Pregrijavanje Ryzen 2600x + Gigabyte RTX 2060

poruka: 63
|
čitano: 9.882
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina

Imam sličan problem na mojoj konfi kao kolega koji je otvorio temu, pa bih molio za pomoć.

Ryzen 2600x kad u igrama pređe 80-ak stupnjeva  baca natrag na desktop.

Probao sam stock Wraith Spire hladnjakom i sa nekim starijim tower coolerom, ista stvar.

Probao sam undervolt za -0,100V, ne pomaže, samo mu treba više vremena da se pregrije.

Probao sam s drugom grafičkom (5700 blowerica) i nije se dešavalo rušenje, jer je zrak bacala van i CPU nije išao preko 75 C.

Svjestan sam da je kučište slabijeg protoka zraka (Zalman T5), ali mi nije jasno da CPU već na 80-82C crasha na desktop.

E sad, moje pitanje je, trošiti li novce na dodatne ventilatore za kučište, na novi CPU hladnjak ili možda reklamirati procesor, koji je dosta nestabilan?

PSN - DeniZg80
Poruka je uređivana zadnji put uto 14.1.2020 20:32 (DeniZg).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Vidim da imaš Gigabyte B450 ploču.

Gigabyte je u B450 odradio veoma loš posao

sa VRM-om (VRM stands for voltage regulator module),

tj. regulator napona je "banana".

Probaj updatat BIOS na najnoviji, ako već nije

i keep fingers crossed!

BTW: Buildzoid (utipkaj ga u google i pogledaj 

jedan od njegovih videa o matičnim pločama za ryzen)

ih je jako kritizirao.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Re: Pregrijavanje Ryzen 2600x + Gigabyte RTX 2060

Thanks na komentaru, ali nažalost imam najnoviju verziju BIOSa.

PSN - DeniZg80
13 godina
neaktivan

Probaj ugasiti SMT - multithreading

imat ćeš 15 do 20% manje performanse

u igrama, a možda ti se samnji temperatura!

Probaj reklamirat ploču ili odnijeti komp na

servis da otkriju u čemu je problem.

Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
protjeran

Dali ti je upaljena nekakava zastita od pregrijavanja i sl?

Moj PC  
0 2 hvala 0
12 godina

Ma pogledaj kolika ti je volataža na procesoru, meni je kod frenda ista stvar bila samo što je on imao 4 ventilatora u kućištu. NZXT h500 mu je kućište. Voltaža procesora mu je bila na 1.46V, on nije dirao ništa jer se ne razumije u to, nego je mene zvao, jer mu se gasio komp. Kad sam vidio nisam mogao vjerovati, a u pitanje je bila ASUS matična.

Provjeri dali ti je hladnjak dobro nalegao na procesor.

Svijet je zanimljiv onoliko koliko smo mi radoznali!!!
Poruka je uređivana zadnji put uto 14.1.2020 21:34 (CPU).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina

definitivno prvo ove najbanalnije stvari probati, provjeriti voltažu a onda i skinuti i ponovno staviti hladnjak.

Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Pokreni recimo cinebench pa javi do koliko odu temp i koji je napon pod opterećenjem.

Jesi probao sa skinutom bočnom stranicom? Taj zalman je simpa kućište al ispuh mu je praktički nepostojeći, da bar ima na vrhu 2x120mm to bi bila skroz druga priča..

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Bočnu stranicu sam skinuo još prije, nije mi puno pomoglo.

Izvrtio Cinebench, score 2827. CPU išao do 94,5 C (kao i u OCCT testu koji sam napravio neki dan) i bilo je stabilno.

Voltaža varira, ali ne preko 1.4V.

I grafički benchmarkovi rade normalno bez rušenja, npr.Unigine Superposition.

Samo me igre zezaju. Jedi Fallen order mi se povremeno rušio u dekstop, ali sam to riješio skidanjem bočne stranice.

AC Osyssey me baca svakih u desktop svakih par minuta. Probao sam sa full otvorenim kučištem na stolu i bacio me desktop čak i pri niskim temperaturama.

Sad vidim da me čak i Division 2 počeo bacati na desktop, s kojim prije nisam imao problema.

VRM temperature prema MSI Afterburneru su dosta niske (60-70 C).

Više mi ništa nije jasno. Sad već sumnjam na grafičku karticu kojoj je flashan Bios na XT verziju.

PSN - DeniZg80
Poruka je uređivana zadnji put uto 14.1.2020 22:38 (DeniZg).
15 godina
odjavljen

Stavi malo više paste, ryzeni imaju malo veći die.

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx

0 2 hvala 0
10 godina
neaktivan
DeniZg kaže...

Rušenje samo u igrama po meni je najvjerojatnije stvar grafičke, svakako probaj vratit origigi bios pa vidi, možda čak i mrvicu underclockat grafu, samo za probu. 

Što se procesora tiče, evo par rezultata iz prve ruke od jedne konfe šta sam nedavno slagao: Ryzen 2600 clockan na 3.9GHz 1.25v, cinebench score 2995, temp je došla do 60C nakon 3-4 sesije, cooler Freezer 34, vent na 1500rpm, komp složen na stolu bez kućišta. 

btw. Freezer 34 je ponovo na akciji u linksa, 160kn, mislim da nije neka cijena a sigurno bi poprilično ohladilo proc a i sigurno bi bio tiši od tog stocka.

Ovaj freezer bi svakako dobro došao a s tim kućištem si osuđen na skinutu bočnu stranicu. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.1.2020 23:07 (Kaby).
12 godina

Hvala svima na komentarima.

Sada mi je gore ovaj stari Spire Kepler CPU cooler koji je potpuno tih, a po snazi hlađenja je kao i stock.

Eventualno razmišljam ako sa 100% sigurniošću utvrdim da je do CPU cooelra, onda bih uzeo Esports Duo. Jest da je skup, ali bar znam da je vrhunski.

I meni je na stolu bez stranica temperatura CPU bila oko 60C, ali nažalost kad se uglavi unutar radnog stola, onda to ide i preko 80 u igrama.

Vezano uz GPU, smanjio sam takt na 1850 max i stabilnije se konfiguracija ponašala u igrama. Vidjet ću, ako povećam power limit za 10%, hoću li dobiti na stabilnosti, bez da temparature odu do stotke.

PSN - DeniZg80
Poruka je uređivana zadnji put uto 14.1.2020 23:21 (DeniZg).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Ja osobno mislim da nije do coolera. Spire je jako dobar stock cooler i on nebi trebao ic na tolko stupnjeva, pogotovo ako je procesor stock. Ali i da imas onaj najlosiji stealth opet nebi trebao imat problema, tak da ko zna sta je ovdje problem...

Edit: kad se uglavi u radni stol ? pa nije valjda da ga drzis u odjeljku di nema trunke zraka bez obzira na koju stranu okrenuo ? 

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.1.2020 23:31 (hahhaajaads).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Nije baš bez trunke zraka, ali nije ni da obiluje svježim planinskim zrakom. 

Znam, kriv sam...

PSN - DeniZg80
Poruka je uređivana zadnji put uto 14.1.2020 23:39 (DeniZg).
15 godina
DeniZg kaže...

Nije baš bez trunke zraka, ali nije ni da obiluje svježim planinskim zrakom. 

Znam, kriv sam...

To ti je kad si prešao na grijalice (ADM) sa Intela.

10 godina
neaktivan

Ako kućište baš ide kao u "tunel" u stol onda bi ti dobro došao neki kejs s 2x120mm sprijeda, straga 1x120mm i jedan 120mm na vrh...primjer(napajanje max dužine 150mm!)

Moj PC  
1 0 hvala 0
6 godina
DeniZg kaže...

Više mi ništa nije jasno. Sad već sumnjam na grafičku karticu kojoj je flashan Bios na XT verziju.

Pa i trebas sumnjati na GPU, ako te zeza kod igara. Koje on temperature postize na toj "XT" verziji kada igras ? Ne mislim da je GPU kao GPU kriv, vec sto se dinsta u kucistu, ako ne postoji dobar protok zraka. A samim time dize i temperaturu samom procesoru koji se "hladi" relativno toplim zrakom.

12 godina
Kaby kaže...

Ako kućište baš ide kao u "tunel" u stol onda bi ti dobro došao neki kejs s 2x120mm sprijeda, straga 1x120mm i jedan 120mm na vrh...primjer(napajanje max dužine 150mm!)

Da, tako je.Trenutno je jedan vent iza i jedan naprijed. Oba tjeraju zrak prema van.

SamoPitam3 kaže...
DeniZg kaže...

Pa i trebas sumnjati na GPU, ako te zeza kod igara. Koje on temperature postize na toj "XT" verziji kada igras ? Ne mislim da je GPU kao GPU kriv, vec sto se dinsta u kucistu, ako ne postoji dobar protok zraka. A samim time dize i temperaturu samom procesoru koji se "hladi" relativno toplim zrakom.

GPU ide do 83 C najviše, kao i CPU. Istina je sve što si spomenuo. GPU se grije i vuče za sobom CPU.

Ali kako god, meni 80-85 nisu neke temperature gdje bi se trebao komp rušiti. Ne znam

PSN - DeniZg80
6 godina
DeniZg kaže...

GPU ide do 83 C najviše, kao i CPU. Istina je sve što si spomenuo. GPU se grije i vuče za sobom CPU.

Ali kako god, meni 80-85 nisu neke temperature gdje bi se trebao komp rušiti. Ne znam

Well. Promasio sam ceo fudbal. Tebe baca na desktop, a ne resetira. U tom slucaju nije problem sa pregrijavanjem procesora, jer kada se on pregrije 'ladno se racunalo resetira. Da su temperature visoke, jesu. Ali 2600ica bi trebala podnositi do 95 stupnjeva. Probaj za pocetak sve (re)instalirati od nule. Nisi napisao jel' se to pojavilo cim si slozio racunalo ili naknadno. Jesi li sve od nule instalirao ili nisi.

12 godina

Da. Sve je novo išlo i clean install.

Evo, sad sam igrao AC Odyssey sat vremena bez rušenja, ali sam postavio jako agresivan GPU fan curve.

CPU je bio oko 80 C, ali je grafička bila na 75 max.

Tako da, vjerojatno se radi o problemu sa pregrijavanjem grafičke.

Hvala svima na komentarima.

PSN - DeniZg80
12 godina

Mali update mojih rješenja, ako nekog zanima ili ima slične probleme.

Vezano uz GPU, u Adrenaline aplikaciji sam smanjio clock na 1900 Mhz, Voltažu na 1100, digao power limit na 10% i poprilično podesio fan curve.

Fan curve je možda i bio najveći problem jer po defaultu se praktički nije ni palio, dok sam ja digao krivulju do maxa od 50%.

Malo je glasnije (40 db), ali se ne ruši na desktop, a performanse su ostale iste.

Vezano uz CPU, uzeo sam Arctic Freezer 34 za 159 kn i napravio dupli vent setup sa još jednim ventom od 120 mm koji sam imao od ranije.

Temperature procesora su pale za šokantnih 20-30 stupnjeva (u igrama oko 50C, Cinebench: 62C na stolu i 74C unutar radnog stola).

PSN - DeniZg80
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.1.2020 20:28 (DeniZg).
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
protjeran
DeniZg kaže...

Vezano uz GPU, u Adrenaline aplikaciji sam smanjio clock na 1900 Mhz, Voltažu na 1100, digao power limit na 10% i poprilično podesio fan curve.

Fan curve je možda i bio najveći problem jer po defaultu se praktički nije ni palio, dok sam ja digao krivulju do maxa od 50%.

Malo je glasnije (40 db), ali se ne ruši na desktop, a performanse su ostale iste.

Znaci jos jedan Navi nestabilan na stock postavkama. Vrhunski..

12 godina
I je i nije. To je 5700 kartica sa 5700 XT biosom.
Ali da nije najstabilnija, to stoji.
PSN - DeniZg80
15 godina
protjeran
DeniZg kaže...
I je i nije. To je 5700 kartica sa 5700 XT biosom.
Ali da nije najstabilnija, to stoji.

Onda ok, nije stock..

6 godina
neaktivan
DeniZg kaže...
Kaby kaže...

Da, tako je.Trenutno je jedan vent iza i jedan naprijed. Oba tjeraju zrak prema van.

Jedan naprijed, jedan nazad, oba vuku zrak vanka?   <-- >  ?

Loše i krivo, ako je tako postavljeno. Prednji treba ubacivat zrak u kučište, zadnji treba gurat to vanka.    <---<

Možda si samo krivo napisao...

Live long and prosper.
Poruka je uređivana zadnji put čet 16.1.2020 9:28 (Filox).
12 godina

Mislim da sam krivo napisao.

Trebalo bi biti složeno kao na slici, ali svakako ću provjeriti.

PSN - DeniZg80
12 godina
Ma znam da je taj AMD krš, ali da ga nema, na čemu bi se mi siromašni igrali?
PSN - DeniZg80
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
DeniZg kaže...
Ma znam da je taj AMD krš, ali da ga nema, na čemu bi se mi siromašni igrali?

Kolko znam, trenutno je 1660 Super best buy 1080p kartica...

12 godina
Jakovp kaže...

epizoda VII - povratak trolova

Vracaju se igraci sa 1080p 60hz monitorima i monstrumom od procesora i graficke 

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
Ja ovu karticu tjeram blizu 4K@60, a koštala me 300 Eura.
Možda se zato buni, hehe.
PSN - DeniZg80
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice