Temperature komponenti i extra ventovi...

poruka: 10
|
čitano: 2.786
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Ovo bas i nije neki problem,nego čisto frustracija,jednostavno me iritira do bola.Naime,malo (mislim da je malo) sam opsjednut temperaturama komponenti,i kad god sjedim za PCem a ne vrtim film ili igru everest mi je otvoren i stalno pratim tem,iako su najnormalnije,ali jednostavno nemogu da ih ne pratim...(konfa je P5K-SE,E8400,9800GT,ANTEC NSK6580, midi tower,nista clockano),Temp su bile oko 37C CPU i 40GPU (idile u XPu),kad sam prešao na vistu porasle su na 46-48C za CPU i 45C GPU,ok,to nisu neke velike temp,ali jbg,meni smetaju (nemam pojma zašto).I nešto sam kopao po starom PCu i skužio da imam unutra 80mm vent koji mogu iskoristiti,pa sam ga skinuo i montirao na bočnu stranu da puše unutra.Iako sam očekivao nekakvo poboljšanje razlika je bila jadnih 1-2C,ali ajde bolje išta nego ništa (vent je nečujan tako da ne smeta,a meni buka baš i ne smeta kad radim za PCem pošto uvjek svira nešto).Ali danas mi padne na pamet da skinem taj 80mm vent sa bočne stranice i stavim na prednju stranu i da upuhuje zrak u kučište,usput sam i onaj regulator brzine 120mm venta na stražnjoj strani postavio tako da ga mogu bez otvaranje stranice prebacivati (kad spavam stavljam ga na minimum tako da se PC uopče ne čuje,inače je na max) i sve to uz punoo zahebancije i improvizacije složim (inače kučište na prednjoj strani ima 2 slota za 92mm venta,ali jbg,ja sam ubacio ovaj koji je bio prirucimi to na gornji slot jer tako je ipak bliži CPU jer mi je on najtopliji), pokrenem PC i na veliko olakšanje sve uredno radi.(veliko jer dosada skoro da ništa i nisam dirao po unutrašnjosti PCa ikada).I ostavim tako malo PC da radi pa bacim oko na temperature,i sad ipak velika razlika u temperaturama,CPU je hladniji za mene velikih 6C tako da radi na 42C idile (soba je jako topla,inače mislim da ti procevi idu i na nižim tem bez problema) i jednostavno sam happy.I odmah razmišljam o nabavi dva 92mm venta da ih postavim na te prednje slotove.E sad,kuzim da otkud razlika tih 6C jer ipak sada upuhujem svjež zrak unutra, i sve je to super,ali spremam se za spavanje i smanjim onaj 120mm fan straga na minimum tako da je gotovo nečujan i neometa spavanje,ali čekam 10 minuta da provjerim temp da vidim koliko če se penjati temperature.očekujem porast cca 10C,ipak je to 120mm fan koji ispuhuje vruč zrak van...ali ovo me zbunilo i isfrustriralo,jednostavno mi je nelogično,čak sam skinuo još jedan program za mjerenje temp jer mi baš nejde u glavu (opet isto pokazuje,i everest ultimate i realtemp 2.60) da skoro pa gašenje 120mm fana dovodi do porasta temperature od 1C,da jednog celzijevog stupnja...ok,raspored i usis/ispuh igraju ulogu,ali da jedan 80mm fan dobro smješten izbacuje zvijer od 120mm iz igre?Kažem zvijer jer taj 120mm na max stvarno ispuhuje tornado van kučišta,dok ovaj 80mm skoro da i ne stvara strujanje zraka...WTF?

EDIT: Isprike na "knjizi od posta" ali stvarno me iznerviralo ovo...

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.12.2008 1:28 (Bocky).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Bilo bi lakse citati da to malo uredis s odlomcima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nemaju veze odlomci ;)

Stvarno neznam koji vrag se brineš. To je bezveze razbijanje glave, već si opsjednut. Kao prvo aj nemoj jednu večer zagrijati sobu pa češ vdijeti temp onda. A za ovaj 1 C stupanj. Mora da isključiš sve živo preko noći pa ti se troši manje resursa... Sve u svemu probaj bez grijanja sobe pa vidi. Inače opsjednt si sa temp Cool

Moraš si reći neću pratiti i gotovo. Da je kritičnija temp onda uredu, ali ovako bezveze....

"An expert is a person who has made all the mistakes that can be made in a very narrow field." - Niels Bohr

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Chaki sinoc me stvarno ubilo u pojan sve,tako da bas nisam stvarao neko knjizevno djelo nego izbacivao frustracije...

Black,nisi skuzio zasto je tih 1C tako debilno i nelogicno (jbg,ja sam nerazumljivo napisao pa tesko ista shvatiti).

Radi se o tome da je PC idile,temperatura sobe je konstantno ista,a ta razlika od 1C se pojavljuje kad ugasim/upalim taj najveci fan od 120mm koji je montiran na zadnjoj strani kucista i ispuhuje zrak van kucista.Jednostavno mi je nevjerojatno nelogično i neočekivano da gašenjem jednog 120mm venta temperatura u kučištu se smanji za 1C.

Svrha i namjena fana je da smanji temperaturu u kučištu,a nakraju ispada da ovaj moj radi kontra efekt.Naravno,da bi fan izvrsavao svoju zadacu kako treba moraju biti ispunjeni neki preduvjeti za to,i daleko od toga da je kod mene sve idealno,ali za ja ovdje pricam da je taj vent jedina varijabla u određenim uvjetima,i da jedino što se mjenjalo je brzina vrtnje,(sve ostalo je dovoljno blizu konstantnim vrijednostima za ovakvu logicku analizu ) i da njegovo skoro pa gasenje izaziva povečanje temperature umjesto smanjenje...

Nadam se da je ovaj puta malo jasnije iako bas i nisam uspio skratiti :(

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Temperature komponenti i extra ventovi...
Bocky kaže...

Chaki sinoc me stvarno ubilo u pojan sve,tako da bas nisam stvarao neko knjizevno djelo nego izbacivao frustracije...

Black,nisi skuzio zasto je tih 1C tako debilno i nelogicno (jbg,ja sam nerazumljivo napisao pa tesko ista shvatiti).

Radi se o tome da je PC idile,temperatura sobe je konstantno ista,a ta razlika od 1C se pojavljuje kad ugasim/upalim taj najveci fan od 120mm koji je montiran na zadnjoj strani kucista i ispuhuje zrak van kucista.Jednostavno mi je nevjerojatno nelogično i neočekivano da gašenjem jednog 120mm venta temperatura u kučištu se smanji za 1C.

Svrha i namjena fana je da smanji temperaturu u kučištu,a nakraju ispada da ovaj moj radi kontra efekt.Naravno,da bi fan izvrsavao svoju zadacu kako treba moraju biti ispunjeni neki preduvjeti za to,i daleko od toga da je kod mene sve idealno,ali za ja ovdje pricam da je taj vent jedina varijabla u određenim uvjetima,i da jedino što se mjenjalo je brzina vrtnje,(sve ostalo je dovoljno blizu konstantnim vrijednostima za ovakvu logicku analizu ) i da njegovo skoro pa gasenje izaziva povečanje temperature umjesto smanjenje...

Nadam se da je ovaj puta malo jasnije iako bas i nisam uspio skratiti :(

Hehe :) ,ovo mi je poznato, ko da slusam sebe, al ozbiljno...Samo dobro, ja opet nisam bas tolko opsjednut s tom temp....Zaboravim na nju dok igram neke,al odma nakon igranja uvijek provjeravam temp...To mi je vec neka navika....E sad, ti nemas nist clockano, ja pak imam sve :) .Sve di se dala dic voltaza ili frekvencija sve sam digno, barem za malo....Anyway, kak to sto vele ljudi, nemoj se previse opterecivat (to ti sad govorim jer nisam nis bolji od tebe i vjeruj mi znam kak te to ubija u pojam) .Ja cu ti rec kaj sam ja napravio da sam presto gledat tu temp tak cesto...Ja u kucistu imam vent di god se je dao stavit vent, tak da je unutra prakticki pravi propuh :) .I to me je smirilo malo, sad se ne brinem tolko oko tempa...Sad cu ti rec kak to kod mene zgleda.... Napred jedan 120MM , iza 2 X 120MM, sa strane 2 X 92MM , sa druge strane 3 X 92 MM i na procu je ovaj koji je u potpisu...

To sve sam preslagivo jedno tjedan dana dok nisam dobio najbolju kombinaciju izlaz/ulaz zraka i sad je sve ockey....I ne gledam vise tolko temp kak sam prije....

E a sad, kaj se tice ovog 1°C stupnja...Mozda bi bas ovo trebo napravit kaj sam ja, malo preslozit te ventove, tj. okrenut ih kontra i tak to....Znam da sad zvuci glupo i nelogicno...Zake bi ti vent od 120MM puhu u kuciste umjesto iz njega, al velim, nemres nis izgubit ak ne probat...Kuzis? Recimo stavis stavis taj 120MM vent da puse unutra i ovaj na kucistu da puse van, i onda vidis kaj se dogada, to jedan od scenarija....A ima ih jos sigurno 3-4 ,tak da probaj to pa onda vidi....

A jos jedna teorija je protok zraka...Mozda ti taj 120MM vent ima jako dobar protok zraka, i mozda cak ovaj mali 80MM vent ima jos bolji protok zraka pa ti se nekak "kolju" njihova zracenja....

Znam da sad ovo nema skoro smisla i zvuci kak gluposti, al nije....Ima smisla...Svaki vent ti ima ti protocnost zraka...Kaj mislis zake Sharkoon 120MM kosta 50KN, a Papst 130KN ?

Kuzis?

Malo to vidi pa onda javi ak si kaj rjesio...

Pozz
Asus Maximus Extreme, E8400@ 4GHZ, Tagan BZ800, Zalman 9500, 2 X 1GB Corsair XMS3 @ 1433MHz, Gigabyte HD4870@ 800/1100, Creative Labs X-Fi Xtreme Music, Chieftec BA-01B-B-B Razer Copperhead & Goliathus
17 godina
moderator

Zasto ne stavis 2x92mm venta, kako je i predvidjeno, pa onda pogledas temperature?

Isto tako, mozes otvoriti kuciste i pustiti comp da radi, pa vidjeti koliko je nize. Jer ako u tom otvorenom kucistu ne budu nize, tesko da ces postici ventovima to sto zelis.

Sto se tice ventova, nadmasite ovo: 7x120mm, 1x200mm :)))

Ide Crvenkapica šumom i sretne nepismenog vuka. Pita je vuk: Crvenkapice, šta to nosiš baci? I Crvenkapica baci košaricu.
17 godina
neaktivan
DrNasty kaže...

Zasto ne stavis 2x92mm venta, kako je i predvidjeno, pa onda pogledas temperature?

Isto tako, mozes otvoriti kuciste i pustiti comp da radi, pa vidjeti koliko je nize. Jer ako u tom otvorenom kucistu ne budu nize, tesko da ces postici ventovima to sto zelis.

Kaj ti to vredi?
Ako usereš protok zraka možeš imat lošije hlađenje od nekog sa optimalnim rasporedom sa 2x120mm.
Nije sve u kolicini.
Treba znat kak rasporedit ventove
E8400@4050mhz@H2O,Biostar Tpower I45,Mushkin XP 2x2gb@1080mhz 5-5-5-15,BFG GTX260 OCX,WD320gb+WD640gb-AAKS PM-ovi UGAŠENI!! NISAM JA PRIVATNA OC ŠKOLA
17 godina
moderator
LUXX kaže...
Kaj ti to vredi?
Ako usereš protok zraka možeš imat lošije hlađenje od nekog sa optimalnim rasporedom sa 2x120mm.
Nije sve u kolicini.
 LUXX, nisam ja nista usrao, kuciste je kao zracni tunel, Antec 900 :)
Naravno, nisu svi na kucistu, to je ukupni broj ventova, iako kuciste ima jos mjesta za ventove :)
Ide Crvenkapica šumom i sretne nepismenog vuka. Pita je vuk: Crvenkapice, šta to nosiš baci? I Crvenkapica baci košaricu.
17 godina
neaktivan
LUXX kaže...
DrNasty kaže...

Kaj ti to vredi?
Nije sve u kolicini.
 Je, al ako slozis to kak spada, a to se da slozit bez pol frke, kao sto sam gore reko...Malo okrenes ovak, malo onak, malo izvadis ovaj, malo dodas onaj i vidis kaj je najbolje...Ovo kaj sam ja napiso je moja najbolja opcija i na taj nacin mi komp radi ko avioncek (u doslovno smislu te rijeci jer sve zivo bruji :) , i meni to naravno ne smeta :) ) .A ovo kaj Dr.Nasty ima, to bi defitivno htio vidit, al to je vec druga tema....Tu smo da pomognemo covijeku da si on rjesi problem, a ne da se mi prepiremo ko ima bolje ventove
Asus Maximus Extreme, E8400@ 4GHZ, Tagan BZ800, Zalman 9500, 2 X 1GB Corsair XMS3 @ 1433MHz, Gigabyte HD4870@ 800/1100, Creative Labs X-Fi Xtreme Music, Chieftec BA-01B-B-B Razer Copperhead & Goliathus
17 godina
moderator

Mislim da autor teme treba posloziti ventove onako kako su dizajneri kucista zamislili (2x92 mm naprijed i 1x120mm nazad) i da ce onda dobiti najbolje rezultate.

Sto se tice ovog mog (mali offtopic dio posta :))), mogu opisati:

Kuciste ima 3x120mm venta i jedan 200mm na vrhu i jos dva mjesta za 120mm.

Iznenadjujuce je tiho zbog regulacije brzine vrtnje ventova. Sedam 120mm ventova se odnosi na ukupni broj u konfiguraciji, znaci 3 na kucistu (nisam stavljo dodatne, bocni ne moze stati zbog accelera i hypera 212, a unutarnji mi ne treba jer nemam diskove u gornjem kavezu), jedan na napajanju, jedan na procesoru i dva na grafickoj.

Jedina slabost je ta sto su ovi od graficke blizu ovog od napajanja a svaki vuce na svoju stranu, ali to sam rijesio stavljanjem ventova male brzine na accelero i otvaranjem slotova zbog boljeg dolaska zraka. I bocna je stranica mrezasta (suplja).

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.12.2008 10:58 (DrNasty).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice