Nevjerovatno iritantan problem s monitorom

poruka: 10
|
čitano: 3.803
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Pozdrav,

pokusat cu objasnit problem sto jasnije. Makar nisam vidio takvo sto nikad. Cak nisam nasao nit referencu na internetu.

Kad je kupljen slika je bila da si oci porezes na njemu, ono, milina. I boje i sve je bilo puno, ostro i prstalo .

Najme, prije nekog vremena, jako polako i postepeno crvena boja je pocela dobivati nekakvu zelenkastu nijansu,al samo na doljnjem dijelu
monitora(ekrana,panela od laptopa) i samo tamo gdje bi trebala bit crvena (Lenovo Legion5 144hz 100%RGB IPS 300nitsa).

Ostale boje su normalne, no s vremenom i ekran pocinje izgledati toliko ispran i jos na kraju primjecujem svaki piksel na ikoni, kao da je rezolucija puno niza nego sto je(izgleda nekako karirano?!?)

Sad, jel hardver  il softwar  , jel LED osvjetljenje odlazi, jel se kolje integralna AMDova APU s RTX Freesync/G-Sync(stavio sam samo discrete nVidia da bude upaljen).

Cini mi se da se je to pocelo dogadjati kad sam presao s Win10 na Win11?!(no, ne mora bit).

Cuo sam da se kablic nekad pomakne, jel moguce do toga, neda mi ga se rastavljat ako je do software, a ubija me se vracat na Win10 jer neam backup.

Ima ko takav problem?

Slikao sam s mobitelom, side by side dok je spojen na TV koji nije imao sliku nit do koljena, cisto da se vidi razlika.

Halp?

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Uđi u " Device Menager " i vidi što piše za grafičku karticu ?

Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
Re: Nevjerovatno iritantan problem s monitorom
Djeluje mi kao mehanički kvar. Spoji laptop na eksterni monitor i vidi jel ima slika tamo iste takve artefakate. Ako je slika na eksternom ekranu uredna, s grafičkom i softverom je sve u redu.
Moj PC  
2 0 hvala 0
10 godina

Ajd sekundu da provjerim i ja sebe malo... jer nisam baš ziher u ovu tvrdnju:

ako opališ SS (shift+win+s) pa upoloadaš negdje i ako je slika normalna kad pogledaš na drugom uređaju onda je negdje poslije grafičke (kabel-monitor)... ako je s artefaktima onda je do grafičke ili prije nje (win-mbo-gpu)... jesam li u pravu?

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.8.2023 22:11 (miki_the_pirat).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ja imam sličan problem na svojoj malo starijoj Samsung 50" plazmi na koju je ucrtan burn-in od Dormea (korišten je kao reklamni TV i od 0-24 je stajala jedno te ista reklama) i baš sam pokušavao preko YT riješiti problem i recimo sve boje prikazuje normalno, ali na zelenoj i plavoj se pogubi totalno i kao što ti kažeš, vidim svaki piksel na ekranu. Dakle sve boje jedna za drugom prikazuje normalno, ali plava i zelena ga muče i svaki piksel se vidi. Za to bih okrivio što je TV već star, pa vjerojatno gubi karakteristike i počinje se polako kvariti.

Moglo bi biti da ti se jednostavno pokvario monitor, jer ako sam te dobro shvatio, to se nije počelo odjednom događati i da čitavo vrijeme traje isto, nego je počelo pomalo i proširivalo se na ekran, dakle to nije softverska greška, nego mehanička, sad jel grafička u pitanju ili sami monitor, ja bih se kladio da je monitor otišao u k, ali opet nema mi smisla da nakon ponovnog paljenja ti prikazuje boje normalno, pa se opet krene širiti nakon nekog vremena.

Bilo kako bilo, nažalost čini mi se kako ti ne gine kupnja novog laptopa.. Osim ako se možeš pomiriti s tim iritantnim problemom, ja bome ne bih mogao 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ma nema sansi da uzimam novi laptop,ak si ne znam sam promjenit ekran na laptopu, bolje da ga nit nemam. nasao sam novi panel za 120$, 40pin 144hz 100%rgb, nema Free-Sync(sto je za mene zapravo pozitivna stvar, sam se kolje nVidia GPU i AMDov APU ko ce kontrolirat refresh rate, sumnjam da je zbog tog i doslo do "kvara",

to i nest mi smrdi da ovi DLAA(tipa DLSS i kak se zove ova druga... Age-related macular degeneration (AMD) ) upscaleri polako razaraju monitore prije vremena, nemam dokaz, al forsat stalno nizu rezu i upscaleat ju, mislim da ce bit za par godina izjava tipa"we didndunothin" i od AMDa i nVidie i sve ce se vratit na nativne rezolucije ...

Moj PC  
0 3 hvala 0
10 godina

Sad si ga baš lupio... ekranski prikaz nema veze sa upscalingom... monitor prikazuje što GPU pošalje, štogod to bilo - za ekran svejedno.

16 godina
neaktivan
nkdz kaže...
Djeluje mi kao mehanički kvar. Spoji laptop na eksterni monitor i vidi jel ima slika tamo iste takve artefakate. Ako je slika na eksternom ekranu uredna, s grafičkom i softverom je sve u redu.

meni pak kao softverski. grafika je podilkanila, moguće zbog drajvera ili je, kao što ti kažeš, i ona neispravna (dakle kombinacija dva zla). u servis, na grabu s tim. tzv "samoprčk" prebacuje iz zla u gore, ako ne znaš točno što činiš. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.8.2023 11:51 (Ajar).
14 godina
neaktivan
miki_the_pirat kaže...

Sad si ga baš lupio... ekranski prikaz nema veze sa upscalingom... monitor prikazuje što GPU pošalje, štogod to bilo - za ekran svejedno.

Navodno nije bas 100%, al ajd.

Ne da mi se.

Evo, neko pametniji od mene iz Epica(nemam vise link nazalost): 

An 'upscale' doesn't produce more information, it simply stretches the existing information over a bigger area. Native resolution is always preferable, or else you'll get all kinds of other issues.

ML guesses what should be there on account of color of neighboring pixels.

I sad ima cijeli rad iz frametime,upscale, downscale,sinhronizacije frameova da ne rezu ekran na 2-3 mjesta(sto se dogadja i s i bez G-Sync,Free-Sync i V-Sync...
https://cs.stackexchange.com/questions/156333/determining-all-pixels-of-a-specific-color-directly-bordering-on-another-color

14 godina
neaktivan
Ajar kaže...
nkdz kaže...

meni pak kao softverski. grafika je podilkanila, moguće zbog drajvera ili je, kao što ti kažeš, i ona neispravna (dakle kombinacija dva zla). u servis, na grabu s tim. tzv "samoprčk" prebacuje iz zla u gore, ako ne znaš točno što činiš. 

Slazem se u potpunosti s "samoprck" no

znam sta radim(bar u tom dijelu), zamjenit cu panel, 5 minuta posla..

Cak brze nego da idem instalirat Win10 na cisti nvme, ko ce sve to smece arhivirat, neam zivce za to.

Tak sam na pol da ga sutnem u zid il prodam, al nije los, stvarno sluzi svrsi, ne treba mi nis bolje, a .ko urica je sem, jel, tog s ekranom.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice