Brzina do routera i do kompa varira drasticno

poruka: 8
|
čitano: 4.572
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 godina
neaktivan
Pozdrav,

Brzina do routera mi je 120 Mbit/s. (kablovski internet) i provjereno je tolika.

Ali na kompu ne prelazi 80 Mbit/s i to na dobar dan, i zavisi gdje mjerim brzinu. Inace je oko 50 Mbit/s.

Probao sam kupiti Wlan karticu sa do 400 Mbit/s, nista. Ajde, mozda preko wifi ne moze, spoji zicano.

Kupio sam CSL Gigabit CAT6 Ethernet Lan Network Cable, nista. Uvijek isto.

Router je originalni od davatelja usluge, pa pretpostavljam da moze ici do navedene brzine, inace cemu ta brzina do routera ako ne moze dalje isporuciti istu.

Win 10 OS, svi update-i ok. Na routeru sam odspojio sve uredaje i disablao wifi. Spojen je samo komp na kojem radim test.

Sta radim krivo? Ili sta da napravim da povecam brzinu?

Hvala

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Brzina do routera i do kompa varira drasticno

sva oprema mora biti za određeni standard-brzinu, npr Fast-100 je 100mbita, nešto takvog ti ograničava na relano manje..

-router često ima fast-100 portove/LAN, provjeri. Možda je 100, da bi bilo više mora biti GbE-1000 (gigabit), kao i mrežna kartica u računalu i bilo koji dio lanca.

... do banalno kabel, za fast-100 može bilo koji patch-mmrežni kabel s 4-žice (2 para) jer se samo 4 koriste, cat5e ili fpt..

za gbe-1000 mora biti sa svih 8 žica-4para, pravilno spojen, jer se korsite 'duple' žice. Ponekad 'majstori' iskoriste za npr telefon ili tv-iptv.. od 8 žica za fast-100, 4 slobodne.. i tad imaš isti problem u žici.

wlan-wifi, teoretski može, ali ne mora dati punu brzinu, opet ovisi što imaš u ''kutiji'' (to je formalno modem, s wlan, usb i sl. serverom, 4-protni switch/lan itd. svaka od tih ugrađenih komponenti je odvojena-zasebna, npr jel wlan za n ili za g standard, jel switch gbe..).

-to što je oprema ISPa i logika da bi tad morali dati jaču opremu.. ne spriječava ih da korsite starije, pogotovo što se većina korisnika ne buni ili ne očekuje max brzinu, ne primjete itd. dok po zakonu-hakom + ugovor, moraju isporučiti 50% nazivne brzine (operateri ugl reklamiraju-garantiraju 70%).. i tad ih ne možeš zakonom pritisnuti, samo tražiti promjenu paketa ili cijene. Ali prije moraš eliminirati svoju stranu kao uzrok (sve instalacije, žice, svi spojeni uređaji, postavke mreže, driveri).

To što si kupio cat6 kabel, .. ok, ali samo ako je spojen direktno u modem-router-lan i računalo, ako je negdje u zid, tad je možda u zidu-utičnica-žica ograničenje na 100, čisto kao primjer.

prva stvar, pogledaš mrežnu karticu na računalu, vidiš što piše, fast-100 ili gbe-1000 LAN-NIC adapter i koju conncetc brzinu prijavljuje (možeš i odspojiti kabel pa spojiti..). Na 100 je max koji dobiješ onih 80..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
7 godina
neaktivan
ihush kaže...

sva oprema mora biti za određeni standard-brzinu, npr Fast-100 je 100mbita, nešto takvog ti ograničava na relano manje..

-router često ima fast-100 portove/LAN, provjeri. Možda je 100, da bi bilo više mora biti GbE-1000 (gigabit), kao i mrežna kartica u računalu i bilo koji dio lanca.

... do banalno kabel, za fast-100 može bilo koji patch-mmrežni kabel s 4-žice (2 para) jer se samo 4 koriste, cat5e ili fpt..

za gbe-1000 mora biti sa svih 8 žica-4para, pravilno spojen, jer se korsite 'duple' žice. Ponekad 'majstori' iskoriste za npr telefon ili tv-iptv.. od 8 žica za fast-100, 4 slobodne.. i tad imaš isti problem u žici.

wlan-wifi, teoretski može, ali ne mora dati punu brzinu, opet ovisi što imaš u ''kutiji'' (to je formalno modem, s wlan, usb i sl. serverom, 4-protni switch/lan itd. svaka od tih ugrađenih komponenti je odvojena-zasebna, npr jel wlan za n ili za g standard, jel switch gbe..).

-to što je oprema ISPa i logika da bi tad morali dati jaču opremu.. ne spriječava ih da korsite starije, pogotovo što se većina korisnika ne buni ili ne očekuje max brzinu, ne primjete itd. dok po zakonu-hakom + ugovor, moraju isporučiti 50% nazivne brzine (operateri ugl reklamiraju-garantiraju 70%).. i tad ih ne možeš zakonom pritisnuti, samo tražiti promjenu paketa ili cijene. Ali prije moraš eliminirati svoju stranu kao uzrok (sve instalacije, žice, svi spojeni uređaji, postavke mreže, driveri).

To što si kupio cat6 kabel, .. ok, ali samo ako je spojen direktno u modem-router-lan i računalo, ako je negdje u zid, tad je možda u zidu-utičnica-žica ograničenje na 100, čisto kao primjer.

prva stvar, pogledaš mrežnu karticu na računalu, vidiš što piše, fast-100 ili gbe-1000 LAN-NIC adapter i koju conncetc brzinu prijavljuje (možeš i odspojiti kabel pa spojiti..). Na 100 je max koji dobiješ onih 80..

Hvala na odgovoru :)

Prikljucak je u Njemackoj, i ovdje garantiraju 100% placene brzine, barem nesto :)
Posto sam reklamirao da brzina ne odgovara paketu, oni su napravili provjeru, i do routera dolazi 120 Mbp/s. Od centrale od routera je testirano, ne do uticnice. Dolazi cak 133 Mbp/s.
Ja imam spojen kabel direktno na router, i direktno na komp. Sad sam provjerio koju karticu imam na kompu, 10/100-MBit/s-Ethernet. Ako je 120 Mbps = 15 MB/s, znaci da kartica u kompu itekako podrzava 120 Mbp/s brzinu, ako se ne varam.
Kabel je (Link). Wirelless USB kartica (Link). Router ima Dual Band technology 2.4GHz/5GHz. A ja i dalje nemogu preko 80 (50) Mbp/s.

Sta da trazim da dodu promijeniti router? Ili sta da jos ja sam probam prije nego ukljucim odvjetnika?

9 godina
odjavljen
rnycro kaže...
.....

Hvala na odgovoru :)

Prikljucak je u Njemackoj, i ovdje garantiraju 100% placene brzine, barem nesto :)
Posto sam reklamirao da brzina ne odgovara paketu, oni su napravili provjeru, i do routera dolazi 120 Mbp/s. Od centrale od routera je testirano, ne do uticnice. Dolazi cak 133 Mbp/s.
Ja imam spojen kabel direktno na router, i direktno na komp. Sad sam provjerio koju karticu imam na kompu, 10/100-MBit/s-Ethernet. Ako je 120 Mbps = 15 MB/s, znaci da kartica u kompu itekako podrzava 120 Mbp/s brzinu, ako se ne varam.
Kabel je (Link). Wirelless USB kartica (Link). Router ima Dual Band technology 2.4GHz/5GHz. A ja i dalje nemogu preko 80 (50) Mbp/s.

Sta da trazim da dodu promijeniti router? Ili sta da jos ja sam probam prije nego ukljucim odvjetnika?

Ako je njihov router onda bi oni trebali na svom lapu da ti pokazu da dolazi placena brzina. Kakva ti korist od dolaza ako na izlazu iz routera nije placena brzina a vjerovatno moras koristiti tu brzinu. Kad meni dolaze na intervenciju iz telekoma insistiram na tome.... Pokazi mi na nekom uredjaju da dobija tu brzinu....MOj ili njegov....

17 godina
rnycro kaže...
...

Čini se da se ipak varaš ... miješaš MBit i MByte, odnosno Mbps i MB/s.

Ako si točno prepisao, imaš 100 MBit mrežnu karticu a u praksi je to uvijek nešto manje, tako da je 80 Mbps skoro pa ok.

Pogledaj sa nekim od sysinfo programčića koji ti je točno čip na mrežnoj, npr. Realtek je uvijek nešto sporiji od Intela.

16 godina
rnycro kaže...
..
..

-naravno da se varaš.. miješaš bit-byte (x8) tamo gdje te konverzije nema, jer su to bitovi. (kad se to označuje može malo b npr Mb je megabit.. ali nema zakona..)

-kad ugradiš novu Gbe-1000mbit karticu možeš dobiti višu brzinu. (++ uz preduvijet da je na routeru-switchu gbe lan port.. vjerojatno je.)

btw, na računalu ćeš kopirati megabayte.. i brzina će bit u MB, na 100 je to cca 13MB/s=100Mbps kao ono što si računao. ok? :))

+ napomena:

-ako kupuješ novu mrežnu karticu treba provjeriti koji slobodan port-priključak-utor imaš na računalu (matična ploča, utori za proširenja tj kartice). Starija računala, stariji standard je PCI utor, noviji je PCI-express.. fizički različit utor time i kartica koju možeš ugraditi. To treba znati kad se ide u trgovinu. Ugradnja je kranje jednostavna, minutu posla (manje PC-trgovine to mogu obaviti kao uslugu ugradnje) elimiranš takav problem..

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.11.2017 17:57 (ihush).
13 godina
neaktivan
Znaci zakljucak je da mi mrezna kartica ne podrzava tu brzinu bez obzira na kabel koji to podrzava. To mi je nekako i smrdilo na to :)
A zasto mi onda wireless kartica ne dostize tu brzinu?
Dual Band technology 2.4GHz/5GHz for up to 150 Mbps/433 Mbit/s. I router isto Dual Band, dvije mreze salje, 2.4GHz/5GHz, i svaku sam drukcije nazvao, da budem siguran na koju se spajam.
I imam laptop, tako da ne mogu mijenjati mreznu karticu, tako da nista od toga.

0 0 hvala 0
16 godina

- wifi može teoretski do neke zajedničke brzine (oba uređaja..) ili manje od tog.. nema garancije + smetnje..

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice