Reset postavki BIOS-a

poruka: 31
|
čitano: 14.303
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re-set BIOS-a

Model mat. je K8-NXP-SLI (Gigabyte). Zanima me kako resetirati BIOS. Jumper ne mogu locirati. PC ne radi (ne pali se).

When you are halfway up,you are always halfway down

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Re-set BIOS-a
Izvadis bateriju na cca. 1 minutu i onda vratis.
Ako sam ti pomogao, stisni HVALA! =)
16 godina
neaktivan
Suddenly Psychotic kaže...

Ne funkcionira...

18 godina
moderator
carcharodon kaže...
Suddenly Psychotic kaže...

Ne funkcionira...

Nemaš uputstva od matične ploče? Ako zbilja nemaš, evo imaš ovdje: http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CGwQFjAC&url=http%3A%2F%2Fdownload.gigabyte.us%2FFileList%2FManual%2Fmotherboard_manual_k8nxpsli_e.pdf&ei=2bazT4H4Aajh4QTR8ZHVDg&usg=AFQjCNEBFSgiY4TPhiPaJiHvcVbODgnOjw

13 godina
protjeran
Re-set BIOS-a

Iskljuci PC iz struje, izvadi bateriju na par minuta pa vrati.To uvijek funkcionira.

clock2much

2 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
carcharodon kaže...

Model mat. je K8-NXP-SLI (Gigabyte). Zanima me kako resetirati BIOS. Jumper ne mogu locirati. PC ne radi (ne pali se).

Jel te zanima reset BIOS-a ili reset CMOS-a?

18 godina
moderator
ATIRade kaže...
carcharodon kaže...

Jel te zanima reset BIOS-a ili reset CMOS-a?

Brijem da ga zanima reset postavki BIOS-a, koje su zapisane u CMOS-u. {#}

16 godina
neaktivan
Re-set BIOS-a

ok stavio sam jumper na ta dva pina nista se ne mjenja,nego sad je situacija da pc pali sam kad ukljucim naponski kabel u napajanje tipka na kucistu ne funkcionira,mogao sam ga upaliti nekoliko puta je uspio i dode do statrtnog menia di ucita hdd i dolje upise da je detektiran eror defaults  odem u bios stavim optimzed setup reboot i on se ugasi i onda palim gasim jedno sto puta da opet pokrene, nemrem ga restartat na kucistu ni upaliti vise, samo kad par puta iskopcam kabel na napajanju i ukopcam nekad upali nekad ne ali ne dize sustav,sta je kvar maticna je vrisnula memorija ili nesta drugo?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re-set BIOS-a

Jucer se uhvatim ploce pregledam je detaljno i vidim da mi konedezator kod napajanja ploce iscurio tocno kraj 24 pinskog konektora i zamjenim ga ali nista se promjenilo nije neznam sta bi vise mogao napravit hebemu bateriju od cmosa sam zmjenio sa ispravnom ali pc i dalje po svom, pali se sam cim ga spojim u uticnicu reset i shut down tipke ne funkcioniraju,pretpostavka mi je da je ploca otisla tj neki cip je gotov a nemam mikroskop da bi mogao detajnije pregledati mislim da cu odustati od ploce i kupiti drugu nemam vise zivaca se zamarati s ovom

0 0 hvala 0
18 godina
moderator
carcharodon kaže...

ok stavio sam jumper na ta dva pina nista se ne mjenja,nego sad je situacija da pc pali sam kad ukljucim naponski kabel u napajanje tipka na kucistu ne funkcionira,

Jesi ga nakon brisanja CMOS-a vratio u prijašnju poziciju? Objasni što sve točno si napravio.

carcharodon kaže...

Jucer se uhvatim ploce pregledam je detaljno i vidim da mi konedezator kod napajanja ploce iscurio tocno kraj 24 pinskog konektora i zamjenim ga ali nista se promjenilo nije neznam sta bi vise mogao napravit hebemu bateriju od cmosa sam zmjenio sa ispravnom ali pc i dalje po svom, pali se sam cim ga spojim u uticnicu reset i shut down tipke ne funkcioniraju,pretpostavka mi je da je ploca otisla tj neki cip je gotov a nemam mikroskop da bi mogao detajnije pregledati mislim da cu odustati od ploce i kupiti drugu nemam vise zivaca se zamarati s ovom

Drugim riječima ni ne znaš je li ti ploča ispravna. Sudeći prema simptomima (ako nisi nešto krivo pospajao) nije. Stvari se kvare...

16 godina
neaktivan
Re-set BIOS-a

ma nema pogresnog polozaja jer imam samo 2 pina na ploci za clear cmos tako da stavio sam jumper ostavio neko vrijeme i maknio ga,nego pretpostavljam da je ploca otisla zbog toga jer kada ga ostavim upaljenog neko vrijeme ugasim pogledam proc hladan ko led ne dobija nikakav napon,stavljao sam drugu memoriju drugo napajanje  nisam grafu drugu mjenjao proc i plocu jedino

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re-set BIOS-a

hitno : nešto sam petljao u BIOS-u jer sam pokušavao instalirati nove windowse,i kad restartam kompjuter,neće vamo ni tamo jer mi kaže da su : PRIMARY SLAVE i SECONDARY MASTER nekompatibilni.A prije je sve bilo ok dok nešto nisam zamjenio u biosu sa AUTO na CD/DVD.Sad ne mogu ući ni u bios a neče ni da digne windowse stare.Molim pomoć

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.5.2012 21:54 (alexspalato).

0 0 hvala 0
18 godina
moderator
alexspalato kaže...

hitno : nešto sam petljao u BIOS-u jer sam pokuašvao instalirati nove windowse,i kad restartam kompjuter,neće vamo ni tamo jer mi kaže da su : PRIMARY SLAVE i SECONDARY MASTER nekompatibilni.A prije je sve bilo ok dok nešto nisam zamjenio u biosu sa AUTO na CD/DVD.Sad ne mogu ući ni u bios a neče ni da digne windowse stare.Molim pomoć

Nije pametno petljati po BIOS setupu ako ne znaš što radiš. {#} Uvijek moraš znati što radiš, zašto mijenjaš neki parametar.

Ako ne možeš ni u BIOS setup, onda si nešto gadno zeznuo i moraš resetirati CMOS. Uzmi uputstva od matične ploče i pogledaj kako se to radi. Tipično je potrebno odspojiti računalo iz struje, izvaditi bateriju, premjestiti kratkospojnik za resetiranje CMOS-a u položaj za resetiranje, pričekati desetak sekundi, vratiti kratkospojnik na staro mjesto, spojiti računalo u struju.

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
alexspalato kaže...

hitno : nešto sam petljao u BIOS-u jer sam pokuašvao instalirati nove windowse,i kad restartam kompjuter,neće vamo ni tamo jer mi kaže da su : PRIMARY SLAVE i SECONDARY MASTER nekompatibilni.A prije je sve bilo ok dok nešto nisam zamjenio u biosu sa AUTO na CD/DVD.Sad ne mogu ući ni u bios a neče ni da digne windowse stare.Molim pomoć

Nije pametno petljati po BIOS setupu ako ne znaš što radiš. {#} Uvijek moraš znati što radiš, zašto mijenjaš neki parametar.

Ako ne možeš ni u BIOS setup, onda si nešto gadno zeznuo i moraš resetirati CMOS. Uzmi uputstva od matične ploče i pogledaj kako se to radi. Tipično je potrebno odspojiti računalo iz struje, izvaditi bateriju, premjestiti kratkospojnik za resetiranje CMOS-a u položaj za resetiranje, pričekati desetak sekundi, vratiti kratkospojnik na staro mjesto, spojiti računalo u struju.

postoje li neke slike kako se to radi pošto ja nemam pojma.Još da napomene da nije moj kompjuter,pa me trta :(.A koliko če me to koštati ako ga odvedem u servis i oni mi to naprave?

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.5.2012 22:06 (alexspalato).
18 godina
moderator

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

znači resetom BIOSA će se sve vratiti u "default"?

15 godina
neaktivan
Reset postavki BIOS-a
e ljudi ovako problem mali knlinac dobio komp 13 godina sje*o je Bios postavke
i sad kad mu upalim komp konstantno pišti ide beep beep cijelo vrijeme a slike nema
vadio sam bateriju al nisu se vratile postavke
a Jumper nema
piše CLR_CMOS na matičnoj al su samo 2 pina i to slobodna
matična gigabyte m52s
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
moderator
Re: Reset postavki BIOS-a
maherDP kaže...
e ljudi ovako problem mali knlinac dobio komp 13 godina sje*o je Bios postavke
i sad kad mu upalim komp konstantno pišti ide beep beep cijelo vrijeme a slike nema
vadio sam bateriju al nisu se vratile postavke
a Jumper nema
piše CLR_CMOS na matičnoj al su samo 2 pina i to slobodna
matična gigabyte m52s

U uputstvima za matičnu ploču ti sve piše: To clear the CMOS values, place a jumper cap on the two pins to temporarily short the two pins or use a metal object like a screwdriver to touch the two pins for a few seconds.

Dakle ili uzmi kratkospojnik odnekud ili uzmi metalni objekt poput odvijača (šarafcigera) i drži nekoliko sekundi (preporučam 10 sekundi) te pinove spojenima. U napomenama ti također stoji da prije brisanja CMOS-a moraš odspojiti strujni kabel.

15 godina
neaktivan
Reset postavki BIOS-a
jesam
i opet ništ nije pomoglo
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
moderator
maherDP kaže...
jesam
i opet ništ nije pomoglo

Znači, odspojio si kabel od struje? Izvadi još i bateriju i čekaj jednu minutu (tako ti piše u uputstvima). I ponovno probaj - probaj i s nekim drugim stvarima, recimo sa spajalicom. Dakle, moguće je da nije ostvaren dobar kontakt.

Ako se trebao resetirati, a nije, onda ti se možda nešto dogodilo s matičnom pločom ili nekom komponentom - dakle, možda zaista jesi resetirao BIOS, ali nemaš slike jer ti je procesor spaljen ili štoveć.

Pazi inače što ti kaže za beepove:

The following Award BIOS beep code descriptions may help you identify possible computer problems.
(For reference only.)

• 1 short: System boots successfully
  • 2 short: CMOS setting error
  • 1 long, 1 short: Memory or motherboard error
  • 1 long, 2 short: Monitor or graphics card error
  • 1 long, 3 short: Keyboard error
  • 1 long, 9 short: BIOS ROM error
  • Continuous long beeps: Graphics card not inserted properly
  • Continuous short beeps: Power error
15 godina
neaktivan
Reset postavki BIOS-a
dugi beepovi cijelo vrijeme
al grafa je dobra
jedino da nije promjenu postavke utora grafe
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
moderator
maherDP kaže...
dugi beepovi cijelo vrijeme
al grafa je dobra
jedino da nije promjenu postavke utora grafe

Ne mora nužno biti grafa - piše ti for reference only. Ako ti grafička ima konektor za dodatno napajanje, provjeri je li priključen na nju. Probaj ju izvaditi van i ponovno utaknuti u utor. Svejedno pokušaj ponovno obrisati CMOS. Ako ti ne uspije, onda ti možda stvarno nešto nije hardverski u redu s računalom.

15 godina
neaktivan
Reset postavki BIOS-a
ma nebi reko sve sam izvadio i ponovo stavio
vidio sam kak se mali igra po biosu
stavio sam i svoju grafu i ništ
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
moderator
maherDP kaže...

Izvadi procesor i odspoji grafičku karticu pa pokušaj onda uključiti kompjuter - možda bude nekih promjena. Ako ne bude - probaj s drugom matičnom pločom. Ako ne možeš resetirati CMOS, onda je možda matična ploča otišla.

13 godina
neaktivan
maherDP kaže...

Veoma je moguće da ti je sin spržio procesor.Beskonačni beepovi visoke frekvencije su problem s procesorom.Dok su obični beskonačni problem s memorijom pogledaj kakve su latencije namještene za memoriju.Iako bi se sve to ispravilo resetom CMOS-a.Moja pretpostavka je da je ili procesor otišao ili nešto na matičnoj.Jesi li provjerio sve kondenzatore na matičnoj.

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.6.2012 21:02 (Ikarus01).
15 godina
neaktivan
Reset postavki BIOS-a
frend mi je jučer provjerio kondenzatore
beepovi signaliziraju da grafička nije dobro umetnuta
ja mislim da je klinjo promjenio u postavkama utor grafe
a CMOS nemogu obrisat da si neznam tko
ta matična je prekomplicirana
sve sam komponenete provjerio
procesor je u redu
stavio sam čak i dr grafu i opet isto
neznam fkt šta da radim
baterija je bila vani preko cijele noći
radio sam kratki spoj sa šarafcigerom na CLR_CMOS držo 15 sekundi
al opet ništ
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Reset postavki BIOS-a

Upali bez graficke, pa vidi da li i dalje svira.

All problems in computer science can be solved by another level of indirection

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
drnde kaže...

i dalje svira

17 godina
neaktivan
maherDP kaže...
drnde kaže...

i dalje svira

Jesi vec probao vaditi sve komd po komad, pa upaliti:

1. graficku

2. diskove

3. sve druge kartice, usb uredaje, ...

3. memoriju, ako imas dvije plocice probaj sa svakom zasebno

Ako i dalje jednako svira bilo bi cudno.

All problems in computer science can be solved by another level of indirection
Poruka je uređivana zadnji put pet 15.6.2012 19:07 (drnde).
15 godina
neaktivan
Reset postavki BIOS-a
sad ću otić preko i probat dođem za 10 minuta
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice