Ethernet umrežavanje - problemi

poruka: 10
|
čitano: 3.036
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan

Eh ovako, prije svega da vam predstavim šta imam od "opreme"

1. Modem ZXHN H108l -  SLIKA

2. Switch TP-LINK TL-SF1005D -  SLIKA

4. 2 računara( Jedan koristi Win 7(mrežna kartica Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet) tj. ovaj trenutni, a drugi XP(VIA Compatable Fast Ethernet Adapter) )

3. I kablovi

Iz modema kabal ide mi direktno u Switch, iz switcha na prvom slotu se nalazi kabal koji mi ide u mrežnu karticu prvog računara.

Na slotu 2. nalazi se kabal koji mi ide iz modema u switch a na 3. slotu se nalazi kabal koji ide u mrežnu karticu drugog računara.

Sve tri lampice(1,2,3 slotovi) na switchu mi trepere što znači da radi.

Obe mrežne kartice (Local Area Connection)->Internet Protocol Version (TCP/IPv4) su podešene na Obtain an IP Adress/DNS Server automatically.

DHCP Server je uključen, windows firewall na oba računara su isključena, password protection je stavljen na off,  workgrupe na oba računara su "HOMENETWORK" i Network Location je Home network.

Eh sad prvi računar tj Win 7 radi normalno dok na Win xp-u piše "Limited or no connectivity"

Pokušavao sam sa dva računara istog sistema radi sve normalno bez ikakvog podešavanja,  pokušavao sam i sa win 7 na win xp(drugi računar, ne sad ovaj koji sam spomenuo u postu ) i nekako sam i njega namjestio, a ovaj mi neće nešto.

Pošto sam i manuelno konfigurisao Ip Adresu, Subnet Mask, Gateway isto neće. U nekim slučajevima je pisalo Connected međutim kada odem na Google piše mi Web stranica nije dostupa (DNS_PROBE...).

Kako da uspješno obavim ovaj posao ?

Pozdrav.

0 0 hvala 0
13 godina

ništa te ne košta da probas rucno podesit staticku ip i dns

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Re: Ethernet umrežavanje - problemi
peace_of_cake kaže...

ništa te ne košta da probas rucno podesit staticku ip i dns

ništa, samo kad bih znao još kako a da nešto ne pokvarim.

13 godina

pa uvijek mozes vratit kako je prije bilo i tu nema neke filozofije. samo moras znat osnova pravila tj da svaki spojeni uređaj ima svoju ip adresu i nesmiju dva imat istu. te ako router ima ip 192.168.1.1 ti postavis ip od uređaja 192.168.1.2 ili neku drugu do 192.168.1.255 pazeci da tu nema neki drugi vec spojeni uređaj

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
peace_of_cake kaže...

pa uvijek mozes vratit kako je prije bilo i tu nema neke filozofije. samo moras znat osnova pravila tj da svaki spojeni uređaj ima svoju ip adresu i nesmiju dva imat istu. te ako router ima ip 192.168.1.1 ti postavis ip od uređaja 192.168.1.2 ili neku drugu do 192.168.1.255 pazeci da tu nema neki drugi vec spojeni uređaj

A to dakle, pa to sam već uradio, naveo samu postu da sam manuelno konfigurisao, eh kada to uradim nestane mi neta na win 7 a na win xp piše connected a ne može na internet.

13 godina

hmm... na drugom kompu moze nestat net ako primjerice slucajno upises isti ip na oba kompjutera. nebi bilo na odmet da postavis ss u post tih upisanih postavki od oba pc-a

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
peace_of_cake kaže...

hmm... na drugom kompu moze nestat net ako primjerice slucajno upises isti ip na oba kompjutera. nebi bilo na odmet da postavis ss u post tih upisanih postavki od oba pc-a

Eh, sad mi radi samo win 7, na win xp piše connected ali ne mogu otvoriti ni jednu web stranicu.

Postavke win 7 - SLIKA

Postavke win xp - SLIKA

Connected - SLIKA

Ta web nije dostupna :(  -  SLIKA

17 godina

...dole kod dns-a(na oba kompa) izmjeni i stavi na prvi 8.8.8.8 , a na drugi 8.8.4.4....

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
lion002 kaže...

...dole kod dns-a(na oba kompa) izmjeni i stavi na prvi 8.8.8.8 , a na drugi 8.8.4.4....

opet isto, ista stvar isto sve.

17 godina

...na 7 i Xp-u ostaviš ip adrese i ostalo sve isto, samo ukucaš DNS dole kao na slici...

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice