Ram radi samo na 4800

poruka: 18
|
čitano: 5.071
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Ram radi samo na 4800mhz

Ram radi isključivo na 4800 mhz  i na bilo kojoj drugoj frenkvenciji računalo ne može uci ni u bios. Ne radi ni prekidač za resetiranje biosa nego moram vadit bateriju. Probao sam sa biosom koji je došao sa matičnom, probao sam predzadnji bios i zadnji beta bios i nema razlike. Na 4800 mhz (timings na auto) računalo radi normalno. Memorija je u slotovima A2 i B2 kako i kaže manual. Probao sam i timingse koji pišu na ramu 34-40-40-105 i još par opcija ali ništa.. Ima li tko kakav prijedlog šta da još probam? Hvala

Matična Asus X670E pro wifi

Ram DDR5 32GB (2x16) G.Skill, 6600MHz, Trident Z5 RGB Silver, F5-6600J3440G16GX2-TZ5RS

Ryzen 7800x3d

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
Ram radi samo na 4800

Jesi li pokušao AEMP

合氣道 Leptiri poput Monarha su najsposobnija vrsta na planetu, a nemaju mozak ...možda baš zato...
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
neaktivan
Re: Ram radi samo na 4800mhz
njuskac kaže...

Ram radi isključivo na 4800 mhz  i na bilo kojoj drugoj frenkvenciji računalo ne može uci ni u bios. Ne radi ni prekidač za resetiranje biosa nego moram vadit bateriju. Probao sam sa biosom koji je došao sa matičnom, probao sam predzadnji bios i zadnji beta bios i nema razlike. Na 4800 mhz (timings na auto) računalo radi normalno. Memorija je u slotovima A2 i B2 kako i kaže manual. Probao sam i timingse koji pišu na ramu 34-40-40-105 i još par opcija ali ništa.. Ima li tko kakav prijedlog šta da još probam? Hvala

Ram DDR5 32GB (2x16) G.Skill, 6600MHz, Trident Z5 RGB Silver, F5-6600J3440G16GX2-TZ5RS

Ryzen 7800x3d

AMD i njegovi memorijski kontroleri na procesorima su zivi uzas jos od pve generacije, na svim njihovim procesorima sam imao probleme sa memorijom, a imao sam ih sve, osim 7000 serije

ne kazem da je do procesora, vec da je IMC jako osjetljiv, pa ga svaka sitnica smeta

probaj sa svakom pojedinom memorijom,  u svakom slotu, isto to sto si radio i sa dual, prvo prodaj AEMP, pa onda ovo rucno sto si radio

ako imas mogucnosti, probati sa nekom drugom memorijom i procesorom, za usporedbu, cisto da mozes eliminirati, ploca - cpu - memorija

ako nista ne mozes ili nista ne radi, odnesi tamo gdje si kupio i reklamiraj, pa neka se oni zamaraju s time

na koliko drzis infinity fabric? jel ti je 1:1 u odnosu na memoriju, poigraj se s njime isto, podigni volzazu memorije, moze i to zezati isto

ja sam izgubio sate i sate namjestajuci memorije na AMD sistemima

good luck

15 godina
Ram radi samo na 4800

može biti ploča...
malo guglanja otkriva da se ta asusica (i slične verzije) i gskill ne vole baš iznad 5600mhz, pa se probaj poigrati sa nižim hercima.

nadam se da uredno pričekaš cca1-2 minute nakon što podesiš bios, jer je boot time sporiji.

I dont know you. I dont know what you want. If you leave, that will be the end. I wont look for you, I wont pursue you. But if you dont, I will look for you, I will find you and I will ignore you.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Re: Ram radi samo na 4800
Zaporožac kaže...

Jesi li pokušao AEMP

Meni piše nešto drugo nije Aemp, kao da sam namjesti frenkvenciju i timingse? to sam probao ista stvar.. odnio sam nazad u dućan i reklamirao ne znam šta drugo. Javit cu ovdje sta je bilo jer nema smisla da ja danima sad trošim vrijeme .Mislim da je do ploče.. 

12 godina
Ram radi samo na 4800

Vratili i ram radi na 6200 cl52... ja sam platio cl34

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
njuskac kaže...

