Kako sam dobio posao u Irskoj izdvojena tema

poruka: 2.514
|
čitano: 1.109.156
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj
Ezio kaže...

hoćeš reći da je fridayeva supruga nesposobna?

Pa ipak se udala za friday-a, tako da nesto mora biti krivo s njom!

(╯- , -)╯︵ ┻━┻
15 godina
OriginalEXE kaže...
Ezio kaže...

hoćeš reći da je fridayeva supruga nesposobna?

Pa ipak se udala za friday-a, tako da nesto mora biti krivo s njom!

ok, ali uspjela ga je potjerati u irsku da nađe posao

PSN - darklydexter
17 godina
odjavljen
Kako sam dobio posao u Irskoj

Brijem da maldom čovjeku bez djece ili paru ne bi trebao biti nikakav problem otiči ako ovdje nisu zadovoljni. Možda giješim ali današnje generacije su razmažane isto kao što sam ja razmažen u odnosu na generaciju mog oca. Moja generacija je morala odguliti vojsku godinu dana, besplatno! Mali stan i dijeliš ga sa cimerom, nas je tridesetak spavalo u istoj sobi, kreveti na kat i spojeni u duplo tak da si imao "bračni krevet" tj. spavaš do tipa a dvojica spavaju ispod ili iznad tebe . Onda razmak od metra pa opet četvorica...pola ih hrče, svi prde i smrde od znoja jer je tuširanje jednom tjedno a svaki dan te fizički drilaju ko konja. Pa ti spavaj tako mjesecima...ha ha ima cimera. Hrana? Ujutro "dječije radosti" kuhano jaje, putrić i pekmez sa dvije tanke šnite kruha. Ručak? splačine u devet od deset puta, nejesetivo ali jedeš od gladi. Večera? Jogurt+ neki kurac. To ti je plaća za godinu dana gubitka vremena gdje nemaš ni 5 minuta za sebe, jer kad te ne drilaju po rasporedu drilaju te van rasporeda, samo zato jer mogu. WC čučavci gdje se nemaš mira ni pokenjat.

S druge strane moj stari je imao slamnate krevete i bila im je čast služiti duplo duži vojni rok bogu iza nogu, pa on ne vidi zakaj ja kukam 

I onda ona kuka i plaće jer nema otvarač za konzerve 

Moj PC  
20 0 hvala 0
16 godina

Zaboravio si marendu. I jednom mjesečno (nedjeljom) SDO.

14 godina
XXX kaže...

Brijem da maldom čovjeku bez djece ili paru ne bi trebao biti nikakav problem otiči ako ovdje nisu zadovoljni. Možda giješim ali današnje generacije su razmažane isto kao što sam ja razmažen u odnosu na generaciju mog oca.

Sve stoji što si rekao. Iskreno i ja osobno možda nagodinu razmišljam otiči u drugu državu,vidjeti nove stvari,pronači perspektivu u svom poslu za što treba biti hrabar jer perspektive ovdje u Hrvatskoj,odnosnu u našoj Slavoniji odakle i dolazim nema!!! Teško je to sve kod nas gledati jer smo nažalost teško pokradena,devastirana,neuređena država gdije mali čovjek ne vidi šansu za neki optimizam. Možemo samo gledati lopove,tajkune i propalice koji mirno i slobodno šetaju gradovima,selima i ponašati se kao da se ništa nije desilo. U biti mi svi potajno patimo psihički,na koncu i fizički jer nemamo svoj ponos što smo ga izgubili.

17 godina
odjavljen
Punti kaže...

Zaboravio si marendu. I jednom mjesečno (nedjeljom) SDO.

Ha, ha da to sam zaboravio, to je još bilo i OK. Npr. imali smo taborovanje od tjedan dana i spavali u šumi. Dva šatorska krila spojena u šator što je po standardu za dvije osobe, naravno mi smo se gurali četvorica...doslovno kao srdele u konzervi. Spavaš na slami u čizmama sedam dana bez skidanja istih, i onda ideš doma takav sjeban pješke dvadesetak kilometara .

Nakon toga njih tri-četiri dobilo rubeolu, i hrpa nas ih je išla doticati ne bili dobili i sami i završili na godišnjem odmoru u stacionaru . Nisam imao tu sreću ali sam zato popušio upalu pluća koju su liječili cedevitom, pa nakon toga popušio salmonelu od koje sam izgubio preko deset kila što mi je lupilo na srce i izavalo tahikardiju...proveo dva mjeseca na zaraznoj u rockefellerovoj ali kaj je to o u odnosu na one koji su krvarili po ratštu, ništa, velika nula!

Pa prvi posao za tadašnih 1100 HR dinara što je bilo tada nekih 150 njamčkih maraka ili danas oko 75 eura , i to je bila još dobra plaća. Radio svaki dan od 8-18 plus subota 7-14. 

I onda ona kuka da nema kemisku olovku i da se izgubila u gradu i to je novinarska priča 

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.12.2016 17:01 (XXX).
17 godina
odjavljen
Punti kaže...

Čudim se ovoj konstataciji, misliš li da bi, da si, na primjer, u Irsku prvo poslao svoju suprugu, ona bez beda pronašla posao i uredno se snalazila u nepoznatoj zemlji? Koliko bi joj trebalo?

Ili je i ona za ustanovu? (eto tako, samo hipotetski pitam)

Moja zena bi nasla posao i sebi i meni, nasla bi kucu, djecu bi upisala u skolu i jos bi nasla 100 drugih stvari za napraviti. Sama je putovala vec nekoliko puta na relaciji HR<->IRL. Uglanca cijelu kucu, spremi sve stvari za sebe i djecu i ode na drugi kraj kontinenta kao da ide do Lidla.

Uz troje djece, part time posao, kucu sa 4 spavace i 3 kupaone ona jos pece kolace za prodaju, ide na druzenja u centar grada sa drugim zenama iz HR, mene odvozi na posao, dolazi pod pauzom po mene i navecer dolazi po mene kad zavrsim s poslom. A engleski joj je dosta los i svejedno nema problema.

Dakle, da - pustio bih ju samu na kraj svijeta i ne bih trepnuo. Cak stovise, nagovara me da odemo u australiju zivjeti (jer imam sansu preko firme otici tamo). 

Freak Show Inc.
12 godina

friday, kako si auto odbacio u ireland?nisi valjda to odvozio?

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
GSP kaže...

friday, kako si auto odbacio u ireland?nisi valjda to odvozio?

Starci mi dovezli u sijecnju. Krenuli u petak ujutro, stigli kod mene u ponedjeljak u podne. Trosak oko 550 eura (plus/minus par eura).

Freak Show Inc.
10 godina
odjavljen
fredii kaže...

http://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatica-iskreno-o-zivotu-u-irskoj-svaki-dan-je-borba-ima-ljudi-koji-zive-u-katastrofalnim-uvjetima/935342.aspx

Osobno ne poznajem nikoga, tko je tamo otišao, osim vas par s foruma, no ovo mi djeluje malo pre apokalitpično.

Izrigam se na takve članke.

Ako je to istina, onda njoj i takvima glava očito služi samo za zabijanje čavala u zid. Pa tko može biti toliko glup da u današnje doba fizički ode u stranu zemlju i tamo na licu mjesta traži posao i stan? Sve se riješi preko neta. Ako ne nađeš posao i nemaš računicu, onda ne ideš i gotovo.

14 godina
neaktivan
Slicer kaže...
fredii kaže...

http://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatica-iskreno-o-zivotu-u-irskoj-svaki-dan-je-borba-ima-ljudi-koji-zive-u-katastrofalnim-uvjetima/935342.aspx

Osobno ne poznajem nikoga, tko je tamo otišao, osim vas par s foruma, no ovo mi djeluje malo pre apokalitpično.

Ako je to istina, onda njoj i takvima glava očito služi samo za zabijanje čavala u zid. Pa tko može biti toliko glup da u današnje doba fizički ode u stranu zemlju i tamo na licu mjesta traži posao i stan? Sve se riješi preko neta. Ako ne nađeš posao i nemaš računicu, onda ne ideš i gotovo.

Ne da mi se citati clanak. ni taj niti ijedan s takvom temom! Sto se tice odlaska bez rijesenog smjestaja, tu se slazem s tobom. ali sto se tice odlaska bez posla, to nije nikakav problem! Osim ako je netko fina guza pa mu ne pada na pamet za prvi posao uzeti bilo sta! 

HAKOSUKA
17 godina
Slicer kaže...
fredii kaže...

ja mislim da se nigdje u zapadnom svijetu stan ne moze rijesiti preko neta, eventualno smjestaj na par dana.

posao eventualno ako si odredjene struke, koje vecina ljudi nije..

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
17 godina
odjavljen
nixass kaže...
Slicer kaže...
fredii kaže...

ja mislim da se nigdje u zapadnom svijetu stan ne moze rijesiti preko neta, eventualno smjestaj na par dana.

Ja sam rijesio i posao i smjestaj

Ali generalno velika vecina ljudi ide na slijepo. I svi se snadju, osim ovakvih par bisera.

Freak Show Inc.
14 godina
neaktivan

ja sam rekao, ima 3 vrste ljudi koji se vrate.

Prvi su neradnici, ljenguze/uhljebi koji nisu navikli raditi 

Drugi su klinci 18-24 god., koji su se dosli zajebavati! Dodju, potrose lovu kroz par tjedana i primoreni su vratiti se kuci!

Treci su oni koji bas nisu imali srece. Takvih je MOZDA 2%.

HAKOSUKA
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Poznajem ljude koji se snađu čak i u Hrvatskoj, a da neće u Irskoj. A tu priču možeš preslikati bilo gdje. Stvarno mi nije jasno zašto ova propaganda da se ne ide van, kad svaki odlazak nekog vani nama ovdje podiže cijenu. Headhunteri zovu uposlene ljude da pređu u drugu tvrtku, pa nek netko kaže da nam nije bolje 

But how do it know

0 0 hvala 0
17 godina
Friday kaže...
nixass kaže...
Slicer kaže...
fredii kaže...

Ja sam rijesio i posao i smjestaj

Ali generalno velika vecina ljudi ide na slijepo. I svi se snadju, osim ovakvih par bisera.

Ti si od starta konpjukteras :D

Ja sam doso s curom ko lajbek, imao sredjen samo smjestaj na dva-tri mjeseca.

Danas nakon 2.5god mogu u prakticki bilo koju drzavu ak se zainatim. No, iduci plan je rijesit irske papire..

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.12.2016 0:53 (nixass).
13 godina
neaktivan
fredii kaže...

Baba drami.

Stanovi su poskupi u Dublinu i Corku, naročito jednosobni jer ih nema puno.

Što se tiče Dublina...

Kvaliteta gradnje je često loša, a za nešto jednosobnih gabarita i što je iznutra otprilike kao posječna "limenka" u Zapruđu, ovih dana traže oko 1100-1200 eur.

Bez režija.

E, da, "jednosobno" znači da ima jednu dnevnu, jednu spavaću sobu i kuhinju, u ZG ta klasifikacija zna biti malo drugačija, jelte.

Broj spavaćih soba je obično proprocionalan broju zahoda/kupaona, što je OK.

U manjim stanovima grijanje je "na struju" (temoakumulacijska peć), a počesto u prostorijama postoje i ventilacijski otvori prema van (na fasadi).

Dakle, nećeš se baš nešto ugrijati.

Istovremeno, par jutara je bilo oko -2, a to je lokalcima ovdje izgleda prava zima.

Ima i ovoga:

http://www.independent.ie/irish-news/must-shower-at-least-once-a-day-wear-deodorant-the-108-crazy-rules-these-tenants-are-forced-to-live-by-35255339.html

http://www.independent.ie/irish-news/exclusive-45-people-1-shower-up-to-10-in-a-room-the-harsh-reality-of-life-in-a-dublin-flat-35137036.html

Kao i u svakom drugom svjetskom gradu.

Ima i gomila narkomana, prosjaka, manijaka i luđaka svih vrsta.

Kao i u svakom drugom svjetskom gradu.

Skupo je sve što uključuje nečiji rad uživo i sada odmah, dakle, uslužni obrti i slično.

No, taksi mi je u nekim situacijama bio otprilike jednakog iznosa kao i u ZG-u ili Splitu.

Malo luksuzniji sendvič i juha su otprilike 9 eur.

Boca vode 0.5 ili 0.75l u centru grada - u Tescu oko 1 eur, u Sparu oko 1.5 eur.

Pivo u birtiji na periferiji od 3 eur pa naviše.

Kava koja nije iz plastične čaše i u pokretu, 3 eur +/- 25 centi, ovisno o lokaciji.

U turističkim zonama priča je naravno drugačija.

Javni prijevoz izvan zone tramvaja i željeznice je koma, nekada mi je doslovno brže otpješačiti do posla ili natrag.

Da treba mahnuti rukom vozaču autobusa, naučiš prvi put kada prošiša pored tebe.

Nekoliko različitih linija istovremeno ili unutar minutu-dvije dolazi na istu stanicu, pa mahanje onda i ima smisla.

Da Dublin Bus izgleda organizira horda predškolske djece upravljana čoporom orangutana, naučiš prvi put kada pokušaš naći logiku u organizaciji autobusnih linija.

Nešto otprilike kao Panturist.

Busevi nekada kasne, ili se ne pojave, iako je na displeju na stanici i aplikaciji na smartfonu pisalo da će, eto, samo što nije, za 3-4 minute.

No, uz sve to, nisam još vidio tretman kakav putnicima povremeno pruže na ZET liniji 268.

U svakodnevnoj komunikaciji ljudi su većinom pristojni i suzdržani.

No, ima jedna stvar za koju domoroci ovdje ne mogu shvatiti zašto mi je smiješna.

U cijelom procesu dobivanja posla, prijave za PPS, poreznu, banku, stan, nitko nikada nije tražio nekakav pečat, ili ga lupio na neki komad papira.

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.12.2016 1:57 (Djuro von Prekoplotovich).
12 godina
XXX kaže...

Pa prvi posao za tadašnih 1100 HR dinara što je bilo tada nekih 150 njamčkih maraka ili danas oko 75 eura , i to je bila još dobra plaća. Radio svaki dan od 8-18 plus subota 7-14. 

uh, pa gdje si ti radio za takvu siću

ja se sjećam '94. kad sam konačno skinuo ono govno od uniforme da sam našao posao dostavljača pizze za 300 ili 400 dem plaće, a plus to sam imao 4 kune ili 4 hrd-a po svakoj dostavljenoj pizzi (ne sjećam se točno što je tada bilo u opticaju)

dostava se vršila od podne i kad dođem u 11, pekar već natuče 20 komada za dostavu u coca colu, koja je bila na kilometar od nas i eto ti 80 kuna u startu

od te love za dostavu znao sam mjesečno zaraditi još dvije ili više plaća

ah, ta dobra vremena

17 godina
odjavljen

Krajem 91. je to bilo nešto iznad prosjeka ako nisam pomješao cifre ( taman je uveden Hrvatski Dinar i prva plaća mi je bila u njemu)...znam da sam imao dovoljno za poker automate . Nemoj zaboraviti da su ljudi 91. stajali u redu ranu ujutro za crni kruh, jer za bijeli nisu imali novaca. Par mjeseci prije rata su kolege na istom radnom mjestu dobivale 1000 DM, sjećam se da su mi to pričali i onda spali na 150 što je opet bilo iznad prosjeka. ( ako se dobro sjećam).

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.12.2016 8:36 (XXX).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
XXX kaže...

Krajem 91. je to bilo nešto iznad prosjeka ako njisam pomješao cifre...znam da sam imao dovoljno za poker automate . Nemoj zaboraviti da su ljudi 91. stajali u redu ranu ujutro za crni kruh, jer za bijeli nisu imali novaca.

a jbga, kako tko

meni je stara u to vrijeme radila kao konobarica u lotršćaku, imala pun kurac tringelta svaki dan, stari je bio vozač u hitnim intervencijama s dobrom plaćom (koliko je to bilo dobro u hrdima, nemam pojma)

a ja bi preko ljeta radio u autopraoni, prodavao nešto za nekoga na tržnici u utrinama ili nešto treće i kod mene nikad nije falilo love

ahahaha, nemoj mi o poker aparatima, majku im jebem, znao sam do zadnjeg dinara utrpat u njih i onda bi još stajao satima u šugavom admiralu i gledao druge kako igraju

još je to bilo ok, jer bi ja potrošio lovu za pokaz ili neku siću što bi imao, a kolega je znao sjesti za aparat s friškom plaćom, uzet pivo i marlboro, pa nakon par sati izać bez dinara

EDIT:

da, razlika je bila 91. i 94., samo što sam ja 91. bio još u srednjoj školi pa se nisam baš ni zamarao financijama, a 94. sam se skinuo s hrpom love od nepotrošenih plaća na terenu i tada je već plaća bila dosta veća, mislim da je 300 dem bila neka prosječna u 94.-oj, još sam našao taj dobar posao s dostavom i lova nije bila problem

samo mi nije bilo nikad jasno kako se šefici isplatilo držat pizzu 4 kune skuplju s dostavom, jer pizza u piceriji je bila 24 kune, a s dostavom 28 i ka netko naruči 5 pizza, meni automatski 20 kuna u džep (sva lova od dostave išla je meni, jedino sam morao plaćati gorivo od toga, ali to je bilo sitno9

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.12.2016 8:47 (picajzla0707).
17 godina
odjavljen

Koji smo bili kreteni, a svi do jednog su bili kalibrirani . Dobro ja nisam pretjerivao ali to je u to vrijeme bila masovna pošast.

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
XXX kaže...

Koji smo bili kreteni, a svi do jednog su bili kalibrirani . Dobro ja nisam pretjerivao ali to je u to vrijeme bila masovna pošast.

je, svi smo "znali" koja je sljedeća, crna pa crvena, uvijek do gljive, a gljivu ko je skinuo pričalo se mjesecima

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.12.2016 8:48 (picajzla0707).
17 godina
picajzla0707 kaže...
XXX kaže...

Ja sam tad imao preračunato 240 maraka, što je bila enormna plaća.

12 godina
Old Iggy kaže...
picajzla0707 kaže...
XXX kaže...

ma vi ste matorci 

meni je ta picerija bila prvi posao i 94. je već bila bolja situacija nego 91. (bar koliko se sjećam)

17 godina
picajzla0707 kaže...
Old Iggy kaže...

ma vi ste matorci 

meni je ta picerija bila prvi posao i 94. je već bila bolja situacija nego 91. (bar koliko se sjećam)

Da, u to doba su plaće značajno rasle usprkos ratu.

17 godina

mi smo bili podstanari tada, 50 maraka za jednosoban stan.. da je bar to usporedivo s ovim danas i da bar tolko placam u dublinu.. al eto, nije :D

17 godina
odjavljen
nixass kaže...

mi smo bili podstanari tada, 50 maraka za jednosoban stan.. da je bar to usporedivo s ovim danas i da bar tolko placam u dublinu.. al eto, nije :D

Ti si svejedno vise u avionu nego u stanu 

Freak Show Inc.
17 godina

evo bas danas popodne idem opet, pa onda za dva tjedna, pa sredinom 1.mj.. :D

17 godina

Samo nemojte sa zgrada skakat

https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-11-28/amazon-worker-jumps-off-company-building-after-e-mail-to-staff

*I dok vi idete na sjevero-zapad, oni sa zapada dolaze k nama. Npr. dedoimedo, vlasnik eminentnog bloga i autor knjige Linux kernel crash book te LinuxCon predavač došao bi iz amerikanskih država u Zg. Da li je to posljedica Trumpove pobjede, ne znam

http://www.linuxzasve.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=8386&start=420#p254551

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.12.2016 14:09 (hrvooje).

0 0 hvala 0
17 godina

tu u irskoj su zgrade tak niske da si ni glezanj ne bi strgao kod doskoka

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice