Pro book i problem sa amd driverom

poruka: 4
|
čitano: 675
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Pozdrav svima.

Prvo, ispričavam se jer ovakva tema postoji, ali pošto sam je već čitao, i odradio sve što se u njoj spomenulo, i nije bilo pomoći...Prisiljen sam otvoriti ovu temu te potražiti pomoć od Vas.

Ovih dana mi se javio prijatelj, sa problemom oko njegovog laptopa. Nosio je laptop kod par servisera, rekli su mu svi da je crka grafička kartica.

Radi se o laptopu probook 4530s (sa intel i amd radeon grafikom).

Rekao sam mu da mi donese laptop, da i ja odradim dijagnozu.

Upalio sam laptop, u device manager-u sam vidio da nema uopće drivera za radeon grafičku.

Sa službene hp stranice skinem driver, pokrenem instalciju, izbaci mi error.

Restartam laptop, palim bios i vidim da je opcija switchable graphic na OFF.

Upalim je, ponovo pokrenem laptop, instaliram driver, windows mi se ne pokreće, dođe samo logo windowsa i tu stoji cijelo vrijeme.

Ponovo ugasim opciju switchable graphic.

Odradim clean install windows-a 7 (prije je bio windows 10), instaliram prvo intelov driver, pa odem na amd stranicu i tamo skinem aplikaciju kojm detektira moju grafičku i nakon toga povlači originalni driver.

Detektira grafičku bez problema, pokrene instalaciju, sve super, ali mi se odjenom pojavi crni ekran sa crticom u lijevom kutu (crtica za hot keys (ulazak u bios,boot device itd)).

Tako stoji sat vremena, ugasim laptop, ponovo sve.

Pretražio sam brdo drivera, brdo ih skinuno, probao. Bez uspjeha.

Detektiram ja grafiču u device manageru, ali kod nje stoji usličnik.

Gasio sam je, palio u device manageru, pokušao povući drivere sa interneta, ali bez uspjeha opet.

Postavlja se pitanje jeli spržena kao što su rekli u servisu.

Ja sam je ipak detektirao, očitao preko device manager, i još par programa (gpu-u, specy...)

Dakle, očitaju mi radeon karticu.

Što vi mislite jeli spržena? Zašto mi je očitava device manager?

Muči mi sada, zašto nakon svega što odradim, i pokrenem instalaciju drivera, i kada treba završiti, pojavi mi se crni ekran sa crticom u lijevom kutu.

I zašto kada upalim switchable graphic opciju, windows ne ide dalje od početnog logo-a tj od "starting windows"...

Negdje sam našao da moram instalirati neki veći intelov hd3000 driver (jer mi je intel hd 3000 integrirana grafička) koji zadrži opciju i za radeon karticu (nisam ga našao).

Sve dodatne amd drivere za detekciju kartice sam probao...(sa amd-ove stranice)

Odradio sam i flash biosa...

Planiram ponovo instalirati windows 7 i sve još jednom probati...

Unaprijed hvala svima za bilo kakvu pomoć, savjet i slično. Više ne znam šta da radim.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.12.2016 2:39 (Denon94).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Clean install windows-a 7 odrađen.

Sada ću prvo intel driver pa oba ati drivera sa službene stranice od HP-a.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Ponovo instalirani windows.

Uključio sam obe grafičke u biosu, digao sistem (bez ijednog drivera).

Prvo sam pokušao instalirati intel hd 3000 driver, ali mi je izbacilo error kao da nemam minimalne uvjete i memoriju da ga instaliram.

Nakon toga, instalirao sam oba ati-eva drivera bez problema, bez errora, ali nisam uspio dignuti windows sa tim driverima i uklječnom opcijom u biosu za obe grafičke.

Ugasi dual grafiku, instaliram intel hd 3000 bez problema, bootam windows, te mi nakon ulaska u windows izbaci ovaj error:

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Pro book i problem sa amd driverom

crkla je radeonka.. (swichable, to znači da rade obje, intel+ati, prebacuju se automatski ovisno o opterećenju.. igre)

da je ispravan HW, nebi bilo problema tj opis/ponašanje je upravo crknuta ati.

npr zašto dođe do problema kad instaliraš driver.. pa zato jer postoji kvar, koji tek s driverom postane problem sa OS, koji do tad može nesmetano raditi jer ne ovisi io radeonki. Upravo to prikazuje device manager, prepoznao je ali postoji problem. Da je jedina VGA tad ništa ne bi mogao, ovako sys radi kroz intelicu.

+ ne mora svaki kvar biti smrt ostatka sistema, nagađam 90% da je crko VRAM ili lem.. kako 'manji' kvar, ali je VGA-Rade neupotrebljiva. Da je pregorena na način koji blokira paljenje računala bilo bi lakše razumjeti/prihvatiti kvar.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.12.2016 20:12 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice