Zamrzivanje kompjutera zaključana tema

poruka: 217
|
čitano: 36.765
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Zamrzivanje kompjutera

ok . ovako cemo

posto neznam gdje se na toj maticnoj nalazi jumper za CMOS napravi sljedece ; zgasi komp , na maticnoj imas bateriju promjera 20x3 mm , iskopcaj napajanje iz struje , izvadi tu bateriju i stavi ju sa strane ( nemoj ju s metalom vadit niti ju stavljat na nista metalno , cackalica ce posluziti :)    ) , pokreni komp i nakon 10-ak sekundi iskopcaj iz struje , sacekas jos 10-ak sec i vratis bateriju nazad kako je bila ,spojis na struju komp i pokrenes, kad ga pokrenes javiti ce ti error , to je je ok , samo citaj upute i podici ce ti defoult postavke ( mislim da ces morat stisnit F1...  ) i javi kaj se desilo ,jel se restarta ili ne
Gidra
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Zamrzivanje kompjutera
8ax kaže...
neke maticne imaju agresivne postavke za restartiranje pca na nekoj temperaturi... btw koje ti je napajanje?

Chieftec power supply 850W Turbo series..

17 godina

A znam kako ti je...u slično vrijeme sam i ja kupio sličan komp. Par puta sam imao lagane probleme i skoro da sam poludio. A ovi tvoji problemi su strašni.

Iskreno, da moram sada ovako na blef bubnuti šta je problem u tvom slučaju. Rekao bi pokvarena matična ploča. 

U svojim serviserskim avanturama sam zapravo popriličan broj puta naletio na ovakve slične probleme, i uglavnom je zamjena matične ploče riješila sve.

Jedini bed je u tome što nije tako lako posuditi od nekog zamjensku matičnu ploču. Ako imaš negdje pri ruci drugu matičnu, uzmi si jedno popodne i sve komponente presloži u drugu matičnu. To će ti definitivno otkriti u čemu je problem.

Jer kad bi to malo razložili:

CPU teško da je pokvaren, oni se u principu jednostavno ne kvare.  Taj TRITON možda i nije neki mega overclockerski cooler, ali uz pravilnu montažu i pravilnu količinu teralne paste on bi svakako trebao gurati taj cpu na stock frekvencijama.

Grafičku još nismo otpisali, ali u prinsipu kad je grafička pokvarena ona ili ne daje nikakvu sliku ili puca tek pod velikim opterećenjem u igrama ili daje neke artefakte po ekranu. Tebi se ništa od toga ne događa.

Ramovi isto mogu biti zaslužni za ovakve probleme, osobito ako imaju pre malo voltaže (to nije slučaj kod tebe), ako su nekompatibilni sa matičnom (postoji minimalna šansa da je to kod tebe, sa zamjenom matične ćeš biti na sigurnom) i ako su pokvareni, ali to se može sa memtestom pogledati.

Ostatak... pregrijavanjem matične može doći do toga, ali u tvom slučaju to nikako nebi smjelo biti problem jer ipak u IDLEu se tebi događaju problemi a cooleri su propisno postavljeni na glavne chipove po matičnoj tako da....to bi otpisao (jedino ako je pokvarena matična :) )

Napajanje je dobro i kvalitetno i daje dobre voltaže tako da mislim da to ne radi probleme.

Ovo sam ovako napisao iz glave, neka razmišljanja i logične sustave eliminacije.

Poanta: Nađi zamjensku matičnu i sve presloži ponovo.

I rather like the restless nights
15 godina
neaktivan

Evo detaljni pregled moje maticne: http://digital-daily.com/motherboard/gigabyte_x48_dq6_intel_x48/print

i ja vec mislim da je najvjerovatnije otisla maticna ploca.. jer stvarno nema sta drugo biti..

16 godina
neaktivan
Skidy kaže...

Evo detaljni pregled moje maticne: http://digital-daily.com/motherboard/gigabyte_x48_dq6_intel_x48/print

i ja vec mislim da je najvjerovatnije otisla maticna ploca.. jer stvarno nema sta drugo biti..

tnx ,

imas kakav jumper sastrane ?

ona 2 pina sto su odmah do baterije njih treba  s tim jumperom kratkospojiti :)

ukoliko imas , zgasi komp i ponovo upali , kad se pocne palit  pikni jumper na ona 2 terminala ( nozice, zice kaj vire iz maticne kraj baterije ... lol .. kako god ti drago :)  )

komp ce se zgasiti , maknes taj jumper i ponovo pokrenes komp

pise ti CLR_CMOS kraj njih

Gidra
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.8.2010 0:01 (gidra).
17 godina

Uglavnom, ako nisi još probao obrisat cmos, onda to svakako učini.

Ovo je slikano iz manuala. Pored baterije imaš dva pina na kojima piše CLR_CMOS.

Ugasi komp, iskopčaj ga iz struje i sa nekim jumperom ili nekom metalnom kacavidom napravi kratki spoj na ta dva pina i da taj kratki spoj traje barem 5 sec. 

(piše ti na slici kako to napraviti)

I onda ga podigni sa restoranim BIOSom.

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.8.2010 0:03 (Bladepu).
15 godina
neaktivan

imam jedan jumper od DVD-rom-a koji mi stoji sa strane.. al sad cete mi morat malo detaljnije objasnit di to treba stavit jer nekuzim bas.. (nikad nisam radio, imajte razumjevanja ^_^)

15 godina
protjeran
Skidy kaže...

Evo ovako:

Moja konfiguracija kompjutera je ova:

Graficka: Sapphire Radeon HD 4870 X2, 2GB DDR5

Maticna ploca: Gigabyte X48-DQ6, s775, iX48

Procesor: Intel Core 2 Quad Q9550 BOX, 4x2.83 GHz

Hard disk: HDD Seagate 1.5 TB

Memorija: DDR2 4x2GB Kit, 1066 MHz

Napajanje: Chieftec power supply 850W Turbo Series

Imam 2  velika ventilatora iza i ispred na kutiji kompjutera..

Moj problem je:

Zamrzava se kompjuter, odnosno, sve radi super naprimjer pola sata ili sat vremena i onda odjednom sve se zamrzne i nemogu nista osim restartirati kompjuter.. nakon restarta, sve opet radi super neko vrijeme i onda opet ista stvar, i tako stalno.. Ja se razumijem u kompjutere al ovo stvarno vise ne razumijem.. mislio sam prvo da je do procesora, tj. da se procesor pregrijava.. al nije.. normalna je temperatura.. onda sam mislio da mi je do uticnice, odnosno da sam previse opteretio uticnicu, al nije ni to.. onda opet sam stavio vec par puta nove windowse jer sam mislio da je do toga, al nije ni do windowsa.. sve mi je u redu sta se tice programa i windowsa, ali opet isto tako sve je u redu i sto se tice komponenata kompjutera.. komp. je kupljen prije manje od godinu dana.. kupujem svaki mjesec "Bug" nadajuci se da cu naci nesto sto opisuje taj problem, tj. nekog s slicnim problemom.. al nema nigdje.. procitao sam masu i masu foruma.. ali nista.. pozvao sam par prijatelja koji se isto kuze dosta u komjutere al nitko nezna do cega bi to moglo biti..

Takoder, ocistio sam detaljno kompjuter prije par dana.. sve sam rastavio i sastavio ponovo, stavio sam novu bolju pastu na procesor.. al opet ista stvar.. neman pojma vise sta da radim..

Molim vas za savjet sto da napravim.. dao sam masu para za komp koji mi nakraju neradi kako treba, imam stari kompjuter koji se nikad nije pokvario a ovaj novi evo stalno zamrzava.. hvala unaprijed..

Internet vjerojatno imaš,ako ostaviš upaljen internet,i ako u tuj situaciji koristi ti ili netko od tvojih ukućana internet na drugom računalu,moguće je preopterećenje cjelog sustava na tvom kompu.ili jednostavno grafička kartica nepodržava tvoje računalo,možda je ovo rješenje ali i neznam koji još problem je mogući,ako ti je računalo pretrpano s mnoštvom datoteka,programa,igrica,obriši jednostavno ili sprži na cd,ja sam imao isti problem ali kada sam obrisao par sitnica,sve je normalno radilo.

Igre skidajte na btjunkie,besplatno
15 godina
neaktivan

imam jedan jumper od DVD-rom-a koji mi stoji sa strane.. al sad cete mi morat malo detaljnije objasnit di to treba stavit jer nekuzim bas.. (nikad nisam radio, imajte razumjevanja ^_^)

edit: vidim di mi je taj CLR_CMOS na maticnoj.. i vidim odma pokraj di trebam stavit jumper.. e sad.. dalje sta tribam, kad stavim jumper.. (naravno, ja cu ovo napravit kasnije, samo zelim znat detaljno da nebi nesto zeznuo)

15 godina
protjeran

oprosti ali se ni ja nerazumijem baš u informatiku samo molim te objasni ove rijeći što znaće:

• CLR_CMOS
  • JUMPER
17 godina

Ovako...

Ovo je pozicija:

Isključi komp, iskopčaj ga iz struje. 

Onda uzmi taj jumper i na one dvije nožice napravi kratki spoj tako da ih spojiš sa jumperom. Drži to barem 5sec (ja ti preporučam barem 1 minutu). 

Makni jumper.

TEK SAD SPOJI U STRUJU.

i pali komp. 

Tu će ti onda komp reći da je bios restoran i da trebaš ponovo staviti postavke i ti izaberi samo DEFAULTNE postavke.  Ugl. snaći ćeš se.

17 godina
Cro.Renger50 kaže...

oprosti ali se ni ja nerazumijem baš u informatiku samo molim te objasni ove rijeći što znaće:

• CLR_CMOS
  • JUMPER

Sory prijatelju, cijenimo svi tvoj trud i želju da pomogneš, ali ipak upadaš kao padobranac na temu dugu nekoliko stranica. 

Mi smo već debelo zaronili u otkrivanje problema, ovog neobično problematičnog kompa.

Ako želiš se priključiti, pročitaj prvih 6 strana teme i onda ako i dalje imaš kakav konkretan savijet, dođi ovdje. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.8.2010 0:14 (Bladepu).
15 godina
neaktivan
Bladepu kaže...

Ovako...

Ovo je pozicija:

Onda uzmi taj jumper i na one dvije nožice napravi kratki spoj tako da ih spojiš sa jumperom. Drži to barem 5sec (ja ti preporučam barem 1 minutu). 

Makni jumper.

TEK SAD SPOJI U STRUJU.

i pali komp. 

Tu će ti onda komp reći da je bios restoran i da trebaš ponovo staviti postavke i ti izaberi samo DEFAULTNE postavke.  Ugl. snaći ćeš se.

ok :) thx.. idem sad to napravit :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.8.2010 0:14 (Skidy).
15 godina
protjeran
Bladepu kaže...
Cro.Renger50 kaže...

• CLR_CMOS
  • JUMPER

Sory prijatelju, cijenimo svi tvoj trud i želju da pomogneš, ali ipak upadaš kao padobranac na temu dugu nekoliko stranica. 

Mi smo već debelo zaronili u otkrivanje problema, ovog neobično problematičnog kompa.

Ako želiš se priključiti, pročitaj prvih 6 strana teme i onda ako i dalje imaš kakav konkretan savijet, dođi ovdje. 

Zaključio sam:poslušaj ipak Bladepu-a,koristan savjet iznadOsmijeh

16 godina
neaktivan
Bladepu kaže...

Ovako...

Ovo je pozicija:

Makni jumper.

TEK SAD SPOJI U STRUJU.

i pali komp. 

tako bi bilo bolje napraviti :)     (racunao sam na kondenzatore... )

Gidra
15 godina
neaktivan

Evo gotovo.. al isto su me docekale velke temperature pri startu.. ajme majko.. izludit cu..

17 godina

CLR_CMOS neće popraviti temperature, ali bi mogao zaustaviti neobjašnjiva restartiranja.....

Već sam ti rekao da ja mislim da je kod tebe zaglavljen senzor na procesoru.....jer ORTHOS kad je radio, on je došao do 65c što nije sjajno, ali još uvijek nije niti približno dovoljno da se komp restarta zbog toga.

Komp ti se restartao najvjerojatnije jer se matična napreže i pregrijava (nešto nije u redu sa njom).

Pogledaj ponovo orthos koliko će izdržat, i koje su temp.

15 godina
neaktivan

Ok, sad cu.. btw. vidi ovo.. isao sam na Start -> Run -> eventvwr .. stvarno je zanimljivo kolko ima errora..

16 godina
neaktivan
Zamrzivanje kompjutera

ppl

... CMOS smo zbog  restartanja cistili ...

ja vise nemam trenutno ideja

Gidra
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

evo, otrhos je opet svoje napravio.. digao temp ovaj put na 63-64.. speed fan mi je pokazivao onu ikonicu plamena na sve 4 jezgre.. i jednostavno se srusio opet komp i ponovo restart.. i to ovaj put nakon nepune 3 minute..

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.8.2010 0:48 (Skidy).
17 godina
Skidy kaže...

Ok, sad cu.. btw. vidi ovo.. isao sam na Start -> Run -> eventvwr .. stvarno je zanimljivo kolko ima errora..

Ima errora dosta, ali to ti je najviše jer ti se komp gomilu puta restartao. svaki put kad se prisilno restarta, on zapiše jedan error.

gidra kaže...

ppl

I ja sam poprilično iscrpljen za danas...

Nastavak diagnostike:

1. Dobro provjeri dali je CPU cooler dobro legao na procesor, i dali si stavio odgovarajuću količinu termalne paste (

koji to prikazuje manje više pravilno). Termalne paste treba biti jedva da skroz prekrije čitavu površinu procesora, ali da taj sloj bude skoro pa proziran.

2. Maknuti sve ramove osim jedne pločice za probu, što više ramova ima to je veće opterećenje za matičnu.

3. Probaj nabaviti drugu grafičku (još bolje matičnu)

Više od ovoga ti zapravo niti ne mogu pomoći. Dok ne nabaviš neke zamjenske dijelove više nemamo gdje, osim možda prve dvije točke isprobati.

EDIT: Jedino još što ti mogu savjetovati je da pogledaš ako se mogu skinuti oni cooleri sa NORTHBRIDGEa (pazi da ih ne polomiš), jer ako se mogu skinuti, onda bi valjalo skinuti ih, detaljno ih očistiti, staviti neku kvalitetnu termalnu pastu ispod i eventualno neki aktivni ventilator na njih. Ali tu ti nemogu puno pomoći, jer nemam tu matičnu pred sobom.

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.8.2010 0:55 (Bladepu).
15 godina
neaktivan
Bladepu kaže...
Skidy kaže...

Ima errora dosta, ali to ti je najviše jer ti se komp gomilu puta restartao. svaki put kad se prisilno restarta, on zapiše jedan error.

gidra kaže...

ppl

Nastavak diagnostike:

1. Dobro provjeri dali je CPU cooler dobro legao na procesor, i dali si stavio odgovarajuću količinu termalne paste (

koji to prikazuje manje više pravilno). Termalne paste treba biti jedva da skroz prekrije čitavu površinu procesora, ali da taj sloj bude skoro pa proziran.

2. Maknuti sve ramove osim jedne pločice za probu, što više ramova ima to je veće opterećenje za matičnu.

Više od ovoga ti zapravo niti ne mogu pomoći. Dok ne nabaviš neke zamjenske dijelove više nemamo gdje, osim možda prve dvije točke isprobati.

EDIT: Jedino još što ti mogu savjetovati je da pogledaš ako se mogu skinuti oni cooleri sa NORTHBRIDGEa (pazi da ih ne polomiš), jer ako se mogu skinuti, onda bi valjalo skinuti ih, detaljno ih očistiti, staviti neku kvalitetnu termalnu pastu ispod i eventualno neki aktivni ventilator na njih. Ali to ti nemogu puno pomoći, jer nemam tu matičnu pred sobom.

ok, sutra cu opet maknut cooler i stavit opet paste, makar mislim da je sta se tice toga skroz ok.. ja sam isto tako napravio kako je na videu, samo umjesto ono "kondoma" sam koristio malo jaci papir, odnosno nesto slicno kartonu i razmaza..

cooleri sa northbridge-a, to mislis onaj silent pipe i to sve.. ma gledao sam to.. nije problem skinut..probat cu i to.. jos cu probat nabavit graficku jer sumljam da cu moc maticnu..

al dobro, barem mi se sada ne rusi komp svakih 5 minuta.. :) barem nesto..

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.8.2010 1:00 (Skidy).
17 godina
Skidy kaže...
Bladepu kaže...
Skidy kaže...

gidra kaže...

ppl

Nastavak diagnostike:

EDIT: Jedino još što ti mogu savjetovati je da pogledaš ako se mogu skinuti oni cooleri sa NORTHBRIDGEa (pazi da ih ne polomiš), jer ako se mogu skinuti, onda bi valjalo skinuti ih, detaljno ih očistiti, staviti neku kvalitetnu termalnu pastu ispod i eventualno neki aktivni ventilator na njih. Ali to ti nemogu puno pomoći, jer nemam tu matičnu pred sobom.

ok, sutra cu opet maknut cooler i stavit opet paste, makar mislim da je sta se tice toga skroz ok.. ja sam isto tako napravio kako je na videu, samo umjesto ono "kondoma" sam koristio malo jaci papir, odnosno nesto slicno kartonu i razmaza..

cooleri sa northbridge-a, to mislis onaj silent pipe i to sve.. ma gledao sam to.. nije problem skinut..probat cu i to.. jos cu probat nabavit graficku jer sumljam da cu moc maticnu..

al dobro, barem mi se sada ne rusi komp svakih 5 minuta.. :) barem nesto..

Postavi ponovo CPU cooler, pasta neka prekrije čitav CPU ali kao što sam rekao neka to bude jedva....onako skoro proziran sloj.

2. Makni sve ramove, osim jedne pločice. To bi trebalo makar malo pridonijeti stabilnosti pa istestiraj

3. Probaj drugu grafičku.

4. Ako možeš, makni onaj cooler di piše SILENT-PIPE, stavi ispod njega novu termalnu pastu i tako usmjeri onaj 12cm FAN da on puše direktno na taj SILENT PIPE hladnjak. To ti je najkritičnija točka tvoje matične.

A ja idem spavat, dosta za danas. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.8.2010 1:04 (Bladepu).
15 godina
neaktivan

Heheh.. takoder.. budem obavio to sve sutra.. nadam se da ce proradit inace cemo svi poludit ne samo ja.. :) ugl. hvala na pomoci..

16 godina
Zamrzivanje kompjutera

Taj zuti ventilator skini i stavi neki sa vecim brojem okretaja 3000 o/mon ili cak i vise.Taj zuti od thermaltake nije adekvatan za hladiti tvoju konfiguraciju,on moze hladiti hdd ili sl..

vent vent
コマンドは&コンカー3 - 最高です
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Zamrzivanje kompjutera

ima li kakvih promjena ? nist ne javljas...

Gidra
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Zamrzivanje kompjutera

Pročitao sam sve od A do Ž

Nadam se da ćeš popravit

Ako ti je pod garancijom zašto ne zamjeniti?

Sva sreća ovog svjeta da otkriješ šta je

Pozdrav od mene

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Imam trenutno nesto sredit u RL tako da kad to bude gotovo onda cu se opet zabavljat s kompom.. uglavnom javim ja sve.. :)

btw.. Hvala :)

15 godina
neaktivan

Danas cu sve isprobat pa javim.. za sada komp radi dobro.. normalno se gasi i pali.. i ne restarta se.. sve u redu osim sta su temperature stalno kako su i bile (stalno oko 50-60 stupnjeva).. s tim da jos nisam probao igrati nijednu igru.. to cu sada pa vam javim..

Edit:

Evo igrao sam par utrka na igri GRID.. i po sliki su mi neke cudne tockice.. ne bloka, ne restarta se ni nista osim tih tockica..

slike:

http://img837.imageshack.us/img837/6017/grid2010082619110249.png

http://img826.imageshack.us/img826/4508/grid2010082619115176.png

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.8.2010 19:33 (Skidy).
16 godina
Skidy kaže...

Danas cu sve isprobat pa javim.. za sada komp radi dobro.. normalno se gasi i pali.. i ne restarta se.. sve u redu osim sta su temperature stalno kako su i bile (stalno oko 50-60 stupnjeva).. s tim da jos nisam probao igrati nijednu igru.. to cu sada pa vam javim..

kakva je temp. u sobi

コマンドは&コンカー3 - 最高です
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice