Instalacija WindowsXP na sata disk

poruka: 27
|
čitano: 11.953
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
pitanje

imam problem sa instalacijom windowsaXP na svoga ljubimca. na disku vec imam instaliram xp i kada sam pokusao da ponovo i podignem sistem sve se cinilo u redu dok racunar nije ispisao da na mom pc ne postoji nikakvi disk na koji bi se instalirao.

sta da radim.............................

0 0 hvala 0
17 godina
prihvaćeno rješenje

Za razliku od Viste, Windowsi XP ne sadrže SATA drivere, a taj se problem može riješiti na 3 načina:

1) Driveri se snime na disketu, a kada se prilikom instalacije Windowsa XP javi poruka: "Press F6 if you need to install a third party SCSI or RAID driver" pritisne se F6, a Windowsi će nešto kasnije zatražiti tu disketu s driverima.
  ili
2) SATA driveri se mogu integrirati u instalacijski CD Windowsa XP pomoću programa nLite.
  ili
3) U BIOS-u se namjesti da hard disk radi u IDE (paralelnom), umjesto AHCI (serijskom) modu.

Najprije ćeš morati pronaći odgovarajuće SATA drivere za svoju matičnu ploču. Možeš ih naći na CD-u koji si dobio uz matičnu ploču ili računalo, te na stranicama proizvođača računala/matične ploče.

Vlasnici kapitala će kod radnika poticati kupnju skupe robe, stanova i tehnologije, obvezujući ih pritom na skupe kredite do razine neizdrživosti. Neplaćeni dugovi će izazvati bankrot banaka koje će se morati nacionalizirati, pa će država onda krenuti putem koji vodi u komunizam. Karl Marx, 1867.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Za SATU netrebaju nikakvi driveri SATA je kao i USB Plug & Play interface.

Isto tako RAID driveri nemaju nikakve veze sa tim, i nijedna maticna nema drivere za sata, nego ti malo procackaj po BIOS-u i vidi BOOT a mozda ti je SATA kabal crko(desava se cesto pogotovu ako je neka malo jeftinija ploca; Asrock, Biosar, ECS)

AMD Phenom 9950 2,6(OC3,0) /Zalman 8700LED/), DFI LanParty DK790FX M2RS, 2X 2GB OCZ, Reaper 1066MHz, Club3D Radeon 4870, Hiper 730W.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Instalacija WindowsXP na sata disk
ManchesterUTD kaže...

Za SATU netrebaju nikakvi driveri SATA je kao i USB Plug & Play interface.

Isto tako RAID driveri nemaju nikakve veze sa tim, i nijedna maticna nema drivere za sata, nego ti malo procackaj po BIOS-u i vidi BOOT a mozda ti je SATA kabal crko(desava se cesto pogotovu ako je neka malo jeftinija ploca; Asrock, Biosar, ECS)

Netočno. potrebni su driveri za sata disk samo što noviji xp-ovi imaju integrirane drivere pa nema potrebe za drugim rješenjima. ali prije nije bilo tako.  morali su se ubacivati driveri jer xp nije prepoznavao sata diskove.
16 godina
neaktivan

Je, za sata najčešće trebaju driveri koji su negdje na cd-u od matične. Stavi ih na disketu (upute su isto na cd-u), pa kad se windowsi počinju instalirati, odmah na početku kaže ako se dobro sjećam "stisni F6 za druge drivere" ili tako nekako. Kasnije tokom instalacije će te pitati disketu i to je to.

17 godina
neaktivan

Ma ljudi to su RAID driveri i oni su nepotrebni ako ne koristis raid, za satu u XP netreba nista drivera.

AMD Phenom 9950 2,6(OC3,0) /Zalman 8700LED/), DFI LanParty DK790FX M2RS, 2X 2GB OCZ, Reaper 1066MHz, Club3D Radeon 4870, Hiper 730W.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
ManchesterUTD kaže...

Ma ljudi to su RAID driveri i oni su nepotrebni ako ne koristis raid, za satu u XP netreba nista drivera.

Ma raid je najbolji za muhe i komarce:)Windowsi XP s Service Pack 2 imaju ugrađenu podršku za SATA, tako da ne trebaju nikakavi driveri.
Intel Celeron D331 2,66Ghz, 1GB DDR2-667Mhz RAM, nVIDIA GeForce 8400GS 256MB, Hitachi 80GB HDD, MBO MSI P4M900M2-L
16 godina
neaktivan

Uzmi HP-ov laptop s ugradjenim SATA diskom i probaj instalirat XP na njega, pa ces vidjet dali ti trebaju driveri ili ne.Ista situacija se jalja kod ostalih proizvodjaca prijenosnika. XP instalacija ne "vidi" disk bez odgovarajucih drivera, koji se nekad isporucuju s prijenosnikom, uz one za RAID. E sad, kod stolnih racunala je ponesto drugacija situacija i meni se do sada nije desilo da mi je instalacija radila probleme s hardom.

Zed's dead baby, Zed's dead...
17 godina
neaktivan
UPDaTEa ŽeljaN kaže...
ManchesterUTD kaže...

Ma raid je najbolji za muhe i komarce:)Windowsi XP s Service Pack 2 imaju ugrađenu podršku za SATA, tako da ne trebaju nikakavi driveri.
 Neki to neznaju!!!
16 godina

ni ti ni manchester niste u pravu, stoji da xp ima podršku za za SATA, ali  (uvijek ima ono ali) ako matična nema svoje kontrolere za sata (što je slučaj kod starijih matičnih ploča) kao što je bio slučaj kod moje MSI matična a PROMISEOVI sata driveri, e onda fino moraš vidjeti koji ti je model matične, nači njene sata drivere, kopirati te drivere na disketu ili ih s enliteom ubaciti u xp i pri bootanju xp kad ti ponudi opciju pritisnuti f6 (instal thrd party driver..bla balbla) i sve če biti ok, tako je meni bilo i ja sam riješio problem na taj način, onako s  disketom, tako da ti je klimama dao dobar i točan odgovor, ali ova moja opcija s disketom ti je jednostavnija tj. ako imaš disketnu jednicu,a ako ne onda skini enlite i na posao trećeg riješenja nema... :-)

16 godina
neaktivan

Ima još jeno rješenje. U biosu isključi AHCI za sata tj. prebaci na ide (ovisi kako ti je navedeno u biosu). Onda gubiš NCQ (i hot swap, ali je to nebitno), ali ćeš moći instalirati windowse xp bez dodatnih drivera.

17 godina
neaktivan

Isti slučaj i s Tošibinim laptopom. Frend kupio taj laptop, a nije dobio SATA drivere. Veliki je bio problem naći ih na netu, a XP nikako da 'vidi' HDD.

ja sam ujo, a ne po četnik
17 godina

Za maksimalno iskoristavanje prednosti SATA kanala od IDE potrebni su driveri ili za AHCI ako imate jedan sata disk ili za/tj. najbolje bi bilo RAID za vise SATA diskova, u protivnom bi win xp trebali prepoznati SATA disk ako je on chip u BIOS-u postavljen na IDE kanal.

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.12.2008 21:10 (igy).
17 godina
neaktivan

Potpuno si u krivu! Driveri za SATA kontroler su potrebni!

Imam ULi-jev chipset i moram instalirati driver za SATA kontroler prije instalacije Win XP SP2.

Čak ni Vista ne prepoznaje disk i potrebno je doinstalirati driver.

17 godina
moderator
ManchesterUTD kaže...

Pricas o stvarima o kojima nemas pojma. Nemoj siriti dezinformacije. Windowsi XP (SP2) ne dolaze sa SATA driverima (barem ne za najcesce koristene kontrolere) i stoga treba napraviti nesto od onoga sto je klimama naveo. Informiraj se prije nego nastavis dalje tupiti po svome.
17 godina

Upravo maloprije završio sa instalacijom XP-a na jedan HP-ov prijenosni komp. XP nema sata drivere u sebi i morao sam prebaciti u biosu iz ahci u ide. Tek nakon toga je prošlo sve OK. Zato XP i nudi na početku instalacije dizanje sata drivera sa F6 tipkom pa ti onda naknadno traži da ubaciš medij sa driverima.

16 godina

a zašto ja te drivere nisam nikad morao instalirati? imam 2 SATA diska i nikad me nije tražio drivere. dobio sam te drivere na disketi uz matičnu al nikad mi nisu trebali.

17 godina
neaktivan
dejo6 kaže...

a zašto ja te drivere nisam nikad morao instalirati? imam 2 SATA diska i nikad me nije tražio drivere. dobio sam te drivere na disketi uz matičnu al nikad mi nisu trebali.

Možda zato što ti je u BIOS-u podešen IDE mod za diskove (što je i difoltna postavka inače).
Vice Vukov (1938. - 2008.) - Neka ti je laka Tvoja Zemlja.
16 godina
naxeem kaže...
dejo6 kaže...

Možda zato što ti je u BIOS-u podešen IDE mod za diskove (što je i difoltna postavka inače).
 nemam pojma. provjerit ću kad dođem kući. a jel nije onda to i riješenje problema s instalacijom windowsa?
17 godina
moderator
dejo6 kaže...
naxeem kaže...
dejo6 kaže...

nemam pojma. provjerit ću kad dođem kući. a jel nije onda to i riješenje problema s instalacijom windowsa?
Jesi procitao drugu poruku u temi, od klimame? Tamo ti sve pise. To je inace tocka 3 iz njegove poruke. A vidis da ima jos dva moguca rjesenja.
17 godina
moderator

Zaboravih spomenuti jos jednu stvar. A to je da neke maticne ploce uopce ne podrzavaju AHCI nacin rada diskova! Takva je recimo moja Asus P5K. Znaci, na nju mogu instalirati Windowse XP bez potrebe za ikakvim driverima i za ikakvim podesavanjima i sve ce OK raditi. I iz toga bih mogao tvrditi da Windowsi XP ne zahtijevaju SATA drivere, a stvar je samo u tome sto je maticna ploca podesena tako da SATA diskove prikazuje kao IDE diskova - ni da hocu ne mogu natjerat maticnu plocu da Windowsi moje SATA diskove vide kao SATA diskove. Osim flashanjem s BIOS-om neke slicne ploce koja podrzava AHCI.

17 godina
Whalter vT kaže...

Potpuno si u krivu! Driveri za SATA kontroler su potrebni!

Imam ULi-jev chipset i moram instalirati driver za SATA kontroler prije instalacije Win XP SP2.

Čak ni Vista ne prepoznaje disk i potrebno je doinstalirati driver.

Vista u sebi ima svoje AHCI i RAID drivere i za SATA rad nisu potrebni ali su preporucljivi driveri, zato za Vistu nije potrebno ubacivanje SATA drivera
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.12.2008 11:45 (igy).
17 godina
protjeran

Ja imam matičnu ploču s VIA xhipsetom, i nikad, ama baš nikad nije tražio sata drivere, iako je u BIOS-u podešeno AHCI.Neki kažu da je to   zato sto VIA-ni chipseti imaju integriran SATA kontroler direktno u northbrdige.

Intel Celeron D331 2,66Ghz, 1GB DDR2-667Mhz RAM, nVIDIA GeForce 8400GS 256MB, Hitachi 80GB HDD, MBO MSI P4M900M2-L

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

E pa za ovaj ULi SATA kontroler nema drivera majstore! Prije instalacije moram instalirati driver, tj. odrediti putanju do njega, inače Vista ne vidi disk!

17 godina
ManchesterUTD kaže...
UPDaTEa ŽeljaN kaže...
ManchesterUTD kaže...

Neki to neznaju!!!
 svi tvoji postovi u ovoj temi su apsolutna blamaža i širenje laži!
ajde se prvo malo educiraj a ne pričaj gluposti!
ne mozes staviti Win XP na SATA disk ukoliko nemas drivere ili ako ne prebacis u BIOSU na IDE mod...
Vista ima u sebi drivere pa uglavnom i prođe instalacija....
ako ne znas pomoci covjeku nemoj mu davati krive informacije.
osobno mi je najviše problema zadao SiliconImage 3112 SATA kontroler...
17 godina
moderator
UPDaTEa ŽeljaN kaže...

Ja imam matičnu ploču s VIA xhipsetom, i nikad, ama baš nikad nije tražio sata drivere, iako je u BIOS-u podešeno AHCI.Neki kažu da je to   zato sto VIA-ni chipseti imaju integriran SATA kontroler direktno u northbrdige.

Ako s Windowsima dolaze driveri za tvoj chipset (a izgleda da dolaze), onda je razlog sto se ne moras muciti upravo to sto "neki kazu". Namigiva A ne da, kao vecina drugih ploca, dolazi s nekakvim SiliconImage SATA cipom, koji sasa spominje (i sam imam iskustva s jednim takvim kontrolerom na starom racunalu, a rijesio sam ga slipstreamingom drivera u instalaciju Windowsa). A upravo je smijesno da u Windowse nisu stavili barem neke genericke drivere za te SiliconImage cipove kad su toliko popularni pa da covjek moze normalno, bez gnjavaze, instalirati Windowse pa da onda s Interneta pokupi nove drivere.
17 godina
mbaksa kaže...
UPDaTEa ŽeljaN kaže...

Ako s Windowsima dolaze driveri za tvoj chipset (a izgleda da dolaze), onda je razlog sto se ne moras muciti upravo to sto "neki kazu". Namigiva A ne da, kao vecina drugih ploca, dolazi s nekakvim SiliconImage SATA cipom, koji sasa spominje (i sam imam iskustva s jednim takvim kontrolerom na starom racunalu, a rijesio sam ga slipstreamingom drivera u instalaciju Windowsa). A upravo je smijesno da u Windowse nisu stavili barem neke genericke drivere za te SiliconImage cipove kad su toliko popularni pa da covjek moze normalno, bez gnjavaze, instalirati Windowse pa da onda s Interneta pokupi nove drivere.
potpisujem...
samo ne mogu klijentu objasniti da od 10 računala starih 2 godine win ne ide na njih 2, 3 ili 5 zbog nekih drivera..... ispada da lazem, jer je do pred par dana radilo a sada kada zelim cistu instalaciju nece.... ma cista koma! I HATE SILIMAGE!!!!!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice