pozdrav. jutros radim na kompu, otvaram nekakav video fajl i sve iznenada zamrzava, pali se crni ekran s kursorom na njemu ali ništa ne mogu. stoji tako 10 min vidim nema pomoći i radim gašenje na silu. palim računalo ventilatori svi rade (hlađenje, procesor i grafika) ali nema bipa na paljenju. to mi se već događalo prije 6-7 mjeseci pa sam riješio problem iskapčanjem iz struje i vađenjem baterije na matičnoj. nakon toga je sve bilo ok. sada više ništa ne pomaže no pomirio sam se da je gotov i da ne želim više ulagati u njega (i tako već 2mj. planiram novi komp jer je ovaj star 5-6 godina). No javlja se dodatni problem, na računalu imam 2 HDD 1. je sa sistemom i nešto podataka ništa bitno i 2. na kojemu arhiviram samo posao, sve radne mape itd. Kako se dogodio ovaj problem odlučio sam izvaditi hardove i doviđorno, selim na novi komp.
No, uštekam ovaj "backup" HDD u USB ladicu i spojim na drugi komp kad ne reagira. šuti. malo krene s učitavanjem 2 sekunde i stane. ne čujem klepetanje samo kratko zazuji kako inače zuji hard. stavim u ladicu onaj 1. hard sa sistemom i njega digne od prve. Pokušao sam i na još jednom računalu ali uopće ga ne prepoznaje. što da radim? Bojim se više čačkati da ga dodatno ne oštetim paljuckanjem. Može mi netko preporučiti nekoga za spašavanje podataka u Zagrebu a da ne platim kravu i teliće? hvala