Vratili i ram radi na 6200 cl52... ja sam platio cl34

Jesi gledao QVL listu (pusti ono što piše na ploči) ? Kolko vidim idealno je 6000 cl30 za 7xxx seriju.

AMD mc ti je jako osjetljiv na gotovo sve. Dovoljno da ti jedan subtiming nije kompatibilan i eto sranja, a ako je ovo XMP memorija (ne vidim AMD EXPO), imat ćeš malo više zajebancije sa štimungom.

Ja npr idem na kombo : 

7800x3d

Corsair Vengeance RGB DDR5 32GB (2x16GB) 6000MHz C30 AMD Optimised Desktop Memory, AMD® Expo

i x670TUF ili b650e Strix.

P.S. Užasno je sranje sa memorijom. Kod nas uopće nema dobre Cl30 6000 memorije, a ni vani nije bajno. Caseking nema jebene NEO C30 lol.

Meni tek 5.5. nude dostavu Corsaira s Amazon.de.

EDIT :

Eo

https://www.gskill.com/qvl/165/374/1648539301/F5-6600J3440G16GX2-TZ5RS-F5-6600J3440G16GA2-TZ5RS-QVL

Zamjeni memoriju ako možeš za neku kompatibilnu ili se sadomazohiziraj (ko ja) sa štimanjem koje ako i nekim čudom uspiješ može ti bacati crasheve u radu ili igrama zboj jedne krive postavke od njih 50 .

Mitohondri kaže...

ja sam izgubio sate i sate namjestajuci memorije na AMD sistemima

good luck

Javi kad izgubiš mjesece :-)

Najgore je što moraš stalno resetat bios i taman kad misliš da je proradilo počene srat u radu iako prođe memtest ko od šale.

Na kraju cijele mudrosti vratiš na stock xmp i skužiš da k*rca ne vrijedi zajebavanje.

Ansha je tu bio doktor. Doduše nisam siguran koliko je njemu bilo stabilno.

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
Poruka je uređivana zadnji put sri 19.4.2023 14:13 (DarthMarkus).
5 godina
njuskac kaže...

Ryzen 7800x3d

Moja ti je preporuka da si ostaviš tak kak je i ne diraj ništa..

I sa Amd-ove i Intelove imaju probleme sa memorijom(dosta slučajeva) tako da češ si sačuvat dosta živaca i vremena u cijeloj priči

13 godina
renato1977 kaže...
njuskac kaže...

Ryzen 7800x3d

I sa Amd-ove i Intelove imaju probleme sa memorijom(dosta slučajeva) tako da češ si sačuvat dosta živaca i vremena u cijeloj priči

Problem je što je uzeo preskupu memoriju koja nije na QVL listi i naravno da ne radi sa deklariranim XMP postavkama. 

S ovim trenutnim timinzima tako je mogao uzeti neki Kingston i uštediti cca 200eura.

Definitivno ako je mogući povrat, to bi prvo napravio...ili se zajebavat sa ručnim podešavanje svakog subtiminga bez ikakve šanse da dođe na razinu koju je želio doći kupnjom.

Ali najtragičnije je što za x3d i nije toliko bitno imat turbo timinge.

Dery:Dobaci meni tvog delidera pa da vidiš kako mu cijena raste kao platini.Kad ga ja uštelim to će postat pravi i7 , ostavi se ocanja i plug and play-a, nije to za te.Ja sam izbrusio vještine na amdu
Poruka je uređivana zadnji put sri 19.4.2023 14:22 (DarthMarkus).
12 godina
DarthMarkus kaže...
renato1977 kaže...
njuskac kaže...

Ryzen 7800x3d

Problem je što je uzeo preskupu memoriju koja nije na QVL listi i naravno da ne radi sa deklariranim XMP postavkama. 

S ovim trenutnim timinzima tako je mogao uzeti neki Kingston i uštediti cca 200eura.

Definitivno ako je mogući povrat, to bi prvo napravio...ili se zajebavat sa ručnim podešavanje svakog subtiminga bez ikakve šanse da dođe na razinu koju je želio doći kupnjom.

Ali najtragičnije je što za x3d i nije toliko bitno imat turbo timinge.

Sa novim biosom ram radi na 6000 mhz cl34. ram sam platio 200 eura kako sam mogao uštedjeti 200 eura ili kingstom od 32gb kosta 0 eura?

13 godina
Ne shvaćaj sve bukvalno. Zato sam i stavio cca i bacio na ironiju. Činjenica u dalje stoji, niti si kupio kompatibilan RAM niti si provjerio qvl listu i frknuo si novac koji si mogao potrošiti na puno jeftiniji RAM sa trenutnim tajminzima. Super što ti s novim biosom radi bolje(pitanje koliko stabilno), ali bi kao i ja trebao isključiti EXPO dok Asus/AMD ne pokrpa sranja sa voltažama. Pogotovo ne bi trebao koristiti njihove predefinirane profile jer mi je sprdnja da nisu bili u stanju prije izlaska 7800x3d hotfixati ccv.
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.5.2023 12:30 (DarthMarkus).
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
Ram radi samo na 4800

Ja sam kopirao timingse iz videa ispod i za divno čudo sve radi.

Plus, nisam dirao napone ali sam spustio freq. sa 6200 na 6000mhz i tcl s 38 na 32, ispod toga ne boota.

Radi se o Teamgroup FF3D532G6200HC38ADC01.

njuskac kaže...

Meni piše nešto drugo nije Aemp, kao da sam namjesti frenkvenciju i timingse? to sam probao ista stvar.. odnio sam nazad u dućan i reklamirao ne znam šta drugo. Javit cu ovdje sta je bilo jer nema smisla da ja danima sad trošim vrijeme .Mislim da je do ploče.. 

Tvoja ploča po difoltu podržava XMP/DOCP do 6400+(OC), mislim da ono + možeš okačiti mačku o rep ukoliko ne želiš ručno overklokirati do 6600MHz, što ti uopće nudi kad odabereš neki od DOCP profila?

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.5.2023 15:07 (notloB).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
notloB kaže...

Ja sam kopirao timingse iz videa ispod i za divno čudo sve radi.

Plus, nisam dirao napone ali sam spustio freq. sa 6200 na 6000mhz i tcl s 38 na 32, ispod toga ne boota.

Radi se o Teamgroup FF3D532G6200HC38ADC01.

Provjeri VDDIO ... Kakvu ploču imaš ?

3 godine
DarthMarkus kaže...

STRIX B650E-E GAMING WIFI, mislim da su vrijednosti auto postavki normalne, jesu li? VDDSOC sam postavio na 1,25V i moj aio 240 ga konačno drži ispod 95c u cinebenchu, boosta na 5350mhz.

13 godina
notloB kaže...
DarthMarkus kaže...

STRIX B650E-E GAMING WIFI, mislim da su vrijednosti auto postavki normalne, jesu li? VDDSOC sam postavio na 1,25V i moj aio 240 ga konačno drži ispod 95c u cinebenchu, boosta na 5350mhz.

Dobro je to prika, to si vjerovatno stavio betu kao i ja ?

Kod mene je b650e f. VDDIO mi auto skače na 1.45 (neki bi rekli nema problema), ali svejedno mislim da bi trebao ići niže.

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.5.2023 15:37 (DarthMarkus).
3 godine
DarthMarkus kaže...

Kod mene je b650e f. VDDIO mi auto skače na 1.45 (neki bi rekli nema problema), ali svejedno mislim da bi trebao ići niže.

A ne, ne zezam se s betama. Pa jel' se da to ručno smanjiti? btw. postavio sam FLCK  na 2033 po preporukama buildzoida + otišao na curve optimizeru na negative 30 on all cores, mislim da sam dobro prošao na lutriji, što god postavim u biosu prođe.

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.5.2023 15:45 (notloB).
13 godina
notloB kaže...
DarthMarkus kaže...

A ne, ne zezam se s betama. Pa jel' se da to ručno smanjiti? btw. postavio sam FLCK  na 2033 po preporukama buildzoida + otišao na curve optimizeru na negative 30 on all cores, mislim da sam dobro prošao na lutriji, što god postavim u biosu prođe.

Bome jesi.

12 godina
Ram radi samo na 4800

Ručno sam stavio 6000 i timingse.. nisam palio ništa automatski. sve radi stabilno nisam imao nijedan crash do sad a radi 12h na dan. mozda radi i na više ali nemam sad vremena se sa tim baviti.. budem probao kad izađu jooš par biosa. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice