Kako podesiti 10-bitnu dubinu boje na monitoru ?

poruka: 26
|
čitano: 5.852
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Kako podesiti 10-bitnu dubinu boje ?

Pozdrav ekipa.

Kupio sam LG UltraGear 27GR95QE-B monitor. Ima 10-bitnu dubinu boja. Međutim kod mene prikazuje 8-bitnu u postavkama i ne mogu to nikako da promjenim, a u nvidia control panelu mi ne dozvoljava tu promjenu u onom izborniku jer je zamagljen. Spojen je preko display porta na GTX 1080Ti grafu. U dućanu gdje sam ga testirao bio je u 10 bitnom režimu.

Šta bi mogao biti problem ili kako to da riješim ? Da možda grafička ne dozvoljava ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Re: Kako podesiti 10-bitnu dubinu boje na monitoru
Do display port kabela ti je sigurno. Taj Lg je 2560x1440 144hz plus, a ako imaš dp 1.2 tip kabela ne možeš imati 10 bitne boje. Sad ne znam koji si kabel dobio s monitorom. Jer ako samo dobiješ hdmi ,a ti koristiš neki stariji dp kabel onda je to.
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.9.2023 15:58 (mislioc).

0 0 hvala 0
16 godina

Ne nuzno dport kabel...meni na oledu neda bez new gen gpu odnosno amd serije 6 i 7 ili pak Nvidia RTX kartica, bez te komponente nema 10bit boje, također provjeri maš li odgovarajuči kabel....kod hdmi je to 2.1 verzija, za dport ne znam no isto tako vjerujem da trebaš najnoviju varijantu...

Bojim se da češ morati promjeniti vga 

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.9.2023 16:06 (Wiz3m4n).
Moj PC  
0 1 hvala 0
12 godina
Hvala na odgovoru. Da ovo je LG 2K 240Hz. Spojio sam ga sa njegovim display port kebelom koji je došao uz monitor
16 godina

Like subscribe 

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina

Daj za svaki slučaj pogledaj u izborniku monitora da li ti je DP odabran za 1.4 režim rada.

Moj PC  
2 0 hvala 0
4 godine
evincar kaže...

Daj za svaki slučaj pogledaj u izborniku monitora da li ti je DP odabran za 1.4 režim rada.

Kod mene cim prebacim na 1.1 padne na 8bita, 1.2 odma ide na 10. Kabal, monitor, gpu nesto od toga je zastekalo!
Inace vele da je za taj monitor izasao neki update koji ispravlja neke probleme bas s Dp i rezolucijama i refreshom itd pa potrazi na stranici!

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.9.2023 21:33 (Boris grozni).
15 godina
Banana, problem je u starijoj grafičkoj kartici...1080ti ne podržava DSC.

You can reach the monitor's max refresh rate over any connection, but your graphics card needs to support Display Stream Compression (DSC) for 10-bit signals over DisplayPort.
4 godine
evincar kaže...
Banana, problem je u starijoj grafičkoj kartici...1080ti ne podržava DSC.

You can reach the monitor's max refresh rate over any connection, but your graphics card needs to support Display Stream Compression (DSC) for 10-bit signals over DisplayPort.

a cuj 240hz, 10bit + 1440p guši se sve

12 godina

Kad spustim refresh rate na 120hz dobijem 10 bitnu boju.

Dakle treba mi dp 1.4 da bi mogo imati na 240Hz 

Moj PC  
2 0 hvala 0
7 godina
darijoman kaže...

Kad spustim refresh rate na 120hz dobijem 10 bitnu boju.

Dakle treba mi dp 1.4 da bi mogo imati na 240Hz 

Prvo da riješimo to da tvoj monitor nije nativni 10bitni monitor (jer su ti skuuuupi) nego je 8 bitn + FRC, što znači da je 8 bitni monitor koji fejka 10 bitnega. Ako te zanimaju detalji kako to monitori rade možeš ih proguglat.

Ugalvnom znam da želiš imat 10 bitnu opciju jer zašto ne ako možeš jel da, ali iskreno jako je teško vidit razliku između 8 bitnog ekrana, 8+frc i 10 bitnog ekrana osim ako se ne baviš kakvim obilkom multimedijalnog posla (obrada fotografija, videa....), imaš jako natrenirane oči i pogotovo ako je panel limitiran sa sRgb, AdobeRGB i R3 profilom (iako ovaj relativno dobro pokriva sva tri)

26.5" LG 27GR95QE - Specifications (displayspecifications.com)

Uglavnom problem je 99% u samom kabelu jer onaj što dođe sa monitorom je obično najjeftiniji kabel uz kojeg monitor radi.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.9.2023 14:38 (nikonja).
12 godina

Kad smanjim refresh rate na 120Hz dobijem 10-bitnu dubinu boja. kupio s dp 1.4 li i dlje ne mogu ostvariti 10.bitnu n 240Hz. Međutim mogu na 144Hz 12-bitnu dubinu boja. Kako sad to ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
darijoman kaže...

Kad smanjim refresh rate na 120Hz dobijem 10-bitnu dubinu boja. kupio s dp 1.4 li i dlje ne mogu ostvariti 10.bitnu n 240Hz. Međutim mogu na 144Hz 12-bitnu dubinu boja. Kako sad to ?

Evo dolje imas tablicu pa citaj, ima ih mali milijon  :)
Evo da skratimo DP needs to use DSC to deliver 1440p 240Hz 10 bit, and therefore you may prefer to use HDMI 2.1 if you can.
https://www.technopat.net/sosyal/konu/displayport-1-4-vs-1-2.701058/

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.9.2023 18:43 (Boris grozni).
12 godina
Ja sad spojio sa dp 1.4 kabelom i dobio 12 bita ali uz žrtvovanje refresh rate na 144Hz
3 godine

12 bit ?!

合氣道 Nikada nas nitko i nije napao. Rat u Hrvatskoj je počeo napadima tuđmanovaca na garizone JNA.@PzKpfw

0 0 hvala 0
12 godina
Da 12 bita haha :D
9 godina

Evo ovak to izgleda kod mene na tom monitoru

Taraba WoW
Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina
Ja ne mogu ostvariti 240Hz i 12-bit,najviše 144Hz i 12 bit sa dp 1.4 kablom. Vjerojatno me koći starija grafa Gtx 1080Ti
p.s Jesi zadovoljan sa monitorom?
9 godina
darijoman kaže...
Ja ne mogu ostvariti 240Hz i 12-bit,najviše 144Hz i 12 bit sa dp 1.4 kablom. Vjerojatno me koći starija grafa Gtx 1080Ti

Monitor me nije oduševio uopće, ali sam ga odlučio zadržati. Najveći minus kod mene ima u flickeringu, kako na nvidija strani tako i na amd. Sve ostalo je ok. Bio sam nekoliko dana na HDMI 2.1, isti tuki kao i na DP 1.4(DSC), stoga sam se vratio na DP. Tebe vjerojatno koče izlazi na grafi.

Taraba WoW
12 godina
Taraba kaže...
darijoman kaže...

Monitor me nije oduševio uopće, ali sam ga odlučio zadržati. Najveći minus kod mene ima u flickeringu, kako na nvidija strani tako i na amd. Sve ostalo je ok. Bio sam nekoliko dana na HDMI 2.1, isti tuki kao i na DP 1.4(DSC), stoga sam se vratio na DP. Tebe vjerojatno koče izlazi na grafi.

Ja nisam prijetio treperenje slike. Gdje ti najviše to primjetiš ? U igrama ili ?

9 godina

U igrama, desktop je ok. To rješavam zaključavanjem FPS u igri ili potpunim isključivanjem VRR, i onda jebeš te fičere kad su neupotrebljivi na OLED-u, jer OLED imaju taj VRR-flickering problem koji ti na YT recenzenti baš ne spominju previše ili spomenu kroz stisnute zube. Kad sam upitao tipa na YT kanalu PC monitor, zašto ne spominje problem sa titranjem slike, veli on meni da je to sasvim normalno za oled ekrane.

Taraba WoW
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.9.2023 14:39 (Taraba).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Taraba kaže...

U igrama, desktop je ok. To rješavam zaključavanjem FPS u igri ili potpunim isključivanjem VRR, i onda jebeš te fičere kad su neupotrebljivi na OLED-u, jer OLED imaju taj VRR-flickering problem koji ti na YT recenzenti baš ne spominju previše ili spomenu kroz stisnute zube. Kad sam upitao tipa na YT kanalu PC monitor, zašto ne spominje problem sa titranjem slike, veli on meni da je to sasvim normalno za oled ekrane.

Ima toga i na VA i na IPS high refresh rate monitorima, ne brini - nije OLED jedini. Meni se na IPS 165Hz Dellu događa kad alt-tabam iz igre u Win, pa primjetim na nekoliko sekundi. Nije toliko strašno ali zna nervirati...

Rješenje ti je ili postaviti G-Sync/Freesync generalno na off u driverima, pa poštimavati pojedinačno u per-app postavkama za svaku igru, tako da kad tabbaš u Win isključi VRR.. ili se jednostavno naučiti živjeti s time i ignorirati (što je radim).

ILI.. koristiti monitor na 60Hz bez dodatnih fičera 

Doduše, kod mene se isključivo događa kod tog alt-taba u windowse dok igram, pa prozori blicaju na par trenutaka. Unutar same igre nikada. I to ne kod svake igre, najčešće iz World of Warcrafta recimo. Kod drugih igri se rijetko kad dogodi i kod alt-taba.

It is always darkest just before the dawn.
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.9.2023 15:24 (mrsmith).
12 godina
Taraba kaže...
darijoman kaže...

Kako si ga kalibrirao. Koje su ti postavke svjetlina, kontrast, profili itd.

11 godina
Taraba kaže...

U igrama, desktop je ok. To rješavam zaključavanjem FPS u igri ili potpunim isključivanjem VRR...

probaj ograničit fps u control panelu na par fps ispod maksimalnih hz monitora

ja sam stavio na 140fps max, na 1440p 144hz monitoru i flickering je nestao, a gsync radi normalno

monitor je certificiran kao freesync premium i gsync kompatibilan

9 godina
darijoman kaže...
Taraba kaže...
darijoman kaže...

Kako si ga kalibrirao. Koje su ti postavke svjetlina, kontrast, profili itd.

Mislim da je ovako obzirom da nisam u stanu jer sam otišao u rodnu Kostajnicu

Brightnes - 79

Contrast - 70

Black stabilizer - 60

RGB - 50/50/44

to sam našao na 

i za mene je ok ...

picajzla0707 kaže...
Taraba kaže...

U igrama, desktop je ok. To rješavam zaključavanjem FPS u igri ili potpunim isključivanjem VRR...

probaj ograničit fps u control panelu na par fps ispod maksimalnih hz monitora

ja sam stavio na 140fps max, na 1440p 144hz monitoru i flickering je nestao, a gsync radi normalno

monitor je certificiran kao freesync premium i gsync kompatibilan

Ja stavim na 80FPS i frametime je ravna crta kao onaj Linea crtani lik. Većinom fps limitiram sa RTS, ovisi koji mi daje bolji frametime, nekad je to i NCP, a nekad i u samoj igri, bitno je da je frametime što ravniji i onda flickering nestaje.

Taraba WoW
12 godina
Haha to su i moje postavke, baš iz tog videa
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice