Drugi HDD

poruka: 9
|
čitano: 1.492
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Drugi HDD

Imam pitanje za drugi hard disk, sve sam pravilno ubacio u pitanju je ATA i pokazuje u biosu ali pored njeg pise (not present) a u disk management ne pokazuje uopce taj drugi hard disk. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

azem

0 0 hvala 0
15 godina
Drugi HDD

azem

- Prvo, o kojem disku se radi, SATA ili PATA (IDE)?

---------- Drži se majstore, moje misli su uz tebe. ----------

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Drugi HDD

napisao sam, rijec je o PATA, spajam sa ide kablom a imam vec jedan hdd SATA i u biosu pokaze da ima pata ali u zagradi pise not present i da idem da ga ukljucim na on bude off ali o5 isto a ispod pise drive unkonow

azem
15 godina
Drugi HDD

azem

- Prvo napisao si "ATA" (ne PATA, nije isto), to nije sučelje, sučelja su SATA ili PATA,

ovako kako si ti napisao, ne zna se na koji tip sučelja misliš.

- Znači, sad si napisao da se radi o PATA disku, disk postavi preko jumpera kao MASTER,

spoji ga na kraj IDE kabela, drugi dio kabela spoji na ploču (normalno :D).

- Ako ne proradi ili ti ne valja kabel ili samo disk.

---------- Drži se majstore, moje misli su uz tebe. ----------

0 1 hvala 0
18 godina

Izbor Master/Slave ne mora biti samo na taj način već i prema redoslijedu na kabelu, za što neki diskovi imaju i položaj CS - cable select.

Usput, ATA i PATA su jedno te isto ... P je dodan tek nakon uvođenja SerialATA kako bi se lakše razlikovali.

14 godina
neaktivan

pa i ja msm da je isto ata i pata ali hajd to nebitno, ali mislim da sam sve dobro skopcao cim u biosu pokazuje da ima taj hdd samo da nema drajvera a kada upalim komp ne pokazuje da je nasao novi hardver

azem
12 godina
neaktivan
Drugi HDD

provjeri si jumpere na harddisku

0 0 hvala 0
12 godina

...skraćenica ATA vrijedi za oba diska...pročitaj: serial-ATA ili paralel ATA...ako napišeš samo ATA moramo pogađat je li serial ili paralel ?

17 godina
azem kaže...

pa i ja msm da je isto ata i pata ali hajd to nebitno, ali mislim da sam sve dobro skopcao cim u biosu pokazuje da ima taj hdd samo da nema drajvera a kada upalim komp ne pokazuje da je nasao novi hardver

-tvrdoglavost je ponekad dobra, svi su ATA, P ili S je prefix dodatak, jednako svi su IDE. Poželjno je pažljivije (s razumijevanjem) čitati odgovore.

-ako HDD nije vidljiv u BIOSu tad je:

a) neispravan HDD, normalno ako računaš (vjerojatnu) starost..

b) neispravan kontroler, kabel, kolizija s drugim uređajem (HDD ili CD, podesiti jumper, ako su dva, jedna mora biti M drugi S ili oba CS).. ili postavka u BIOSu

.. moguće npr da nemaš jumper na disku, provjeri jer bez postavke na poziciju M-ili-S-ili-CS disk ne radi, možda čak 2 jumera (drugi služi za clip-32GB). Drugi čest uzrok je loš kabel, starenje-popucali kontatki.. ili čak naopako spojeno. Za HDD je potreban 80-žični kabel, starije serije (do ATA33) koriste 40-žični, uz odgovarajuće postavke u BIOSu ili autodetect koji to prepozna.

c) napajanje, ali pošto disk ipak daje neke znakove, to 99% nije... ipak provjeri power konektor-kontakt-žicu.

-ako ga BIOS ne vidi, nikakav OS ne može detektirati novi hardware. (osim soft koji je za to namijenjen).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice