Može li biti gore (ponuda IT poslova) izdvojena tema

poruka: 1.208
|
čitano: 618.394
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Može li biti gore (ponuda IT poslova)
segregator kaže...

Primjer: 4 čovjeka održava mail, radius, web, nekoliko database servera, oko 450 (uglavnom različitih)

računala i stotine pripadajućih printera, skenera i ostale opreme i na sastanku ajmo reći uprave,

jedna od važnih i odgovornih osoba potegne pitanje broja informatičara, jer je njoj sin rekao

da u čitavoj NASA-i rade također 4 informatičara, i da sve imaju bolje, i da bi njen sin napravio bolji web itd

segregator kaže...

Dotična osoba je uvažena profesorica, a u trenutku tog informatičkog

nadahnuća i prorektorica, pa vi razmislite.

Btw, iza tog sastanka je, na inicijativu dotične raspisan natječaj za

redizajn weba, s nagradama od 300, 200 i 100kn za prvo, drugo i treće

mjesto, na koji se nitko nije javio, tako da je dizajn i danas, nakon

4 godine, isti, dosadni, stari {#}

Prvo sam bio wtf??? A onda, oh, pa naturally....

Eh.. nis drugo ne mogu nego slegnuti ramena u empatiji... znam tocno na sto mislis... sampionka iz dodonije do srzi :-D

Cyberpunk indie title - http://ghosts.pleasantnightmare.com
16 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Čak su počeli i titule/radna mjesta izmišljati: IT stručnjak za billling i produkciju dokumenata.

Ovo čak nisam ni vani vidio.

"Dobar dan, ja sam informatički stručnjak za izradu računa i dokumenata."{#}

a to je stručnjak za billing.............ebenica {#}

kod mene normalno radi.....
15 godina
neaktivan
cekpi kaže...
Bypass kaže...

Čak su počeli i titule/radna mjesta izmišljati: IT stručnjak za billling i produkciju dokumenata.

Ovo čak nisam ni vani vidio.

"Dobar dan, ja sam informatički stručnjak za izradu računa i dokumenata."{#}

a to je stručnjak za billing.............ebenica {#}

Ja to gledam otprilike ovako:

Nadriliječnik = kao tobože neki liječnik, ali u biti ne.

IT stručnjak za produkciju dokumenata = kao tobože neki IT stručnjak, ali u biti ne.

Sad još samo moram to dvoje nekako dovesti u korelaciju.............. Aha, tu smo. ;]

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
15 godina
neaktivan
Može li biti gore (ponuda IT poslova)

Malo da bumpam temu:

"Sa stajališta ponude rada možemo napraviti što god hoćemo, ali da najveći problem i dalje leži u jako niskoj potražnji koju je uzrokovalo slabo gospodarstvo", zaključila je Sanja Crnković-Pozaić na panel diskusiji "Mladi i nezaposlenost" u organizaciji GONG-a i H-Altera.

Na panel diskusiji, koja je u sklopu MECSO projekta održana u prostoru zagrebačkog Zavoda za zapošljavanje, stručnjaci iz područja tržišta rada predstavili su vodeće probleme zbog kojih se Hrvatska našla na drugom mjestu po broju nezaposlenih mladih među razvijenijim europskim zemljama.

Vrijeme prelaska iz obrazovnog sustava,bilo da je riječ o završetku srednjoškolskog ili visokog obrazovanja, na tržište rada već se godinama pokazuje kao izrazito kritičan period za većinu mladih osoba. U prvih pet godina tog procesa stopa nezaposlenosti pokazala se 2,5 puta većom od opće, što mlade u Hrvatskoj smješta u značajno lošiji položaj nego li njihove vršnjake u kontinentalnoj Europi i anglosaksonskim zemljama.

Sociolog Teo Matković rekao je kako se takvo stanje obično objašnjava s još uvijek premalim brojem visokoobrazovanih osoba, što pak nije istinito budući da su sa sličnim problemom suočene i Njemačka i Austrija pa su njihove stope nezaposlenosti ipak bitno razlikuju od hrvatskih. Krivica se prebacuje i na manjak radnog iskustva te neusklađenošću tržišta rada i obrazovnog sustava. "U svakoj struci postoje problemi pri pronalasku posla i neistina je da među njima postoje epohalne razlike. Primjerice, velik broj mladih sa završeno trogodišnjom srednjom školom nalazim nalazi posao koji nema veze s njihovom strukom, a taj trend je, neočekivano, najizrazitiji u tehničkim zanimanjima", objasnio je Matković.

Mladima se na tržištu rada ne piše dobro ako je suditi i prema stajalištima i očekivanjima poslodavaca. Tijekom istraživanja, u čijem nastanku je sudjelovala Sanja Crnković-Pozaić, stručnjakinja za tržište rada, poslodavci su isticali kako zapošljavanje mladih smatraju skupom investicijom jer drže da oni u početku radnog odnosa uče, pri čemu ne stvaraju vrijednosti. Istovremeno misle kako mladi posjeduju previše teorije, za razliku od potrebne prakse, a za ovaj problem odgovorne smatraju obrazovne institucije i nespremni su prihvatiti trošak nastanka radnog iskustva. "Poslodavci ističu kako dob nema utjecaja na davanje otkaza, ali iskustvo kaže da su upravo mladi ti kojima se češće nude ugovori na određeno pa se zbog toga prvi nalaze na meti tijekom otkazivanja radnog odnosa", rekla je Crnković-Pozaić te nastavila kako poslodavci govore neistinu i kada tvrde da plaća koju bi ponudili mladim ljudima ovisi o vrsti obrazovanja koju su završili. "S druge strane pokazatelji ukazuju na to kako osobe sa visokom stručnom spremom imaju nešto veću plaću, ali ona nije toliko velika kolikom se predstavlja".

"Zbog sadašnjeg stanja u kojem se mladima većinom pružaju nesigurni ugovoreni odnosi na kraći rok, u kojem većina njih radi u privatnom sektoru, gdje je uočena manja zaštita radnih prava, i u kojoj poslodavci ne vide svoju ulogu u pružanju uvjeta za stjecanje radnog iskustva, postoji vjerojatnost da će ova skupina i u tridesetima i dalje ostati nezaposlena. U rješavanju ovog problema nužna je koordinacija obrazovnih institucija, poslodavaca i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Sa stajališta ponude rada možemo napraviti što god hoćemo, ali da najveći problem i dalje leži u jako niskoj potražnji koju je uzrokovalo slabo gospodarstvo", zaključila je Crnković-Pozaić.

Jurica Šarčević s MojPosao, portala koji je posredova u zapošljavanju preko 130 000 osoba, kazao je da istraživanja pokazuju kako velikog utjecaja na zapošljavanje ima pohađanje dodatnih edukacija, dok s druge stane sami poslodavci ne žele slati svoje zaposlenike na duže obuke. U Hrvatskoj svega dva posto ljudi pohađa dodatne edukacije, zbog čega smo na tom polju najslabiji u cijeloj Europi.

Zbog nepovoljnih prilika na domaćem tržištu rada, dio mladih priliku za bolju budućnost vidi u odlasku u inozemstvo. No kako je objasnila Ivana Šimek iz HZZ-a, Hrvatska za sada ima potpisan ugovor samo s Njemačkom pri čemu se većinom traže sezonski radnici sa srednjom stručnom spremom ili zdravstveni djelatnici. Poslovne prilike neće se povećati ni u prvim godinama pristupanja Hrvatske Europskoj uniji budući da je moguće da se proces pregovaranja o mobilnosti radnika oduži i na do sedam godina.

Izvor: H-ALTER

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ako je netko dovoljno dobar, možeš naći posao vani bez problema, sredit će ti se svi papiri i nemaš brige. Samo treba znati raditi i prodavat magli, cijeli danas visite po youtube, facebooku ili igrat igre. Odradi posao kako treba i radit ćeš vani koliko hoćeš dugo.

15 godina
neaktivan

Evo najnovijeg stanja (anketa u 1. postu):

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
nije sve tako sivo

da se pohvalim, nakon hrpetine kvazi oglasa i raznih krvopija koji se ni generičku odbijenicu ne udostoje poslati, napokon je i meni zasjalo sunce i od sljedećeg mjeseca prelazim na novo radno mjesto {#}

Moj PC  
18 0 hvala 0
17 godina
Koleeega... Moja sucut :)
Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
tnakir kaže...
Koleeega... Moja sucut :)

{#}

15 godina
neaktivan
Re: nije sve tako sivo
cekpi kaže...

da se pohvalim, nakon hrpetine kvazi oglasa i raznih krvopija koji se ni generičku odbijenicu ne udostoje poslati, napokon je i meni zasjalo sunce i od sljedećeg mjeseca prelazim na novo radno mjesto {#}

Što znači za jedno 5-6 mjeseci možemo očekivati standardni novoradnomjesto "pas mater..." repertoar? {#}{#}

Nadam se da svakako prelaziš na bolje uvjete (to je valjda i poanta, ne). {#}

16 godina
neaktivan
Re: nije sve tako sivo
vlad0 kaže...

Što znači za jedno 5-6 mjeseci možemo očekivati standardni novoradnomjesto "pas mater..." repertoar? {#}{#}

Nadam se da svakako prelaziš na bolje uvjete (to je valjda i poanta, ne). {#}

kod mene ti početna euforija barem godinu dana traje{#}

(poanta je pogođena{#})

13 godina
protjeran

Mhm, ja sam u "novoj" firmi već više od godinu dana i nisam ušao u "pasmater" mod. Dapače, mod "yebeno" je apgrejdan u "yeeee-beee-noooo". {#}

TD za ne kuženje sarkazma i ironije.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Langsdorff kaže...

Mhm, ja sam u "novoj" firmi već više od godinu dana i nisam ušao u "pasmater" mod. Dapače, mod "yebeno" je apgrejdan u "yeeee-beee-noooo". {#}

superiška, samo pazi da ti se kraj ne pretvori u ovo:

{#}

14 godina
neaktivan

Evo danas sam dosegoh nekakvo svoje dno dna! Fino mi se nakupilo pa da ja kažem svoju stranu "medalje". Ja ne znam gdje ljudi žive i u kojim svjetovima, ali da vas probam ja dovesti u svoj.

Čak sam i pokrenuo topic na ovo istom forumu. možda me u ovom čuje više ljudi i možda dobijem neku bolju povratnu informaciju.

Imam 25 godina, završio sam višu na FOI-u (žali bože, nisam vidio praktičnog znjanja), pa onako "mlad" i zbunjen upišem ja po bolonjskom procesu opet foi za prvostupnika, reko sad ću ja da naučim.

Čast iznimkama od par predmeta, sve je to bilo gubljenje vremena. Sada sam apsolvent i ostalo mi je par ispita, ali me diploma ni malo veseli. da ne kažem šta si mogu obrisati s njom.

Prije jedno godinu i pol vidim da ne učim ništa "pametnog" i prihvatljivog na faksu i krenem istraživati. Velika većina poslova u programiranju je u Javi. svi to kažu, sve pretrage na globalnom i HR rasponu to kažu.

Oglasi za poslove na moj-posao i posao.hr to kažu. I šta ja napravim? Krenem učiti! I tako ja učim kao budala, čitam knjige, tutorijale i šta sve ne. Pa se raspitujem, spominje se neki framework...

Pa krenem učiti Hibernate ORM, reko to je dobra stvar. Jedan mudri (hrpa) forumaša mi je rekao da je 80% poslova u javi bazirana na web aplikacijama. Java je super, hibernate je super sad kako da odem na tu "web" razinu?

Otkrijem Spring i sav oduševljen. Čak kupim za par stotina dolara neki e learning materijal za Spring MVC i sad sam ja sretan. Rekao evo meni posao dok pukneš prstima. Jer ni jedan pripravnik (ajde dobro ne sve jedan ali 80%) ne zna Hibenate i Spring MVC.

Kako su mi ljudi pričali to je znanje koje se očekuje od programera nakon 1 ili 2 godine radnog iskustva. Sad ja "naivan" smatram da sam zaje.... sustav i bit će para i posla (naravno nemam iluzija da neće biti bez puno uloženog truda, krvi i znoja).

Sjetim se samo svojih kolega sa fakulteta koji su pisali šalabahtere iz osnovih upita iz SQL na kolokviju iz Bazi podataka 1. Sjetim se svog cimera (koji je uvjeren da će dobiti dobro plaćeni posao u struci kad završi faks) i njegovog lica kada smo išli na 1.razmjenu vještina organiziranu negdje oko ovo doba prije godinu dana. Njegov izraz lica se odnosio na pojam automatic garbage collector - jednostavno nije mogao shvatiti taj pojam. Sjetim se tih "genijalaca" kojima je jednostavnije učiti cijeli kolokvij napamet s upitima u bazu u nadi da će pogoditi grupu nego naučiti kako SQL upiti zaista rade i pokušati razumijeti tu nedokučivu logiku!

Gledajuću svih njih osjećam se vrlo pametno i siguran u svoju budućnost u IT-u je ja sam naravno, kao što sam to ranije napisao, zaje... sistem! I dok čekam rokove u 2.mjesecu idem okušati sreću s tržištem rada. U tri mjeseca ravno 3 oglasa za java pripravnika! Od toga je jedan bio u FINI i zahtijevaju završen fakultet pošto su državna firma, a svi znaju da je papir bitniji od znanja pa me nisu ni zvali. Jedna me firma pozvala na razgovor i bio sam sretan kao malo dijete. Nije baš bilo ono u čemu se ja vidim do kraja života (upravljanje dokumentacijom) ali bože moj negdje se mora početi. Razgovor je trajao 30 minuta, sve je prošlo super. Izrešetan sam svi mogućim pitanjima, svaka crtica u mom životopisu je provjerena, svako pitanje je uslijedilo potpitanjem da se procjeni dali ja to stvarno znam i razumijem ili sam svojevoljno napisao da nešto znam. Samo riječi hvale za tu tvrtku. Ostavio sam dobar dojam, znanje sam pokazao, bio sam siguran. Nažalost tjedna dana kasnije dobijem generički odgovor poštovani/e.... Sve vam je jasno.

Ja ne znam tko je bio još od kandidata na razgovoru niti im išta zamjeram. Nemam ni iluziju da sam pobrao svu pamet svijeta, uvijek postoji bolji. Ali po meni to je bio razgovor za posao po meni kakav i priliči ovoj struci i natječaju za mjesto pripravnika.

Generalno raspoloženje i stanje u ovoj državi je sramotno! Jer kao što je netko u početku ove rasprave napomenuo - pogledajte poslove malo istočnije u Bg pa ćete vidjeti da konstantno postoji potreba za pripravnicima i programerima, nažalost i Sarajevo nas prestiže.

Ja ne krivim tvrtku koja me nije zaposlila, ja krivim stanje u ovoj jadnoj državi gdje milijun radnika financira 3,5 milijuna koji ne radi! I zbog kojeg ja u 3 mjeseca potrage nisam otišao na 10 ovakvih razgovora pa bi već i negdje dobio posao.

Neka mi sada netko kaže gdje je moja budućnost? Uložio sam sate i sate, dane, mjesece i godine u učenje. A ispada da ne valja ni znati nešto "preusko" određeno jer onda za tebe u ovoj državi nema posla. A naravno sam znanjem samo jave, baš me zanima tko bi me ikad i pozvao na razgovor!

Sinoć sam više iz jada i očaja poslao 30 otvorenih zamolbi na imena tvrtki za koje sam pratio da su tražili java programere u zadnjih godinu dana. Što sam dobio - samo jedan odgovor nažalost trenutna situacija nam ne dopušta da primamo nove ljude! Možda bi mi više odgovaralo da sam dobio i ostalih 29 takvih odgovora jer bi u meni tinjala barem kakva takva nada da ću se jednom i zaposliti u ovoj državi u svojoj struci za koju sam sam plaćao fakultet. Za čiju sam struku znoj proljevao po našoj najljepšoj obali i moru na svijetu ne bi li imao dosta novaca da si platim školarinu i sve to da dobijem jedno - možda jednog dana! Neki od vas su već i ostarili ili su se zapošljavali pod drugačijim uvjetima ali probajte zamisliti mlade danas. Školujete se cijeli život za biro?

Jedino što mi sad prolazi kroz glavu da počnem učiti php jer barem svako toliko neki oglas za php programera se pojavi. To je jedino što moj mozak može dokučiti, da bacim sve znanje jave i krenem učiti php u nadi za posao u struci, dok mi je još jedino prolazi kroz glavu da predam papire za vizu za kanadu pa da tamo konobarim i radim bilo šta. Pa kad sam tamo da šaljem zamolbe i prijave, možda netko zaposli mene bez dana radnog iskustva.

Ako sam negdje u postu bio ciničan - to i je i bio cilj. Čast onima koji će ovo uopće pročitati jer znam da velika većina neće i onda će pričati mladima kao meni neka uče javu, c# ili šta već treće jer posao kao programer se lako dobije!

Koi-dizajn jednog dana
Poruka je uređivana zadnji put sri 18.1.2012 22:37 (Zoki99).

8 0 hvala 4
13 godina
neaktivan

Kaj da ti velim... ako si zaista lumen za javu, nemaš što tražiti na balkanu! Ako ti je bitnija sloboda - zaposli se kao freelancer i radi preko interneta. Ako su ti bitniji stabilni prihodi, znaš koliko toliko engleski - cijela europa je pred tobom! Čemu tako negativan stav!

Hrv, Srb, BiH, sve su to još zemlje banana za razliku od jedne Švedske, Švicarske pa i Irske.

Ponavljam, ako imaš smisla za programiranje, a kazes da imaš... Siguran sam da ces dobiti neki posao u Europi. Uz posao poštenu placu, dodatne tecajeve jezika i priliku za polagat certifikate.

Tu u hrvatskoj, znam 2-3 domace srednje privatne tvrtke koje se bave javom, razvojem IBM i MS paketa. No da u njih upadneš... treba ti se posrecit :)

14 godina
neaktivan
redline kaže...

Kaj da ti velim... ako si zaista lumen za javu, nemaš što tražiti na balkanu! Ako ti je bitnija sloboda - zaposli se kao freelancer i radi preko interneta. Ako su ti bitniji stabilni prihodi, znaš koliko toliko engleski - cijela europa je pred tobom! Čemu tako negativan stav!

Hrv, Srb, BiH, sve su to još zemlje banana za razliku od jedne Švedske, Švicarske pa i Irske.

Ponavljam, ako imaš smisla za programiranje, a kazes da imaš... Siguran sam da ces dobiti neki posao u Europi. Uz posao poštenu placu, dodatne tecajeve jezika i priliku za polagat certifikate.

Tu u hrvatskoj, znam 2-3 domace srednje privatne tvrtke koje se bave javom, razvojem IBM i MS paketa. No da u njih upadneš... treba ti se posrecit :)

Negativan stav proizlazi iz mog današnjeg raspoloženja. Uvijek sam bio i biti ću klasa optimist. Nekako me ova opcija eu/svijet najviše veseli, ali danas mi se nakupilo pogotovo kad koji god news portal da otvorim iskaču bombastični naslovi ne euroslaviji i sl. Nekako se bojim da kažemo ne eu pa da ne ostanem i bez mogućnosti da dobijem radnu dozvolu za rad u eu. Ali to je več politika a ja se držim citata iz pjesme Z.Pušenja "...politika je prosta stvar. u nas to svako zna..." pa ja se politikom ne zamaram.

Koi-dizajn jednog dana
17 godina
neaktivan

Nekako mi u glavi negdje zuji da APIS uvijek traži Java programere. Znam da su prije godinu dana o svom trošku kod nas (Algebra) educirali 12 početnika o vlastitom trošku i zaposlili ih sve.

Opinion is like an asshole, everybody has one! - Inspector Callahan AKA Dirty Harry
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
mfrankovic kaže...

Nekako mi u glavi negdje zuji da APIS uvijek traži Java programere. Znam da su prije godinu dana o svom trošku kod nas (Algebra) educirali 12 početnika o vlastitom trošku i zaposlili ih sve.

Bez brige poslano još jučer. Sjetio sam se ja njih. Samo automatski odgovor koji dobiješ da pošalješ i prazan mail:

Poštovani,

zahvaljujemo se na interesu koji pokazujete za našu tvrtku.
Javit ćemo Vam se ukoliko budemo zapošljavali stručnjake Vašeg profila.

Lijepi pozdrav!

APIS IT d.o.o.
Služba za upravljanje ljudskim potencijalima
Koi-dizajn jednog dana
17 godina

evo da i ja velim par riječi...trenutno sam na 4. godini TVZa (prve 3 sam bio na Vernovom POINTu). Već preko godinu dana šaljem molbe skoro na sve strane, točnije 11mj. 2010. Preko 100 molbi poslanih i oko 10 testiranja/razgovora. Stvarno nebi želio komentirati na što je većina izgledala. Zadnji na kojem sam bio, nas 40-tak i 2 tuke koje očito nemaju pojma o ničemu podjelile papire za 8!!! pitanja i 4 rečenice prevest sa engleskog na hrvatski. Kako se na osnovu toga može nekoga zaposlit tj. izabrati jednog od nas 40! Naravno meni je jasno da većina tih natječaja je samo formalnost ali opet nevidim potrebe za tim jer privatne firme to nemoraju radit. Vidim da je netko spominjao posao servisera. Da li mi netko može objasnit kako netko preko nekog tečaja koji traje 3mj. ili koliko već, može naučiti popravljati PC. Ista je stvar i sa programiranjem. Ja to radim od 7 osnovne i smatram da stvarno to znam radit ali kako to objasnit poslodavcu? Da nepričam kako većina ljudi još gleda na privatna veleučilišta. Dolazio sam nekoliko puta na ideju otvorit svoje nešto jer koliko vidim zasad to je jedini način da imam koliko toliko normalnu plaću. Sve u svemu opće stanje je kaos totalni

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Hmm, Nažalost, tako je kako jest danas u HR. Hrpa jada na sve strane.

Kad sam se ja zapošljavao pred 5 godine, poslao sam molbe na nekoliko mjesta u kojima sam htio raditi (jedno 10-tak). Dobio sam pozive na razgovor iz skoro svih, zaposlio sam se nakon mjesec dana, još godinu dana nakon što sam se zaposlio, zvali su me na razgovore (samo prema profilu koji sam ostavio na moj-posao). Završio sam isto FOI. Kad su najavili krizu sve se to promijenilo. Posla niti za kruha.Još sada nova vlada najavljuje "porez na profit", dam se kladiti da će poslodavci to "isplatiti" na zaposlenicima (opet manje zapošljavanja), umjesto da smanje porez koji moraju poslodavci davati za zaposlenike, pa da potiču zapošljavanje. Još k tome će smanjiti PDV za turizam, glupost na kvadrat. Industriju koja već sada visi na niti, ubiti do kraja... Izgleda da smo opet dobili "kompetentne" osobe na vrhu, ali neću sad o politici.

Hvala Bogu imam dobar posao, u dobrom poduzeću, "za mene" dobrom plaćom. Poduzeća koja zapošljavaju IT stručnjake (mislim na veća poduzeća) zapošljavaju periodički. Imaju intervale u kojima zapošljavaju,kad im pošalješ molbu, oni to spreme i kada zapošljavaju, zovu te. Tako sam i ja dobio neke pozive na testiranje par mjeseci nakon slanja molbe. Samo zbog krize su se ti intervali povećali i zapošljava se sve manje. Kad sam ja došao u svoje poduzeće svakih 6 mjeseci je došao novi radnik, sad već zadnih 2 godine ništa.

Što se tiče Jave/C# to su dva najzastupljenija jezika u kojima mi radimo, nakon toga C/C++, pa PHP. Mislim da učenje Springa i Hibernate je najbolje što si mogao napraviti. Ja da sam danas u tvojoj poziciji (sa svojih 27) definitivno bi pokušao pronaći posao vani ili freelance-ati. Jer situacija u državi je teška i teško da će se tako brzo promijeniti. Vidim da u ZG se još i može naći posla u IT industriji. U ostatku države je još veća suša i koma.

BTW. Kad sam se zapošljavao znao sam Javu, C#, VB, PHP, SQL/PL, C/C++, Perl itd. Danas većinom radim samo u Javi (nešto malo C/C++, Perl i SH) i PL/SQL (Oracle)

P.S. Nisi valjda preskakao predmete od Kermeka (ne znam kako se sad zovu, ali dok sam ja išao su bili programiranje za web i napredno programiranje za web)? To su definitivno najkorisniji predmeti na cijelom faksu.

'Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way' Charles Bukowski
Poruka je uređivana zadnji put čet 19.1.2012 9:33 (dado2202).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
seth kaže...

evo da i ja velim par riječi...trenutno sam na 4. godini TVZa (prve 3 sam bio na Vernovom POINTu). Već preko godinu dana šaljem molbe skoro na sve strane, točnije 11mj. 2010. Preko 100 molbi poslanih i oko 10 testiranja/razgovora. Stvarno nebi želio komentirati na što je većina izgledala. Zadnji na kojem sam bio, nas 40-tak i 2 tuke koje očito nemaju pojma o ničemu podjelile papire za 8!!! pitanja i 4 rečenice prevest sa engleskog na hrvatski. Kako se na osnovu toga može nekoga zaposlit tj. izabrati jednog od nas 40! Naravno meni je jasno da većina tih natječaja je samo formalnost ali opet nevidim potrebe za tim jer privatne firme to nemoraju radit. Vidim da je netko spominjao posao servisera. Da li mi netko može objasnit kako netko preko nekog tečaja koji traje 3mj. ili koliko već, može naučiti popravljati PC. Ista je stvar i sa programiranjem. Ja to radim od 7 osnovne i smatram da stvarno to znam radit ali kako to objasnit poslodavcu? Da nepričam kako većina ljudi još gleda na privatna veleučilišta. Dolazio sam nekoliko puta na ideju otvorit svoje nešto jer koliko vidim zasad to je jedini način da imam koliko toliko normalnu plaću. Sve u svemu opće stanje je kaos totalni

Ne želim biti bezobrazan, ali mislim da su ta mišljenja opravdana.

13 godina
neaktivan

Ljudi, treba se samo u numeriku bacit, tamo su pare, sad će još koju godinu kvantna računala i da vidiš veselja...

faktorizacija 256 bitnog broja brute force za 10 sekundi... {#} yea baby

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.1.2012 20:22 (onoffonoff).

0 0 hvala 0
13 godina

slažem se sa većinom mišljenja ovdje iznesenih... iako evo da pripomenem da sam nakon godinu i pol dana aktivnog traženja posla napokon našao posao... ja sam network administrator ali je isto stanje sa ponudom poslova...

prošlo bi i po 2-3 mjeseca a da se nebi pojavio nijedan novi posao... ali to vas nesmije obeshrabriti nego motivirati da budete što spremniji (daljnja edukacija) za priliku koja će se kad-tad pojaviti... poslao sam kojih stotinjak molbi (što otvorenih, što za natječaje), a prošao sam prvi krug (prvi krug su uvijek same molbe) u desetak firmi... tako da nešto posebno kukat nakon jednog razgovora i ne zvuči kao da si baš optimist... zapravo kad bolje razmislim očito imaš dosta dobar CV kad te već od 3 firme jedna pozvala na razgovor ;)

Now I have become death, the destroyer of worlds who has come to annihilate everyone.

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Dečki da vam ja kažem svoje iskustvo u traženju posla, 

dvije godine, oko 60-tak razgovora i barem još toliko generičkih odbijenica, 3 sigurna posla koja su propala i eto napokon nakon tih strašnih dvije godine dobio posao, zadovoljan uvjeti dobri, trud se isplatio.

Ono što vam hoću reći je nemojte očekivati posao preko noći jer niste jedini koji je dobar ili čak odličan u nećemu. Morate biti ustrajni raditi uvijek na znanju i kad-tad rezultati moraju doći. 

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Čitao sam skoro sve postove, i začudio se.Nitko nije spomenuo najbitniju stavku pri zapošljavanju tu kod nas u Kroaciji.Diplomu svih diploma.Rodni list.Može i potvrda o kumstvu.

Nije bitno u kojoj se branši zapošljavaš, bitno je koga imaš u firmi da te ubaci.Sa dobrom vezom sve osim osnovne je opcionalno.Kod dobre veze pri zapošljavanju SSS (Srednja stučna sprema) mijenja se u SSS (Sigurno stric sređuje) a VSS konkurenata u (Vi samo sanjate).

Faks može biti ovakav ili onakav.Ali jedno je ono što češ sigurno naučiti.A to je kako učiti i kako se prilagoditi, a to je neprocijenjivo.Ne radi se o tome da su ljudi koji su prošli kroz faks nešto ekstra pametni, ali su uporni i znaju brzo nabiflati, pa kada i nešto nebiflaš i koristiš svaki dan, ipak ti to koristi i ne zaboravlja se lako.A ako netko misli spominjati kako je bitan profit a ne kumstvo, onda ne živi kod nas u zemlji bajci, gdje u prošlih dvadeset godina nije bitan profit i pošteno odrađen posao, već kako nekoga smuljati.Naplatiti traljavo odarđen posao.Zemlja u kojoj vrijede nezaboravne maksime, napravi da drži vodu dok majstori ne odu, ne možete vi toliko proizvesti koliko ja mogu ukrasti, i radnička, ne moš me ti tolko malo platit kolko ja mogu malo radit.

Situacija na tržištu rada na cijelom zapadu je više manje katastrofalna.Zašto.Odgovor je jednostavan.Radna mjesta premjestila su se na Istok, njima sviće a nama se smrklo.IT nije sam sebi svrha, već servis za ostale grane industrije, industrije koja je preselila na Istok, ne bi li pojedinci zarađivali na razlici u cijeni rada.Nama je tu ostalo prodavanje usluga, ali pitanje je kome.Kako nešto prodati ljudima koji ne rade jer je industrija u emigraciji.Svi se političari na zapadu prave blesavi jer su oni samo ekstenzija korporativne manjine koja zarađuje nauštrb svojih sunarodnjaka.Oni pričaju o miševima a slona ne spominju.

Dok se ne pokrene industrija koja nešto konkretno izvozi, tj. dok se ne stvori konkurencija istoku, ostaje nam samo nizbrdica.I to mislim u kontekstu zapadne civilizacije, što se tiće zemlje bajke, mi smo već davno kliznuli nizbrdicom, prešli ivicu provalije, i sada smo u slobodnom padu.Dno i kolektivni krah su blizu, a hoćemo li se uspjeti uhvatiti za kakvu izbočinu u stijeni, pa početi uspon   prema vrhu,  ovisi samo o kolektivnoj volji da u tom padu otkačimo korupciju   i nepotizam,   u svim oblicima i na svim razinama .Dvije stvari koje su uništile ovu državu više nego bilo kakav rat ili vanjski ekonomski faktori.

Uglavnom, bez ekspanzije industrije koja izvozi nešto materijano i/ili komercionalno na internacionalnom nivou neće biti niti rasta u IT sektoru.Znam da će sada neki koji ovo čitaju misliti da ja baljezgam, jer mi možemo bazirati nacionalnu ekonomiju na prodaji intelektualnih riješenja i   usluga, ali činjenica je da je to utopijsko razmišljanje.Ekipa na istoku više nije toliko blesava, ne moraju oni više kupovati pamet od nas zapadnjaka.Imaju svoju.A izvoziti pamet na zapad se sve manje isplati, jer i oni to isto pokušavaju obzirom da je kako sam već rekao, industrija preselila na istok.Nadodajte na sve to još i zabrinjavajuće mali natalitet u zapadnom svijetu, zbog čega je radna populacija sve starija, a   omjer penzionera i radnika sve manji, pa ste dobili recept za katastrofu.

Svaki politički sustav je idila.A idila je po svojoj prirodi svijet za sve.Stoga oni koji ne žele živjeti u toj idili, su negatori idile kojima je mjesto u zatvoru.
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.1.2012 16:11 (Baotica).
Moj PC  
6 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Baotica kaže...
...

Uglavnom, bez ekspanzije industrije koja izvozi nešto materijano i/ili komercionalno na internacionalnom nivou neće biti niti rasta u IT sektoru.Znam da će sada neki koji ovo čitaju misliti da ja baljezgam, jer mi možemo bazirati nacionalnu ekonomiju na prodaji intelektualnih riješenja i   usluga, ali činjenica je da je to utopijsko razmišljanje.Ekipa na istoku više nije toliko blesava, ne moraju oni više kupovati pamet od nas zapadnjaka.Imaju svoju.A izvoziti pamet na zapad se sve manje isplati, jer i oni to isto pokušavaju obzirom da je kako sam već rekao, industrija preselila na istok.Nadodajte na sve to još i zabrinjavajuće mali natalitet u zapadnom svijetu, zbog čega je radna populacija sve starija, a   omjer penzionera i radnika sve manji, pa ste dobili recept za katastrofu.

Baš sam u jednoj drugoj temi komentirao upravo ovo. Već dobre 3 (4?) godine ne možemo bazirati ekonomiju na tome... U nadolazećem razdoblju nas čeka nas prilično gadna situacija ako ponovo ne pokrenemo proizvodni sektor.

Još jedna stvar (usko vezana uz temu) koja me jako zabrinjava - Hrvatska nema nikakvih ozbiljnijih ICT startup inkubatora. Postoji onih X projekata / tvrtki koje npr. BICRO financira na godišnjoj razini, ali to je jedna velika nula kad se stavi u ostatak konteksta... Njet dobro.

17 godina
neaktivan

vlado ja mislim da je problem u sveučilištu

mi nemamo IT fakultet da proizvodi na tekućoj vrpci profesionalce

(FER-ovci to nisu)

program sa FER.a

• Programsko inženjerstvo i informacijski sustavi
  • Računalno inženjerstvo
  • Računarska znanost

WTF is that????

zašto naš IT fakultet nema zvanja

1. system inženjer  - po programu MS-a i IBM akademija
  2. mrežni administrator - po programima CISCO, D-link i ostalih mrežnih kompanija
  3. database admin i programer - od DBASE preko MSQL do Oracle - svi imaju odlične programe
  4. programer - java, c#, asp, asembler
  5. web dzajner - suradnja likovne akademije, FER-a i Adobea i Macromedie -  pa da imamo stučnjaka koji zna napraviti stranicu od 0 a ne c/p

i da se program školovanja uskladi sa industrijskim certifikatima i kompanijama koje ih izdaju

što znači ako je sad aktuelan Win 2008 server da polažu ispiti za to a ne za NT4.0 (kad je profesor prvi put počeo raditi na katedri)

znači dok toga nema, nema ni budućnosti IT-a kod nas
IT kao struka ne postoji
dipl.ing. računarske znanosti WTF ? što je to?

kako to ljudima objasniti kao struku, što taj čovjek zna raditi?

Ovo nije poziv na flejm sa FERovcima, već moje mišljenje i moj stav oko toga svega, ako se netko našao uvrijeđen, nek mi oprosti nije bilo namjerno

Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
Darky kaže...

zašto naš IT fakultet nema zvanja

2. mrežni administrator - po programima CISCO, D-link i ostalih mrežnih kompanija
  3. database admin i programer - od DBASE preko MSQL do Oracle - svi imaju odlične programe
  5. web dzajner - suradnja likovne akademije, FER-a i Adobea i Macromedie -  pa da imamo stučnjaka koji zna napraviti stranicu od 0 a ne c/p

i da se program školovanja uskladi sa industrijskim certifikatima i kompanijama koje ih izdaju

što znači ako je sad aktuelan Win 2008 server da polažu ispiti za to a ne za NT4.0 (kad je profesor prvi put počeo raditi na katedri)

Zato jer bi 90% profesora trebalo dobiti otkaz, a ljudi koji bi mogli tako nešto izgurati ne bi uopće ni mogli doći do profesorska zvanja zbog uvjeta koje moraš zadovoljiti. I po sili inercije današnje profesore zamjeniti će ekipa koja je ko konj gledala samo ravno na faks, naštrebali sve napamet, praktično znanje 0 i tako iz kruga u krug. Svaka čast studentima koji uz teorijsko imaju i praktično i svaka čast i profesorima koju stvarno predaju up-to-date i korisne stvari, ali nažalost, zbog toga što su ti u debeloj manjini, ovo tvoje gore je čista utopija. I to veoma daleka. 

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
17 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Zato jer bi 90% profesora trebalo dobiti otkaz, a ljudi koji bi mogli tako nešto izgurati ne bi uopće ni mogli doći do profesorska zvanja zbog uvjeta koje moraš zadovoljiti. I po sili inercije današnje profesore zamjeniti će ekipa koja je ko konj gledala samo ravno na faks, naštrebali sve napamet, praktično znanje 0 i tako iz kruga u krug. Svaka čast studentima koji uz teorijsko imaju i praktično i svaka čast i profesorima koju stvarno predaju up-to-date i korisne stvari, ali nažalost, zbog toga što su ti u debeloj manjini, ovo tvoje gore je čista utopija. I to veoma daleka. 

ne mogu osporiti ni jedan tvoj argument i tu moram priznati da si u pravu

ali mora se nešto promijeniti

ako je moja ideja utopija, pa učinimo nešto da se pokušamo tome primaknuti

ako ostavimo sve kako je, nema budućnosti

14 godina
odjavljen
Darky kaže...
  5. web dzajner - suradnja likovne akademije, FER-a i Adobea i Macromedie

Evo kao prvo ispričavam se što upadam kao padobranac u ovu temu.Naime odabrao sam drugi smjer obrazovanja koji nema tolko-kolko veze s informatikom zbog čega mi je u zadnje vrijeme pomalo žao.No htjeo bih se informirati malo vise o poslovima u toj branši.Znam da ovdje ima sysadmina,programera i dosta ljudi koji još studiraju i upoznati su s tim svijetom.Bi li biste mi mogli onako otprilike reci kolko iznosi netto plaća od ovih gore navedenih zanimanja u hrvatskim firmama(dobro ne baš hrvatskim većinom podružnicama multinacionalnih kompanija kao sto su IBM,Microsoft) i jeli dosta variraju od firme do firme.Znam samo da su daleko od menađžerskih u velikim firmama,i da je situacija drugačija ako se pokrene vlastiti biznis koji je uspjesan.Znam da ste informirani o tome te stoga molio bih da mi odgovorite tako da mogu usporediti sa svojom branšom.

Zahvaljujem

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice