Sapphire Ati Radeon HD 5850 Problem

poruka: 24
|
čitano: 7.457
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Opis Problema

Pozdrav svima, imam jedan problem vezan uz hd 5850 koji me jako nazivcirao. Karticu sam kupio prije 4 dana i zamjenio 4670. Isprva sam mislio da cu biti zadovoljan no osobno sam se jako razocarao. Naime radi se o tome da mi se kartica jako cudno ponasa, uzasno je spora, recimo probao sam youtube hd filmic na 1080p i 720p (naravno prije toga sam instalirao flash 10.1 beta i najnovije catalyst 10.3 drivere u kojima sam omogucio opciju za gpu akceleraciju) i filmic je bio kao slideshow, procesor mi je bio zauzet i do 90 % a gpu niti malo, no dobro rekoh sam sebi da je to beta verzija koja mozda ne radi bas najbolje svima pa sam to progledao kroz prste. Otisao sam također na benchmark review ati radeon hd 5850 i vidio da je u svim igricama FPS puno veci od mog (oko 10, u nekim slucajevima cak i 20) na identicnim postavkama. Uglavnom opcenito kartica se ne ponasa bas onako kako bi trebala (barem ja tako mislim). Probao sam sve, nadgledao sam temperature, probao razne drivere (od 9.11 do 10.3), update sa svim mogucim BIOS-ima, prelaz sa windows 7 na windows vista pa onda na xp, nema sta nema a da nisam probao, a ja mislim da me moj proc ne bi smio tako puno kociti, ovdje je moja konfa:

Gigabyte GA-MA770-DS3 rev 1.0, BIOS F8F

AMD Phenom 9600 (2.3Ghz) Quad Core

2x OCZ DDR2 Gold Edition 2GB + 1x Kingmax 2GB

Sapphire Ati Radeon HD 5850

WD Caviar Black 1000.00 GB

Chieftec GPS-550AB-A 550W

Napajanje mi se cini da je dostatno za sve, i da znam za onaj problem kod 5850 da ne radi dobro u 2d modu, i to sam pokusao rijesiti onim fixom u ati catalystu s profilima, uspio sam ju natjerati da mi radi na 725 i 1000 MHz kada je i u 2d modu, no probao sam hd video i nista i dalje, no kada odem u recimo vlc player i probam pustiti neki hd video, procesor mi je zauzet najviše 20%, tu mi se cini da gpu akceleracija radi kako treba no jos uvijek me cudi sto nije bas puna akceleracija tako da mi je procesor na 1-2% ili cak 0%, sto se tice igrica, kao sto sam rekao probao sam sve zive igrice koje su testirali na tom's hardwareu s identicnim postavkama i rezolucijom no igre su mi puno sporije, jedino mi DiRT 2 radi kako spada na max postavkama i max rezoluciji, ostale igrice rade donekle glatko jako trzaju. Probao sam primjerice GTA IV (za koji na tom's hardwareu tvrde da radi glatko na max postavkama i najvisoj rezoluciji za moj monitor (1680 x 1050), i tako instalirao ja GTA IV i uopce ne radi glatko, stalno trza i FPS nije u redu, nisam ga mjerio no mogu reci da nije uopce igrivo. Znam da ce sada mnogi reci da mi grafa ne pase na stari Phenom 9600 koji jos ima TLB bug i radi na 2.3 Ghz te je instaliran na relativno jeftinoj maticnoj ploci no to samo znaci da ne bih bas trebao igrati sve na max rezoluciji i high postavkama, snizio sam ih u GTA IV, i postavke i rezoluciju pa mi svejedno trza i nije igrivo, pokusao sam sve zivo i mrtvo, ne znam vise sto da radim, otisao sam na mnoge forume, i procitao sve sto sam mogao i jos uvijek nisam nasao rjesenje.

Ako itko zeli pomoci, bio bih veoma zahvalan, svako misljenje je dobrodoslo, mozda sam u krivu za proc i napajanje, ako jesam ispravite me jer me ovo IZLUĐUJE !!!

Unaprijed Hvala tko god da odgovori !!!

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Hm, probaj isključit Catalyst A.I u driverima. Inače taj procesor je vrlo spor i dosta koči karticu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Sapphire Ati Radeon HD 5850 Problem
Weky kaže...

Hm, probaj isključit Catalyst A.I u driverima. Inače taj procesor je vrlo spor i dosta koči karticu.

Evo isključio sam...ne pomaže, usvari isključio sam sve u CCC (znaci sve je stavljeno na "Use application settings")

Na tom's hardwareu u recenziji moje kartice piše da na FC2 sa max postavkama i 1680 x 1050 rezolucijom ide do 90 FPS

Stavio sam identicne postavke i dobivam 30-40 FPS, nije mi jasno kako je 50-60 FPS izgubljeno samo tako

Sumnjam da je proc ili napajanje, svjestan sam da proc koči grafu ali za 50-60 FPS, to jos nisam vidio a sto se tice napajanja mislim da je dosta 550 W...

16 godina
neaktivan

napajanje nema veze sa tim cini mi se da glavnu ulogu cini tu procesor ili maticna ploca naime zna se dogoditi da se procesor ili maticna ne prilagodi na graficku karticu pa je onda ne iskoristava tako da moze iskoristavati od mogucis 100% samo 30%... inace AMDovi procesori koce takve grafe tako da... nemroas zaliti sto si kupio graficku ako neznas sto radis odnesi na serviss i nek ti oni to nastimaju probaj sa Services na OS i iskljuciti nesto nepotrebno... driveri tu nemaju ulogu potrebno ti je instalirati driver koji imas i to ti je to zato sto je to novija grafa i kompatbilna je sa windowsima : 7,Vista i XP...

Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
shad1eh kaže...

napajanje nema veze sa tim cini mi se da glavnu ulogu cini tu procesor ili maticna ploca naime zna se dogoditi da se procesor ili maticna ne prilagodi na graficku karticu pa je onda ne iskoristava tako da moze iskoristavati od mogucis 100% samo 30%... inace AMDovi procesori koce takve grafe tako da... nemroas zaliti sto si kupio graficku ako neznas sto radis odnesi na serviss i nek ti oni to nastimaju probaj sa Services na OS i iskljuciti nesto nepotrebno... driveri tu nemaju ulogu potrebno ti je instalirati driver koji imas i to ti je to zato sto je to novija grafa i kompatbilna je sa windowsima : 7,Vista i XP...

Ne koče, pogledaj onu temu koju sam ja jučer otvorio pa onda piši.
Doduše, ovo nije pravi phenoma, ali nema veze.

16 godina
neaktivan

Evo stavio ja grafu na bratov PC, instalirao drivere, Fraps i Far Cry 2 samo da vidim da li me zaista procesor koči ili je problem u grafi.

Bratov komp ima najjači četverojezgreni Phenom II (3.4Ghz) i Gigabyte-ovu matičnu ploču, DDR3 RAM (1333) te napajanje od 550W.

Sve sam testirao na Windows 7, Far Cry 2 FPS je na max postavkama i rezoluciji (1680 x 1050) iznosio minimalno 60 a igrica je radila glatko i bez trzanja.

I sada na kraju ispada da me najvjerojatnije procesor i matična koče (pogotovo procesor).

Moram onda znači uštedit za novi jer stari Phenom 9600 nema baš nekakav OC potencijal (a i da ima sumnjam da bi dobio neko veliko povecanje FPS-a).

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.4.2010 23:33 (Intel Atom).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Intel Atom kaže...

1. I sada na kraju ispada da me najvjerojatnije procesor i matična koče (pogotovo procesor).

2. Moram onda znači uštedit za novi jer stari Phenom 9600 nema baš nekakav OC potencijal (a i da ima sumnjam da bi dobio neko veliko povecanje FPS-a).

1. maticna ti je dobra: PCI-E 2.0, socket je AM2+

2. klokanjem tog Phenoma sumnjam da bi dobio neki znacajan porast. Uzmes npr Phenom II x4 925 - klokas ga sa 2.8 na simbolickih 3.0GHz i pojest ce tu HD5850

EDIT: u slucaju da uzmes novi AM3 procesor, morat ces flashat BIOS na novu verziju

Every time two people have sex, an angel gets a boner
Poruka je uređivana zadnji put ned 4.4.2010 23:50 (AA-d00d).
16 godina
neaktivan

Evo vratio ja natrag sebi HD 5850 u PC a bratu sam dao svoju staru 4670.

Oboje smo instalirali Far Cry 2 i stavili identicne postavke (1280 x 800 rezolucija, sve na medium, vsync off, Directx 9, AA I AF iskljuceni), morali smo na medium jer obojici na Ultra high ne ide bas najbolje.

Naime moj buraz ima Phenom II X4 965 (3.4Ghz), Gigabyte-ovu maticnu, 550W napajanje i 4 GB DDR3 (1333Mhz) RAM i moju staru grafu Ati Radeon HD 4670.

Ja pak imam obrnutu situaciju, Phenom 9600 (2.3Ghz), također Gigabyte-ova maticna, napajanje isto 550W te 4GB DDR2 (800Mhz) RAM i naravno novu Ati Radeon HD 5850 grafu.

Kao sto rekoh, stavili smo iste postavke na FC2, ja sam s brutalnom grafom ali zato dosta slabim procesorom dobivao jako šarene FPS-ove koji jako variraju (40-70 FPS) a on je na istim postavkama s losijom grafom ali bitno boljim procesorom dobivao konstantan FPS koji nije varirao vise od 60 - 80.

To me dovodi do zakljucka da je sistem losa grafa-bolji proc puno bolji od sistema dobra grafa-los proc a to znaci da se prvo treba gledati procesor a tek onda graficka.

Uglavnom shvatio sam da me moj proc strasno koci stoga cu sada poceti stedjeti za bolji.

16 godina
neaktivan

i kao sto sam i rekao tako slab proc. koci jaku grafu i ne moze ju iskoristiti u potpunosti...

17 godina
protjeran

Imam istu karticu Sapphire pa nisam htio otvarati novu temu, ali je OFFTOPIC... Ako netko zna plz odg! Dakle, ATI Radeon Sapphire HD5850 (Gaming Edition) 1G kupljena lani 9/2009., malo korištena, više puta OC-ana samo bez dizanja napona. A pitam, jer se može doseći takt od 870/1225MHz bez diranja napona. Clockam sa MSI Afterburnerom. Sve pojedinosti znam, a taktove sam preuzeo tj. vidio na overclockersclub.com gdje su istu clockali sa istim alatom, ali nisu naveli ovaj podatak tj. rekli je stock cooler pa mi se čini da je bez diranja voltaže, ali ipak. Svejedno ne bih rado probavao na svojoj prije nego znam da je OK?

a mulatto an albino a mosquito my libido yea
Poruka je uređivana zadnji put pon 5.4.2010 14:29 (stoncin3).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
shad1eh kaže...

i kao sto sam i rekao tako slab proc. koci jaku grafu i ne moze ju iskoristiti u potpunosti...

I ja se slažem s tobom,probaj kloknuti proc ili jednostavno uzmi neki novi recimo ovaj

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.4.2010 11:00 (blue#13).
15 godina
neaktivan

PROBLEM JE SAMO PROCESOR KOJI NEMOZE DA STIGNE DA OBRADI SVE PODATKE!DZABA TI JAKA GRAFICKA KAD TI JE PROCESOR SLAB-JA SAM IMAO TAJ PROCESOR I KOCILE SU MI ZAHTEVNIJE IGRICE-NIKO NIJE MOGAO DA MI ODGOVORI ZASTO CAK I U SERVISU-ONDA SAM JA POCEO DA UZIMAM JACU GRAFICKU PA JOS RAMA,jace napajanje,brzi hard,rusio sistem,windiws 7...PROMENUO SAM BIO 3 GRAFICKE AL DZABE!NA KRAJ MI JE OSTAO SAMO PROCESOR JER JEDINO NJEGA NISAM PROMENUO=Kupio sam amd blackedition na 3,4ghz x4 quad-core 965 e eto cuda-komp je poludeo-nijedna igrica nije ni pomislila da zakoci,cak sam vratio i staru graficku 9600 gt i na nju nije hteo ni da pomisli da zapne-to znaci da kad imas dobru masinu kao i dobar procesor da i 9600 gt sa 512mb moze da podnese malte ne svaku jaku igricu sa pojacanim detaljima u max a kamoli 5850 koja je nekoliko puta jaca!!!!!!!!!!

0 0 hvala 0
16 godina

dane, sunce ti vidim kvadratno, skoro sam umro citajuci tvoj post u jednom dahu Iznenađen

Kad bi svi znali ono što ja znam, znali bi manje od mene.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Možda ako je grafička nova da ju odneseš u servis na testiranje?? Ili možda da ju probaš kod nekog frenda spojiti?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kad upalim računalo ekran mi bude kao na slici. Da li je to do grafe ili nečeg drugog? Stara je manje od godinu dana i nisam je nikad overklokirao.

''...nisam možda siguran što me uistinu zanima, ali sam posve siguran što me ne zanima.''

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Razer_Copperhead kaže...

Kad upalim računalo ekran mi bude kao na slici. Da li je to do grafe ili nečeg drugog? Stara je manje od godinu dana i nisam je nikad overklokirao.

Probaj spojiti komp na intergiranu grafu ili staviti neku drugu grafu u komp, i ako radi znači grafa ti je krepala.

17 godina
neaktivan
mrog 33 kaže...
Razer_Copperhead kaže...

Probaj spojiti komp na intergiranu grafu ili staviti neku drugu grafu u komp, i ako radi znači grafa ti je krepala.

Nemam druge grafe, a to mi ne bude svaki put evo sad radi bez greške. Može li biti do matične?

''...nisam možda siguran što me uistinu zanima, ali sam posve siguran što me ne zanima.''
17 godina
neaktivan

Poslao sam grafiču na servis i sada su mi javili da je sve u redu s grafičkom. Može li biti do ekrana ili DVI kabela?

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

meni se čini da te monitor zayebava.

a ništa, kreneš redom, prvo posudi od nekog ispravnu grafičku karticu ili kupi u oglasniku neku trulju po 100 kn (imat ćeš je za poslije).

dakle, prvo probaš s drugom grafičkom u tvom računalu, ako je isti simptom posudi monitor ili svoj odnesi kod nekog i probaj na tuđem računalu,.

ako je to u redu probaj kablove, kontakte...a yebemu tetku, to ste se mogli i sami sjetiti, niste invalidi niti je logika atomska fizika. {#}

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bugofil kaže...

meni se čini da te monitor zayebava.

a ništa, kreneš redom, prvo posudi od nekog ispravnu grafičku karticu ili kupi u oglasniku neku trulju po 100 kn (imat ćeš je za poslije).

dakle, prvo probaš s drugom grafičkom u tvom računalu, ako je isti simptom posudi monitor ili svoj odnesi kod nekog i probaj na tuđem računalu,.

ako je to u redu probaj kablove, kontakte...a yebemu tetku, to ste se mogli i sami sjetiti, niste invalidi niti je logika atomska fizika. {#}

Grafička je u redu, bila je na servisu. Provao sam kabele, a jedino nisam monitor provao promijenit.

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.11.2010 7:52 (Razer_Copperhead).
17 godina
protjeran
Razer_Copperhead kaže...

Grafička je u redu bila na servisu. Provao sam kabele, a jedino nisam monitor provao promijenit.

probaš monitor a ako je monitor ok nabavi si jednu polovnjaču grafičku ili je posudi da otkloniš sumnje na utor grafičke ili matičnu ploču.

17 godina
neaktivan

Jedno glupo pitanje - da li ti je BIOS matične updatean na najnoviju verziju te da li ti je PCI-E utor stavljen kao default za bacanje slike u BIOSu?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
franky kaže...

Jedno glupo pitanje - da li ti je BIOS matične updatean na najnoviju verziju te da li ti je PCI-E utor stavljen kao default za bacanje slike u BIOSu?

Zadnji je BIOS, a ovo drugo ne znam valjda je postavljeno. Trenutno nemam PC kod sebe pa ne znam.

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.12.2010 8:32 (Razer_Copperhead).
17 godina
neaktivan

Može li preporuka za DVI kabel?

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.11.2010 11:59 (Razer_Copperhead).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice