Rezolucija trajno poremećena

poruka: 50
|
čitano: 6.129
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Jesi li pokušavao uključiti monitor na integrisanu grafiku?

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.10.2015 23:16 (phoenix2003).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Rezolucija trajno poremećena
phoenix2003 kaže...

Jesi li pokušavao uključiti monitor na integrisanu grafiku?

Jesam, bio je potpuno mrtav.

15 godina
neaktivan

Nije mrtav jer integrisana grafika najvjerojatnije nije uključena u BIOS-u. Šta je sa DVI kablom? Jesi li pokušavao spojiti grafičku i monitor sa njim?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

Nije mrtav jer integrisana grafika najvjerojatnije nije uključena u BIOS-u. Šta je sa DVI kablom? Jesi li pokušavao spojiti grafičku i monitor sa njim?

Nisam, nemam kabel VGA - DVI. Monitor mi ima samo VGA izlaz, koliko sam gledao.

Ovo s BIOS-om ću pogledat da probam uključit, čisto da eliminiram da nije stavr u monitoru.

15 godina
neaktivan

Probao i s integriranom grafičkom, AMD Radeon 6410D, ista sranja se dešavaju.

17 godina
moderator
St. Martin kaže...

Znači, sad se sve svelo ili na driver (bilo driver za grafičku, bilo za generički monitor) ili na sam monitor. Znači, trebao bi instalirati neku stariju verziju drivera ili iskoristiti System Restore što se tiče softvera ako je problem ažurirani generički driver monitora, a što se tiče hardvera - isprobati monitor na Nvidijinoj grafičkoj kartici.

BTW što se tiče onoga da ti monitor javi "Not optimal, native 2048x1152" kad ga kao staviš na tu rezoluciju - ako ti je to monitor napisao, onda znači da grafička kartica nije prebacila u tu rezoluciju, ili je prebacila, ali je zeznula frekvenciju osvježavanja (koja bi valjda trebala biti 60 Hz).

BTW2 Sad sam naišao na ovo, na poruku forumaša osijek1289. Kaže lik da se mrdanjem strujnog ili DVI kabela može oštetiti monitorov EDID. Sudeći po njegovoj priči, ako je tvoj problem sličan, onda je problem u samome monitoru i u tome što ne komunicira s računalom. Tako da... Možeš se ti još mučiti s njim, a možeš ga eventualno dati na servis ili prijeđi na nešto novije, bolje, ispravno.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
St. Martin kaže...

Znači, sad se sve svelo ili na driver (bilo driver za grafičku, bilo za generički monitor) ili na sam monitor. Znači, trebao bi instalirati neku stariju verziju drivera ili iskoristiti System Restore što se tiče softvera ako je problem ažurirani generički driver monitora, a što se tiče hardvera - isprobati monitor na Nvidijinoj grafičkoj kartici.

BTW što se tiče onoga da ti monitor javi "Not optimal, native 2048x1152" kad ga kao staviš na tu rezoluciju - ako ti je to monitor napisao, onda znači da grafička kartica nije prebacila u tu rezoluciju, ili je prebacila, ali je zeznula frekvenciju osvježavanja (koja bi valjda trebala biti 60 Hz).

BTW2 Sad sam naišao na ovo, na poruku forumaša osijek1289. Kaže lik da se mrdanjem strujnog ili DVI kabela može oštetiti monitorov EDID. Sudeći po njegovoj priči, ako je tvoj problem sličan, onda je problem u samome monitoru i u tome što ne komunicira s računalom. Tako da... Možeš se ti još mučiti s njim, a možeš ga eventualno dati na servis ili prijeđi na nešto novije, bolje, ispravno.

Da, s tim da sam sad još nešto probat - ukopčao sam stari CRT monitor na integrirani grafičku i dešava se isti problem. Odem u display settings, promijenim rezoluciju na 1280x1024 (za koju piše da je recommended), stisnem OK, rezolucija se doslovce na par sekunci ažurira, onda se ekran zacrni na kratko i vrati se na ovu nisku rezoluciju. Ovo je već ekstra sumnjivo.

15 godina
neaktivan

Novi update: pokušao sam system restore na neki dosta stariji datum, skoro pred 2 mjeseca. Ukopčao u grafičku, instalirao preporučenu verziju AMD Catalysta, I dalje ne dobivam native rezoluciju, ali pozitivan pomak je da se rezolucija ne vrati staro kad odaberem neku drugu, dakle sad je normalnija slika, iako i dalje nešto ne štima i čudan je izbor rezolucija. Također, primjećujem nekakve valove na monitoru, nekakvo kao stalno pozadinsko treperenje kojeg prije nije bilo (iako ne znam, više sam lud od svega ovog). Sve u svemu, nešto ne štima i dalje s tim.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
St. Martin kaže...

Također, primjećujem nekakve valove na monitoru, nekakvo kao stalno pozadinsko treperenje kojeg prije nije bilo

Spoji DVI (digitalnim), a ne VGA (analognim) kabelom.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
St. Martin kaže...

Također, primjećujem nekakve valove na monitoru, nekakvo kao stalno pozadinsko treperenje kojeg prije nije bilo

... i instaliraj Catalyst 13.12.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
St. Martin kaže...

Monitor ima samo VGA izlaz, tj. trenutno imam kabel sa 3x5 pinova na obje strane. Dakle, trebao bi uzeti kabel sa jednom stranom 3x5 pinova (monitor), a drugi DVI za ovaj drugi (sada slobodni) ulaz u grafičkoj, jel?

Inače, odgovor na zadnji post, što se Catalysta tiče, imam verziju 15.20, koju je preporučio njihov automatski detektor GPU hardvera.

17 godina
moderator
St. Martin kaže...
Monitor ima samo VGA izlaz, tj. trenutno imam kabel sa 3x5 pinova na obje strane. Dakle, trebao bi uzeti kabel sa jednom stranom 3x5 pinova (monitor), a drugi DVI za ovaj drugi (sada slobodni) ulaz u grafičkoj, jel?

Ne, trebao bi imat monitor s DVI ulazom (ili HDMI ili DP) i spojiti sve odgovarajućim kablom.

Što se tiče tog treperenja, netko je to isto pitao ovdje, pa da ne pišem dvaput.

15 godina
neaktivan

Pokušaj sa 13.12. Po mom iskustvu to je daleko najstabilniji Catalyst a posebno što je stariji pa bi mogao prepoznati stariji monitor.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

razlika izmedju 2343BW i 2343NW je da NW nema DVI.

(HDMI a pogotovo DP da ne spominjem)

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.10.2015 22:14 (BlueMax).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

Pokušaj sa 13.12. Po mom iskustvu to je daleko najstabilniji Catalyst a posebno što je stariji pa bi mogao prepoznati stariji monitor.

13.12. sam imao prije i nije radio

15 godina
neaktivan

"ko bi reko čuda da se dese"

Uglavnom, izgleda da je problem riješen !!!

Ipak sam reinstalirao stari Catalyst 13.12, i iako mi je javio grešku pri instalaciji (no nije ju prekinuo), nakon restartiranja kompa sad imam native maximalnu rezoluciju bez treperanja ikakvog. Nadam se da će potrajat.

Poanta priče: drajveri su za****** stvar.

Hvala svima na suradnji u svakom slučaju!

17 godina
moderator
St. Martin kaže...

Monitori nestandardnih rezolucija su još više za****** stvar! 

15 godina
neaktivan

Sljedimo logiku: Stari hardware  -  stari driver.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
St. Martin kaže...

"ko bi reko čuda da se dese"

Uglavnom, izgleda da je problem riješen !!!

Ipak sam reinstalirao stari Catalyst 13.12, i iako mi je javio grešku pri instalaciji (no nije ju prekinuo), nakon restartiranja kompa sad imam native maximalnu rezoluciju bez treperanja ikakvog. Nadam se da će potrajat.

Hvala svima na suradnji u svakom slučaju!

a to je?

15 godina

Zdravi i veseli bili :)
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.4.2016 1:12 (bradonja_85).

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice