SSD ne radi na punoj brzini.

poruka: 4
|
čitano: 949
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
6 godina
neaktivan

Pozz, imam jedan problem. Ubacio sam u laptop ADATA SU650 od 120GB koji bi trebao imati brzinu citanja 520MB/s i pisanja 450MB/s no pokrenuo sam par programa i pokazuju skoro duplo manje brzine. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.11.2018 19:25 (TihoAska).

0 0 hvala 0
17 godina

A da nije laptop s SATA II portom umjesto SATA III? To bi objasnilo brzine.

Twitter: @191x7
Moj PC  
3 0 hvala 1
16 godina
Re: SSD ne radi na punoj brzini.
191x7 kaže...

A da nije laptop s SATA II portom umjesto SATA III? To bi objasnilo brzine.

-šansa da je nešto prije sata3 generacija je skoro nikakva.. mada (samo) moguće. Sva računala od cca 2010+..ili samo starije od cca deset godina.

češći razlog:

-u pravilu, brzine se reklamiraju kao ** do, tj kao max moguća (ili niža) + najmanji model iz serije je uvjek i najsporiji, jer u odnosu na veće ima slabiju elektroniku, manje keša, dok duplo veći mogu imati interni raid-način rada usporediv s npr dualchanem memorijom i više staza kao interno gpu 64-128-256bita.. najjeftiniji je upravo to, ne najbrži, a reklama je samo reklama.

npr..

Up to 520 / 450MB/s
 *Actual performance may vary due to available SSD capacity, system hardware and software components, and other factors

-ne garantira se ta brzina, nego do te moguće.. ili manje i ovisi među ostalim o kapacitetu (mada sam kapacitet nije uzrok toga, nego keš+interni kontroler koji je na skupljem-većem-jači..).

-tek nakon tog je važno računalo, chipset-kontroler kao i klasa u koju spada MBO, driver, cpu, količina rama itd.. pa i mod rada ahci ili sata3 kao podrazumijevani ali pitanje kako je podešeno u biosu.

-da je ograničenje npr sata2, tad bi brzina bila do 300/300.. (nešto manje 250/200.. i write je jednak ili manji od reada, nekad pola..).

-neki testovi (svega ima kad se googla.. ali uzeti s 'rezervom', npr reviewi mogu biti obični copy-paste bez ta je tester stvarno isprobavao-mjerio.. jer to je biz.. ne mora biti činjenica). I test npr 250GB modela, mada je nazivno 'isti' (srija) nisu isti rezultati, nego bolji u odnosu na 120GB. 510/400.. od nazivnih, što je ok.. a po logici 120 je tad sporiji, možda 50-100% brzine većeg.

-ovjde se navodi za 120gb model up to 550/300 rw.. (ne 520/450..)

ili ovako usporediti 120-240 gdje se vidi da 120 ima npr 400/300, dok 240gb 430/330 prosječne rezultate..

-realni rezultati.. vs reklama ili očekivanja :)

-sve obavlja CPU i korsiti ram, tako da je to direktno povezano sa snagom računala, jači će biti bliže max.. npr neki i7 će imati bolji rezultat od celerona ako je sve ostalo isto, kao i ako ima više rama jer sve lakše diše i koristi se za agresivno keširanje diska. Sve to ide kroz chipset, tad je i propustnost ploče važna, kao i samog kontrolera. Bilo koje usko grlo je ograničenje i moguće je samo manje od mogućeg-max.

-ako je ipak sata2 (tad je i neki stariji cpu npr dualcore prve generacije je slabiji do današnjih i7 što je svima jasno, kao i sve ostalo, propustnost), tad je to neki realan rezultat, recimo 250/150.. + kao što sam korisnik vidi, različiti testovi daju različite rezultate.. no tad ne treba tražiti problem-kvar je to je to..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
Re: SSD ne radi na punoj brzini.

Imam slično brzine istog SSD jer mi je na MBO samo SATA II i nemam AHCI mod 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice