Ryzen 5 2600 visoke temperature

poruka: 65
|
čitano: 11.798
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
protjeran
Re: Ryzen 5 2600 visoke temperature
dery kaže...

Taj benč kakav je urađen je, bolje išta nego ništa i hvala kolegi na tome. Pio sam intelušu dosta je prešao na amdušu lipo klizi.

istina, hvala kolegi i tebi na širenju teških dezinformacija 

6 godina
neaktivan

ajmo razjasnit neke stvari:

uz Ryzen 5 2600 stock ide Wraith Stealth hladnjak, koji je nizak, komad ekstrudiranog aluminija, nema bakrenu bazu, dok uz Ryzen 5 1600 stock ide Wraith Spire hladnjak, koji je skoro dvostruko viši, ima bakrenu bazu i znatno bolje se ponaša uz istu brzinu ventilatora. Slika za usporedbu. Dakle uz stariji proc pakiran je bolji stock hladnjak, zato nije čudo da 1600 ima O.K. hlađenje. S time da u kućištu sa dobro balansiranim protokom (ili barem otvorom na bočnoj stranici u ravnini sa procesorom) taj Stealth može solidno radit, osim što postane glasan pod duljim jakim opterećenjem kad se zakuca na 80%+ brzinu vrtnje. Pod solidno mislim do 70-72°C "full load" , 100% opterećenje. Ako je u ovom slučaju 2600-ka u kućištu MS Winston ili sl. sa bočno plexy ili kaljenim staklom ili jednostavno zatvorenim panelom bez rupa, uz gotovo nikakvu cirkulaciju zraka samo sa ventilatorom naprijed, jasno da ode preko 85°C... Za bolje hlađenje, vent ili dva naprijed+vent odostraga ili barem taj od naprijed prebaciti iza. Rijetko se zna dogodit da je stvarno problem kontakta baze hladnjaka i procesora, tu može pomoć zarotirati hladnjak za 180°(ako je AMD logo prema memoriji, okrenut hladnjak tako da je prema VRM hladnjaku ili obrnuto), ali i dalje bude nešto viša temp nego što bi trebala biti kada je baza hladnjaka uredu. Neravna baza hladnjaka, e to bi već bio razlog za reklamaciju i tad bi dobio drugi hladnjak, naravno isto Stealth ili jednostavno komplet drugi proc box. Mogla se i pasta kod novog nanošenja neravnomjerno rasporedit, pa đepići zraka stvaraju problem...

kako to utvrdit ?

Najprije bi pustio komp da se skroz ohladi pa isprobao sa skinutom stranicom, ali polegnut komp na bok, tako da topli zrak iz grafičke ide gore van, a ne prema procesoru. Ako su temp u tom položaju i dalje ~50°C za idle, ~80°C za load, nevalja nešto sa hladnjakom ili nanesenom pastom... Ako su dosta niže, osigurat protok kroz kućište sa jednim ili dva dodatna tiha ventilatora ili barem premjestiti postojeći ventilator otraga. Ima dosta kućišta sa 1 ili čak 2 ventilatora naprijed, ali sa nedovoljnim pritiskom zraka da bi se ostvarilo dovoljno strujanje da se komponente mogu adekvatno hladit... Rijetki izuzetak od toga su recimo Fractal Focus G serija i tome slična kućišta NZXT i još nekih proizvođaća , gdje su dobro projektirali sami case da topli zrak ima gdje "bježat" i stavili dva ventilatora sa dovoljnim pritiskom naprijed... U svim ostalim slučajevima pomaže dodavanje ventilatora otraga ili premještaj onoga od naprijed, otraga.

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.1.2019 21:41 (m4thl00g).
Moj PC  
2 0 hvala 1
12 godina
Re: Ryzen 5 2600 visoke temperature
m4thl00g kaže...

ajmo razjasnit neke stvari:

uz Ryzen 5 2600 stock ide Wraith Stealth hladnjak, koji je nizak, komad ekstrudiranog aluminija, nema bakrenu bazu, dok uz Ryzen 5 1600 stock ide Wraith Spire hladnjak, koji je skoro dvostruko viši, ima bakrenu bazu i znatno bolje se ponaša uz istu brzinu ventilatora. Slika za usporedbu. Dakle uz stariji proc pakiran je bolji stock hladnjak, zato nije čudo da 1600 ima O.K. hlađenje. S time da u kućištu sa dobro balansiranim protokom (ili barem otvorom na bočnoj stranici u ravnini sa procesorom) taj Stealth može solidno radit, osim što postane glasan pod duljim jakim opterećenjem kad se zakuca na 80%+ brzinu vrtnje. Pod solidno mislim do 70-72°C "full load" , 100% opterećenje. Ako je u ovom slučaju 2600-ka u kućištu MS Winston ili sl. sa bočno plexy ili kaljenim staklom ili jednostavno zatvorenim panelom bez rupa, uz gotovo nikakvu cirkulaciju zraka samo sa ventilatorom naprijed, jasno da ode preko 85°C... Za bolje hlađenje, vent ili dva naprijed+vent odostraga ili barem taj od naprijed prebaciti iza. Rijetko se zna dogodit da je stvarno problem kontakta baze hladnjaka i procesora, tu može pomoć zarotirati hladnjak za 180°(ako je AMD logo prema memoriji, okrenut hladnjak tako da je prema VRM hladnjaku ili obrnuto), ali i dalje bude nešto viša temp nego što bi trebala biti kada je baza hladnjaka uredu. Neravna baza hladnjaka, e to bi već bio razlog za reklamaciju i tad bi dobio drugi hladnjak, naravno isto Stealth ili jednostavno komplet drugi proc box. Mogla se i pasta kod novog nanošenja neravnomjerno rasporedit, pa đepići zraka stvaraju problem...

kako to utvrdit ?

Najprije bi pustio komp da se skroz ohladi pa isprobao sa skinutom stranicom, ali polegnut komp na bok, tako da topli zrak iz grafičke ide gore van, a ne prema procesoru. Ako su temp u tom položaju i dalje ~50°C za idle, ~80°C za load, nevalja nešto sa hladnjakom ili nanesenom pastom... Ako su dosta niže, osigurat protok kroz kućište sa jednim ili dva dodatna tiha ventilatora ili barem premjestiti postojeći ventilator otraga. Ima dosta kućišta sa 1 ili čak 2 ventilatora naprijed, ali sa nedovoljnim pritiskom zraka da bi se ostvarilo dovoljno strujanje da se komponente mogu adekvatno hladit... Rijetki izuzetak od toga su recimo Fractal Focus G serija i tome slična kućišta NZXT i još nekih proizvođaća , gdje su dobro projektirali sami case da topli zrak ima gdje "bježat" i stavili dva ventilatora sa dovoljnim pritiskom naprijed... U svim ostalim slučajevima pomaže dodavanje ventilatora otraga ili premještaj onoga od naprijed, otraga.

Opet si me zamijenio sa njim, ja imam ms winston dok on ima coolermaster k380... meni ryzen i gpu nejdu prek 55 stupnjeva u hc gamingu sa ms winstonom...

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.1.2019 22:28 (hahhaajaads).
13 godina

TL;DR 3 stranice teme

1) 6+ jezgri se ne hladi jeftinim hladjenjem

2) Gledaj najjeftiniju opciju sa 4 heatpipe-a i 120mm ventovm, do sad je bio LC CC 120

3) Intelove 4 jezgre sa HT throtlaju i idu u nebesa na stock hladjenju, sta ljudi ocekuju od 6 jezgri sa SMT od AMD-a?

Zatvaraj temu, nabaci aftermarket hladjenje na CPU, 2 intake venta 1 out da izbacuje i to je to.

P.S. gledaj ovih botica sto kupe suspenzije jer glume internet heroje a muda ko u labuda 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Moj PC  
1 0 hvala 0
6 godina
neaktivan

O.K. kućište je ovo, mogli ste to odma napisat

hahhaajaads; nisam ništa zamijenio, MS Winston sam naveo kao primjer, pročitaj ponovo post. I u njemu bi bilo problema sa samo jednim ventilatorom naprijed. Lijepo od tebe što pokušavaš pomoć frendu, gore sam se raspisao jer vidim da se po forumu na više mjesta uspoređuje stock coolere koji dođu uz Ryzene 5, pa se ljudi čude kako jednom hladi dobro, drugom ne... A ne paze na to kako nisu svi stock hladnjaci isti. K380 ima one proreze na stranici, ali su prenisko da bi imale pozitivan efekt na hlađenje procesora

chaselol; ne stane mu u k380 dva ventilatora naprijed, mislio sam i ja da ima kućište u koje stanu, trebali su dečki ranije napisat o kojem kućištu se radi... odnosno mogao bi montirat još jedan 12cm(možda i 14cm) gore gdje su 5,25" bay-evi, ako nema DVD pržilicu...

dodojug2; ako već nisi, pusti komp da se ohladi, isprobaj ga polegnutog na bok, sa otvorenom stranicom, napisao sam gore u prijašnjem postu. Ako temp i tako prelaze 75-80°C skinut hladnjak opet, pošteno očistit pastu i provjerit ravnalom bazu dal je grbava, ako nije - ponovo nanjet pastu i montirat hladnjak. Ako je baza neravna, nosi na reklamaciju i dobiješ drugi.

Ako je sa otvorenim kompom na boku CPU temp ~70°C ili niže , netrebaš odma kupovat drugi hladnjak. Stavi neki ventilator 120mm ili barem 92mm otraga(napisao si da imaš nekakve u starom kompu) i premjesti disk(ili diskove ako ih ima više), pri vrh onih 3.5" bay-eva tako da nisu na sredini tog ventilatora koji je naprijed. Disk(ili diskovi) se neće puno više grijat , a dobiješ manje vrtloženje i više "friškog" zraka dođe ispod grafičke(osim ako se radi o nekom 3TB+ disku sa 4 plate-a, e onda ga ostavi da puše preko njega)

Pa kad ćeš imat love, kupiš neki AM hladnjak. LC-CC-120 kojeg je cheselol predložio je solidan hladnjak dođe nekih 175-180kn, taman ti stane u to kućište, ali ga kod nas u nekim dućanima prodaju sa stare zalihe koja još nema AM4 bracket u kutiji, pa obratit pažnju na to ! (pitaš u dućanu) A imaš i nekih 10-15kn skuplju novu verziju istog "LC-CC-120-RGB", samo je obojan u crno i ima drugačiji ventilator sa RGB diodama... Freezer 33 / Freezer 33 plus / Freezer 33 eSports također O.K. izbor za sličnu cijenu. Dosta su tihi i fino hlade, ali će i oni bit "vrući" ako nemaš protok kroz kućište.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.1.2019 21:15 (m4thl00g).
Moj PC  
1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice