zašto naš IT fakultet nema zvanja
- system inženjer - po programu MS-a i IBM akademija
- mrežni administrator - po programima CISCO, D-link i ostalih mrežnih kompanija
- database admin i programer - od DBASE preko MSQL do Oracle - svi imaju odlične programe
- programer - java, c#, asp, asembler
- web dzajner - suradnja likovne akademije, FER-a i Adobea i Macromedie - pa da imamo stučnjaka koji zna napraviti stranicu od 0 a ne c/p
i da se program školovanja uskladi sa industrijskim certifikatima i kompanijama koje ih izdaju
što znači ako je sad aktuelan Win 2008 server da polažu ispiti za to a ne za NT4.0 (kad je profesor prvi put počeo raditi na katedri)
Pogodio si u srž problema. Ja kao apsolvent bi puno sretniji i vjerojatno uspješniji da sam imao kod odabira smjerova nešto slično ovo. Je da je to uska specijalizacija (što ima svojih mana), ali kad se pogleda trenutno stanje mislim da je to ipak bolje.
Jer šta sada dobivamo? Hrpu mladih ljudi koji kad izađu s fakulteta (80% njih) je html nauka?!? Čast iznimkama. Znam da svi koju su nedavno diplomirali znaju bar po nekoliko takvih, ali sve mi se čini da takvih ima sve više.
Ja razumijem obje strane "medalje". S jedne strane imate mlade ljude koji nakon godina i godina iskustva se razočaraju jer se ne mogu zaposliti, a s druge strane imate poslodavce koji ne mogu naći radnu snagu (ako je uopće sada i traže s obzirom na ekonomsku situaciju) koji ne mogu naći ljude koji znaju nešto raditi konkretno.
Još jedna stvar koja me jako ljuti, ali zbog koje i nastaje trenutna situacija. a najbolje je objašnjava ova izjava Nitro233 "Bi li biste mi mogli onako otprilike reci koliko iznosi neto plaća od ovih gore navedenih zanimanja u hrvatskim firmama..."
Neka me Nitro krivo ne shvati i ne ljuti se, ali želim istaknuti jedno. Velikoj ali stvarno velikoj većini je glavni i jedini razlog zašto su upisali IT fakultet "dobra plaća". Jer na tamo nekom news portalu ili u prilogu u dnevniku su rekli da programeri imaju dobre plaće.
Budemo iskreni ni jedan programer ne može zaraditi koliko može predsjednik neke uprave, CEO, menadžer.... i pitaj boga tko još. Ljudi moji ako idete na fakultet samo radi plaće, nikad od vas dobrog radnika. Ako vas ljubav ili želja da programirate, logički razmišljate ili nešto treće nije natjerala u IT nemojte da to bude "dobra plaća". To je najveća dogma ikad ispričana i servirana. Je istina je da ljudi u IT industriji su dobro plaćeni, ali pogledajte koliko znanja prosječan programer mora usvojiti.
I onda ljudi završe fakultete, očekuju 10 000kn plaće (ne ozbiljno znam ljude koji imaju daleko, ali stvarno daleko manje znanja od mene i to očekuju) i kad tada će se razočarati.
Jedino što današnji fakulteti (nije bitno koji) po bolognji su sposobni je stvoriti mlade ljude koji su se do svoje 24 ili koje napisali tone i tone seminara. To sam mrzio i uvijek ću mrziti (moram još jedan napisati da bi diplomirao heh) ali sada je jako teško naći bilo koji predmet na kojem se ne traži da se napiše neki seminarski rad od 20-30 stranica. Zar ćemo pisati o programiranju, bazama podataka??? Kako bi bilo da se nešto i napravi praktičnog????