Ryzen 5 5600x radi na 3300ghz

poruka: 36
|
čitano: 8.807
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 godine
protjeran
Re: Ryzen 5 5600x radi na 3300ghz
alleinichev kaže...
Morgoth Bauglir kaže...
alleinichev kaže...

je li ovo dovoljno ili?

Po tome ti je procesor "overklokan" na 3.3GHz, kao da si dosao i stavio 3.3GHz u BIOS-u.

Napravi clear CMOS, izvadi bateriju iz matične na 10min pa onda vrati i upali komp i ponovo odvrti taj test i zalijepi screen shot iz HWinfo.

evo prijatelju po dogovoru saljem ti slike iz biosa da mi objasnis za voltažu i dizanje na 4,6 GHz

Također ti saljem i sliku gdje je PBO na advanced, pa da mi i oko toga objasnis

Ako bude jos sta trebalo, javi pa cu ti poslati.

Kao sto vidis na slici 1, CPU ratio je na Auto, a Adjusted CPU Frequency je 3700 MHz, ali kad udjem u sistem, prebaci ga na 3,3 GHz

1. OC explore mode stavi na Expert

2. CPU Ratio upiši 46 i enter da spremiš

3. Idi na opciju CPU Core Voltage i odaberi Override mode 

4. Override Cpu Core Voltage stavi na 1.275 i enter da spremiš

5. Klikni na digitALL Power i pod CPU Load Line Calibration odaberi Mode 3

6. Precision Boost Overdrive stavi na disabled

7. Pri dnu imas CPU Features opciju klikni na nju i Global C-State Control stavi na Disabled također odma ispod toga SVM opciju također stavi na Disabled

8. Kada izađes iz OC Mode sekcije imas desno OC Profile sekciju kada uđes u nju klikni na Overclocking Profile 1, pod Set name for overclocking profile 1 upiši 4.6GHz(Z je pod Y u BIOS-u). kada si to napravio odma ispod imas Save profile.

9. Pri izlasku iz BIOS-a kada te pita da spremis postavke klikni Yes i to je to.

10. Pokreni Prime95 smallFFT test i HWinfo pa zalijepi screenshot da vidimo jel sve radi kako treba.

Sretno 

Edit

Nadopuna za korak 7.

- koliko vidim na novijim verzijama BIOS-a su izbacili CPU Features opciju tako da onda ideš na advanced CPU configuration pa unutar te sekcije klikni na AMD CBS pa stavi SVM Mode na Disabled i Spread Spectrum na Disabled. 

- Global C-State opciju također disabled

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.3.2023 18:36 (Morgoth Bauglir).
8 godina
neaktivan
Morgoth Bauglir kaže...
alleinichev kaže...
Morgoth Bauglir kaže...
alleinichev kaže...

je li ovo dovoljno ili?

Po tome ti je procesor "overklokan" na 3.3GHz, kao da si dosao i stavio 3.3GHz u BIOS-u.

Napravi clear CMOS, izvadi bateriju iz matične na 10min pa onda vrati i upali komp i ponovo odvrti taj test i zalijepi screen shot iz HWinfo.

evo prijatelju po dogovoru saljem ti slike iz biosa da mi objasnis za voltažu i dizanje na 4,6 GHz

Također ti saljem i sliku gdje je PBO na advanced, pa da mi i oko toga objasnis

Ako bude jos sta trebalo, javi pa cu ti poslati.

Kao sto vidis na slici 1, CPU ratio je na Auto, a Adjusted CPU Frequency je 3700 MHz, ali kad udjem u sistem, prebaci ga na 3,3 GHz

1. OC explore mode stavi na Expert

2. CPU Ratio upiši 46 i enter da spremiš

3. Idi na opciju CPU Core Voltage i odaberi Override mode 

4. Override Cpu Core Voltage stavi na 1.275 i enter da spremiš

5. Klikni na digitALL Power i pod CPU Load Line Calibration odaberi Mode 3

6. Precision Boost Overdrive stavi na disabled

7. Pri dnu imas CPU Features opciju klikni na nju i Global C-State Control stavi na Disabled također odma ispod toga SVM opciju također stavi na Disabled

8. Kada izađes iz OC Mode sekcije imas desno OC Profile sekciju kada uđes u nju klikni na Overclocking Profile 1, pod Set name for overclocking profile 1 upiši 4.6GHz(Z je pod Y u BIOS-u). kada si to napravio odma ispod imas Save profile.

9. Pri izlasku iz BIOS-a kada te pita da spremis postavke klikni Yes i to je to.

10. Pokreni Prime95 smallFFT test i HWinfo pa zalijepi screenshot da vidimo jel sve radi kako treba.

Sretno 

Edit

Nadopuna za korak 7.

- koliko vidim na novijim verzijama BIOS-a su izbacili CPU Features opciju tako da onda ideš na advanced CPU configuration pa unutar te sekcije klikni na AMD CBS pa stavi SVM Mode na Disabled i Spread Spectrum na Disabled. 

- Global C-State opciju također disabled

odvrtio sam par minuta, temperature su mnogo vise nego prije.

8 godina
neaktivan
ford eleanor kaže...

Normalno da su veće.

S čim ga hladiš?

Deepcool castle 240 AIO, al evo sada sam u igri bio 45 stepeni, u idle se povecala malo i na stress testu malo vise

Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
neaktivan
alleinichev kaže...
ford eleanor kaže...

Normalno da su veće.

S čim ga hladiš?

Deepcool castle 240 AIO, al evo sada sam u igri bio 45 stepeni, u idle se povecala malo i na stress testu malo vise

Daj cpu-z od matične,nešto me zanima

2 godine
protjeran
alleinichev kaže...

odvrtio sam par minuta, temperature su mnogo vise nego prije.

Sve ti je super.

Temperature naravno da su vece kada je i frekvencija veca za 1.3GHz  ali i dalje je to max od 68c i to Prime95 sta je nista, taj r5 5600 ima lufta do 95c tako da imas ti jos puno lufta za igranje za OC, pogotovo sta u normalnom radu nebudes nikada tako opteretio procesor.

Sada mozes testirati dalje, imas dvije opcije...

1. Iči smanjivati napon za 0.02v tj. Sa 1.275v na 1.255v pa testirati jel prolazi 20min testa. Ako prođe mozes spustiti na 1.235v pa opet i tako sve dok se ne sruši u testu, ako se srušio onda vratis na prethodnu opciju gdje je prošao 20min pa ostavis malo duze da se testira 45-60min je sasvim dovoljno i ako prođe znas da je stabilan ko kuča.

2. Mozes ici dizati frekvenciju na 4.7GHz i uzeti početnu bazu od 1.3v pa testirati, ako je tu prošao samanjujes napon kako sam iznad objasnio, ako nije onda povečas sa 1.3v na 1.32v pa vidis gdje si.

Preko 1.32v nebi isao jer ga sigurno nebudes ni mogao ohladiti pa nema potrebe ni forsirati.

Ako je namjena sistema samo gaming možes koristiti i Cinebench r23 stress od 30min on ce grijati oko 20c manje od Prime95 pa ces moci izvuci i 200MHz vecu frekvenciju.

Za Cinebench R23 bi predlozio 1.35v i 4.8GHz za početak, ako prođe 30min možes povecati frekvenciju na 4.85GHz pa ako prođe i to možes 4.9GHz...

Eto sada se imas sa cime igrati 

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.3.2023 19:09 (Morgoth Bauglir).
8 godina
neaktivan
renato1977 kaže...
alleinichev kaže...
ford eleanor kaže...

Normalno da su veće.

S čim ga hladiš?

Daj cpu-z od matične,nešto me zanima

evo

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice