CMOS Checksum error

poruka: 31
|
čitano: 27.766
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
CMOS Checksum error
Evo ja imam problem sa kompom, bio je iskopcan iz struje i stajao mi u sobi neko vrijeme, star je od ljeta 2010. Kada ga upalim pise:
USB Device(s) : 1 Mouse, 5 Storage Devices
Auto-Detecting 3rd Slave...ATAPI CDROM
Auto-Detecting 4th Master.. IDE Hard Disk
3rd Slave : HL-DT-ST DVDRAM GH41N MN01
Ultra DMA Mode-5
4th Master : ST31000528AS CC44
Ultra DMA Mode-6, S.M.A.R.T. Capable and Status OK
Auto-detecting USB Mass Storage Devices ..
Device #01 : Generic Compact Flash
Device #02 : Generic SD/MMC
Device #03 : Generic microSD
Device #04 : Generic MS/MS-PRO
Device #05 : Generic SM/xD-Picture
05 USB mass storage devices found and configured.
CMOS checksum error
Press Del to Run SETUP
Press F1 to load default values and continue

No sto god da pritisnem ne prepoznaje niti mi tipkovnica radi, kao da je iskopcana, imam stariju tipkovnicu sa PS/2 utorom. Hvala unaprijed!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: CMOS Checksum error

Parametri uređaja racunala upisani u CMOS pogresno su zapisani.

Posto je CMOS memorija koju napaja baterija

maticne ploce, najprije zamjeniti bateriju (cca. 20 kn).

Doduse baterija traje 3-4 godine, ali je mozda vec bila stara.

Pozdrav

Have a nice day - Compa
13 godina
neaktivan
Imam bateriju iz drugog kompa koji normalno radi, stavio sam ju i idalje imam isti problem
17 godina
neaktivan

Otkopcajte onda sve uredjaje i dodajite

jedan po jedan dok ne dodjete do onog koji pravi 'nered'.

Jeste sigurni i da zmjenjena baterija nije stara?

Pozdrav

Have a nice day - Compa
13 godina
neaktivan

Pa sto se tice baterije na drugom kompu radi normalno, neke djelove nemogu provjerit jel su npr RAM-i na jednom ddr2 a na drugome ddr3...

Citao sam slicne postove i vidio sam da neki kazu da je problem do tipkovnice i da treba sa USB utorom... Jel moguce da je do toga?
Pozdrav

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.4.2012 17:35 (Smicheh).
13 godina
neaktivan
Smicheh kaže...

Pa sto se tice baterije na drugom kompu radi normalno, neke djelove nemogu provjerit jel su npr RAM-i na jednom ddr2 a na drugome ddr3...

Citao sam slicne postove i vidio sam da neki kazu da je problem do tipkovnice i da treba sa USB utorom... Jel moguce da je do toga?
Pozdrav

Lijepo držiš pritisnutu tipku del na tipkovnici kada uključiš komp. Zatim kad udeš u BIOS,pronađeš opciju integrated peripherals ili tako nešto. I staviš USB mouse,keyboard opciju na ENABLE. sad pritisneš F10 i Enter da snimiš postavke i izađeš. Komp se restarta i ako opet izbaci istu poruku samo stisni F1 kako ti i piše. Nisam siguran je li tako u svakom BIOSU. Nadam se da sam ti pomogao. {#}

EDIT. Ili jednostavno dok si u BIOSU odmah odaberi opciju LOAD OPTIMIZED DEFAULTS ili tako nešto. Snimi i izađi.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.4.2012 14:12 (Zekonja11).
13 godina
neaktivan
Zekonja11 kaže...
Smicheh kaže...

Pozdrav

Lijepo držiš pritisnutu tipku del na tipkovnici kada uključiš komp. Zatim kad udeš u BIOS,pronađeš opciju integrated peripherals ili tako nešto. I staviš USB mouse,keyboard opciju na ENABLE. sad pritisneš F10 i Enter da snimiš postavke i izađeš. Komp se restarta i ako opet izbaci istu poruku samo stisni F1 kako ti i piše. Nisam siguran je li tako u svakom BIOSU. Nadam se da sam ti pomogao. {#}

EDIT. Ili jednostavno dok si u BIOSU odmah odaberi opciju LOAD OPTIMIZED DEFAULTS ili tako nešto. Snimi i izađi.

ali tipk uopce ne reagira, kada drzim del dok se pali komp kao da nista ne radim... nemogu ni uc u biose

17 godina
neaktivan
moderator
Smicheh kaže...

ali tipk uopce ne reagira, kada drzim del dok se pali komp kao da nista ne radim... nemogu ni uc u biose

Napravi kao sto ti BIOS kaze ali ovog puta pronadi USB tipkovnicu i tako udes u BIOS, odmah odaberi "Load Setup Defaults" restartaj i opet stelaj BIOS

Moguce je da je PS/2 port otisao

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
13 godina
neaktivan
CMOS Checksum error

Sa USB tipkovnicom je drukcija stvar, ukopcam ju, upalim komp i nakon par sekundi se upali lampica na num lock i opet ne reagira tipkovnica...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
moderator
Smicheh kaže...

Sa USB tipkovnicom je drukcija stvar, ukopcam ju, upalim komp i nakon par sekundi se upali lampica na num lock i opet ne reagira tipkovnica...

Hajde probaj ovo (tek da vidimo u cemu je stvar)

1. Otkopcaj diskove (i CD pogon), ostavi samo jednu plocicu memorije i pokusaj uplaiti i uci u BIOS

2. Odstrani bateriju i postavi kratkospojnik na Clear CMOS. Drzi ovako oko 5 min.

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
16 godina
CMOS Checksum error

-moguće da je neispravan port ili tipkovnica... isprobaj na drugom računalu/drugu tipkovnicu.
-u svakom slučaju, kreni s resetom CMOSa, jumper je obično u blizini baterije. Dok ne proradi neka tipkovnica dalje ne možeš.
-vađenjem baterije se i BIOS već resetirao, potrebno je samo ući i snimiti ga. Ako ne pamti postavke (pa zato ponavlja ceksum error) tad je crko BIOS (CMOS) jer bez obzira na bateriju, dok je upaljen mora pamtiti postavke. (na reset button ili CTRL+ALT+DEL)
.. prvo tipkovnica mora proraditi.

Lazarus Long kaže...
..2. Odstrani bateriju i postavi kratkospojnik na Clear CMOS. Drzi ovako oko 5 min.

- koliko...? {#} tad je lakše ubiti ga čekićem.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.4.2012 11:01 (ihush).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...
Smicheh kaže...

Hajde probaj ovo (tek da vidimo u cemu je stvar)

1. Otkopcaj diskove (i CD pogon), ostavi samo jednu plocicu memorije i pokusaj uplaiti i uci u BIOS

2. Odstrani bateriju i postavi kratkospojnik na Clear CMOS. Drzi ovako oko 5 min.

Kada iskopcam cd pogon i hard disk, i izvadim rame, dogodi se isto.

Sada cu izvadit bateriju, stavit jumper na 2. i 3. iglu i cekat pa cu ti onda javit.
ja sam na laptopu pa sam dostupan

13 godina
neaktivan
ihush kaže...

-moguće da je neispravan port ili tipkovnica... isprobaj na drugom računalu/drugu tipkovnicu.
-u svakom slučaju, kreni s resetom CMOSa, jumper je obično u blizini baterije. Dok ne proradi neka tipkovnica dalje ne možeš.
-vađenjem baterije se i BIOS već resetirao, potrebno je samo ući i snimiti ga. Ako ne pamti postavke (pa zato ponavlja ceksum error) tad je crko BIOS (CMOS) jer bez obzira na bateriju, dok je upaljen mora pamtiti postavke. (na reset button ili CTRL+ALT+DEL)

Lazarus Long kaže...
..2. Odstrani bateriju i postavi kratkospojnik na Clear CMOS. Drzi ovako oko 5 min.

Probao sam tipkovnicu na drugom kompu i radi, radi i ona sa usbom... Drzao sam sad oko 5 minuta jumper na cmos resetu i sve i opet isto se dogada, kao da nisam nista napravio sta da sad radim? :S

16 godina
Smicheh kaže...
..

Kada iskopcam cd pogon i hard disk, i izvadim rame, dogodi se isto.

Sada cu izvadit bateriju, stavit jumper na 2. i 3. iglu i cekat pa cu ti onda javit.
ja sam na laptopu pa sam dostupan

-izgleda da je crkla MBO. Test: odspoji sve (baš sve), front USB, paljenje-reset-diodice.. sve kablove..

prvo paljenje, samo CPU+cooler+napajanje. Mora beepati (jer nema RAMa). Ugasi, dodaj RAM, ako nema integriranu VGA mora beepati, ako bipa, mora drugačije.. ako je jednako problem je u RAMu ili MBO.

.. dok to ne prođe, nema pomoći.

edit: eh, da mora biti spojen i pc-speeker.

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.4.2012 11:16 (ihush).
17 godina
neaktivan

Jeste probali drugu tipkovnicu?

Ako jednom trepne signalna dioda

to ne znaci da je tipkovnica ispravna.

A da ipak probate s novom baterijom?

Ako se i dalje isto dogadja uz otkopcane

sve uredjaje nesto nije u redu s cipom BIOS-a

ili je neispravna CMOS memorija koja je u nekom

od cipova (obicno southbridge) maticne ploce.

Tada nema pomoci. Nova ploca.

Javlja li se neka kombinacija tonova (beep code)

prilikom paljenja racunala, ili je samo jedan beep ili nista?

Pozdrav

Edit: Ako se izvadi memorija (nista nije spojeno osim CPU)

opet mora beep-ati da javi da nema memorije. 

Have a nice day - Compa
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.4.2012 11:28 (drradic).
13 godina
neaktivan

Nisam izvadio sve plocice rama, ostavio sam jednu kao sto je receno. Ali sada cu probati ovo pa cu javit sta se dogodi

13 godina
neaktivan
drradic kaže...

Javlja li se neka kombinacija tonova (beep code)

prilikom paljenja racunala, ili je samo jedan beep ili nista?

Prilikom paljenja bude beep i onda nakon par sekundi opet beep beep i to je to pokaze se ono sa F1, Del i to..

13 godina
neaktivan
ihush kaže...

-izgleda da je crkla MBO. Test: odspoji sve (baš sve), front USB, paljenje-reset-diodice.. sve kablove..

prvo paljenje, samo CPU+cooler+napajanje. Mora beepati (jer nema RAMa). Ugasi, dodaj RAM, ako nema integriranu VGA mora beepati, ako bipa, mora drugačije.. ako je jednako problem je u RAMu ili MBO.

.. dok to ne prođe, nema pomoći.

edit: eh, da mora biti spojen i pc-speeker.

Iskopcao sam sve osim navedenog sta ste rekli da ostavim, upalio komp, beepalo je cijelo vrijeme, dodao rame, ima intergriganu i beepne jednom i onda jos dva puta i opet isto bude kao prije nego sta sam ista radio...

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.4.2012 11:38 (Smicheh).
17 godina
neaktivan

E sad treba naci sto znaci jedan dugi i dva kratka beep-a.

Ako ne pise u uputi maticne ploce, probati naci na Internetu.

Traziti prema nazivu ploce ili BIOS-a.

Edit: Sto to znaci beep-alo cijelo vrijeme?

Svaka kombinacija beep-ova nesto znaci.

Have a nice day - Compa
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.4.2012 11:40 (drradic).
13 godina
neaktivan
drradic kaže...

E sad treba naci sto znaci jedan dugi i dva kratka beep-a.

Ako ne pise u uputi maticne ploce, probati naci na Internetu.

Traziti prema nazivu ploce ili BIOS-a.

Edit: Sto to znaci beep-alo cijelo vrijeme?

Svaka kombinacija beep-ova nesto znaci.

3 beepa jednake duzine, jedan bude prvi put i onda nakon par sekundi druga 2 zajedno...

BEEP........ BEEP-BEEP.

17 godina
neaktivan

Pise li sto u uputi maticne ploce?

Ne oglasavaju se sve ploce isto.

Jeste pogledali na Internetu?

Edit: Jedan dugi i dva kratka obicno znaci

da ne valja video. Ugradjena grafika?

Have a nice day - Compa
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.4.2012 11:52 (drradic).
13 godina
neaktivan

Evo djelovi kompa:

maticna: AMD RS780+SB700

Graficka: nVidia GeForce GT330 2GB DDR2

Procesor: AMD Phenom II 925 x4 ( 2.8GHz, 8MB )

RAM: 4GB DDR3

HDD: 1TB

Acer Aspire M3300, AMD Phenom II 925 x4 ( 2.8GHz, 8MB ), AMD RS780+SB700, nVidia GeForce GT330 2GB DDR2, 1TB, 4GB DDR3, DVDRW, HD Audio 7.1, GLAN, 16in1 CR, 6xUSB, 1394, VGA, HDMI,

http://www.brrax.hr/DesktopDefault.aspx?tabid=250&categoryID=480&productID=20207

17 godina
neaktivan

Prema ovome sto pise u ovom dokumentu:

http://support.acer.com/acerpanam/Manuals/acer/2010/ServiceGuides/SG_AspireM3300_BOOK_20090410.pdf

Izgleda da je graficka ukomponirana na maticnu plocu.

Dodajte bilo kakvu graficku u racunalo,

i ako je BIOS prepozna, koristit ce nju.

Tada u BIOS-u, ako dodje slika, treba iskljuciti internu grafiku ako se moze.

Edit: Mada me nesto buni na slici upute.

Nacrtana je dodatna vanjska grafika. Imate li je?

Have a nice day - Compa
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.4.2012 12:08 (drradic).
16 godina
Smicheh kaže...
..BEEP........ BEEP-BEEP.

-to nije jedini problem (tema-VGA)

-moguće da zajedno s VGA pregorio i VGA utor na MBO. Može biti rizično za probati s drugom VGA (da i ona ne pregori..).

17 godina
neaktivan

Staviti neku jeftinu straru, polovnu, bilo kakvu,

da ne bude velika steta. Tek toliko za probat.

Ako je otisla MBO nema druge nego nova.

Have a nice day - Compa
13 godina
protjeran
Smicheh kaže...
ihush kaže...

Lazarus Long kaže...

Probao sam tipkovnicu na drugom kompu i radi, radi i ona sa usbom... Drzao sam sad oko 5 minuta jumper na cmos resetu i sve i opet isto se dogada, kao da nisam nista napravio sta da sad radim? :S

Otišla ti matična.

13 godina
neaktivan
CMOS Checksum error

ovako meni je se isto prikazuje problem taj ali meni radi tipkovnica i prikazuje da floppy diska nema i onda odem u biso i skljucim boot floppy i kad se resetira onda je sve normalno ulazi u windows i mogu sve radit bez problema i onda kada iskljucim napajanje i opet ukljucim opet tako isto taj cmos problem i floppy...neznam sta je molim pomoc

THE HIIIIe
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
moderator

zamijeni bateriju na matičnoj

TROLLBUSTER i službeni distributer pr0n fotografija // na glupe postove i pitanja odgovaram sa: ke???? // besplatno gledam u kristalnu kuglu i otkrivam koje su vaše komponente :)
13 godina
neaktivan
CMOS Checksum error

Slijedeći vaše savjete na ovom forumu uspjela sam riješiti sličan problem  pa vam se svima zahvaljujem na velikodušnosti.

0 0 hvala 0
15 godina

Ako ti ne pomogne zamjena baterije, crko ti je rom chip na matičnoj, nazalost desilo mi se isto nedavno, u tom slucaju jedino rjesenje je zamjena ploče.

https://www.youtube.com/watch?v=Xbp6umQT58A
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice