PC nema bip kod paljenja i ne radi dodatni hard

poruka: 2
|
čitano: 813
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
PC nema bip kod paljenja i ne radi dodatni hard

pozdrav. jutros radim na kompu, otvaram nekakav video fajl i sve iznenada zamrzava, pali se crni ekran s kursorom na njemu ali ništa ne mogu. stoji tako 10 min vidim nema pomoći i radim gašenje na silu. palim računalo ventilatori svi rade (hlađenje, procesor i grafika) ali nema bipa na paljenju. to mi se već događalo prije 6-7 mjeseci pa sam riješio problem iskapčanjem iz struje i vađenjem baterije na matičnoj. nakon toga je sve bilo ok. sada više ništa ne pomaže no pomirio sam se da je gotov i da ne želim više ulagati u njega (i tako već 2mj. planiram novi komp jer je ovaj star 5-6 godina). No javlja se dodatni problem, na računalu imam 2 HDD 1. je sa sistemom i nešto podataka ništa bitno i 2. na kojemu arhiviram samo posao, sve radne mape itd. Kako se dogodio ovaj problem odlučio sam izvaditi hardove i doviđorno, selim na novi komp.

No, uštekam ovaj "backup" HDD u USB ladicu i spojim na drugi komp kad ne reagira. šuti. malo krene s učitavanjem 2 sekunde i stane. ne čujem klepetanje samo kratko zazuji kako inače zuji hard. stavim u ladicu onaj 1. hard sa sistemom i njega digne od prve. Pokušao sam i na još jednom računalu ali uopće ga ne prepoznaje. što da radim? Bojim se više čačkati da ga dodatno ne oštetim paljuckanjem. Može mi netko preporučiti nekoga za spašavanje podataka u Zagrebu a da ne platim kravu i teliće? hvala

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.4.2019 12:35 (hondo).

0 0 hvala 0
16 godina
Re: PC nema bip kod paljenja i ne radi dodatni har

-računalo, da bi radilo, sve, hardware+softvare (u što se uključuje i bios nadalje..) mora biti ispravno, tek tad može raditi ..

-po opisu je kvar, sad 'samo' otkiti što.. i kreneš redom, kabel, disk, reset biosa, vađenje rama-vga.. ili pregled komponenti na matičnoj npr neki napuhnuti kondenzator i sl..

-beep može se podesiti u biosu + mora biti spojen pc-speaker (zvučnk) .. važno za otkrivanje tj beep-code za tvoju mbo ti kaže gdje je problem, ako nema ni beepa tad je veći problem i tad je prva sumniva MBO (ali može biti i cpu, bilo što, vga.. ovisno o kvaru ponekad je takav da ni beep ne može).

-možda napajanje, možda loša žica-kontakt, ako imaš dva diska, probaš bez drugog.. i tako možda potvrdiš gdje je problem ali može biti i kabel+kontroler.. itd.

-soft problemi, odgovarajuće postavke biosa, kompatibilno s OSem u pravilu ne mijenjati kad je os gore.. pa licenca, malware.. no to sve ima veze tek nakon boot-post procedure, tako da je po poisu kvar a da bi ga otkrio-potvrdio trebaš sve eliminirati (ili imati zamjenske-test komponente..).

beep, ako npr bez rama čuješ beep, tad je mbo možda ispravna, uzrok ram.. ako se beep promjeni kad dodaš ram itd.. osposobi beep, ako ne može, tad je mbo 90% crkla. Sve ostalo može biti isključeno-odspojeno, napajanje+mbo+cpu su osnova.. ako to ne da beep između tih komponenti je problem (ali ne znači da još nešto nije crklo..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 7.4.2019 15:33 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice