Procesor, grafika ili nešto treće?

poruka: 10
|
čitano: 2.609
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Pozdrav ekipa,

Ovaj mjesec sve me krenulo od reda pa i komp.

Stari komp počeo rikavat (matična) pa reko ajde da kupim tih par novih komponenti pa sam opet koju god miran.

I tako na prvi kiosk, BUG u ruke, kad gle ono taman test procesora.

Odaberem AMD FX-4100, natična gigabyte GA-990XA-UD3 te Corsair vengeance low profile DDR3 2x4GB, 1600Mhz.

Sve to lijepo složim, radi ko beba 1 dan, drugi dan zove žena da se komp neće upalit.

Dojdem doma, kad ono čudo, sve svjetli unutra, no nema slike na ekranu.

Trk do frenda po drugu grafiku da to prvo isprobam jer mi je logično da ako nema slike onda je grafika riknula (geForce GTS250).

Druga grafika unutra, opet ništa ne radi.

Sve rastavim, dobro provjerim sve kablove, da nešto nije oštećeno po komponentama, sve 5, palim komp opet ništa, nema slike, probam par puta, i nakon negdje 5 restarta nešto se zdimi na matičnoj između proca i back panela (mali čipovi) na kojima je pasivni hladnjak.

Reko super, nedjelja, protis ne radi gdje sam sve kupio..

ŠTa sad može bit problem?

Zovem frenda strujića da dođe pogledat i testirat napajanje, uredno se starta, voltaže bez opterećenja sve ok, probam ram i grafiku na drugom kompu sve radi bez greške.

Ok, ponedjeljak ujutro furam napajanje, matičnu i proc na garanciju, nakon par dana stiže sve novo. Sve lijepo posložim i reko mukama je valjda kraj.

Sada su sve komponente nove i nadam se ispravne i MORA sve radit, ionako se ne igram previše, već pc koristim za surfanje, office itd.

I tako komp radi tjedan dana ravno, do jučer, radi cijeli da ko i obično, i samo jednom se ugase ekrani, mislio prvo da je već prošlo tih 15-ak min kak je narihtano u pm-u da se gase, no jok, komp ne reagira na miš i tastaturu, ne pale se ekrani.

Restartam komp, kad ono ništa?????

Pa tko je tu lud, kakvu to škart robu rade?
Šta da radim više, mislim odnijet ću sutra odmah ujutro procesor na garanciju, jer ni sa drugom grafikom mi ne radi komp, a ne vjerujem da je matična opet riknula, jer kad ga upalim, sve radi unutra, hardovi se vrte, svi hladnjaci (a u big toweru ih imam 7), napajanje je Corsair TX 650 (žuta slova, mislim da je tx).

Neznam više šta me može zahe..avati.

Ljudi pomagajte.

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.3.2012 22:08 (Stegy).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Imao sam sličan problem , vrlo sličan . Moje mišljenje je da ti napajanje daje nestabilan napon. Provjeri to za svaki slučaj.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Procesor, grafika ili nešto treće?

DObio sam drugu, novo napajanje, al kak da to provjerim? Ovako ako mjerim na izlazima sve voltaže su ok, al to treba vidjet po meni dok je komp opterećen bar malo, a neće niti bootat, ne čujem se ni POST beep.

14 godina
neaktivan

Moj tadašnji problem .

Konfa :

AsRock 870 

phenom II 640 

2x2 ddr3 gskil

tagan 800 w modularno

4870 x2 2gb gpu

Grafička počela odjednom pokazivat artefakte .Zamijenim grafičku i uzmem novu 6870 .Uključim sve ,i sve se vrti i nema slike. Izvadim grafičku ,stavim u drugo računalo ,radi. Izvadim svoj hard disk ,proc i rame i testiram u 2 različita računala i radi. Napominjem da nisam ni pomislio da napajanje nevalja jer je davalo struju i sve se vrtilo . Pošizim i odnesem cijelo kućište u servis i serviser kaže da je napajanje nestabilno ,odnosno daje nestabilan napon. Naručujem xfx 650 w ,uključim sve ,izvadim staro i opet ne radi ništa.Testiram PSU na drugom računalu ,sve valja. Da skratim ,nestabilno napajanje je povuklo za sobom i matičnu ,koju sam morao slat na reklamaciju.

Neznam kako ćeš provjerit napajanje ,jer nisam toliki stručnjak .Naći će se netko ko će ti objasnit.Al ako baš nemožeš otkrit kvar odnesi samo na dijagnostiku u obližnji servis. To je 50-ak kuna. Pokupiš ga i zamijeniš šta ne valja.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
upravo vratio proc unutra, dakle sqmo napajanje, maticna, proc i cooler i nista ne pisti...?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

a kakve su temperature?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Stegy kaže...
upravo vratio proc unutra, dakle sqmo napajanje, maticna, proc i cooler i nista ne pisti...?

Zato ja izbjegavam kupovati u Protisu iako su cijene nešto jeftinije...

Dal kad pališ računalo možda čuješ beep?

Ako se beep čuje više puta onda je do memorije. Ako se ne čuje onda je do matične.

Možeš sve provjeriti dal si dobro spojio, da matična nije savijena, da su memorije sjele u slotove (memoriju spajaš u svaki drugi utor od procesora).

Ne vjerujem da je tebi do grafičke, procesora ili napajanja. Mislim da ti problem stvara matična ploča, a sad dal je neispravna ili je nešto krivo spojeno, krivo stavljeno u utore pa ne sjeda kak spada  

to moraš sam provjeriti. Nadam se da nisi išao raditi update biosa i stavio krivi bios.

13 godina
neaktivan

Eto za čudo komp radi sada normalno, ali proc mi u idlu radi od 37-43°C, a uzeo sam dodatno Thermaltake cooler u m-rs u.

Nažalost stari (ali i dalje odlični) zalman 7000cu cooler nemože na matičnu jer nema bracketa za njega za kupit nigdje, držao mi je stari q9400 na 30-ak °C u idlu..

Imate kakvu preporuku, da li da stavim još koji vent na cooler(mogu stavit još jedan sa zadnje strane) ili u kupovinu nekog boljeg?
Noctua NH-D14 mi je super, no malo je preskup, a Spire TherMAx II se čini ok, no nisam ziher da je to isti hladnjak kao ovaj na testovima:

http://www.frostytech.com/top5heatsinks.cfm

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ili još bolje, ako netko ima ideju kako pričvrstiti Zalman CNPS-7000cu, ili da ima bracket za taj hladnjak, rado bih ga vratio u kantu (imam dovoljno mjesta, Thermaltake HAF 932 AMD Ed.)

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Stegy kaže...

Ili još bolje, ako netko ima ideju kako pričvrstiti Zalman CNPS-7000cu, ili da ima bracket za taj hladnjak, rado bih ga vratio u kantu (imam dovoljno mjesta, Thermaltake HAF 932 AMD Ed.)

Mislim da je problem sa power management u BIOSU možda da ga malo poštelaš ili ugasiš http://www.tomshardware.com/reviews/bios-beginners,1126-8.html.

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice