Posjedujem PC s sljedecim spec : Amd FX 8370, AMD R9 380 MSI Gaming OC edition 4GB, 16 GB HyperX Fury DDR3 1883mhz, MSI 970A-G34 I 600W Raider Silver napajanje. Kada igram GTA 5 temperature ploče su u privitku slike. Nekada budu i 93 Celzija i to samo nakon 20 minutnog igranja. Što da radim? Da li su voltaže krive? Nisam ništa overclokovao. Na CPU imam neki dosta velik hladnjak te još dva ventilatora za protok zraka? Što mi je činiti? LP.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Posjedujem PC s sljedecim spec : Amd FX 8370, AMD R9 380 MSI Gaming OC edition 4GB, 16 GB HyperX Fury DDR3 1883mhz, MSI 970A-G34 I 600W Raider Silver napajanje. Kada igram GTA 5 temperature ploče su u privitku slike. Nekada budu i 93 Celzija i to samo nakon 20 minutnog igranja. Što da radim? Da li su voltaže krive? Nisam ništa overclokovao. Na CPU imam neki dosta velik hladnjak te još dva ventilatora za protok zraka? Što mi je činiti? LP.
opce poznato da senzori na amd-u nerade kak spada, pipni prstom po tim pasivnim jež hladnjacima, sve do cca 60-tak °c je ok, dakle trebaju biti dosta topli na dodir, nikako da se "skoro opeces"...u pravilu niti nemaju pastu ispod no ako ti cpu ne throtla tj ne pada mu takt sve je ok.lp
Lijeva strana je relativno topla. Nikada nisam dirao pasivne hladnjake, a CPU ne throtla. Strah me je samo da ne iskoce kondezatori na maticnoj dok igram GTA. Da li je to moguce ili postoji granica temperature u kojoj se PC automatski gasi?
Ako sam ja dobro shvatio ti niti ne misliš na temperaturu CPU-a ?
Mislim na temnperaturu chipseta na maticnoj
Mislim na temnperaturu chipseta na maticnoj
Uzmeš kvalitetno kućište s barem jednim kvalitetnim ventilatorom koji uvlači zrak u kućište naprijed
i jednim ventilatorom otraga koji izvlači vrući zrak van i budeš spustio temp.
Lijeva strana je relativno topla. Nikada nisam dirao pasivne hladnjake, a CPU ne throtla. Strah me je samo da ne iskoce kondezatori na maticnoj dok igram GTA. Da li je to moguce ili postoji granica temperature u kojoj se PC automatski gasi?
- amd nije u početko imao osigurač-gašenje (kao intel) i proizvođači chipova.. tako da je to kasnije dodano i nikad nije radilo kako je predviđeno, ali u teoriji, treba se ugasiti prije pregaranja..
- prvo moraš znati 'stvarne' temperature.. jer ovako je možda lažna uzbuna/panika. Prst-test.. ako peče, tad je previše, ako je mlako, tad je očitavanje senzora pogrešno (iz bilo kojeg razloga, bug, krivi soft..) ... pogeldaj temp u BIOSu (ali tad nema opterećenja, hladnije..) i brzo kad upališ win.. ako su cifre slične, tad je vjerojatno očitavanje točno, ako su različite i ako je na dodir mlako.. (do 60c=vurće, na 70c se opečeš/opeklina..).
-sva elektronika voli što hladnije, ali, recimo da su normalne (poželjne) temperature 35-45c i ovise o ostatku/dijelovima pa i hlađenju ako npr ventilator s cpu/gpu puše prema chipsetu dodatno ga zagrijava kao fen, sve troši, sva struja ide kroz mbo, ram, diskovi .. sve to mora zagrijevati mbo. Starenjem pada efikasnost (pada vodljvost, raste otpor) time se dodatno podiže temperatura, dok nrp sve nepravilne napone PSUa mora peglati mbo-VRM.
-do 50-60c je ok u opterećenju, iznad 60c ... (nema konkretne granice) dolazi do problema, nestabilnost, otkazuju kontroleri.. i u pravilu se PC smrzava (ili pregrijava) :) .. ako to nisi do sad već imao, to bi značilo da je vjerojatno temperatura ipak niža nego što je očitanje. CPU se gasi ovisno o postavkama na +90, gpu na +110.. sve iznad 70 je kritično, bolje ugasiti nego čekati kvar jer može pocrkavati više (cpu-gpu-ram..) ali moraš provjeriti jesu li očitavanja točna, često je pogrešno. Drugi soft + prst.