Recimo da imamo DDR3 RAM na 2ghz i Athlon XP 2500+. Dal bi L1 cache stvarno bio brži u ovom slučaju?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Recimo da imamo DDR3 RAM na 2ghz i Athlon XP 2500+. Dal bi L1 cache stvarno bio brži u ovom slučaju?
Brzi i to duplo ako ne i triput. Ma sta ja pricam..bice 10 puta brzi.
Cak i kad bi mogao parirati propusnoscu, RAM se uopce ne moze pribliziti L1 a ni L2 cacheu po pitanju latencije, to ti je jednostavno pitanje udaljenosti (ovaj se nalazi u samom procesoru)
normalno da je L1,L2,L3 cash brzi od RAM-a. Makar RAM radio na vecoj frekvenciji. ( To ti je kao da pitas tko ce brze doci na odrediste , ti s Ferrarijem koji juri 300 Km/h od Zagreba do Splita ili ja pješice koji hodam 5 Km/h do ducana)
normalno da je L1,L2,L3 cash brzi od RAM-a. Makar RAM radio na vecoj frekvenciji. ( To ti je kao da pitas tko ce brze doci na odrediste , ti s Ferrarijem koji juri 300 Km/h od Zagreba do Splita ili ja pješice koji hodam 5 Km/h do ducana)
Ovisi di je dućan :)
L1, L2 i L3 cache prave se kao SRAM
koji je mnogostruko brzi od DRAM.
Tehnologije su potpuno razlicite.
Cache se izrađuje s barem cetiri tranzistora
vezanih u pozitivnu povratnu spregu,
a DRAM ima jedan tranzistor i kondezator
kojemu naboj treba povremeno 'ozvjezavati'.
Stoga je DRAM znatno sporiji ali i jeftiniji.
Da se radna memorija izradjuje kao SRAM
bila bi znatno brza, znatno skuplja i fizicki veca.
Pozdrav