi mogao i ovako pokušati - na Mikrotiku definiraj primarni server neka bude windows 2003, sekundarni neka bude internet DNS (t-com). Tako će svi upiti prvo ići na njihov DNS server (koji bi trebao resolvati i lokalne adrese, ne bi trebalo biti preveliko opterećenje za link, mada - kažeš slab je link...), a u slučaju da vam padne link drugi dns će odraditi vezu s netom.

Na server 2003 mašini bi trebalo biti dovoljno kreirati dodatni forwarder koji upućuje na mikrotika za resolving DNS naziva na vašem dijelu mreže. Ajd pogledaj ovaj članak - http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc780434(WS.10).aspx

Nadam se da će ovo barem malo pomoći...

Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
RE: Secondary DNS server
autorov komentar

da, mislim da nema drugog rjesenja. nemogu nigdje naci forwarder na mikrotiku.

samo jos jedno pitanje: ako imam i primarni i sekundarni dns, on ce uvijek pitati primarni, i ako njega nema onda sekunradni, dakle nece se dogoditi da pita malo jedan malo drugi, radi rasterecenja primarnog ili nesto takvo?

17 godina
neaktivan
Secondary DNS server

Načelo rada DNS-a je da tek ako primarni ne odgovori na upit, upit ide na secondary dns...

...tak da neće pitat malo jedan, malo drugi... Nema rasterećenja, tek backup...

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.5.2009 1:25 (0v3r10rd).
Moj PC  
1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice