imam instalirane Vindowse 8.1 (64), ne mogu instalirati drajvere za štampač Lexamrk E 120... skidao sam sa stanica Lexmarka .. ali ne ide.. molim pomoć - Hvala
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
u čemu je problem? Nije dovoljno napisati ne ide, ne radi..
-driver postoji (paziti na 32-ili 64 bita!), skini, instaliraj.. može biti antivirus koji blokira, može neispravan file, itd. itd.. ali tad to moraš napisati.
- predpostavka, ispravan printer i ostatak računala, USB-port/driver, kabel,.. čak i sam win bi trebao povuči driver automatski.
Nećeš moći nikako! To je najveće smeće od hardware-a koje sam vidio u svom životu! Ja sam imao driver (možda ga imam i sad) pa sam ga u "komadima" slao putem e-mail jednom od forumaša. Evo upravo sam provjerio, još uvijek imam taj driver pa ako želiš, pošalji mi e-mail i ja ću ti ga poslati a pokušaj ga instalirati pomoću Troubleshoot compatibility (ovo je driver za Windows 7).
.. ihush.. ma čuj.. nije da sam baš toliko informatički nepismen.. pokušao sve što sam mogao.. al jednostavno neide.. hmm. evo ove sam drajvere skinio s neta.. i to sa stanica Lexmarka..
Kažem ti, ne rade. Ja imam ovaj jedan jedini koji je radio.
.. hm.. pa iskreno nisam baš toliko informatički nepismen da ne znam skinuti drajvere i to sa stranica Lexmarka.. skidao sam jedan po jedan. i pokušao sa svakim posebno, no nisam uspio .. računalo, svi spojevi, nema blokada.. koje nabrajaš su ok.. radio čak i Win Update. . i pokušao kroz upravitelj urenjaj ( automatski povlači drivere - no javlja da nije uspio pronaći -... ?)
skinidao sam slijedeće :
- Lexmark_Universal_v2_UD1_Win_64_PCL_emul
- Lexmark_Universal_v2_UD1_Installation_Package
- Lexmark_Universal_v2_UD1_PCL_XL_Emul
- Lexmark_LPSU
hm.. ??
-opet isto.. nije stvar koliko znaš, ali da bi se neki problem riješio, moraš dati korisne info-opis-problem.. (ni to nije lako, znam).
-npr, dali je win čist, antivirus, virus, dali je sve ispravno, dali je neki ključni servis ugašen.. to su stvari koje ne mogu vidjeti, mogu samo dati link za driver..
-kad je sve ispravno, kad je driver pravi... dovoljno da nije certificiran i win ga odbaci. Možda je to... kroz device manager forsiraj install ili reboot-safe-nepotpisan driver mod.. Ali, ako je driver pogrešan tad možeš ubiti OS (ok, printer nije kritična komponenta kao neka druga pa nije opasno).
-banalni uzrok može biti loš USB kabel (iz vremena 1.0-1.1) to se nekad dešavalo.. dovoljno da nije 2.0 i install nije prolazio.
- vidi ovu temu, kao primjer.. izgooglao je grešku i radi. Samo moraš navesti što si napravio, koja je greška.. tad više ljudi više zna i možda uspijemo.
-miožda boot linux distre? 90% da bi preko CUPSa radilo.. tad znaš da je HW OK, ili kreneš tražiti gdje je kvar, pa do diznanja npr virtualca XP-7.. tad bi problem bio driver ili certifikat. Možda i neki fix-patch-update (ili obrnuto da mora biti neki stariji .net itd.).
Što god probaš, napiši/opiši grešku, ne samo 'neće'.
btw, nije stvar informatičkog znanja, nego ponekad i sreće, ponekad i ja trebam pomoć jer je previše ovakvih stvari, problema. Uvjek se nađe netko s idejom ili odgovorom.
edit:
za win8.1x64 je Universal PCL XL Emulation Print Driver (Combined 32 and 64 bit) v2.7.2.0 = Lexmark_Universal_v2_UD1_PCL_XL_Emul
-skini ga. (baš pazi na save.. ne open)
-properties, isključi block/unblock.
-raspakiraj u folder (preporuka 7z, desni klik, folder...).
- dali win vidi printer? u dev.manageru? .. update drivera, browsaj do foldera.. OK ili neće?
- počisti sve (vidi u CP dal ima uninstall..) i probaj opet install, nalazi se u folderu itd..
edit2:
-upravo instaliravam.. (mada nemam printer, na LPT..) i radi normalno. Driver/install je OK, (radi na w8TPx64, za sve win.ver.. xp-8/32-64). Tako da problem nije soft-install drivera, nego nešto drugo, nešto ti blokira sys.. (malware i sl.).
Možeš skidati do sutra ali to ti neće 100% proraditi. To je najgori printer koji postoji. Stvar je u tome da driveri koje skidaš sa web stranice jednostavno ne rade. Ja sam pokušavao danima ali nije upalilo. Onda je netko donio nekakav driver na CD-u koji je čudom radio.
Evo pronašao sam i temu o kojoj sam pisao: http://www.bug.hr/forum/topic/razni-hardverski-problemi/lexmark-e120-driver/188024.aspx
Osobno neki dan sam imao ovaj problem sa tim šugavim printerom i da imam 2 najbolja riješenja
1. Printer ti se na win 7 pokaže pod printers i ideš desni klik pa troubleshoot i on na windows update nađe te instalira drivere.
Ukoliko ti se neda zajebavat sa tim onda metoda 2
2. Otići na stranicu drp.su i skinuti drp online ili image od 8gb i on ti sam instalira drivere :)
Obje metode rade osobono probao
Posjedujem isti printer već nekoliko godina i nikad nisam imao problema s driverima. Ni na win7 ni trenutno na win 8.1 64 bit. Nisam ga koristio od zadnjeg reinstala win i upravo sad sam išao vidit jel sve ok. Spojio na pc i odmah je sam instalirao drivere s neta. Savjetujem da pobrišeš sve moguće drivere koje si instalirao( možda je negdje nešto ostalo što se kolje jedno s drugim), disable antivirus/ malware. Sretno LP