Muke s DSL-om, LAN-om i T-Com internetom

poruka: 18
|
čitano: 6.121
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Muke s DSL-om, LAN-om i T-Com internetom
pitanje

Pozdrav,

Problem je u pristupu web stranicama preko mreže u kojoj je 60 računala. Sva računala su Windows XP Pro SP2 + Windows Update, osim 20 računala koji su klijenti na Windows 2003 serveru.

Problem je ovaj: svim internet stranicama se može pristupiti jedino sa Windows 2003 servera a ostala mogu pristupiti samo stranicama T-Coma (www.t-com.hr).

LAN funkcionira savršeno, sva računala su vidljiva u mreži i mogu dijeliti datoteke, mrežni printeri i dijeljeni printeri rade. Internet konekcija isto tako funkcionira savršeno, stranice T-coma se otvaraju brzo a sa Windows 2003 servera se i sve ostale otvaraju brzo. Avast antivirus ne može napraviti update dok s druge strane e-mail uredno radi. Niti jedna IP adresa u mreži nema konflikte s drugim računalima.

Sva računala su zaštićena firewall-om, anti-virusom, windows defenderom, imunizirana su pomoću Spybota te imaju instalirane najnovije zakrpe.

Sve je radilo do prije tjedan dana i od tada ne mogu naći rješenje. Zamjenio sam router, zvao T-Com, pokušao spojiti direktno svoj privatni laptop na ADSL router bez ijednog drugog računala na mreži i svejedno ne radi. Nekoliko računala sam spojio na drugi ADSL priključak i na njemu radi. Probao sam i s novim T-Comovim DNS serverima (195.29.149.196 i 195.29.149.197) i opet ne radi. "Tehničar" iz T-Coma je također došao, spojio svoj laptop i njemu sve radi.

Ako itko ima neku ideju molio bih da je posta ovdje jer ja više nemam ideja. 

Zahvaljujem unaprijed.

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.2.2008 20:33 (indig0F10w).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Muke s DSL-om, LAN-om i T-Com internetom

Sličan problem i kod mene samo šta se otvarao samo google (home stranica). Problem je bio u driverima za router koji T-com sada isporučuje (D-Link), a koji su prestali raditi nakon par dana  (bez njih i nisam mogao uspostavit konekciju na internet). Mogući razlog su zakrpe za windoze koje su jedino šta je instalirano za to vrijeme. Reinstalacija drivera za router i konfiguracija nove internet konekcije je rješila problem. Ovo se ne događa sa Vistom pošto joj i ne trebaju driveri (server 2003 vjerovatno isto).

17 godina
autorov komentar

Laptop koji sam spojio solo na na router ima Vistu Ultimate x64 i ne radi. Ako pod driverima za router misliš na firmware eto njega jedino nisam probao nadograditi ali to ne bi niti trebalo biti bitno jer Windows XP od T-Comovog tehničara uredno otvara sve stranice. Konekcija na internet ne mora biti uspostavljena od strane korisnika jer je router uspostavlja sam.

Firewall je isključen na routeru.

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.2.2008 10:26 (indig0F10w).
17 godina
neaktivan

hmmmm, po tvom opisu ocito je problem vezan uz DNS, no s obzirom na mreznu arhitekturu, firewalle, antiviruse broj potencijalnih uzroka prilicno veliki sto prilicno otezava dijagnosticiranje na daljinu.

Mozda prvo za provjeriti da kao dns server upises adresu routera.

Pingaj www.google.com

pingaj 64.233.183.147 ( Googleov IP)

Ako IP prolazi, a adresa ne, onda je 100% zbrka sa DNS serverima, jer ne moze resolvati adresu.

U svakom slucaju, konkretnu pomoc ne vjerujem da ti netko ovdje moze dati, nego samo opcenite smjernice.

17 godina
autorov komentar

Evo da skratim potencijalne uzroke... Probao sam sa/bez firewalla, antivirusa, sa/bez DHCP-a, DNS serveri 195.29.150.3 i 195.29.150.4 kako kaže T-Com će raditi još mjesec-dva ali s njima ne radi, probao sam sa 195.29.149.196 i 195.29.149.197 (novi koji već rade ali niti s njima nema pomoći), novi router, sa/bez switcha, pokušao žično/bežično, čista instalacija Windowsa bez ijednog updatea...

Probati ću pingati kako kaže Prcko. Nisam probao sa live CD Linuxom. To ću probati sutra premda nema šanse da na ijedan komp stavim Linux jer osoblje radi isključivo na Windowsima.

T-Com kao što znate i sami ne voli baš pomagati a kad ih nazovem uvijek kažu da kod njih sve radi i da nema problema. Dakle ja ne mogu naći problem, oni ne mogu naći problem (ne bih rekao niti da se trude) a problem itekako postoji.

Hvala svima i ako netko ima kakav savjet slobodno ga ispucajte Smijeh

17 godina
neaktivan

A da probamo prepoloviti moguce probleme?

Na kraju radnog vremena ili van radnog vremena ako imas pristup kompjuterima i serveru, probaj ugasiti server i onda probaj sa bilo kojeg klijenta surfati.

Znam da zvuci kao "long shot", ali s obzirom sto si sve isprobao mislim da pomalo treba krenuti i na one manje vjerojatne stvari.

17 godina
autorov komentar

Probao sam i to... Nula bodova.

Zaboravim i napisati sve radnje koje sam pokušao.

Hvala svejedno. Prcaj dalje...

17 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje

OK, pretpostavljam s obzirom na broj kompjutera i serverom, da se radi o ozbiljnijoj firmi koje vole imati unificirane kompjutere i softver.

Dakle, prebaci router u bridge, sjedi za jednog klijenta, prebaci ga u DHCP i kreiraj pppoe konekciju i spoji se. Ako radi, onda definitivno rjesenje treba potraziti u serveru.

btw sto ti kaze traceroute kada ga pokrenes na klijentu? Gdje zapne?

17 godina
autorov komentar

Dobri savjeti Prcko, javim čim probam... A to će biti danas, naravno.

P.S. Zaboravio sam napomenuti kako su počeli problemi, bar mislim da su tako počeli. Dakle, stanoviti X iz T-Coma je (pazi ovo!) počeo random mjenjati passworde za korisnike! Tako je promjenio password i za ovu problematičnu lokaciju. To sam saznao nakon par poziva helpdesku. Dobio sam novi password pa je bar konekcija proradila i sad imam ovaj problem... Razgovarao sam sa (mislim) svim helpdskovima u T-Comu - 0800-9000, 0800-9100 i jednom su me čak prespojili na službu za Velike korisnike (TM) a od svih sam dobio očekivani odgovor: "Kod nas sve radi".

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.3.2008 11:46 (indig0F10w).
17 godina
autorov komentar
Prcko kaže...

hmmmm, po tvom opisu ocito je problem vezan uz DNS, no s obzirom na mreznu arhitekturu, firewalle, antiviruse broj potencijalnih uzroka prilicno veliki sto prilicno otezava dijagnosticiranje na daljinu.

Mozda prvo za provjeriti da kao dns server upises adresu routera.

Pingaj www.google.com

pingaj 64.233.183.147 (Googleov IP)

Ako IP prolazi, a adresa ne, onda je 100% zbrka sa DNS serverima, jer ne moze resolvati adresu.

U svakom slucaju, konkretnu pomoc ne vjerujem da ti netko ovdje moze dati, nego samo opcenite smjernice.

IP prolazi a adresa ne, kao što kažeš ne može resolvati IP adresu. Pingao sam sa Colasoft Ping Tool 1.1. Ako sam u pravu mislim da jedino mogu nazvati T-Com i neka oni srede stvar. Točno?
Rezultat pinga IP adrese
64.233.183.147
64.233.183.147
Packets Sent:20
Packets Received:20
Packets Lost:0(0% loss)
Response time Minimum:42ms
Response time Maximum:46ms
Response time  Average:43ms
[2008-3-1 12:43:52] Reply form 64.233.183.147: bytes = 56 time = 43ms TTL = 233
...
Rezultat pinga adrese
www.google.hr
0.0.0.0
Packets Received:0
Packets Lost:0
Response time Minimum: N/A
Response time Maximum: N/A
Response time  Average: N/A
[2008-3-1 12:46:30] Reply form www.google.hr: Could not resolve Host name to an IP Address.
17 godina
neaktivan

Pa i ne bas, jer ce te njihov help desk po kratkom postupku opet skinuti sa slusalice.

Vidis zaboravio sam ti reci da pingas i T-comove DNS servere.

Uf sjetio sam se jos necega sto bi to moglo pomoci, ajd pricekaj malo

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.3.2008 19:20 (Prcko).
17 godina
neaktivan

Pogledaj si u PM, poslao sam ti jedan link

17 godina
autorov komentar

Koliko sam shvatio ovo bi trebao na svaki PC instalirati da bi radio kao prije. Mislim da je skoro nikakva šansa da se je nešto oko DNS-a izglupiralo na 40 računala odjednom, i to baš onda kada je T-Com promjenio svoje DNS servere... Probati ću ali ne bih rekao da će pomoći.

Testirao sam i da nije problem u browseru - Internet Explorer 7.0, Opera 9.26 i Firefox 2.0.0.12. Na svima isto... ne radi.

P.S. Jučer je prestalo raditi i na Windows 2003 serveru tako da sada 60 računala ne može na niti jednu stranicu osim T-Coma. Četiri PC-a sam dva dana nakon početka problema isporučio, instalacija od nule. Treba uzeti u obzir da sam im napravio update dok su bili kod mene u firmi i na svima je tada internet radio. Promjenio sam lokaciju i više ne radi, donesem ih nazad u firmu i odmah sve radi.

Vidi ovo, nisam jedini s tim problemom:

http://wmd.hr/forum/viewthread/709/

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?p=960730

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.3.2008 3:48 (indig0F10w).
17 godina
neaktivan

Ma probaj samo na jednom, i nije stvar instalacije nego je to programcic za resetiranje winsock registry entryja, dns-a i host datoteke. Dakle kao sto sam rekao probaj smo na jednom pa vidi.

Moram priznati da je ovo stvarno neobican problem i da si sada i mene bacio u razmisljanje.

17 godina
autorov komentar
Prcko kaže...

Moram priznati da je ovo stvarno neobican problem i da si sada i mene bacio u razmisljanje.

Ti bar ne moraš sutra zvat T-Com i objašnjavati helpdesku šta je ping... A još dok ih nagovorim da mi pomognu... Dođe mi da se upucam.
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.3.2008 16:12 (indig0F10w).
17 godina
neaktivan

a zAšto Ne daš da problem riješi netko tko ZNA.

Poruka je uređivana zadnji put ned 2.3.2008 18:42 (wedeze).
17 godina
autorov komentar
prihvaćeno rješenje
wedeze kaže...

a zAšto Ne daš da problem riješi netko tko ZNA.

Možda ti ZNAŠ? Očito si veliki znalac kad imaš toliko konstruktivnih prijedloga...
Dakle, da se vratimo na temu a mulce stavimo na ignore...
Problem je bio u DNS serverima. To sam ustanovio uz pomoć Prcka (hvala, hvala i opet hvala!) koji je predložio da pingam Google i DNS servere. Zašto prije nisam pingao zapitao bi se wedeze? Zato jer su T-Com i CARNet više puta rekli da sve radi i jer je T-Comov tehničar provjerio centralu te je došao s laptopom i rekao da sve radi pa sam eliminirao DNS servere kao problem...
Stvar je bila u tome da dotična ustanova ima T-Com ADSL a sve ide na internet preko CARNet VPN-a. Nakon što je problem ustanovljen nije bilo teško naći rješenje. CARNetova korisnička služba me danas uputila da DNS servere promjenim u CARNetove (193.198.184.130 i 193.198.184.140) jer T-Comovi (preko kojih je sve radilo više od godinu dana) iz njima nepoznatog razloga prekinu raditi sami od sebe. To mi je objasnio CARNet administrator.
Premda rješenje izgleda trivijalno jednostavno moram napomenuti da u ustanovi gdje dio opreme i podrške daje država (podrška sa lažnim/nepostojećim/neinformiranim kontaktima), a dio vanjski suradnici, nije baš tako jednostavno niti sve održavati niti servisirati.
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.3.2008 16:11 (indig0F10w).
17 godina
neaktivan

Eto, bas mi je drago da si konacno rijesio.

Inace suosjecam sa tobom, jer nekoliko puta sam se i sam nasao da sjedim ispred nekog servera i razmisljam kako sam isprobao sve sto se dalo isprobati ali rjesenja nema. Prva slijedeca ideja sto mi pada napamet je prekvalifikacija, a agrikultura ne zvuci tako lose.........

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice