HDD na izdisaju?

poruka: 40
|
čitano: 5.964
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
HDD na izdisaju?

ovak nekad mi se zna pojavit blue screen i komp mi se restarta al nece bootat windowse onda nego ga moram ugasit na gumb pa ponovo upalit...instalirao sam HD tune pro i odvrtio error scan test al ne quick test nego pravi dugacki test...i znao sam da ce to potrajat i odem van iz sobe vratim se za 20 min i komp se restartao u meduvremenu dok sam bio vani al nije bootao windowse znaci opet se pojavio onaj BSOD...onda sam ponovo pokrenuo taj test i opet se negdje na sredini testa pojavio BSOD...ovo mi se ne dogada cesto al me brine, dal da pocinjem skupljat pare za novi hard?

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.5.2012 18:59 (domac5).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: HDD na izdisaju?
domac5 kaže...

ovak nekad mi se zna pojavit blue screen i komp mi se restarta al nece bootat windowse onda nego ga moram ugasit na gumb pa ponovo upalit...instalirao sam HD tune pro i odvrtio error scan test al ne quick test nego pravi dugacki test...i znao sam da ce to potrajat i odem van iz sobe vratim se za 20 min i komp se restartao u meduvremenu dok sam bio vani al nije bootao windowse znaci opet se pojavio onaj BSOD...onda sam ponovo pokrenuo taj test i opet se negdje na sredini testa pojavio BSOD...ovo mi se ne dogada cesto al me brine, dal da pocinjem skupljat pare za novi hard?

Počni skupljat pare, i napravi backup bitnih podataka s tog diska, ne vjerujem da će još dugo radit

16 godina
neaktivan
domac5 kaže...

To znači da hdd ima bad sector! Ak imaš važnije slike, dokumente i sve spremiš na dvd ili usb memori stik i kupiš novi hdd. Ak ti je hdd još pod garancijom odnesi naa servis i reklamiraj i dobit ćeš drugi.

Ako nema garu, a hdd pitanje je kad će cijelog riknut.

Sam svoj majstor. :)
15 godina
HDD na izdisaju?

garancija istekla u 6. mjesecu prosle godine...a u krc kud bas sad ode kad su cijene diskova paprene {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Da ne otvaram novu temu evo i kod mene ima nešto slično, samo ne piše warning nego ok. Pa me zanima da li je to isto hdd na umoru ili je to samo neka greška ili tako nešto? Disk inače radi normalno samo što dosta često krči.

nunaVk
14 godina
protjeran
HDD na izdisaju?

Ma tvoj je k`o curica. Mora "krčati" ako nemaš gumiranu zaštitu, sve ovisi i o kućištu i o samom disku.

Pazite kada ce Kepler da ga nafuraju mali sirok i pljosnat..(c) Vlada011

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Disc testiraj.

17 godina

Evo upravo gledam da skinem hirens cd pa da ga testiram, javim stanje.

nunaVk
17 godina

Nema errora, sve je u redu sa diskom.

nunaVk
16 godina
protjeran

HDD Sentinel?

From all the things I lost, I miss my mind the most...
13 godina
neaktivan
domac5 kaže...

Ne znači da je do diska. Može biti i do memorije. Nju možeš skenirat sa memtestom.

17 godina
Don Kihoty kaže...

HDD Sentinel?

Testirano sa hirens cd-a sa Test Hard Disk drive 1.0, ako netko misli da baš nije pouzdan neka predloži još nekakav.

nunaVk
18 godina
neaktivan
Nello kaže...
domac5 kaže...

To znači da hdd ima bad sector! Ak imaš važnije slike, dokumente i sve spremiš na dvd ili usb memori stik i kupiš novi hdd. Ak ti je hdd još pod garancijom odnesi naa servis i reklamiraj i dobit ćeš drugi.

Ako nema garu, a hdd pitanje je kad će cijelog riknut.

ma baš me zanima gdje si ti iz ovog gore došao do zaključka da njegov  hard ima bad sector...ajd objasni mi pa da vidim gdje je taj podatak i da ubuduće i ja znam gdje to piše...

ovdje se vjerojatno radi o kablu  i nek najprije promijeni kabel (pogotovo ak je SATA disk, kupi onaj kvalitetniji koji se zakvači na hdd-slika u prilogu) i mislim da je to rješenje njegovih problema...

17 godina
hogar strašni kaže...
...

ovdje se vjerojatno radi o kablu  i nek najprije promijeni kabel (pogotovo ak je SATA disk, kupi onaj kvalitetniji koji se zakvači na hdd-slika u prilogu) i mislim da je to rješenje njegovih problema...

Potpisujem.

Mene je taj problem izludio. PC blokirao stalno, svakih par dana radio scandisk da mogu dignut sistem a na kraju sam promjenio samo SATA kabel i sve bilo u redu. Više ne štedim na SATA kablovima. Oni za par kuna su ruski rulet.

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
15 godina
HDD na izdisaju?

a di ima za kupit tih malo kvalitetnijih? zivim u pripi*zdini pa pitam...disk je sata

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
domac5 kaže...

a di ima za kupit tih malo kvalitetnijih? zivim u pripi*zdini pa pitam...disk je sata

Nešto poput ovog (dužina 30 cm) ili ovog (50 cm). Mislim da bi i ovaj bio u redu. Svi ti imaju kopče. Pripazi jedino kad ćeš ih iskopčavati jednog dana. Ja sam si već potrgao pinove na matičnoj jer sam zaboravio pritisnuti kopču prilikom skidanja.

Računaj i dostavu 35kn.

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
16 godina
neaktivan

Prijatelju ja sam imao isti problem, zamjenio kabel i piči dalje..samo ne znam gdje imaš za kupiti te "kvalitetnije" ja sam imao jedan u pričuvi pojma nemam odakle mi i evo radi i dan danas.

Mr.MojoRisin
16 godina
neaktivan
nunaVk kaže...
Don Kihoty kaže...

HDD Sentinel?

Testirano sa hirens cd-a sa Test Hard Disk drive 1.0, ako netko misli da baš nije pouzdan neka predloži još nekakav.

Pogledaj još jednom SMART podatke, i pokreni Windowsov checkdisk sa provjerom bad sectora. Reallocated sectors count > 0 znači da ti je disk počeo trošiti rezervne sektore. Počeo si gubiti sektore, kada mu ode rezerva dobit ćeš svoj prvi nepovratni bad sector.

Early adopter
18 godina
neaktivan
domac5 kaže...

Koje marke ti je disk? Disk testirati samo sa alatom od proizvodaca. Ne zelim reci da ostali nevaljaju ali jedino relevantno je to sto on (fabricki) izbaci

Prvi zuti redak znaci da imas bad sectore sto je vrlo, vrlo lose. Nadajmo se da su nastali usled nekvalitetnog kabela koji se fino vidi da ne valja u drugom zutom retku

Realocated sectors Count zxnaci da je disk pronasao i oznacio za necitljive masu bad sectora (one brojke)

Udma CRC Error znaci da je nastao problem prilikom prenosenja podataka i koje disk nije bio u mogucnosti ispraviti greske. Da se ne pravim pametan....nabavi kvalitetan SATA kabel po mogucnosti sa onim metalnim osiguracima.

Uz to ako nades da ima metalne osigurace i da je pod uglom od 90° onda si na konju

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.5.2012 17:37 (Lazarus Long).
15 godina
HDD na izdisaju?

(05) Reallocated Sector Count-current 71, worst 71, treshold 36, data 1219, status -warning...jel ovo znaci da disk trosi 71 rezevrni bad sector? zasto se uopce pojavljuju yebeni bad sectori?

disk je Seagate Barracuda ST31000528AS

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.5.2012 17:23 (domac5).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
domac5 kaže...

(05) Reallocated Sector Count-current 71, worst 71, treshold 36, data 1219, status -warning...jel ovo znaci da disk trosi 71 rezevrni bad sector? zasto se uopce pojavljuju yebeni bad sectori?

data (ili raw) je operativni value, dakle 1219.

Pojavljuju se kad glava ne može očitati sektor. Onda ga kontroler označi kao nečitak i zamijeni ga sa jednim od rezervnih sektora koje ima na raspolaganju.

kad rezerve više nema onda se pojave u offline uncorrectable sectors count. Ne mogu se pohvaliti da znam u kojoj se koloni SMARTa pokaže sektor koji se pokvario a da su na njemu bili podaci (koji nisu mogli biti spašeni).

Early adopter
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.5.2012 17:39 (Teerex).
18 godina
neaktivan
domac5 kaže...

Ne znam odakle je pojam "rezervni sectori" ali to znaci da disk pokusava spasiti stvari od propasti. Broj 71 (ili drugi broj) je vendor sepcific iliti zavisi od proizvodaca do proizvodaca.

Ovako...

1. Zapamti taj broj sectora (moras, postedit ce te od kupnju ako za to nema potrebe)
  2. Nabavi kabel (moras!)
  3. Promjeni kabel i kontroliraj preko tog programa da li se onaj broj povecava
  4. Ako se broj povecava onda to znaci da moras backupirati podatke i reklamirati taj disk (vidim da nije mnogo radio)
  5. Ako se onaj broj losih sectora ne poveca nakon, recimo, mjesec dana onda to znaci da je uzrok bio taj sugavi kabel koji sada imas

P.S

Da ti se ovo vise ne desava nikad nemoj premestati ili lupati/lupkati po kucistu dok radi PC. Iako se nista ne radi u tom trenutku disk se okrece velikom brzinom a glave lebde na malom rastojanju (skoro da dodiruju) povrsinu diska.

Svakako napraviti Check disk cmd   > chkdsk /f /r

18 godina
moderator
Teerex kaže...
nunaVk kaže...
Don Kihoty kaže...

HDD Sentinel?

Pogledaj još jednom SMART podatke, i pokreni Windowsov checkdisk sa provjerom bad sectora. Reallocated sectors count > 0 znači da ti je disk počeo trošiti rezervne sektore. Počeo si gubiti sektore, kada mu ode rezerva dobit ćeš svoj prvi nepovratni bad sector.

Ne samo to, nego ti već dosad "potrošeni" sektori mogu značiti korupciju podataka na tvrdom disku (jako malog dijela podataka, naravno, s obzirom da su sektori vjerojatno veličine 512 KB, ali ipak...) - ako disk nije uspio ispravno pročitati sektore koje je zamijenio rezervnima.

Reallocaded sector count znači da je krenulo propadanje diska, to su bad sektori koje je disk sam "popravio" (tj. umjesto njih koristi rezervne).

18 godina
moderator
Lazarus Long kaže...
domac5 kaže...

Ne znam odakle je pojam "rezervni sectori" ali to znaci da disk pokusava spasiti stvari od propasti. Broj 71 (ili drugi broj) je vendor sepcific iliti zavisi od proizvodaca do proizvodaca.

Ovako...

1. Zapamti taj broj sectora (moras, postedit ce te od kupnju ako za to nema potrebe)
  2. Nabavi kabel (moras!)
  3. Promjeni kabel i kontroliraj preko tog programa da li se onaj broj povecava
  4. Ako se broj povecava onda to znaci da moras backupirati podatke i reklamirati taj disk (vidim da nije mnogo radio)
  5. Ako se onaj broj losih sectora ne poveca nakon, recimo, mjesec dana onda to znaci da je uzrok bio taj sugavi kabel koji sada imas

Kabel ne bi trebao imati nikakve veze s tim, jer AFAIK broj realociranih sektora odnosi se isključivo na interno funkcioniranje diska. Dakle, kad disk pokuša pročitati neki sektor pa ne može. To nema nikakve veze s vanjskom komunikacijom, dakle komunikacijom diska i računala.

18 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Kabel ne bi trebao imati nikakve veze s tim, jer AFAIK broj realociranih sektora odnosi se isključivo na interno funkcioniranje diska. Dakle, kad disk pokuša pročitati neki sektor pa ne može. To nema nikakve veze s vanjskom komunikacijom, dakle komunikacijom diska i računala.

Pravila SMART-a kazu da je tako kao sto si ti rekao ali ja sam imao 2 slucaja gdje su se bad sectori zaustavili na istu vrijednost nakon promene kabela. Ti diskovi su ispustali metalne klikove i 99,9% sam bio siguran da odlaze u smece ali kada sam vidio da imaju CRC gresaka pokusao sam sa kablovima i uspjelo je (problem je bio i napukli naponski kabel)

Ruku na srce ja ne bih mirno radio na takvom racunalu/disku unatoc tome sto se vise ne gomilaju bad sectori

18 godina
moderator
Lazarus Long kaže...
mbaksa kaže...

Pravila SMART-a kazu da je tako kao sto si ti rekao ali ja sam imao 2 slucaja gdje su se bad sectori zaustavili na istu vrijednost nakon promene kabela. Ti diskovi su ispustali metalne klikove i 99,9% sam bio siguran da odlaze u smece ali kada sam vidio da imaju CRC gresaka pokusao sam sa kablovima i uspjelo je (problem je bio i napukli naponski kabel)

Da bi se situacija poboljšala promjenom naponskog kabela, to bi moglo imati smisla, jer ako disk dobiva "lošu struju", svašta je moguće. Ali ipak, disk je načet...

Lazarus Long kaže...
Ruku na srce ja ne bih mirno radio na takvom racunalu/disku unatoc tome sto se vise ne gomilaju bad sectori

Ja bih, čim se pojavi ijedan realociran sektor, disk ostavio postrani - eventualno bih ga koristio za keširanje, tj. za privremene datoteke ili za stvari koje mi nisu nimalo bitne. Već i jedan jedini takav sektor znači da je došlo do neke negativne promjene u disku i ja ne bih želio nagađati je li ta promjena benigna (tj. dogodilo se sad i nikad više) ili će uskoro disk krepati.

E, još sam komentar na Spin retry count kod Seagateovih diskova. Imam dva takva diska u svom računalu i oba imaju žutu tu liniju i to s istim vrijednostima (a inače su posve ispravni i nisu one serije koja je crkavala), isto kao i kod nunaVk. Dakle, iz toga bi se dalo zaključiti da je u slučaju Spin retry counta kod Seagateovih diskova u pitanju jednostavno pogrešna interpretacija SMART podataka.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.5.2012 18:05 (mbaksa).
18 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Lazarus Long kaže...

Ja bih, čim se pojavi ijedan realociran sektor, disk ostavio postrani - eventualno bih ga koristio za keširanje, tj. za privremene datoteke ili za stvari koje mi nisu nimalo bitne. Već i jedan jedini takav sektor znači da je došlo do neke negativne promjene u disku i ja ne bih želio nagađati je li ta promjena benigna (tj. dogodilo se sad i nikad više) ili će uskoro disk krepati.

Upravo se to dogodilo onim diskovima iz price (2x500 WD Blue, nisu bili moji)

17 godina
nunaVk kaže...
Don Kihoty kaže...

HDD Sentinel?

Testirano i sa hdd sentinel (Extended self-test) i nema errora, iako mi se ne čini baš dobro ovo što piše.

nunaVk
18 godina
neaktivan
nunaVk kaže...
, iako mi se ne čini baš dobro ovo što piše.

U pravu si, nije dobro. Imas bad sectore

Backup svega, nabava novog diska a ovaj cuvas samo za nebitne stvari ili, nakon zamjene, obrises podatke i reklamiras ga ako je pod garancijom

17 godina

Već sam sve kopirao što je trebalo, ali ne znam hoće li mi htjeti zamjeniti disk zato što ne izbacuje grešku nakon skeniranja.Imam garanciju još 1.5 god.

nunaVk
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice