Neispravna matična ili disk?

poruka: 15
|
čitano: 2.815
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Situacija:

Clean install windowsa 7 na (prastari) Maxtor HDD on 150GB.

Kod pokretanja poruka: 'windows failed to start.A recent hardware or software change might'

Izvadim disk, stavim ga u PC br.2,  Windowsi se pokreću i rade.

Na PC-u br.1, gdje ne radi, promijenim napajanje, i dalje ne radi.

Izvadim disk iz PC-a br. 2, gdje radi druga instalacija, stavim ga u prvi - radi.

Znači svaka komponenta u PC-u br. 1, sama za sebe radi, a matična br.1+disk br.1 + napajanje br.1 zajedno ne rade.

Ne znam ima li tu napajanje ikakve veze s ičim, budući da radi s PC-em br.2.

Šta je riklo, matična br. 1 ili disk br.1?

Ili je nešto treće?

Molim pomoć.

BTW, prošao sa chkdsk, fixboot, fixmbr, repair sa Win7 dvd-a, izvadio i vratio baterijicu od bios-a.

Dodatno, na tom PC-u je do nedavno bio instaliran XP.

Sav ostali hardware sam počupao van.

Ekran dođe do 'Starting Windows' i onda se vrati u boot sekvencu.

Bio je dosta prašnjav procesor,  pa sam ga skinuo i temeljito očistio, nanesao pastu i stavio ga nazad.

Ovo zadnje sam napravio nakon svih problema (znači nije to uzrok, mislio sam da se pregrije proc odmah na startu), i dalje ništa.

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.1.2012 0:32 (Base).

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Neispravna matična ili disk?

BIOS flash i test Linux-om.

Pozdrav!

17 godina
neaktivan

Već? :)

Kako da flasham bios, matična je prastara (GIGABYTE GA-8I945GMF-RH).

Disk je prastar (Maxtor 6G160E0), a sve skupa je radilo sa XP-om.

Imam par distribucija na cdima (Mint, stari ubuntu, mandrivu).

Šta točno da napravim (s Linuxom)?

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.1.2012 0:29 (Base).

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Ček, Windowsi su instalirani na disk dok je na tom PC-u (broj 1)?

Whoever undertakes to set himself up as judge in the field of truth and knowledge is shipwrecked by the laughter of the gods.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Da, instalirao sam na prvom pcu sve. skinuo bios update file, na drugom hddu su 64 bit windowsi i update utility kaze da treba ili 32bitni os ili da nadjem 64 bitni bios update utility. kojeg ne mogu nac. nemam ni hd sa 32 bitnim windowsima blizu. mislio sam ubacit drugi hdd i updateat bios sa njega pa vratit prvi disk. kako da updateam bios drukcije?
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.1.2012 1:03 (Base).
17 godina
neaktivan

Ako ikoga zanima, nakon izgubljenog vikenda i kupljene nove (hebene) matične...

Neispravan štapić RAM-a.

0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Ako odeš kupiti novu komponentu, onda je uvijek nešto drugo {#}

It's the Murphy's law

Whoever undertakes to set himself up as judge in the field of truth and knowledge is shipwrecked by the laughter of the gods.
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Da ne otvaram novu temu..Jedno pitanje, ako bi mi mogli hitno reci..potreban je komp..

Zelim potvrditi moju teoriju da je otisla maticna, a zelim pitati vas, jer   mi jos nikada nije crkla maticna, pa neznam kako se komp onda ponasa..

Ovako, komp se UOPCE ne zeli upaliti..nista, nula, mrtav..pomislio sam napajanje, ali sam ga iyvadio, prepojio, i radi, za svaki slucaj sam stavio napajanje iz drugog kompa, opet se nece upaliti, znaci to nije..

Sumnjam na maticnu, jer da je hard, upalio bi se, da su rami, mislim da bi se isto upalio, bar nesto pokazao, sad jos nisam siguran za procesor..

Znaci, sto mislite, jeli procesor ili maticna?Jel smijem, ako je procesor mrtav, staviti ga u drugi komp, da provjerim radi li?Nece mi u tom drugom kompu nesto otici?

Ako procesor valja, onda je sigurno maticna, zar ne?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Sry na doube postu, nezelim biti dosadan..

Ali makar na ovo odgovorite, smijem li staviti neispravan procesor, u ispravan komp i da nista ne bude?Zelim ga provjeriti..

Isto tako i ispravan procesor na recimo neispravnu maticnu?Nece mu nista biti?

Hvala unaprijed, nadam se da netko cita..

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
brane47 kaže...

Sry na doube postu, nezelim biti dosadan..

Ali makar na ovo odgovorite, smijem li staviti neispravan procesor, u ispravan komp i da nista ne bude?Zelim ga provjeriti..

Isto tako i ispravan procesor na recimo neispravnu maticnu?Nece mu nista biti?

Hvala unaprijed, nadam se da netko cita..

Smiješ staviti neispravan procesor na ispravan komp, samo ako je socket isti naravno.

Tebi je najvjerojatnije otišla matična ploča, ako je napajanje i svi ostali kablovi spojeni kako trebaju biti.

15 godina
neaktivan

A obrnuto?Neispravan procesor na ispravnu maticnu?

I jos nesto, maticna ima 24pin utor za napajanje,   a jedno napajanje koje bih provjerio samo 20pin..mogu li ja to spojiti?

Tebi hvala na odgovoru..

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
brane47 kaže...

A obrnuto?Neispravan procesor na ispravnu maticnu?

I jos nesto, maticna ima 24pin utor za napajanje,   a jedno napajanje koje bih provjerio samo 20pin..mogu li ja to spojiti?

Tebi hvala na odgovoru..

A sto ne bi smio, samo naravno ce ti izbaciti bepp bepp bepp da je procesor u banani.

http://game.desert-operations.ba/?recruiter=36e8&world=d29ybGQx
15 godina
neaktivan

Mrzim ovakve glupe kvarove..

Da opisem sve ukratko..uopce nije htio raditi, nista..i onda sve ponovno spojim, i dok je sve spojeno u maticnu prespojim zelenu i crnu zicu napajanja, upali se, ali post screen izgleda jako lose, kao artifakti na grafickoj, samo sto je spojeno na integriranu..

Reko, mozda je napajanje, stavim svoje opet, isto, al ajd bar radi..al nece proci post screen..Iskljucim sve osim proca i napajanja, i jedan ram ostavim, sad prodje post screen, ali kaze select proper boot device, to znam da pise jer sam odspojio hard..

Reko super, sad znam da ce raditi, prikljucim hard, normalno se boota..pogledam keks rama, neki konektori malo crni, kao da su izgorili..Inace unutri su bili 1gb i 512 mb ddr1..izvadio sam 1gb..

Sad premjestim taj keks unutri na drugi utor (ima ih 2), i opet radi..reko idem probat ovaj od 1gb, stavim u 1 utor radi, stavim u 2 radi..ali, zajedno nerade u nijednoj kombinaciji..Otisao je valjda memorijski kontroler na maticnoj, ili?Da mogu   imati samo 1 keks rama..

Jako cudno..a do maloprije se nije htio ni upaliti..

Je li netko isto imao ovakav kvar?Da rade 2 rama odvojeno, a zajedno ne?

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.5.2012 19:02 (brane47).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

memorije nisu kompatibilne i zato ne rade zajedno.

15 godina
neaktivan

A dosad su 3 godine radile skupa? :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice