1 TB HDD problem

poruka: 13
|
čitano: 3.564
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
1 TB HDD problem

Da li možda postoji neko softwersko rješenje da se HDD koji ima očito problema sa zdravljem, nekako može normalno koristiti. Npr. mislim da se djelovi sektora koji su loši nekako "zamrznu/zabetoniraju" ili ne znam kako bi to već sročio.

Uglavnom da od tih 1 TB, kad bi napravio te radnje, koristim npr. 0.9 ili koliko god već bez greške i bez smrzavanja.

Isti se nalazi u laptopu starom 1 godinu kao dodatna pohrana i ima garancije, samo mi nije sad neko rješenje slati cijeli laptop u servis pa da to traje danima/tjednima, jer mi je potreban.

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
protjeran
Re: 1 TB HDD problem
Ne
14 godina
neaktivan
1 TB HDD problem

Onda ću ga izvaditi van i ubaciti novi SSD i gotovo.

Inače gledao sam ovaj software gdje kao pomaže, al da ne bacam pare za glupost, bolje ovdje pitam http://www.dposoft.net/

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.2.2023 16:19 (David87).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
Nekad se mogao odraditi low level format s scanom za bad sektore, na nacin da se svaki takav sektor oznaci kao nepostojeci.....

Partition magic i slicni alati, nekad se to cak i iz biosa moglo, ali davno to bijase. No, daleko je to bilo od rjesavanja problema, vise kao privremena zakrpa.....
Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Ajd da je 10TB pa je skup disk ali 1TB se nađe ispod 40€ u dućanu. Za tu lovu se ne isplati riskirati.

14 godina
neaktivan
TibzzX kaže...

Ajd da je 10TB pa je skup disk ali 1TB se nađe ispod 40€ u dućanu. Za tu lovu se ne isplati riskirati.

Naručio već ovaj Intel SSD 670p Series 2.0 TB

14 godina
TibzzX kaže...

Ajd da je 10TB pa je skup disk ali 1TB se nađe ispod 40€ u dućanu.

Polovni malo više od 100 kn sa zdravljem 100 posto, WD Black.

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.2.2023 17:16 (Valentin17).
5 godina
David87 kaže...

Da li možda postoji neko softwersko rješenje da se HDD koji ima očito problema sa zdravljem, nekako može normalno koristiti. Npr. mislim da se djelovi sektora koji su loši nekako "zamrznu/zabetoniraju" ili ne znam kako bi to već sročio.

Uglavnom da od tih 1 TB, kad bi napravio te radnje, koristim npr. 0.9 ili koliko god već bez greške i bez smrzavanja.

Isti se nalazi u laptopu starom 1 godinu kao dodatna pohrana i ima garancije, samo mi nije sad neko rješenje slati cijeli laptop u servis pa da to traje danima/tjednima, jer mi je potreban.

U čemu je problem sa hardom točno?

14 godina
neaktivan
1 TB HDD problem

Npr. kopiram neke datoteke s USB sticka ili prijenosnog harda, te malo prenosi po 5-20 MB, pa malo koči i brzina je 700 Kb i tako u krug. Čak sam uspio prebaciti nekih 40 GB, to je radilo par sati, ali kad dođem u root tog diska, samo mi zamrzne cijeli sustav kad kliknem na neki file. Evo upravo radim skeniranje i "popravak" s ovim HDD Regeneratorom, za sad je navodno popravilo 12 bad sektora, ali tek je krenulo, tako da će ipak ići van. Imam Acer Nitro 5 17" pa unutra imam 2 slota za NVMe + 1 SATA, pa nije frka. Za OS i aplikacije imam 512 NVMe i dolazi mi 2 TB dodatni NVMe. Biti će valjda dovoljno

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
David87 kaže...

Npr. kopiram neke datoteke s USB sticka ili prijenosnog harda, te malo prenosi po 5-20 MB, pa malo koči i brzina je 700 Kb i tako u krug. Čak sam uspio prebaciti nekih 40 GB, to je radilo par sati, ali kad dođem u root tog diska, samo mi zamrzne cijeli sustav kad kliknem na neki file. Evo upravo radim skeniranje i "popravak" s ovim HDD Regeneratorom, za sad je navodno popravilo 12 bad sektora, ali tek je krenulo, tako da će ipak ići van. Imam Acer Nitro 5 17" pa unutra imam 2 slota za NVMe + 1 SATA, pa nije frka. Za OS i aplikacije imam 512 NVMe i dolazi mi 2 TB dodatni NVMe. Biti će valjda dovoljno

radiš upravo suprotno ... tj reneratori i povratak loših sektora je pogrešno-loše, besmisleno (količinski-rizik), upravo suprotno od početnog pitanja..

-na koji bi odgovor, generički bio ne :) .. tj ako disk ima problem tad nikad nije siguran, kad je 100% ispavan tad opet može crknuti iduće sekunde ... tj sve ovisi o tipu-uzroku problema koji ne mora biti fizički, može logički (soft), može nešto deseto kao i opis problema (kopiranje s usb..)

-obrnnuto, trebaš što više sekotra označiti lošima, tj da je uzrok fizička ogrebotina-kvar na disku tad bi izolacija tog dijela kao npr particija koju ne koristiš bila privremeno riješenje (nikad trajno, ni kad je 100% ispravan..) ali ako uzrok-kvar nije takvo oštečenje tad to ne može ni pomoći tj ako je uzrok bilo što osim fizičkog diska (ogrebotina ili korozija..), elektronika ili nešto izvan diska, npr kontroler, kabel, napon, ram, usb.. ili banalno pregrijavanje..tad takva izolacija (ne korištenje) ne može ni pomoći.

-što rade regeneratori? loše-slabe, označene sektore testira i vrati u 'ispravno' stanje.. no ako je jednom pokazalo slabost, ako nije 100%.. tad će opet napraviti problem, odnosno ako je logička (ne fizička) greška, ako je uzrok bio npr nestanak struje i sl. u radu-kopiranu, tad je taj sektor označen kao loš mada je ispravan.. npr formatiranje-full diska to riješi. Regeneratori se prikazuju (reklamno) kao spasitelji diskova.. zapravo su smeće, laž, služe npr prodaji, tek da prođe.. dok u radu kad naletiš na problem vidiš da je i dalje tu, nije nestao, jer se hw-kvar ne može popraviti softom, nije to biljka pa da zaraste-ozdravi :) .. ne miješati sa softom za spašavanje podataka, tj čitanje iz takvih sektora, .. tad želiš pristup tom sektoru a tad ga želiš proglasiti ispravnim, jer tek tad mu računalo može pristupiti-čitati.. tj spasiti-pročitati podatak ako je moguće, no to traje samo dok spašavaš podatke, nakon tog u smeće... tj važan je razlog zašto neki sektor treba označiti ispravnim ili neispravnim.. kapacitet je najmanje važan u tome, par mb..

+btw, disk kao ssd ima određen broj rezervnih clustera, kad se potroši to je to.. smeće, dok hdd zbog geometrije-adresiranja postane kilav u radu, tj glava više ne može linerno koristiti disk nego klasične boljke početak-kraj diska, razlike u seek-u (brzini) tj sektor koji je negdje na ošećenom dijelu diska skok na zamjesnki dio za čitanje dok je kvar u pravilu na najbržem početnom dijelu jer se on uvjek koristi, npr pola kvarova rezultira da disk ne može biti bootabilan (može kao storage) jer se boot adrese ne mogu pomicati.. stvar standarda-biosa-itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.2.2023 8:58 (ihush).
14 godina
David87 kaže...

Ajme, imaš novaca za 2 TB SSD i tu se ciganiš oko običnoga HDDa.

14 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...
David87 kaže...

Ajme, imaš novaca za 2 TB SSD i tu se ciganiš oko običnoga HDDa.

Pa realno imam novaca za 1000+ TB ali nije u tome bila poanta, već da li se da spasiti disk na neki način, no u svakom slučaju ide ća

Mada vjerujem da bi i priznali garanciju jer još važi 2 godine, al nemam vremena za to i da sam bez uređaja 2-3 tjedna...

3 godine
protjeran
A mogao je od mene zemit pol tere 😁
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice