Brzo sam pročitao sve postove, no nisam nigdje vidio da si napravio CMOS?
Izvadi baterijicu i stavi jumper na 2i3 pin na 15-tak sekundi i kasnije vrati jumper na 1i2 pin i baterijicu nazad. Pa probaj upaliti PC.
Izvadi baterijicu i stavi jumper na 2i3 pin na 15-tak sekundi i kasnije vrati jumper na 1i2 pin i baterijicu nazad. Pa probaj upaliti PC.
I to sam napravio, izvadio baterijicu na 30 sekundi, clear CMOS na 2/3 30tak sekundi. Mozda da probam sa drugom baterijom
Još jedan savjet, pogledaj ali stvarno detaljno i polako pogledaj 24 pin konektor za MBO i 4/8pin konektor za CPU. Zbog krutosti kabela zna se (meni se dogodilo) malo izvući jedan od kabela (uglavnom na 24 pin) pa kada vraćaš konektor jedan kablić ne sjedne fino. To se ne vidi baš odmah nego se baš moraš malo zagledati i bolje pregledati da vidiš da su svi u istoj ravni. Također malo bolje pogledaj kako stavljaš onaj dodatni 4 pin (20+4).
Čisto sumnjam da je do baterijice, ali možeš i to probati kada već sve testiraš i ako je imaš negdje u rezervi.
-baterija je nevažna.. služi samo tome da postavke ostanu nakon gašenja, tj bez baterije bi trebalo svaki put podesiti postavke npr datum.. tj to je jednako kao reset, jer je reset.. razlika je samo soft iz biosa, hard jumperom ili vađenjem baterije, isti rezultat. (+ potrebno vrijeme da se kondenzatori isprazne, od par sekundi, standardno 4-7, do par desetaka..). Tako da, baterija nije problem.. (ali to znači da nešto drugo je.. vga).
Pogledat cu konektore malo bolje kad dodjem s posla. Ako netko još ima neki savjet što bi još mogao probati jer sam ja pri kraju sa idejama
Jučer sam išao usisati prašinu, malo obrisati kućište. I poslije upalim PC (pod Moj PC), i desi se ovo iz naslova. Znači komp radi, nema POST-a. Neki put se čuju 3 beepa, što upućuje na RAM. Nakon toga probao još neznam koliko puta, ista stvar. Probao sam sve moguće kombinacije sa oba keksa RAMa koje imam(ovi pod Moj PC), clear CMOS, bateriju izvadio na pola sata i još par puta, obrisao kekse sa gumicom. Sve kablove sam odspojio i ponovno spojio. Jedino nisam ispuhao jer nemam s čim. Sutra sam mislio uzet kućište do posla pa tamo ispuhat. To mi se i u prošlosti znalo dešavat kada bi čisto komp. Uglavnom bi se riješilo brzo, ali dva puta nikako. Ovaj put i prije nekih godinu i pol kada je nesto slično bilo, ne sjećam se točno šta, pa sam na kraju uzeo drugu matičnu, ovu ASRock, i problem se bio riješio. Ovaj put stvarno neznam što je. Ima još netko neki savjet, jer ja neznam šta više napravit
Imao sam slično iskustvo sa Asrock 990FX Extreme3 matičnom. Dan prije komp normalno radi, drugi dan nema POST-a. Isto sam isprobao sve moguće kombinacije (drugi RAM, grafička, napajanje). Uglavnom problem je bio u ploči, ta Asrock 990FX Extreme3 je najgora ploča za AM3 platformu (sudeći po broju reklamacija i nezdovoljstvu korisnika po stranim forumima). Srećom moja je bila pod jamstvom, pa sam dobio novu ASUS koja već eto 5 godina radi bez greške.
Ono što je meni kratkoročno pomoglo prije nego je totalno krepala, prilikom paljenja kada se čuju 3 beepa - resetiraj je nekoliko puta zaredom - to je uplalilo i prošla je POST, te normalno u Windowse. Zanimljivo je to da kada bi upalila, radila je bez greške sve do resetiranja ili gašenja računala. Nakon toga opet problemi sa startanjem.
Jučer sam išao usisati prašinu, malo obrisati kućište. I poslije upalim PC (pod Moj PC), i desi se ovo iz naslova. Znači komp radi, nema POST-a. Neki put se čuju 3 beepa, što upućuje na RAM. Nakon toga probao još neznam koliko puta, ista stvar. Probao sam sve moguće kombinacije sa oba keksa RAMa koje imam(ovi pod Moj PC), clear CMOS, bateriju izvadio na pola sata i još par puta, obrisao kekse sa gumicom. Sve kablove sam odspojio i ponovno spojio. Jedino nisam ispuhao jer nemam s čim. Sutra sam mislio uzet kućište do posla pa tamo ispuhat. To mi se i u prošlosti znalo dešavat kada bi čisto komp. Uglavnom bi se riješilo brzo, ali dva puta nikako. Ovaj put i prije nekih godinu i pol kada je nesto slično bilo, ne sjećam se točno šta, pa sam na kraju uzeo drugu matičnu, ovu ASRock, i problem se bio riješio. Ovaj put stvarno neznam što je. Ima još netko neki savjet, jer ja neznam šta više napravit
Imao sam slično iskustvo sa Asrock 990FX Extreme3 matičnom. Dan prije komp normalno radi, drugi dan nema POST-a. Isto sam isprobao sve moguće kombinacije (drugi RAM, grafička, napajanje). Uglavnom problem je bio u ploči, ta Asrock 990FX Extreme3 je najgora ploča za AM3 platformu (sudeći po broju reklamacija i nezdovoljstvu korisnika po stranim forumima). Srećom moja je bila pod jamstvom, pa sam dobio novu ASUS koja već eto 5 godina radi bez greške.
Ono što je meni kratkoročno pomoglo prije nego je totalno krepala, prilikom paljenja kada se čuju 3 beepa - resetiraj je nekoliko puta zaredom - to je uplalilo i prošla je POST, te normalno u Windowse. Zanimljivo je to da kada bi upalila, radila je bez greške sve do resetiranja ili gašenja računala. Nakon toga opet problemi sa startanjem.
Misliš na komp, da njega resetiram?
-da, ako je problem mbo.. postoji automatika (watchdog i sl..) koja automatski nakon nekoliko neuspješnih paljenja resetira bios.. ali, to u ovom slučaju nije, jer mbo beepa, reagira na promjene rama-vga različitim beppovima i to znači da je mbo ili vga crklo. Pošto se do vga ponaša 'normalno' tad je vga jedini preostali sumnjivac eliminacijom.. ali ne mora biti, uvjek može biti bilo što i zato se i kreće od nule minimalnim brojem komponenti za paljenje bez ikakve periferije-dostanih kablova..
+provjeriti sve žice-kontakte, odspojiti spojiti, treba biti osjećaj da je ''sjelo'' kao klik.. i ono što kaže boxer, da se žica ne pomakne-kontakt.. ponekad je dovoljno odspojiti i ponovo spojiti (ako se ima sreće, tj ako nešto kao vga već nije crklo).
-zato, kod ovakvog čišćenja ili rastavljanja, treba paziti, ne žuriti.. prije paljenja privjeriti i biti 100% siguran da je sve ispravno sjelo, da su kontakti dobri itd.. mada je za ovaj slućaj vjerojatno kasno, ostalima kao upozorenje..
Ma nisam čitao baš sve postove, al' jeste li probali flashati novi BIOS na matičnu?!
Nema veze ako već je gore zadnji BIOS, napravite novo flashanje sa zadnjom revizijom BIOS-a, nakon usoješnog postupka, ugasite računalo, iskopčajte iz struje, izvadite CMOS bateriju i resetirajte CMOS pomoću kratkospojnika na za to predviđenim kontaktima.
Da, prilikom flashanja pogledajte koji BIOS Vam je gore, jel' AMI ili AWARD te shodno tome pogledajte koji program koristite za flashanje i koje dodatne opcije imate tako da koristite one koje će izbirsati kompletno sve memorijske adrese EEPROM-a!
Nakon toga, vratite bateriju i pokušajte upaliti sistem normalno!
Probat ću opet sve polako spojiti.hvala svima na savjetima
Ma nisam čitao baš sve postove, al' jeste li probali flashati novi BIOS na matičnu?!
Nema veze ako već je gore zadnji BIOS, napravite novo flashanje sa zadnjom revizijom BIOS-a, nakon usoješnog postupka, ugasite računalo, iskopčajte iz struje, izvadite CMOS bateriju i resetirajte CMOS pomoću kratkospojnika na za to predviđenim kontaktima.
Da, prilikom flashanja pogledajte koji BIOS Vam je gore, jel' AMI ili AWARD te shodno tome pogledajte koji program koristite za flashanje i koje dodatne opcije imate tako da koristite one koje će izbirsati kompletno sve memorijske adrese EEPROM-a!
Nakon toga, vratite bateriju i pokušajte upaliti sistem normalno!
To sam mislio probati.Al neznam jel moguće flashat bios ako nema POSTa? Mislim da je AMI bios, ali provjerit ću
Da, na reset računala sam mislio.
Ubacio sam usb sa biosom, ali nemogu bootat sa njega kad nema posta. Probao sam stiskat i F2 i F6 Al ništa. Jel zna netko ako ima neki način da se flasha bez POSTa?
-nije problem bios, pa neće ni pomoći.. a možeš dobiti 'ciglu'.
-da bi se bios mogao flashati, mora raditi mbo (osim ako imaš programator i odvojiv chip..).
-pošto nemaš sliku, ne možeš ništa.. mada bi teoretski mogao sklepati batch koji bi sve obavio automatiski.. no za to ti treba ispravno računalo..
Evo POST-a! Sjetio se da imam doma DP kabel, spojio ga umjesto DVI-D, evo POST-a. Znači cijelo vrijeme stvar u kabelu izgleda. Nisam mislio da bi mogla bit tako banalna stvar. Hvala svima na savjetima, na kraju evo kabel krivac
EDIT: Sad vidio da je jedan pin na DVI-D kabelu iskrivljen ili udubljen, nisam siguran, bit će da je to zezalo
Evo POST-a! Sjetio se da imam doma DP kabel, spojio ga umjesto DVI-D, evo POST-a. Znači cijelo vrijeme stvar u kabelu izgleda. Nisam mislio da bi mogla bit tako banalna stvar. Hvala svima na savjetima, na kraju evo kabel krivac
EDIT: Sad vidio da je jedan pin na DVI-D kabelu iskrivljen ili udubljen, nisam siguran, bit će da je to zezalo
Ma nek je to tebi proradilo, jer na kraju sve je dobro kada se dobro svrši, jel' tako?!
Prema tome, vozi miško!
Inače, postoji pravilo da sto je neki sustav kompleksniji to je njegova dedukcija teža, a problem gotovo uvijek banalniji!
Sretno!
Ako ti matična ima 4 utora za RAM trebas naci uputstva od maticne ili sta vec jer moras stavit ram po redu obicno ti slotovi budu 2 crna i 2 plava neznam pronađi si na netu jos