Problem matične, RAM-a ili napajanja?

poruka: 13
|
čitano: 3.949
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

U zadnjih 2 tjedna mi se dogodilo 4-5 puta da usred rada kompjuter zabloka i kad ga restartiram neće da se upali, tj. u njemu se upale svi ventilatori čuje se brujanje ali nema slike na ekranu i monitor kaže no signal. Probao sam komponentu po komponentu vadit da bi vidio što ne radi: Na matičnoj svijetli lampica kad se ukopča komp. u struju, ne pišti nikako, još sam primjetio da se 2 puta nije ni upalio hard disk, pa onda 3 put je, sad neznam jeli to zbog napajanja jer možda daje manje Wata od normalnog. Također kad izvadim jednu od 2 ram pločice od 1 gb ddr2 komp se upali bez problema, ali bez obzira koju izvadio pa mi nije jasno jer po tome ujedno i obe ne rade i rade :s. Al sad opet neznan jeli to do matične ili do napajanja jer je možda preopterećeno kad su unutra obe ram pločice ( inaće napajanje je staro 5 godina kao i cpu, a sve ostalo 3 god.). Tako da mi nije ništa jasno jer po nekoj logiki mislim da kad bi otišla matična ili grafička ili ram ili išta da nebi čas radilo bez problema čas ne, a opet da je napajanje bili se uopće upalio kompjuter?

E i da napajanje je neko od 400w došlo skupa sa kučištem, matična od asusa p5gc, cpu intel p4 3,2 ghz, grafika Nvidia 8600gt, HDD seagate 160 Gb. Inaće brzo uzimam novi komp. ali bih htio da i ovaj ostane u funkciji jer bi mi dobro došla 2 pc-a, pa tako ako možda znate do čega je problem da vidim što se treba zamijeniti. Hvala.

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Pozdrav

Spektar mogućih problema je povelik. Za početak bi bilo poželjno dobro protrljati nožice rama, propuhati utore, te sa svakim pojedinačno izvrtiti memtest.

Osim toga, sve kablovske konekcije "prepikati", te ako imaš još sata kabela, zamijeni postojeci.

Tih 400w trebalo bi u idleu normalno pogoniti sustav i GT karticu. Neznam kako ona utice na rad "loadana".

U biosu naci opciju gdje se sve "anulira" na početne postavke,pa samim tim "ugasiti" eventualni nabrijani množitelj voltaže koji je nenamjerno podignut.

Lijep pozdrav.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Problem matične, RAM-a ili napajanja?

Napravio sam memtest, 2x 761 tako je program predložio, trajalo oko sat vremena, 0 errora. Po tome znači da je RAM u redu, protrljao sam nožice rama već kad se prvi put dogodilo da se nije uspio upalit kompjuter i nije pomoglo. Od svih kabela što sam dobio sa matičnom jedino nema rezervnog sata kabela -.- . Reinstalirao sam bios, ako se opet ponovi isti problem javit ću se ovamo.

Također nisam spomenuo u prethodnom postu, ventilator od napajanja ima već 2 godine je bučniji 5 puta nego kad sam kupio kompjuter prije 5 godina, i čak zna tu i tamo stat se vrtit pa moram lagano udrit po njemu da proradi.

17 godina
neaktivan
Daddy J. kaže...

Napravio sam memtest, 2x 761 tako je program predložio, trajalo oko sat vremena, 0 errora. Po tome znači da je RAM u redu, protrljao sam nožice rama već kad se prvi put dogodilo da se nije uspio upalit kompjuter i nije pomoglo. Od svih kabela što sam dobio sa matičnom jedino nema rezervnog sata kabela -.- . Reinstalirao sam bios, ako se opet ponovi isti problem javit ću se ovamo.

Također nisam spomenuo u prethodnom postu, ventilator od napajanja ima već 2 godine je bučniji 5 puta nego kad sam kupio kompjuter prije 5 godina, i čak zna tu i tamo stat se vrtit pa moram lagano udrit po njemu da proradi.

Nakupilo se prasine? Ocisti ti malo cjeli hardware ;P

Onaj ko želi nešto naučiti-naći će način,ko ne,naci ce izliku.
15 godina

99% napajanje, uzmi neko novo za 150 kn i riješio si problem... 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran

Prioni potpunom čišćenju pc-a kao što je forumaš rekao. Svjedočio sam u dosta navrata bootanju sistema do one slike windows welcome i gašenju.

Sasvim dovoljno da procesor dođe do zacrtane blokade na nekih 80 celzijusa , zbog finog tepiha prašine unutar rebara hladnjaka.

Nije dobro da ventilator napajanja bude van funkcije. Obično se radi o 12 ili 14 cm ventilatorima. Ako imaš nekog iskustva zamijeni ga ili uloži novac u nešto novo.

Sve počisti pa se javi. Dobra vijest je za memorije ;)

Dosadilo mi čitati forum 3 godine onako na OFF,pa sam se pridružio. :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

imas lc za 200 kn u linksa i miran si sa tom konfom...kad napajanje pocne rikavat jedno vrime ne isporucava dovoljno snage pa neke komponente ostanu zakinute...to jest prestanu radit do reseta...ukratko napajanje ti pod opterecenjem poklekne http://www.links.hr/index.php?naziv=Napajanje+500W%2C+LC+POWER+Office+Series%2C+ATX+v2.2%2C+120mm+vent.%2C+PFC&option=artikl&id_kategorija=052740&id_artikl=052.740.029

Ne brinite se oko toga što ljudi misle, oni to rijetko rade.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Nije do prašine, sve je očišćeno, gledao sam i temp. procesora ne skaće nikad u opasno. Jedino ostaje onda to napajanje (čim izmadim jednu ramu odma se upali komp kad inaće neće---znači olakšam vjerojatno napajanje za par W neznan koliko već troše ramovi). Ako ne ništa onda ću imat bar 10 puta tiši ventilator u PSU :)

14 godina
Daddy J. kaže...

Nije do prašine, sve je očišćeno, gledao sam i temp. procesora ne skaće nikad u opasno. Jedino ostaje onda to napajanje (čim izmadim jednu ramu odma se upali komp kad inaće neće---znači olakšam vjerojatno napajanje za par W neznan koliko već troše ramovi). Ako ne ništa onda ću imat bar 10 puta tiši ventilator u PSU :)

ram ne trosi nista prakticki....proc i grafa su veci potrosaci a posli njih ide disk...kako mislis da ti radi ako izvadis jednu plocicu rama?radi bez greske cilo vrime kad izvadis ram ili?

Ne brinite se oko toga što ljudi misle, oni to rijetko rade.
14 godina
neaktivan

Npr. zaledi se slika, moram resetirat komp., idem upalit neće (crni ekran), izvadim jednu pločicu rama odma se upali (svejedno je koju od 2) i upali se normalno kompjuter, ali naravno bude sporiiji jer mi ostane giga rama manje. I sad kad se normalno upalio, opet ga izgasim vratim nazad onu drugu pločicu i normalno radi opet kao i prije nego se prvi put zaledila slika i tako do idućeg puta kad se opet sruši...

EDIT: Uz to što zaledi slika pojavi se i oni brzi glasni zvuk, i to mi se i prije godinu dana događalo samo što bi se onda pojavio blue screen i resetirao windows i dalje normalno radilo, za razliku od zadnjih dana kad moram ručno resetirat i kasnije se dogodi sve šta san već napisao u svim prije postovima.

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.5.2011 0:29 (Daddy J.).
14 godina
neaktivan

Napajanje ili pregrijavanje, jedno od toga vjerojatno. Probaj iduci put neku drugu komponentu a ne RAM izvaditi kad ti se smrzne pa pokreni. Ako se bez nje pokrene onda je najvjerojatnije napajanje.

14 godina
neaktivan

Evo jučer se opet dogodilo, znači trokao komp. zaledila se slika i zvuk počeo brujat kao i dosad, međutim ovaj put se sam restartirao i normalno opet upalio. Probat ću idući put sa vađenjem HDD-a jer ako izvadim grafičku neću moć ionako vidit sliku na ekranu pa to neće moć ništa dokazat. Ne vjerujem da je do pregrijavanja jer ne bude vruć kompjuter, osim kutije od napajanja, ali ono je otkad imam kompjuter uvijek toplo ili vruće.

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.5.2011 19:06 (Daddy J.).
14 godina
neaktivan

Evo dogodilo se opet i sad sam testirao komponentu po komponentu, napajanje sam probao testirat iskljucivanjem HDD, no nije se palio komp. Tako i sa svim ostalim komponentama dok nisam izvadio jednu pločicu rama i eto čuda kao i prošlih 5 puta kompjuter se normalno pali i za nevjerovat sad sa 1gb rama je ravno 2 puta brži bio boot i rad u windowsima nego priej sa 2 gige ??? wtf šta je sad to, jel to matična ima probleme ako su 2 dual channel memorijske pločice (ono po bojama stavim rame u priključke isto obojene), jer do RAM-a nemože bit jer dok su obe u kompjuteru(2 gb) memtest ne nalazi problema i također izvadio ja lijevu ili desnu pločicu sa matične kompjuter se pali (znači obe rade pojedinačno, ali kad su u paru očito je neki problem). Obe su od istog proizvođača i isti model i do zadnjih mjesec dana sve je normalno funkcioniralo. Ima li iko pojma šta bi to moglo bit? Btw vidio sam još davno u uputama od matične piše nešto da nije preporučljivo stavljat više od 1.5 gb rama na Xp windowse, ali ne piše zašto...

Molio bih odgovor što prije, hvala.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice