Može li biti gore (ponuda IT poslova) izdvojena tema

poruka: 1.208
|
čitano: 618.239
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: Može li biti gore (ponuda IT poslova)
Darky kaže...

zašto naš IT fakultet nema zvanja

1. system inženjer  - po programu MS-a i IBM akademija
  2. mrežni administrator - po programima CISCO, D-link i ostalih mrežnih kompanija
  3. database admin i programer - od DBASE preko MSQL do Oracle - svi imaju odlične programe
  4. programer - java, c#, asp, asembler
  5. web dzajner - suradnja likovne akademije, FER-a i Adobea i Macromedie -  pa da imamo stučnjaka koji zna napraviti stranicu od 0 a ne c/p

i da se program školovanja uskladi sa industrijskim certifikatima i kompanijama koje ih izdaju

što znači ako je sad aktuelan Win 2008 server da polažu ispiti za to a ne za NT4.0 (kad je profesor prvi put počeo raditi na katedri)

Pogodio si u srž problema. Ja kao apsolvent bi puno sretniji i vjerojatno uspješniji da sam imao kod odabira smjerova nešto slično ovo. Je da je to uska specijalizacija (što ima svojih mana), ali kad se pogleda trenutno stanje mislim da je to ipak bolje.

Jer šta sada dobivamo? Hrpu mladih ljudi koji kad izađu s fakulteta (80% njih) je html nauka?!? Čast iznimkama. Znam da svi koju su nedavno diplomirali znaju bar po nekoliko takvih, ali sve mi se čini da takvih ima sve više.

Ja razumijem obje strane "medalje". S jedne strane imate mlade ljude koji nakon godina i godina iskustva se razočaraju jer se ne mogu zaposliti, a s druge strane imate poslodavce koji ne mogu naći radnu snagu (ako je uopće sada i traže s obzirom na ekonomsku situaciju) koji ne mogu naći ljude koji znaju nešto raditi konkretno.

Još jedna stvar koja me jako ljuti, ali zbog koje i nastaje trenutna situacija. a najbolje je objašnjava ova izjava Nitro233 "Bi li biste mi mogli onako otprilike reci koliko iznosi neto plaća od ovih gore navedenih zanimanja u hrvatskim firmama..."

Neka me Nitro krivo ne shvati i ne ljuti se, ali želim istaknuti jedno. Velikoj ali stvarno velikoj većini je glavni i jedini razlog zašto su upisali IT fakultet "dobra plaća". Jer na tamo nekom news portalu ili u prilogu u dnevniku su rekli da programeri imaju dobre plaće.

Budemo iskreni ni jedan programer ne može zaraditi koliko može predsjednik neke uprave, CEO, menadžer.... i pitaj boga tko još. Ljudi moji ako idete na fakultet samo radi plaće, nikad od vas dobrog radnika. Ako vas ljubav ili želja da programirate, logički razmišljate ili nešto treće nije natjerala u IT nemojte da to bude "dobra plaća". To je najveća dogma ikad ispričana i servirana. Je istina je da ljudi u IT industriji su dobro plaćeni, ali pogledajte koliko znanja prosječan programer mora usvojiti.

I onda ljudi završe fakultete, očekuju 10 000kn plaće (ne ozbiljno znam ljude koji imaju daleko, ali stvarno daleko manje znanja od mene i to očekuju) i kad tada će se razočarati.

Jedino što današnji fakulteti (nije bitno koji) po bolognji su sposobni je stvoriti mlade ljude koji su se do svoje 24 ili koje napisali tone i tone seminara. To sam mrzio i uvijek ću mrziti (moram još jedan napisati da bi diplomirao heh) ali sada je jako teško naći bilo koji predmet na kojem se ne traži da se napiše neki seminarski rad od 20-30 stranica. Zar ćemo pisati o programiranju, bazama podataka??? Kako bi bilo da se nešto i napravi praktičnog????

Koi-dizajn jednog dana
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.1.2012 21:57 (Zoki99).
16 godina
neaktivan
Nitro233 kaže...

Evo kao prvo ispričavam se što upadam kao padobranac u ovu temu.Naime odabrao sam drugi smjer obrazovanja koji nema tolko-kolko veze s informatikom zbog čega mi je u zadnje vrijeme pomalo žao.No htjeo bih se informirati malo vise o poslovima u toj branši.Znam da ovdje ima sysadmina,programera i dosta ljudi koji još studiraju i upoznati su s tim svijetom.Bi li biste mi mogli onako otprilike reci kolko iznosi netto plaća od ovih gore navedenih zanimanja u hrvatskim firmama(dobro ne baš hrvatskim većinom podružnicama multinacionalnih kompanija kao sto su IBM,Microsoft) i jeli dosta variraju od firme do firme.Znam samo da su daleko od menađžerskih u velikim firmama,i da je situacija drugačija ako se pokrene vlastiti biznis koji je uspjesan.Znam da ste informirani o tome te stoga molio bih da mi odgovorite tako da mogu usporediti sa svojom branšom.

Zahvaljujem

bilo je par rasprava oko plaća al u globalu netto plaća ti je od 5k do 15k......samo rijetki imaju manje (razni pripravnici po čudnim, osudio bi se reć tipičnim, firmama) ili više (al to je već kategorija razno raznih voditelja, pm-ova, konzultanata, managera i cio/cto).....inače kruha ima u branši samo ima i jako puno svakakvih problema

kod mene normalno radi.....
13 godina
neaktivan
Zoki99 kaže...
Darky kaže...

2. mrežni administrator - po programima CISCO, D-link i ostalih mrežnih kompanija
  3. database admin i programer - od DBASE preko MSQL do Oracle - svi imaju odlične programe
  5. web dzajner - suradnja likovne akademije, FER-a i Adobea i Macromedie -  pa da imamo stučnjaka koji zna napraviti stranicu od 0 a ne c/p

i da se program školovanja uskladi sa industrijskim certifikatima i kompanijama koje ih izdaju

što znači ako je sad aktuelan Win 2008 server da polažu ispiti za to a ne za NT4.0 (kad je profesor prvi put počeo raditi na katedri)

Pogodio si u srž problema. Ja kao apsolvent bi puno sretniji i vjerojatno uspješniji da sam imao kod odabira smjerova nešto slično ovo. Je da je to uska specijalizacija (što ima svojih mana), ali kad se pogleda trenutno stanje mislim da je to ipak bolje.

Jer šta sada dobivamo? Hrpu mladih ljudi koji kad izađu s fakulteta (80% njih) je html nauka?!? Čast iznimkama. Znam da svi koju su nedavno diplomirali znaju bar po nekoliko takvih, ali sve mi se čini da takvih ima sve više.

Ja razumijem obje strane "medalje". S jedne strane imate mlade ljude koji nakon godina i godina iskustva se razočaraju jer se ne mogu zaposliti, a s druge strane imate poslodavce koji ne mogu naći radnu snagu (ako je uopće sada i traže s obzirom na ekonomsku situaciju) koji ne mogu naći ljude koji znaju nešto raditi konkretno.

Još jedna stvar koja me jako ljuti, ali zbog koje i nastaje trenutna situacija. a najbolje je objašnjava ova izjava Nitro233 "Bi li biste mi mogli onako otprilike reci koliko iznosi neto plaća od ovih gore navedenih zanimanja u hrvatskim firmama..."

Studiraš na FER-u ili?

17 godina
neaktivan
Nitro233 kaže...
Darky kaže...
  5. web dzajner - suradnja likovne akademije, FER-a i Adobea i Macromedie

Evo kao prvo ispričavam se što upadam kao padobranac u ovu temu.Naime odabrao sam drugi smjer obrazovanja koji nema tolko-kolko veze s informatikom zbog čega mi je u zadnje vrijeme pomalo žao.No htjeo bih se informirati malo vise o poslovima u toj branši.Znam da ovdje ima sysadmina,programera i dosta ljudi koji još studiraju i upoznati su s tim svijetom.Bi li biste mi mogli onako otprilike reci kolko iznosi netto plaća od ovih gore navedenih zanimanja u hrvatskim firmama(dobro ne baš hrvatskim većinom podružnicama multinacionalnih kompanija kao sto su IBM,Microsoft) i jeli dosta variraju od firme do firme.Znam samo da su daleko od menađžerskih u velikim firmama,i da je situacija drugačija ako se pokrene vlastiti biznis koji je uspjesan.Znam da ste informirani o tome te stoga molio bih da mi odgovorite tako da mogu usporediti sa svojom branšom.

Zahvaljujem

gle puno je faktora u pitaju kad je visina plaće u pitanju

a) koliko imaš znanja

b) koliko je i gdje otvorenih mjesta

c) tvoja sposobnost pregovaranja i ugovaranja cijene

d) koliko imaš sreće da se gornje stvari poklope

kaj se RH tiče tu imaš svega

od 3000 netto u nekim malim firmicama do 15 do 20K netto u ozbiljnim firmama (ali za to i ti trebaš bit faca - ili da te politika tamo postavi)

kaj se tiče svijeta priča je drugačija

tamo te niko ne pita za papir (dobro znaju pitati, ali više vjeruju praksi)

znači stave te pred problem i rješi to, i tako dok ne vide di ti je plafon

kaj se samih plaća tiče recimo oracle database devloper može bez frke pobrati 90K+ US$ godišnje plaće

ali nemoj misliti da takvi poslovi sami padaju sa neba - tu se vraćamo na ona četiri gornja kriterija

kako se vani daju dobre plaće, još lakše i brže dobiješ otkaz ako z******, jer tamo te ne plaćaju za pogreške ili se malo promijenila situacija na tržištu pa postaneš višak

jednako tako vrhunski profesionalci moraju se svakodnevno školovati, jer 3 mjeseca nerada i možeš se vratiti par godina unazad.

isto tako i tvoja sposobnost prilagodbe na razne radne uvjete i tvoja spremnost na putovanja također utječu na plaću, privilegije i bonuse

moje iskustvo kaže (ne želim nikoga vrijeđati)

za RH - drži u ruci krunicu i nađi saborskog zastupnika da te ubaci na neko dobro mjesto

za svijet - Red, rad i disciplina - uz puno krvavog rada može ti osigurati dobru budućnost

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.1.2012 23:18 (Darky).
17 godina
Re: nije sve tako sivo
cekpi kaže...

da se pohvalim, nakon hrpetine kvazi oglasa i raznih krvopija koji se ni generičku odbijenicu ne udostoje poslati, napokon je i meni zasjalo sunce i od sljedećeg mjeseca prelazim na novo radno mjesto {#}

Čestitam jer naša firma je prošli tjedan poslala 1100 ... generičkih odbijenica ;)

Stanje u državi je očajno, tražili smo tajnika/tajnicu sa dobrim znanjem IT-a i javilo nam se sve i svašta, od manekenki do profesora, magistra i doktora!??? Nismo ni sami mogli vjerovati, ali eto, i ljudi su očajni, a ne samo država. Da ne spominjem da je plaća u početku "malo veća" od minimalca.

Inače, da se nadovežem na neke tvrdnje o diplomama i IT-u općenito u HR. Naime, istina je da je diploma dobra, no eto, naša firma sve bazira na iskustvu/znanju. Od nas 7, samo jedan je završio višu, troje odustalo od faksa, a dvojica smo JOŠ na faksu :). Zapošljavani smo isključivo po prijateljstvu/poznanstvu/preporukama i tome što i kako znamo raditi, koliko imamo iskustva, iako ne treba biti radno iskustvo x godina već da li uopće znaš npr. što je DNS, GA i osnove funkcioniranja toga i ako i ne znaš da li si sposoban to naučiti u kratkom roku i na kraju da imaš želje uopće baviti se IT-om. Plaća je fiksna + bonus po naplativim satima, dakle koliko sati odradim, tolika mi je i plaća, što je u pravilu win win situacija. Mene to motivira da ponekada radim i duže, ali zato se fino osjeti na kraju mjeseca, da ne kažem da su nam u određenim trenucima plaće bile europske :)

Jedini problem stvaraju neplatiše i oni koji misle da smo skupi pa nas žicaju da odradimo u fušu, što u 90% slučajeva odbijamo jer sami sebe uništavamo.

Također, postoji i konkurencija koja ne radi detaljnu dokumentaciju poput nas, one man band konkurencija (znači nemaju zamjene ako je netko bolestan/ili umre) ali zato urednu dumpaju satnicu ne bi li dobili posao, a to na kraju rezultira da poduzeće više ne želi ni čuti za satnicu oko 200Kn i tu nastaju problemi jer radit za manje od 200Kn je balkan.

Nevjerojatno je koliko je ljudima normalno otići autom na servis pa mu tamo meho spoji komp, promjeni filtere, ulje i okine 2000Kn i ovaj fala gospon mehaničar, plati i ode u svom popravljenom ljubimcu.

Kada informatičar sjedne za komp pa klik klik 3 sata rješava više problema na kompu i onda naplati 400Kn (recimo da damo jedan gratis jer sam bio na gablecu pola sata) onda onako direktoru na kraju mjeseca upitnici iznad glave, pa kako 400Kn za taj posao, pa to je puno... bla bla bla, pa zar to ne može jeftinije, možemo li se mi nekako dogovoriti. Mislim, nisu računi 400 Kn, kad se zbroji znaju biti po recimo 5.000 Kn računi, ali ljudi ne shvaćaju da dobivaju vrhunski support, da ako nas recimo četvero nema u firmi, još su uvijek su im trojica na raspolaganju, da smo problem riješili isti dan kad su zvali, da ne zapošljavaju svog informatičara i ne plaćaju ~7000 Kn  svaki mjesec za njega i da recimo zadnja dva mjeseca nismo ni kune naplatili jer im sve radi ko urica od trenutka kada smo im mi preuzeli kompletnu informatiku. I onda se zapitaš... Jel taj meho stvarno vrijedi više od mene koji SVAKI dan moram učiti, paziti, učiti, dokumentirati i učiti da bih bio tu gdje jesam.

http://www.appoteka.net/ - http://www.zvonimirbuzanic.com/ - http://www.doom.com.hr/
17 godina
zbuzanic kaže...

Nevjerojatno je koliko je ljudima normalno otići autom na servis pa mu tamo meho spoji komp, promjeni filtere, ulje i okine 2000Kn i ovaj fala gospon mehaničar, plati i ode u svom popravljenom ljubimcu.

Dobar dio IT-a se u "širokim narodnim masama" doživljava na nivou "susjedovog klinca" koji "to složi za pet minuta".

Zato će uredno platiti n puta više za zamjenu filtera nego neki ozbiljniji rad.

14 godina
neaktivan
mkrmpotic kaže...
Studiraš na FER-u ili?

Studiram FOI, ili kako je to netko prozvao Fakultativni otpis imovine pošto je godina faksa 9500kn za redovne, a 7500kn za izvanredne studente

Koi-dizajn jednog dana
16 godina
Zoki99 kaže...

Studiram FOI, ili kako je to netko prozvao Fakultativni otpis imovine pošto je godina faksa 9500kn za redovne, a 7500kn za izvanredne studente

Sad sam tek vidio tvoje postoje.

A jbg druškane, znači išo si na PITUP (što je oveća smijurija od studija), i onda prebacio si se na diplomski Prog. inžinjerstvo ili Poslovni smjer... 

Znači, ladio si jaja na faksu svih 3+1(prijelaz)+2 godine, s iznimkom OPM na prijelazu i sad tu kmečiš. Što nisi cijelo vrijeme bio na FOIu i na diplomskom upiso Baze podataka i znanja gdje ti je od 30 predmeta 28 projektnih, a za izborne upisivao što drže Kermek, Bača i Kišasondi, pa da vidiš studija. Lako kukati na FOI, a smjer gdje se upiše 10 (i to onda kad je velika navala na taj smjer) ljudi izbjegavati, ha...

Reko si da si završio tečaj za Javu... Aj pokaži svoj profil na GitHubu i(li) SourceForgeu. Daj link od profila na StackExchange i na neki freelancing site da vidimo projekte. Mogu i ja završiti tečaj za kuhara, pa to ne mora nužno povlačiti da znam dobro kuhati.

Jbg, išo si linijom manjeg otpora kada je trebalo prolaziti formalno obrazovanje. Niti si ti izigro sustav, niti je ekipa na Bazama mazohističke budale kojima se da pisati 777 implementacija za 777 različitih problema u 777 jezika. Sorry, što siješ to žanješ!

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
13 godina
neaktivan
Darky kaže...

vlado ja mislim da je problem u sveučilištu

mi nemamo IT fakultet da proizvodi na tekućoj vrpci profesionalce

(FER-ovci to nisu)

program sa FER.a

• Programsko inženjerstvo i informacijski sustavi
  • Računalno inženjerstvo
  • Računarska znanost

WTF is that????

znači dok toga nema, nema ni budućnosti IT-a kod nas
IT kao struka ne postoji
dipl.ing. računarske znanosti WTF ? što je to?

kako to ljudima objasniti kao struku, što taj čovjek zna raditi?

Ovo nije poziv na flejm sa FERovcima, već moje mišljenje i moj stav oko toga svega, ako se netko našao uvrijeđen, nek mi oprosti nije bilo namjerno

Zoki99 kaže...

Pitao sam jer se ne slažem s tim mišljenjem pa da mi objasniš ako si slučajno stariji kolega s FER-a. S razlogom postoji razlika između sveučilišnih studija i stručnih studija. Programi  kompanija/akademija su za dobivanje određenih certifikata, takve programe imaju učilišta, veleučilišta, akademije, ili kako god ih već zvali. Ne možeš od sveučilišnog studija očekivati takvog "stručnjaka". Također, spomenuo si nekoliko programa s FER-a (točnije: modula) koji se zaključuju trećom godinom. Nemoj zaboraviti da postoji i diplomski studij koji je precizniji i stručniji od preddiplomskog. Niti jedan faks ne može štampati profesionalce ako pojedinac ne želi ulagati puno truda i vremena u stjecanje određenih znanja izvan fakultetskog programa.

17 godina
neaktivan
mkrmpotic kaže...

Pitao sam jer se ne slažem s tim mišljenjem pa da mi objasniš ako si slučajno stariji kolega s FER-a. S razlogom postoji razlika između sveučilišnih studija i stručnih studija. Programi  kompanija/akademija su za dobivanje određenih certifikata, takve programe imaju učilišta, veleučilišta, akademije, ili kako god ih već zvali. Ne možeš od sveučilišnog studija očekivati takvog "stručnjaka". Također, spomenuo si nekoliko programa s FER-a (točnije: modula) koji se zaključuju trećom godinom. Nemoj zaboraviti da postoji i diplomski studij koji je precizniji i stručniji od preddiplomskog. Niti jedan faks ne može štampati profesionalce ako pojedinac ne želi ulagati puno truda i vremena u stjecanje određenih znanja izvan fakultetskog programa.

gle, to kaj ti pričaš je inercija i nezainteresiranost obrazovne ustanove

znači tebi je ispravno učiti raditi sa bušenim karticma i polagati ispit na tome - a bušene kartice nitko ne koristi najmanje 20 godina???

ali to je ispit jer je profesor tada došao na katedru i to je njegovo znjanje, u međuvremenu se nije školovao i pročuavao novosti jer je on doktor znanosti za bušene kartice????

vidiš tako nešto ja ne mogu progutati.

i tu je problem našeg školstva što nema tehnološke evolucije da se ide u korak sa vremenom (čast iznimkama), nego se mlati prazna slama i inzistira na stvarima od prije 30 godina

16 godina
mkrmpotic kaže...

Ne možeš od sveučilišnog studija očekivati takvog "stručnjaka". Također, spomenuo si nekoliko programa s FER-a (točnije: modula) koji se zaključuju trećom godinom. Nemoj zaboraviti da postoji i diplomski studij koji je precizniji i stručniji od preddiplomskog. Niti jedan faks ne može štampati profesionalce ako pojedinac ne želi ulagati puno truda i vremena u stjecanje određenih znanja izvan fakultetskog programa.

Znači:

• faks ne nudi specijalizaciju (koju bi kad onda trebali dobiti?)
  • faks ne proizvodi stručnjaka (a VSS je kao najviša stepenica)
  • bez obzira što si na faksu, moraš raditi na sebi da bi stekao znanje (čemu faks onda?)

Upravo si rekao sve stvari zašto fakulteti danas ne valjaju... Kada netko izađe s faksa (bez obzira na stupanj koji je završio), on bi trebao biti spreman za realan sektor. Današnji diplomci su za rad jednako spremni kao i maturanti. I tu je problem. Što je student, u najboljem slučaju, 5 godina (u prosjeku, ako se ne varam, 7-8) na teret državi, a uloženo ne opravdava (jer mu je iskoristivo znanje zamalo pa nula).

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
14 godina
neaktivan

Bukva nauči se malo kulture i poštovanja! I ne "kmečim" kao što ti kažeš. Znam da 90% studenata FOI kao što ti kažeš "ladi jaja". Nisam upisivao baze podataka jer me to nije zanimalo.

Nije za svakoga sve. Zato i postoje smjerova, nisu baze podataka jedina stvar na svijetu.

Pogledaj malo svoje kolege s Foi-a. Ja nisam problem, ima 2 zrna soli u glavi pa ću učiti na svoju ruku i kada tada se i zaposliti. Veliki broj ljudi s FOI-a će direktno s faksa na burzu.

Znam ljude i koju su ga završili po starom sustavu i nisu našli posao, jer su se pravila igre promjenila. Nije dovolja diploma nego znanje.

Situacija u državi je koma, situacija u industriji i IT-u je koma. Pa tko će onda zapošljavati?

Kada su se ljudi prije 10-ak god su imali manje znanja pa su se zapošljavali. Završio si FER, FOI ma nema problema sjedni već ćeš ti to naučiti.

A sada, ljudi imaju znanje ali tvrtke mogu birati pa zašto bi onda zapošljavali pripravnike kad mogu iskusne ljude u koje ne moraju ulagati. i koji su im odmah produktivni.

Čemu služe fakulteti ako ljude ne spremaju za realni svijet? Da nečiji tata ili mama mogu reći da im je sin/kćer završila fakultet i kako imaju divno i pametno dijete???

Ljudi sa stručnih studija se smatra smješnim i svi hoće zaposliti nekoga sa VSS, a VSS nema znanje za realno iskustvo? Zašto današnji studenti idu 5+ godina na fakultet, za ništa? Da imaju odabrati samo jedan smjer gdje će nešto naučiti a ostalo kog' šljivi?

Onda je pametnije mladim ljudima kopati polja 5 godina, pa će požeti 5 ljetina nešto naučiti i pritom zaraditi. Da svaki dan staviš jednu ciglu i tako 5 godina napravio bi ogroman neboder pa te netko zaposli kao zidara, a ovako izađeš nakon 5 godina s fakulteta i žali bože znanja

Koi-dizajn jednog dana
13 godina
neaktivan
Darky kaže...

gle, to kaj ti pričaš je inercija i nezainteresiranost obrazovne ustanove

znači tebi je ispravno učiti raditi sa bušenim karticma i polagati ispit na tome - a bušene kartice nitko ne koristi najmanje 20 godina???

ali to je ispit jer je profesor tada došao na katedru i to je njegovo znjanje, u međuvremenu se nije školovao i pročuavao novosti jer je on doktor znanosti za bušene kartice????

vidiš tako nešto ja ne mogu progutati.

i tu je problem našeg školstva što nema tehnološke evolucije da se ide u korak sa vremenom (čast iznimkama), nego se mlati prazna slama i inzistira na stvarima od prije 30 godina

Tek sam na drugoj godini pa o nekim praktičnim predmetima nisam u poziciji pričati. Ovo o bušenim karticama shvatit ću kao sarkazam jer dakako da se to ne uči na FER-u, prilikom jednog predavanja profesor nam ih je pokazao kao zanimljivi primjer prošlosti. Ne bih se složio da se inzistira na prastarim stvarima, predmeti koje sam do sada pohađao bili su podosta up-to-date, a i iz nekih usputnih izjava profesora koji predaju neke općenitije predmete može se zaključiti da nisu zapeli u vremenu. Dakako, to je moj osobni dojam, neka mi neki kolega slobodno kontrira.

Bukva kaže...

Znači:

• faks ne nudi specijalizaciju (koju bi kad onda trebali dobiti?)
  • faks ne proizvodi stručnjaka (a VSS je kao najviša stepenica)
  • bez obzira što si na faksu, moraš raditi na sebi da bi stekao znanje (čemu faks onda?)

Upravo si rekao sve stvari zašto fakulteti danas ne valjaju... Kada netko izađe s faksa (bez obzira na stupanj koji je završio), on bi trebao biti spreman za realan sektor. Današnji diplomci su za rad jednako spremni kao i maturanti. I tu je problem. Što je student, u najboljem slučaju, 5 godina (u prosjeku, ako se ne varam, 7-8) na teret državi, a uloženo ne opravdava (jer mu je iskoristivo znanje zamalo pa nula).

• Faks ne nudi specijalizaciju, to je općenito problem hrvatskog visokog školstva što ne postoji obavezni internship koji student mora odraditi u nekoj kompaniji. Ne možete očekivati od fakulteta to.
  • Nisam rekao da faks ne proizvodi stručnjaka, rekoh da faks ne proizvodi takvog "stučnjaka" - pod tim sam mislio na opis osobe kakvu vi smatrate stručnjakom sudeći po prethodnim postovima.
  • Faks neće nikome uliti znanje u glavu. Nije to tvornica koja na traci izbacuje redom iskusne stručnjake, već su oni dodatno nekim svojim privatnim angažmanom u nekim projektima, ili pak dodatnim angažmanom na faksu, postali kompetentniji od onih ostalih kolega koji su 'samo' studirali.

13 godina
protjeran
Old Iggy kaže...
zbuzanic kaže...

Dobar dio IT-a se u "širokim narodnim masama" doživljava na nivou "susjedovog klinca" koji "to složi za pet minuta".

Škvadra koja tako doživljava IT mora dobiti odgovor "onda dajte to susjedovom klincu da vam složi". Druge s takvima nema. Kad-tad će se naučiti pameti. 

TD za ne kuženje sarkazma i ironije.
16 godina
neaktivan
Langsdorff kaže...
Old Iggy kaže...
zbuzanic kaže...

Škvadra koja tako doživljava IT mora dobiti odgovor "onda dajte to susjedovom klincu da vam složi". Druge s takvima nema. Kad-tad će se naučiti pameti. 

baš sam u petak imao jednu sličnu situaciju...manja mreža, 7-8 kompova u raznim workgrupama (većina bez antivirusa, updatea i sve kako to ide), nekima radi share, nekima ne, isto i sa internetom i dva usb printera ti sve u svemu trebalo bi to posložit da sve skupa radi i da radi kak se spada......kad sam reko neku okvirnu cijenu "veliki gazda" mi se nasmijal i reko da je njemu jedan mali iz kvarta reko da mu sve to (i još više od toga) može napravit za max 200kn na što sam ju ja pružio ruku, rekao sretno, pozdravio i otišao {#}

kod mene normalno radi.....
13 godina
protjeran
Može li biti gore (ponuda IT poslova)

Mene je frend bio zvao da pogledam firmu od nejgovog starog i složim im mrežu. Sve je bilo okej dok im nisam rekao cijenu. Komentar na to je bio da oni u zgradi imaju susjeda čiji mali "to rastura" i da je rekao da će im to složit za 500kn. Moj odgovor je bio "Zakaj ste onda mene zvali i gnjavili me da trošim vrijeme". Na kraju se ispostavilo da sam ja to trebao uzet odradit za manje od 500kn jer mi je ono frend.

Malo je reć da sam ga steral u kooratz. {#}

TD za ne kuženje sarkazma i ironije.

1 0 hvala 0
17 godina
Langsdorff kaže...

To i je jedini realan odgovor.

15 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
Langsdorff kaže...

Ja sam svoj standardni odgovor za takve situacije s godinama malo proširio, ipak ostavljajući mogućnost za neku suradnju u budućnosti (jer se pokazalo da do toga ipak dođe u određenom broju slučajeva).

A to zvuči otprilike ovako: "OK, ako to taj mali može složiti za 100 kn, neka složi! A mi se onda čujemo kad više ne bude ništa radilo. I da ne bi bilo nekakvih nejasnoća, početnu cijenu koju sam sada rekao pomnožite s ×2 prije nego me nazovete." {#}

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
17 godina
vlad0 kaže...
Old Iggy kaže...
Langsdorff kaže...

Ja sam svoj standardni odgovor za takve situacije s godinama malo proširio, ipak ostavljajući mogućnost za neku suradnju u budućnosti (jer se pokazalo da do toga ipak dođe u određenom broju slučajeva).

A to zvuči otprilike ovako: "OK, ako to taj mali može složiti za 100 kn, neka složi! A mi se onda čujemo kad više ne bude ništa radilo. I da ne bi bilo nekakvih nejasnoća, početnu cijenu koju sam sada rekao pomnožite s ×2 prije nego me nazovete." {#}

Je, pa to se podrazumijeva. {#}

17 godina

Znam da je malo offtopic, ali čitajući članak sve što je cura napisala lagano se može prebaciti na IT, kad je situacija jako slična.

Evo ako se nekome da čitati

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski

5 0 hvala 0
17 godina

Tužno, jadno ali istinito.

I sve je istina u tome što je napisala, prije će dobiti posao učiteljice neka ženska koja je završila veterinu jer ima veze, a netko tko je završio razrednu nastavu neće, jer naravno, ne zna nikoga iz te škole.

Nadam se da će samo što prije dobiti posao i otići iz ove vražje vukoyebine, ovo je katastrofa od države kako se brine o mladima i njihovom zapošljavanju. Sve ove babe od 60+ god poslati u mirovinu i zaposliti mlade ljude koji žele ali ne mogu raditi.

Novac ne može kupiti sreću, ali je ugodnije plakati u Ferrariju nego na biciklu...
16 godina
odjavljen

Nedavno je bila na jednom mjestu rasprava o tome kako i ravnatelji škola mogu biti čisti udžbenički primjer korupcije, a o ostalome da se ne priča. Inače, činjenično je stanje da ova država tone. Pitanje je samo vremena kad će puknuti i osovina kredita na kojima preživljava državni aparat, a kad to pukne, pada dobar dio IT-a koji živi na državnom proračunu. Ostatak će, uslijed skorašnje depresije (recesija je prošlost) popadati kao domino. Čak je i građevni sektor, koji je držao glavu nad vodom, pred skorašnjim padom, uz sustav nekretnina koji ne vidi budućnost.

Svakako, tko može - vani, tko ne može - pokušati raditi "za vani", a ostali se trebaju snaći što prije (čak i kriminalom) jer je to sad borba za preživljavanje i pravila nisu bitna.

Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina

Svaka čast, tako se to radi.

Nije problem u korisnicima, već u nama što radimo besplatno ili za sitno (ma to je samo par klika, next, next... finish).

Besplatno raditi samo naj, najbližoj rodbini i najboljim prijateljima.

Ostalima naplatiti.

Ako ti je neugodno uzeti novac nekoj rodbini ili poznanicima -> sorry nemam vremena (neka im netko drugi uzme pare).

Ne spuštati cijenu i CIJENITI naš posao koji zahtjeva konstatno obrazovanje (nije to next, next, finish)

I onda će svima biti bolje, ali bojim se ništa od toga.

15 godina
neaktivan
C64 kaže...

Svaka čast, tako se to radi.

Nije problem u korisnicima, već u nama što radimo besplatno ili za sitno (ma to je samo par klika, next, next... finish).

Besplatno raditi samo naj, najbližoj rodbini i najboljim prijateljima.

Ostalima naplatiti.

Ako ti je neugodno uzeti novac nekoj rodbini ili poznanicima -> sorry nemam vremena (neka im netko drugi uzme pare).

Ne spuštati cijenu i CIJENITI naš posao koji zahtjeva konstatno obrazovanje (nije to next, next, finish)

I onda će svima biti bolje, ali bojim se ništa od toga.

Vidiš ljudima je čisto normlano da odu do automehaničara i plate posao, ali im nije normnalno , čak se i nađu vrijeđeni, ako im zaračunaš posao popravka/nadogradnje računala. Pitanje je zašto su ljudi takvi.

17 godina
woodgamesfx kaže...

Vidiš ljudima je čisto normlano da odu do automehaničara i plate posao, ali im nije normnalno , čak se i nađu vrijeđeni, ako im zaračunaš posao popravka/nadogradnje računala. Pitanje je zašto su ljudi takvi.

Zato jer većina još uvijek gleda na računalo kao "igračku"(nešto po ćemu mali lupa cijeli dan, a onda tata kasnije gleda kako danas izgledaju trebe iz srednje na fb), a ne kao na alat s kojim radiš svaki dan (kao što gledaju ljudi iz IT-a). Kod auta je već to drugačije, auto je sredstvo već duže vrijeme, pa su stariji ljudi na njega naučeni kao na alat.

Meni je najgore to da se znanje koje posjedujem (vezano uz IT), do kojega sam morao doći učenjem (nitko mi nije nalijao to u glavu), trošenjem svojeg slobodnog vremena, svodi kod takvih ljudi na "click malo tu, click malo tamo" i to je to. "Ahh kako su kompjuteri jednostavni".

Imam susjede koji svako malo nešto shebu na kompu. Odlazio ja tako skoro pa svaki drugi tjedan slagati to računalo, potrošio sat-dva, dobio sok, naravno nisam ništa naplatio. Jednom me zovu oni da im dođem nešto složiti, a ja se baš spremao na nogomet pa sam rekao da dođem kasnije. Ali ne oni trebaju baš sada na internet, da ne mogu čekati. Ja reko da ne mogu, oni se uvrijedili i sad se više niti ne pozdravljaju kad ih sretnem na ulici. Okolo se širi priča : "Da nisam mogao odvojiti niti 10 minuta da im nešto složim i da su morali računalo nositi u servis da im "profesionalac" to tamo popravi.". Da samo one nebrojene sate ranije nitko ne računa. Istina sad je bar mir i ne zove me svatko malo netko, a oni neka lijepo plaćaju "profesionalca" na servisu.

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
16 godina

U IT treba uvesti državne ispite (ili kako se već zovu) po uzore na odvjetnike, javne bilježnike i sl. da se struka zaštiti upravo od takvih samoprozvanih kvazi stručnjaka, tako da se napravi reda na ulici (sa malima o'tetke), ali i u profi okruženju (jer ima kojekakvih pacijenata koji su se na ovaj ili onaj način našlu u ovoj struci, a realno znaju manje od maloga u kvartu).

Po meni nisu problemi ni klinci u kvartu ni dumping cijena (jbg, koliko nam god to ne paše, mi jesmo u kapitalizmu i ako tržište kaže da naš jedan sat vrijedi netto 20 kn, jbg, mjenjaj profesiju), ali je opća ekspanzija kojekakvih smjereva i tečajeva za informatičare gdje danas imaš na svim VSS/VŠS institucijam smjer informatika (vjerojatno i na veterini postoji nešto tipa Informatika u veterini) koje masovno degeneriraju struku i imaju hiperprodukciju informatičara (što god "informatičar" značio u ovome kontekstu) krajnje upitne kvalitete i sposobnosti. Daleko su i čisti informatički fakultetu od bajke sa znanjem - al barem se donekle bave onime što ti stoji na diplomi.

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.1.2012 14:01 (Bukva).
16 godina
odjavljen
Re: nije sve tako sivo, nego je crno

I ne samo to, već imaš mnogo onih koji sposobnost da povuku dvije forme i kontrole na VB plohu smatraju programiranjem i IT-om, ali i onih koji takvo "programiranje" prihvaćaju u stilu "radi". Nažalost, državni ispiti nebi polučili rezultat, jer bi te iste ispite provodili i pisali oni koji to nebi smjeli. To nebi imalo veze ni s IT strukom ni aktualnim znanjima.

17 godina
Bukva kaže...

U IT treba uvesti državne ispite (ili kako se već zovu) po uzore na odvjetnike, javne bilježnike i sl. da se struka zaštiti upravo od takvih samoprozvanih kvazi stručnjaka, tako da se napravi reda na ulici (sa malima o'tetke), ali i u profi okruženju (jer ima kojekakvih pacijenata koji su se na ovaj ili onaj način našlu u ovoj struci, a realno znaju manje od maloga u kvartu).

Po meni nisu problemi ni klinci u kvartu ni dumping cijena (jbg, koliko nam god to ne paše, mi jesmo u kapitalizmu i ako tržište kaže da naš jedan sat vrijedi netto 20 kn, jbg, mjenjaj profesiju), ali je opća ekspanzija kojekakvih smjereva i tečajeva za informatičare gdje danas imaš na svim VSS/VŠS institucijam smjer informatika (vjerojatno i na veterini postoji nešto tipa Informatika u veterini) koje masovno degeneriraju struku i imaju hiperprodukciju informatičara (što god "informatičar" značio u ovome kontekstu) krajnje upitne kvalitete i sposobnosti. Daleko su i čisti informatički fakultetu od bajke sa znanjem - al barem se donekle bave onime što ti stoji na diplomi.

Državni ispit jest dobra ideja, ali u državi koja ne može generirati ni realne IT studije teško je očekivati išta takvo.

A razna "školovanja" moraju biti stalno nadopunjavana, što u našem školstvu nije moguće iz niza razloga.

17 godina

Zašto bi ti uveo državni ispit u IT? Meni je to totalna glupost. Primjer: završio si medicinu, odslušao si masu predmeta, odstažirao si godinu dana kroz sve moguće odjele. I sad, ideš na državni. Učiš zakone (može mi netko objasniti koja je svrha toga jer to tak i tak učiš napamet i ničemu ti ne koriste na poslu) i zatim opet ideš pred komisiju koja te ispituje o onome što si nedavno položio? Zašto učiti (ponavljati) nešto dva puta? Pa jel nije dosta što sve moraš da bi prošao ispit naučiti već te onda hebu i na tom državnom ispitu? I da, likovi u toj komisiji te ispituju samo svoje područje koje razumiju, tako da mi je i to totalna nebuloza. Čisto gubljenje vremena i živaca po meni.

Novac ne može kupiti sreću, ali je ugodnije plakati u Ferrariju nego na biciklu...
16 godina
Re: nije sve tako sivo, nego je crno
Tonči kaže...

Nažalost, državni ispiti nebi polučili rezultat, jer bi te iste ispite provodili i pisali oni koji to nebi smjeli. To nebi imalo veze ni s IT strukom ni aktualnim znanjima.

Što je najgore, tu se nažalost moram složiti s tobom.

Iako i dalje tvrdim da bi najbolje bilo da se nekako informatička struka zaštiti jer trenutno se naše znanje prostituira. I to na svim razinama. Ne entry levelu imamo problem kojekakvih kvazi-informatičara, na high-end levelu, kojekakvih banana državnih firmi koje pojma nemaju, a dobivaju projekte (prvo što mi pada na pamet je onaj eKarton ili kako se već znao, projekt umrežavanja liječnika, gdje su se (još uvijek?) podaci slali preko golog HTTP-a, što je, budimo realni, smijurija).

Da se uspije taj tečaj progurati neovisno o države (Algebra mi prva pada na pamet), možda bi i bilo nešto. Al' znajući našu vladu, vjerojatno će takva zadaća pripasti uredu za e-stručnjake u suradnji sa KING ICTom i eto ti grede.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice