Jel F12 i onda šta treba da vidim.
Jel F12 i onda šta treba da vidim.
sata kabel je onaj koji povezuje disk sa matičnom i nalazi se, naravno, unutar kućišta...
zguglaj "sata cable" pa ćeš vidjeti kako izgleda
al sudeći po biosu, komp ti je star pa me ne bi čudilo da možda imaš i ATA/IDE/EIDE (onaj široki, plosnati)
Mislim da je pod "integrated peripherals" pa "sata ide devices" ili nešto slično i tu ćeš naći disk i opcije za disk, možda je disejblan kontroler.
Ma trebam n3sto isprintati, inače ga ne koristim. Mislim spasiti neke slike i baciti ga u smece.
Inače sam ga upalio prije manje od mjesec dana i sve je bilo ok, nisam ga više palio.
Ma trebam n3sto isprintati, inače ga ne koristim. Mislim spasiti neke slike i baciti ga u smece.
Inače sam ga upalio prije manje od mjesec dana i sve je bilo ok, nisam ga više palio.
Pa izvadi disk iz njega i ubaci ga u novi PC, zajedno ćeš vidjeti radi li i ako radi sa njega isprintati dokumente koji ti trebaju isprintani.
Pozovi nekoga tko zna da ti prebaci ukoliko ne znaš ti.
Naravno ukoliko je sata disk, ukoliko je pata, paralelni sa širokim 40pinskim kabelom, onda niš od toga.
Taj PATA flat kabal na slici je 80 pin.
Da je 40 ili 80pin može se spojiti kod nekog tko ima na MBO priključak za taj disk i skinuti podatke npr. na memory stik ili npr. vanjski HDD/SSD.
Taj PATA flat kabal na slici je 80 pin.
Da je 40 ili 80pin može se spojiti kod nekog tko ima na MBO priključak za taj disk i skinuti podatke npr. na memory stik ili npr. vanjski HDD/SSD.
80 kablova vodiča, međutim i jedan i drugi imaju 40 pinova za konekciju, možeš ih prebrojati na slici
Da 80 žica je , normalno na 40pin utikaču ...lapsus.
Ali ne znači da se HDD može zato baciti...
Naravno, nitko to niti ne predlaže.
Ukoliko su podaci bitni ima za kupiti ide/sata konverter.
kaj je najbolje, još ni ne znamo koji točno kabEl ima, sata ili ata :)
Javi nam u svakom slučaju, baterija kako je kolega rekao, no pa piše ti sve na staroj
Na žalost ništa, nova baterija je unutra no nema nikakve razlike.
Nisam probao još skidat matičnu i vračati ali budem i to preko vikenda.
Termalna pasta je obvezna za stavljanje na procesor ili je to samo da se umanji buka? Morat ću i to uzeti kad stigne nova matična..
termalna pasta nema s bukom veze i obavezna je da ti toplina s procesora bolje prelazi na cooler (laički - popunjava one oku nevidljive "neravnine" na procesoru i cooleru radi boljeg međusobnog kontakta i provodljivosti topline)
Javi nam u svakom slučaju, baterija kako je kolega rekao, no pa piše ti sve na staroj
Na žalost ništa, nova baterija je unutra no nema nikakve razlike.
Nisam probao još skidat matičnu i vračati ali budem i to preko vikenda.
Termalna pasta je obvezna za stavljanje na procesor ili je to samo da se umanji buka? Morat ću i to uzeti kad stigne nova matična..
Preporučljiva je, ali nije i neophodna. Neće biti štete ako spojiš i bez nje, ali prethodno dobro očisti površine od ostataka stare...
Uzeo si novi mbo, stavi je u komp a ovu baci u smece/el. otpad
Pastu si nabavi svakako i stavi kod sklapanja
Hvala svima
Evo dok čekam da stigne nova matična sve sam izbacio van iz kompa, ostalo je samo napajanje i CD-ROM, to ne smeta pa neka ostane..
Nisam nikada ovo radio pa se nadam da ću znati sve to pospajati natrag, slikao sam sve kako je bilo i označio na slici gdje je što bilo.
Ima li tko ideju kako očistit ventilator, grafičku i ostale komponente od prašine, pokušavam što manje pipkat po svemu tome. CPU ću alkoholom..
https://i.postimg.cc/zfLKr8zF/IMG-5774.jpg
https://i.postimg.cc/Pr4mbSVY/IMG-5772.jpg
https://i.postimg.cc/sX7WMmZB/IMG-5773.jpg
https://i.postimg.cc/m2Gv1gKh/8fe771668c4e8e46b97a0ad8bb416e28-ezdwlksz.jpg
CPU bolje vratiti u podnožje pa obrisati pastu sa pamučnom krpicom pa čak i listićima wc papira nego potapati u alkohol.
Donji dio sa kontaktima CPU izbjegavati dirati prstima .
Ostale djelove počisti sa četkicom npr. ženinom četkicom za farbat kosu, a pripazi kod ventilatora da ne polomiš neki krak od elise jer je LOMLJIVO ko staklo.
Usisivač sa funkcijom puhanja/kompresor, rastavit gpu i promjeniti pastu na gpu, ventove očistiti alkoholom i štapičima za uši odozdola, cpu u ležište ubaci i makni pastu wc papirom namočenim malo alkoholom.
U priboru za čiščenje obavetno imati i mekanu četkicu za zube i neku mekšu kefu sa dužim dlakama ne pre oštrim ...ima i WD contact cleaner sprey kojeg isto koristim često, no uz redovito ispuhivanje svaka 2mj sa dobrim kučištem sa filterima ovo sve do sad nabrojanog osim dobre puhalice nije niti potrebno.
Rastavit vga nije neka nauka, samo pogledaj video za svoju na youtube i lagano
ako alkohol, onda IPA alkohol jer on nema vode u sastavu i hlapi brže od ovog "kućnog"
može i običan alkohol, ali onda dobro posušiti komponentu koja se čisti (i.e. cpu)
Ok, večeras ću to malo počistit. Smijem li i po matičnoj ploči prelazit sa alkoholom ili bolje samo kakvim kistom preći i ispuhat?
I još nešto, kad očistim sve pokušao bi još jednom spojiti na staru matičnu da vidim jel možda proradila.. da ne stavljam termalnu pastu za 3min probe, mogu li spojiti sve to bez ventilatora? Ima li kakve štete za procesor ili uopće komp neće ni krenut ako hladnjak nije na cpu?
Ne uključuj bez paste i vhladnjaka sa ventilatorom, svakako ako vent. nije spojen tj. ne daje impulse vrtnje na MBO ona će se u sekundi ugasiti.
Ne bi koristio alkohol , samo usisivač i četkica koja ne ispušta dlačice.
????
Ako je konektor 40 pinski, onda ima i 40 žica/žičica ....
Nisu poduplane :)
NHF
Bolje kistom i ispuhati jako dobro ...
Probaj matičnu spojiti na stolu, van kompa, tak budeš siguran da i između ostaloga nije možda neki kratki spoj s kućištem ...
Znalo se događati da je kućište znalo "šlusati" ...
????
Ako je konektor 40 pinski, onda ima i 40 žica/žičica ....
Nisu poduplane :)
NHF
"Every other wire is connected to GND. This improves shielding and reduces crosstalk enabling the cable to carry signals at higher data rates. In a 40 conductor cable the data signals were all next to each other and would interfere with one another at high frequency. With an 80 pin cable they are each separated by a GND so the interference is less."
Bolje kistom i ispuhati jako dobro ...
Probaj matičnu spojiti na stolu, van kompa, tak budeš siguran da i između ostaloga nije možda neki kratki spoj s kućištem ...
Znalo se događati da je kućište znalo "šlusati" ...
To sam vidio na YT da ekipa spaja matične na stolu, izgleda praktično no koliko je sigurno da neću zapalit nešto? Zar nije ona pod naponom cijela kad se uključi u struju?