X370 Taichi, ne mogu ući u BIOS/UEFI

poruka: 18
|
čitano: 2.442
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina

Znači ova matična mi je zadala toliko glavobolja, i kad pomislih NA TRENUTAK da je ok, eto kurtza...

Naime, kod restarta ne prikazuje ništa osim windows log in screena, ako lupim F2/DEL/Bilošta, izbaci error 0b i ništa se ne događa.

Fastboot sam ugasio, CLEAR CMOS stisnuo, pokušao sa Asrock reboot to UEFI app nakon koje opet izbacio 0b error.

Na matičnoj zadnja dostupna službena BIOS verzija. Lud sam više ne znam što činiti, halp dobri ljudi!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: X370 Taichi, ne mogu ući u BIOS/UEFI

- ne lupati 'bilo šta' nego pravu tipku u pravo vrijeme (ne držati nego tipkati..).

- kako si ugasio fastboot? (u biosu?) .. tj u win koristiš SHIFT (držiš, reboot, biraš opcije-uefi-bios..).

- odspoji diskove, tad ne može bootati tj često tad automatika ode u bios (jer nema ništa drugo).

- moguć problem kašnjenja reakcije npr monitor-vga-slika jer ulaz u bios je prvih par sekundi paljenja-POSTa + moguće da iz nekog razloga ne radi tipkovnica ili multimedijalna (tad ti f2-ftipke nisu f-tipke nego npr player-glasnoća..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
ihush kaže...

- ne lupati 'bilo šta' nego pravu tipku u pravo vrijeme (ne držati nego tipkati..).

- kako si ugasio fastboot? (u biosu?) .. tj u win koristiš SHIFT (držiš, reboot, biraš opcije-uefi-bios..).

- odspoji diskove, tad ne može bootati tj često tad automatika ode u bios (jer nema ništa drugo).

- moguć problem kašnjenja reakcije npr monitor-vga-slika jer ulaz u bios je prvih par sekundi paljenja-POSTa + moguće da iz nekog razloga ne radi tipkovnica ili multimedijalna (tad ti f2-ftipke nisu f-tipke nego npr player-glasnoća..).

- lupam F2 čim stisnem tipku za paljenje kompa i da error 0b, ako ne lupam ništa, onda uđe u windows

- fastboot u power optionima sam ugasio

- imam samo m2 ssd, budem probao

- to je isključena opcija, tipkovnica je radila sa 10 različitih kompjutera u zadnjih mjesec dana, isprobao sam ps2 tipkovnicu, ista stvar

Hvala :)

6 godina
neaktivan

X370 Taichi - cannot access UEFI settings after BIOS update : ASRock (reddit.com)

Očito je nekakav problem sa zadnjim BIOSom.

Ne nalazim neka rješenja, ali vidim da i drugi imaju slične probleme.

Neki je problem s ultra fast boot opcijom. Prvi put čujem za ULTRA fast boot.

Kako si napravio Clear CMOS? Izvadio bateriju, isključio PC iz struje i pričekao jedno vrijeme? AKo nisi, napravi to. Postoji i opcija nekog Asrock Restart programa.

Can't get in BIOS - ASRock Forums

Live long and prosper.
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.2.2021 11:12 (Filox).
Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina

Ne funkcionira to sa restartom, daje mi isti error kao da pokušavam ući u BIOS sa F2 komandom. Error 0b

Cmos sam clearao na tipku, pa preko ove "spore" metode - ništa.

Probat ću maknuti SSD pa vidjeti što kaže. Osim toga je rješenje reset biosa? Kako to uraditi?

6 godina
neaktivan
maks0806 kaže...

Ne funkcionira to sa restartom, daje mi isti error kao da pokušavam ući u BIOS sa F2 komandom. Error 0b

Cmos sam clearao na tipku, pa preko ove "spore" metode - ništa.

Probat ću maknuti SSD pa vidjeti što kaže. Osim toga je rješenje reset biosa? Kako to uraditi?

Reset BIOSa = Clear CMOS - to je jedna te ista stvar, samo se drugačije ljudi izraze.

Ne nalazim baš neka rješenja po internetu, kažu neki da im je reset biosa pomogao, kažu drugi da su to sredili s naredbom u Linuxu odnosno s ovim Asrock Reset programom. Tebi ništa od toga ne pomaže... Ima li način da se vratiš na stariju verziju BIOSa?

Obavezno povadi SSD i sve ostalo što možeš, ako ima još išta za povadit, ostavi minimalni broj RAMa, CPU i ako imaš integriranu grafiku, izvadi i grafiku. Minimum minimuma, samo da se može upalit, pa onda vidi kako se ponaša.

Live long and prosper.
13 godina

Budem prvo tako, specke su u potpisu, probat ću bez pločice rama/bez ssd-a pa javim. Hvala!

Što se vraćanja biosa na prethodne verzije tiče, piše da je nemoguće (bar na službenoj support stranici)

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.2.2021 12:25 (maks0806).
6 godina
neaktivan

Probaj isto tako koristit P/S2 tastaturu i sve USB uređaje povadi, uključujući i miš.

Kažu pojedinci na internetu da su uspili ući u bios nakon što su izvadili m.2 disk, ali onda nisu uspjeli ništa u biosu. Većina se slaže da ovdje Fast Boot ili Ultra Fast Boot rade problem, ali izgleda da to nije uvijek rješenje.

Isto tako dobri ljudi kažu da je vjerojatno koruptan bios, pa kao ništa ne upali, ostaje ti samo probat ponovno flashat BIOS s istom verzijom koja je sad, ako ne može starija.

Osim toga, servis, garancija, ako imaš još garanciju.

Live long and prosper.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
maks0806 kaže...

Budem prvo tako, specke su u potpisu, probat ću bez pločice rama/bez ssd-a pa javim. Hvala!

Što se vraćanja biosa na prethodne verzije tiče, piše da je nemoguće (bar na službenoj support stranici)

-često je onemogućeno downgradeati bios, zato se ne ide na noviju verzju prije nego se pročita changelog tj što se zapravo mijenja-dobija i to kad postoji neka potreba tj bios je stvar koja u 99% nikad ne mora biti nadograđena neovisno o reklami ili paničnim upozorenjima tj samo fix-bugova spada u onaj 1% dok su noviji fičeri stvar nekog novog chipesta tj samo zbog povezanosti novih oeseva i uefija postoji neki smisao-razlog (kao update bilo kojeg drugog drivera, jer bios je kao driver). .. odnosno, poželjno je izbjegavati uefi fičere kao npr autoupdate kroz os (za bios) što u nekim slučajevima kao za laptope čak nije stvar izbora korisnika (spada u klasu nedopustivih stvari.. pogotovo što nema posebne razlike-upozorenja za takve stvar tj ms je sve updateove 'izjednačio' umjesto da postoji distinkcija npr defender-antivirus, driver periferije, update-upgrade osa i biosa.. kao i trećih appsa koje s osom nemaju bitne veze npr office..

+ za amd je posebno pipljavo, prvo update softwarea-drivera kao preduvijeta za bios itd.. i ako nešto napraviš pogrešno dobiješ 'ciglu' bez tog da su to morali napraviti sigurnije tj ne gurnuti juzeru u automatici. Tj da je svijet idealan, da je sav soft+hw savršen, da nema problema tad bi i taj teoretski model bio ok, tj tad bi svaki update bio preporučljiv ovako i dalje vrijedi pravilo, što radi ne popravljaj.. jer problem se uvjek može desiti.

-isključi diskove, ako tad ne možeš u bios tad imaš kvar ili nešto radiš pogrešno. Kvar je možda upravo taj noviji bios, tj nevažno jel hw ili sw uzrok na tom levelu je rezultat isti-sličan, tj radi ili ne radi.

-uefi fičeri, opcije povezane .. fastboot, secboot, ništa od tog nije realno bitno prosječnom juzeru tj jedini razlog može biti veći boot medij +2tb kad je potreban gpt a time i uefi-fičer, ali to ne znači da treba sve ostalo tj kod svakog reseta i sl možeš (i trebaš u ovakvim slučajevima) podesiti-isključiti nepotrebne fičere, tj znati što trebaš a što ne i da kod svakog upgradea-reseta i sl. to moraš ponovoiti, ući u bios, provjeriti, podesiti.. ili si opet na istom problemu idući dan.

.. odnosno, zašto trebaš ući u bios? trebaš nešto podesiti? tj poželjno je moći u bios, ali ako računalo radi, ako ne moraš nešto podesiti-mijenjati tad je sporedno tj možeš bez tog, .. tj to implicira da imaš neki problem i da se nadaš da ćeš ga ulaskom u bios riješiti, pa koji je problem?

edit, ps/2 i usb .. nevažno do tog trenutka radi svaka, tj ako je ispravna i ako nije u biosu isključeno-onemogućeno, tj u paljenju (post, prije boota osa) rade sve tipkovnice, tek u bootu bios gasi svoj driver-support i tad to preuzima os-driver, jer usb uređaji ne rade bez drivera, tj pod 'dos-support' .. tj ta opcija ako je bios ima služi samo da u bootu s medija može tipkama izabrati meni-opciju, tj između bios-drivera i os-drivera jer tad je računalo u limbu između oseva-bez drivera..

-problem fastboota je što preskače detekciju + na ssd i sl. prebrza inicijalizacija računala i korisnik često nema dovoljno vremena za stisnuti tipku, odnosno + kašnjenje vga slike na ekranu jer se i vga inicijalizira, mijenja rezoluciju i kad vidimo poruku posta (press..) tad je možda već prekasno tj treba stiskati tipku prije.. na ćoravo.

-sam fasboot je nepotreban, zanemariva korist tj ovisi o ostalim postavkama (pauzama) kao i količini hw-a u računalu, odnosno kad god se nešto mijenja od hw ili instalira os tad ga treba isključiti, dok samo uključivanje nije neka bitna stvar tj može ostati isključen u biosu. To npr nema utjecaja na brzinu boota s diska, nego samo na detekciju-inicijalizaciju hw u POSTu (paljenje, do biosa).. cca par sekundi moguće razlike u paljenju.

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.2.2021 12:50 (ihush).
6 godina
neaktivan
ihush kaže...

.. odnosno, zašto trebaš ući u bios? trebaš nešto podesiti? tj poželjno je moći u bios, ali ako računalo radi, ako ne moraš nešto podesiti-mijenjati tad je sporedno tj možeš bez tog, .. tj to implicira da imaš neki problem i da se nadaš da ćeš ga ulaskom u bios riješiti, pa koji je problem?

Ima i ovo pitanje smisla... Ako nemaš neku potrebu trenutno mijenjat stvari po BIOSu, onda u biti nije bitan ovaj problem, jer Windowsi rade normalno, kako sam razumio. Možda će u budućnosti izaći i još noviji BIOS, pa probaš njega, ako ti se ukaže potreba da mijenjaš stvari po BIOSu.

Live long and prosper.
13 godina

Zna mi se zalediti pc tu i tamo, pa sam se mislio poigrati sa frekvencijama koje sam bio namjestio. A kao netko tko se s tim igra, želim imati pristup svemu što želim.

Trebao sam update da mogu koristiti ryzen 3xxx koji sam prodao frendu na kraju i koristim r7 1700 koji sam nabavio. 3 servisa u Zg nisu imali procesor prve generacije dovoljno star da se updatea bios btw...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
maks0806 kaže...

Zna mi se zalediti pc tu i tamo, pa sam se mislio poigrati sa frekvencijama koje sam bio namjestio. A kao netko tko se s tim igra, želim imati pristup svemu što želim.

Trebao sam update da mogu koristiti ryzen 3xxx koji sam prodao frendu na kraju i koristim r7 1700 koji sam nabavio. 3 servisa u Zg nisu imali procesor prve generacije dovoljno star da se updatea bios btw...

-čačkaš stvari .. = problem. S biosom i postavkama se ne igra, tj tvoje računalo, tvoj rizik.. To se ne radi kad nisi 100% (i više) siguran u to što radiš + prihvaćaš rizik.

13 godina

Ma molim te. Pitao sam za savjet, a ne prodike.

Updateao sam bios na A320, b350 matičnama po proceduri koja piše, ova je očito posebno usrana. 

Ne pomaže ništa jbg, poigrat ću se za vikend, ali vjerojatno je Asrock sjebo nešto. Maknuo sam sve iz kompa, resetirao bios, sastavio, ali i dalje instant 0d izbacuje

Tehnički ne vidim način rješenja problema kad ne mogu ući u bios da ga updateam -.-

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.2.2021 13:53 (maks0806).
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
neaktivan
maks0806 kaže...

Ma molim te. Pitao sam za savjet, a ne prodike. Vidiš da ni ti ne znaš... 

Updateao sam bios na A320, b350 matičnama po proceduri koja piše, ova je očito posebno usrana. 

Ne pomaže ništa jbg, poigrat ću se za vikend, ali vjerojatno je Asrock sjebo nešto. Maknuo sam sve iz kompa, resetirao bios, sastavio, ali i dalje instant 0d izbacuje

Može bit da je koraptan (pokvaren) BIOS, a može bit da ga neka postavka ruši/koči, kao Ultra Fast Startup...

Koruptan bios možeš probat sredit tako da ponovno skineš zadnju verziju i ponovno je probaš flashat, da prebriše i ponovno stavi bios, možda to popravi stvar. Ne znam može li se natjerat ploču da isti bios ponovno stavi... Ništa drugo nisam pronašao.

EDIT:

Zar nema opcija da se ide s F12 (ili tako nešto) direktno na bios flash? Radi li ta opcija? Jer ovi što kažu da ne mogu ući u BIOS isto tako govore da mogu uć u Flash utility i da mogu u boot meni, F12 i nešto još, možda F8, to radi, ali F2 za bios ne.

Live long and prosper.
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.2.2021 13:55 (Filox).
13 godina

Znači... Uzeo sam Dvi (m) to Hdmi (ž) adapter i spojio u grafu. Radi bez errora. Čudesa

Hvala na angažmanu 

EDIT: Nije ništa radilo, bilokoja F tipka, error 0d. Direktan boot u UEFI isto. Ovo gore je proradilo

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.2.2021 14:02 (maks0806).
6 godina
neaktivan
maks0806 kaže...

Znači... Uzeo sam Dvi (m) to Hdmi (ž) adapter i spojio u grafu. Radi bez errora. Čudesa

Hvala na angažmanu 

EDIT: Nije ništa radilo, bilokoja F tipka, error 0d. Direktan boot u UEFI isto. Ovo gore je proradilo

Nevjerojatno. A do sad je išlo direkt HDMI? Aj ti sad budi pametan...

Live long and prosper.
16 godina

za sad po napisanom nema razloga sumnjati u ispravnost biosa (radi) dok problem smrzavanja nije stvar biosa-ispravnosti nego računala postavki kao oc i soft...

na internetu se uvjek može naci svasta.. dok je problem vecinom neznanje i multimedijalne f-tipke.. kad na to dodaš neiskusnog juzera koji uz oc mijenja cpu dobiješ problem ... pri čemu to 99.999% nije stvar biosa nego postavke i znanje + sve se može pokvariti npr cpu ram itd... dok to juzer doživi kao prodiku jer on zna da je krivac bios :)

edit ispada da je kvar vga... ali i vjerojatno da ce opet bsod....

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.2.2021 14:13 (ihush).

0 0 hvala 0
13 godina
Filox kaže...
maks0806 kaže...

Hvala na angažmanu 

Nevjerojatno. A do sad je išlo direkt HDMI? Aj ti sad budi pametan...

Drito to...

Išlo je direkt na hdmi otkad sam ga složio te je odjednom otišlo vrit. Eto sad sve radi kako spada, može lock

Poruka je uređivana zadnji put uto 2.2.2021 14:11 (maks0806).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice