Problemi s temperaturama

poruka: 30
|
čitano: 2.105
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Problemi s temperaturama

CPU:6700k

Mobo: Asus ranger

Problem: Temperature u idle se znaju promjeniti i do 20 stupnjeva u sekundi. Nije mi jasno zašto. Doslovno gotovo instant se penju i padaju. PC tek sastavljen, korišteno više programa za nadzor temperatura.

0 0 hvala 0
14 godina
Re: Problemi s temperaturama
axos kaže...

Možda senzor zafrkava. Daj popuni Moj PC rubriku.

Nadogradi BIOS na najnoviju verziju ukoliko postoji, instaliraj drivere proizvođača za svoju ploču.

ps. bilo bi dobro da nevedeš čije točno temperature točno divljaju, procesor, ploča, HDD možda.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.9.2016 19:08 (Valentin17).
14 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...
axos kaže...

Možda senzor zafrkava. Daj popuni Moj PC rubriku.

Nadogradi BIOS na najnoviju verziju ukoliko postoji, instaliraj drivere proizvođača za svoju ploču.

ps. bilo bi dobro da nevedeš čije točno temperature točno divljaju, procesor, ploča, HDD možda.

Ma nije moj pc nego frend ima problem. Driveri su tu. CPU temperature(mislio da je logično kad sam naveo samo matičnu i proc). 

Ugl napajanje do sad radilo super. Neznam što bi moglo bit uzrok

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.9.2016 19:17 (axos).
14 godina
neaktivan
Problemi s temperaturama

Update:

-Temperature testriane u biosu i normalno rastu i padaju za par stupnjeva kroz tipa minutu za razliku od windowsa u kojima je i dalje kaos.

-Reinstall windowsa ne rješava problem

-Update biosa također

-Stavljanje druge paste drugom metodom također

Ima li netko još koju ideju?

1 0 hvala 1
9 godina
protjeran
Problemi s temperaturama

Koji ti je takt i napon u tim promjenama?

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
axos kaže...

Problem: Temperature u idle se znaju promjeniti i do 20 stupnjeva u sekundi. Nije mi jasno zašto. Doslovno gotovo instant se penju i padaju. PC tek sastavljen, korišteno više programa za nadzor temperatura.

Pokušajte s nekim uređajem za mjerenje temperature,samo nemojte zatvorit kućičte i uperite ca na cpu što je više moguće(znam da nije lako izvući temperaturu zbog coolera,vjeruj mi).Ako i na uređaju otprilike tako skaču temp,onda vodi komp na servis.

Entuzijast
14 godina
neaktivan
Max Payne 007 kaže...

1,3-1,34 napon. Takt zavisi. Nekad zna i u idle upaliti turbo boost na 4,2  Ali logika kaže da je s 64 na 36 i nazad na 6x u manje od sekunde u praksi nemoguće. Cooler odvodi toplinu i trebalo bi neko vrijeme za doći do 64 na 36. Ali da i uspije Cooler se ne bi mogao tako brzo ohladiti da proc dođe opet na 36

FatMAN kaže...
axos kaže...

Pokušajte s nekim uređajem za mjerenje temperature,samo nemojte zatvorit kućičte i uperite ca na cpu što je više moguće(znam da nije lako izvući temperaturu zbog coolera,vjeruj mi).Ako i na uređaju otprilike tako skaču temp,onda vodi komp na servis.

Nemam takvog uređaja nažalost.

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.9.2016 23:54 (axos).
9 godina
neaktivan

Pa posudi od nekog ili odite u neki servis,jer bilo koji iole ozbiljan servis koji se bavi skoro bilo čime(ne samo sa kompovima),trebao bi to imati,pa pitaj da posude.A ako baš neće,probaj onda naručit s ebaya za neke jeftine pare(ako nađem link ti pošaljem u pp).Jeste li probali maknuti hladnjak,staviti pastu opet i opet vratiti hladnjak,jer možda niste dobro stavili hladnjak,ili je neispravan.Također ako baš nemaš para za ovo za temperaturu,imaš u prodavaonicama za informatiku ako jeftino one uređaje što se stave u pci i prikažu broj,a u manualu piše što znači koji broj,npr. 60 da je sve u redu,71 da grafa ne valja itd.

Entuzijast
9 godina
protjeran
axos kaže...
Max Payne 007 kaže...

1,3-1,34 napon. Takt zavisi. Nekad zna i u idle upaliti turbo boost na 4,2  Ali logika kaže da je s 64 na 36 i nazad na 6x u manje od sekunde u praksi nemoguće. Cooler odvodi toplinu i trebalo bi neko vrijeme za doći do 64 na 36. Ali da i uspije Cooler se ne bi mogao tako brzo ohladiti da proc dođe opet na 36

tako senzor u procesoru radi tj ocitava temperaturu svake 256-te milisekunde...zato i takve varijacije, windowsi tj njegovi procesi u pozadini uvjek neki bog rade! nemas ni najmnjih briga!

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.9.2016 0:20 (Max Payne 007).
14 godina
neaktivan
Max Payne 007 kaže...
axos kaže...
Max Payne 007 kaže...

tako senzor u procesoru radi tj ocitava temperaturu svake 256-te milisekunde...zato i takve varijacije, windowsi tj njegovi procesi u pozadini uvjek neki bog rade! nemas ni najmnjih briga!

Do sad se nikad nisam sreo s takvim slučajem. temperatura je uvijek postepeno rasla ili padala. Pretpostavilo bi se da je CPU bez coolera, ili paste, ili da pasta u CPU nije kako treba. Ali onda bi ga zapalilo pot optrerećenjem ili bi smanjivao takt. A to se ne događa. Mislim da će biti reklamacija na kraju.

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.9.2016 11:40 (axos).
9 godina
neaktivan
axos kaže...
Max Payne 007 kaže...
axos kaže...
Max Payne 007 kaže...

Do sad se nikad nisam sreo s takvim slučajem. temperatura je uvijek postepeno rasla ili padala. Pretpostavilo bi se da je CPU bez coolera, ili paste, ili da pasta u CPU nije kako treba. Ali onda bi ga zapalilo pot optrerećenjem ili bi smanjivao takt. A to se ne događa. Mislim da će biti reklamacija na kraju.

Problem je što ne znaš jel do CPUa ilisamo do senzora na ploči...

Entuzijast
16 godina
neaktivan
axos kaže...

isti "problem" pronašao sam na nekoliko laptopa, provjerom u speccy-ju. u BIOS-u sve štima. očito je qaka u windowsima (10), odn. programu koji temperaturu pogrešno mjeri. ista fora je kad bug u softveru prikazuje pogrešno stanje napunjenosti baterije na telefonima. ionako sastrane ne ispuhuje baš pretjerano vruć zrak pa je ok. mislim da nema razloga za paniku. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
14 godina
neaktivan
Problemi s temperaturama

Definitivno takve stvarni nisu ok za novi komad hw. Problem je detektirat da li je do CPU ili MOBO da znam što slati na reklamaciju.

1 0 hvala 1
14 godina
axos kaže...

Definitivno takve stvarni nisu ok za novi komad hw. Problem je detektirat da li je do CPU ili MOBO da znam što slati na reklamaciju.

Da možda probaš staviti windows 7 na računalo, znam da to nije riješenje, ali čisto radi usporedbe.

9 godina
neaktivan

Probaj cpu stavit pod neki stress test(Heavy load,Prime 95 ili onaj cpu stress test ugrađen u furmark),pa pogledaj kako se pod 100% loadom ponaša

Entuzijast
14 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...
axos kaže...

Da možda probaš staviti windows 7 na računalo, znam da to nije riješenje, ali čisto radi usporedbe.

Windows 7 je i stavljen.

FatMAN kaže...

Probaj cpu stavit pod neki stress test(Heavy load,Prime 95 ili onaj cpu stress test ugrađen u furmark),pa pogledaj kako se pod 100% loadom ponaša

Isto samo su temp nešto više u prosijeku.

9 godina
neaktivan
Problemi s temperaturama

Zanm da će zvučati banalno no jesi li instalirao drivere od ploče,nisu potrebni ali možda je to problem,a to što skače vjerojatno jednostavno kasni s čitanjem.

Entuzijast
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
protjeran
Problemi s temperaturama

Velim ti da je to normalno, evo ti dolje u tekstu imas i sluzbeno od intela a i ovaj lik ti je sve ljepo objasnio!

http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2772089/6700k-temperatures-spiking-significantly.html

jedini drugi moguci razlog je da ti nesto u pozadini koristi cpu u tolikoj mjeri da ti to smeta!

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
Problemi s temperaturama

Dobar dan ovoga imam jedan mali problem:da li je noramlno da na ploci msi 970a-g43 temperatura bude 70-75 celzijusa?Proc je inace fx 8370 i nije nikako kloknut.Unaprijed hvala!!!!

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
Problemi s temperaturama

EVO I SLIKA 

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
PiVenzi kaže...

EVO I SLIKA 

Moguće da senzori pogrešno učitavaju, reset cmos i update možda biosa pomogne

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.9.2016 17:52 (jigsaw5063).
15 godina
Problemi s temperaturama

Da li se može u samom HWMonitor-u podesiti refresh? Možda HWMonitor očitava temperaturu svakih nekoliko sekundi? Ukoliko se može podesiti da svake sekunde očitava temperaturu, to bi riješilo problem. Nemam HWMonitor na svom računalu pa ne znam točno....

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
PiVenzi kaže...

EVO I SLIKA 

Iskreno ne znam za sta je ta temperatura, ali na 970 chipsetu southbridge zna biti kipuc i u idleu

Battlelog: D3lBoy-00
14 godina
neaktivan
Problemi s temperaturama

Evo da rješim misterij nagle promjene temperatura. Ugl na windowsima 7 kada je power plan na balanced i u pozadini radi windows update iz nekog razloga proc ima gotovo konstantno zakucan clock na max bez nekog razloga. Izradom novog plana koji ima iste postavke kao balanced taj se problem rješava. Temperature su normalne i konstantne bez obzira da li je PC idle ili na max loadu. Ugl eto iz nekog razloga balanced power plan windows update ne idu skupa.

1 0 hvala 1
8 godina
neaktivan
Problemi s temperaturama

verzija biosa je najnovija cmos sam reset.Stvarno neznam sta mislite dokle maticna moze ic da se nesto ne pokvari.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Problemi s temperaturama

Preko 60c ne bi trebala da raste temperatura, sa 75c već bi imao problema, ako je samo do učitavanja temp onda ne brini, svakako možeš poboljšati airflow ubacivanjem ventilatora

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
PiVenzi kaže...

EVO I SLIKA 

Model kućišta, broj ventilatora i položaji, model napajanja, model aftermarket hladnjaka?

Probaj neki drugi program za očitanje temperature kao npr. Aida64, HWinfo, CoreTemp.

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.9.2016 19:44 (Valentin17).
8 godina
neaktivan

Kuciste ms beast dode s jednim ventilatorom na prednjoj strani,kupio sam dodatni coolermaster sickleflow 120mm stavljen na  straznoj strani ,cooler je raijintek aidos,napajanje je forton raider 650w 80+ silver.Meni nije problem maticna onaj dio gdje su mosfati,a coretemp sam pokusao ali nigdje ne vidim tmpin1.Pokusati cu s ovom aidaom64

17 godina
PiVenzi kaže...

EVO I SLIKA 

Prema slici to je temperatura čipseta, a 74-75 je previše. 

Probaj instalirati HWiNFO, daje detaljniju analizu. 

Savjet: uzimaj screenshot tipkama ALT+Print Screen i otvori paint i tu CTRL+V  zalijepit će ti samo screeshot otvorenog prozora, aplikacije itd. Također možeš korisititi i ugrađeni alat u Windowsu - Snipping tool. 

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
9 godina
neaktivan
Možda pali boost pa se mjenja temp?
Entuzijast
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice