Return f-ija zaključana tema

poruka: 8
|
čitano: 1.579
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Return f-ija

Zanima me kako vratit niz iz neke funkcije ??...kontao sam return x ( x je niz )..al dunno...i kada vratim..zanima me kako da taj isti niz prosledim sledecoj funkciji??? kontao sam nesto tipa..da definisem novi niz u mainu i da njemu dodelim vrednost toga niza sto sam returnovao..i da ga takovog prosledim novoj f-iji... :)

edit - Programski jezik C..samo da znate

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.11.2008 20:46 (G1L3).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Return f-ija
G1L3 kaže...

Zanima me kako vratit niz iz neke funkcije ??...kontao sam return x ( x je niz )..al dunno...i kada vratim..zanima me kako da taj isti niz prosledim sledecoj funkciji??? kontao sam nesto tipa..da definisem novi niz u mainu i da njemu dodelim vrednost toga niza sto sam returnovao..i da ga takovog prosledim novoj f-iji... :)

edit - Programski jezik C..samo da znate

Iako ništa previše ne kužim što si napisaoBelji se. Smatram da misliš na polje (array) ili neku strukturu tipa niz (red, vezne liste, itd). Budući da ne kužim previše što si mislio s nizom, budem ti dao samo "objašnjenje" kako bi ja to napravio. Definiraš si varijablu koja ti sadrži tvoj tip podataka u main funkciji i onda pomoću pokazivača proslijediš to funkciji koja nešto napravi sa tim podacima , onda nakon toga u mainu opet te iste podatke proslijediš u drugu funkciju pomoću pokazivača. Dok proslijeđuješ pomoću pokazivača to je "ByReference" proslijeđivanje (ako se ne varam tak se zove) i onda sve što promjeniš na tim podacima u funkciji promjenit će se i u mainu.

Neznam probao sam to nekako pojednostaviti , pa neznam da li sam pomogao.... Daj mi neki konkretniji primjer pa ti mogu i konkretnije pomoćiSmijeh
AMD Phenom 9500, GA 790x DS4, RAM : 4 GB , ATI RADEON 4850, 750GB DISK SPACE, LOGITECH x540
17 godina
neaktivan
Return f-ija

hmm...eo primer...posto sam dobio za dz da napravim program bankomat...pare unosis preko niza a[13] (posto konkretno za ovaj zadatak imam 13 novcanica)...prvi clan niza

a[0] sadrzi broj novcanica od 5000 itd itd...da sada ne idem do kraja..e ja bi sada realizovao funkciju inicilajizuj bankomat ( odnosno da stavim pocetne vrednosti broja novcanica )..e sada iz te funkcije inicijalizuj bankomat..taj niz hocu da prosledim u main ( kontao sam nesto tipa return a[i], al ne radi mi )..a u mainu taj niz prosledjujem funkciji isplata...u kojoj odredjujem da li mogu uopste da mu isplatim itd itd..to znam...

e posto to nisam uspeo da napravim ja sam u mainu inicijalizovao niz pa sam ga onda prosledio funkciji isplata i to mi je test program..al mi se ne svidja to resenje..kada znam da je ovo lepse :)...

eo ti primer sta ocu da napravim

int inicijalizuj niz ()

{

naredbe neke to sada i nije bitno...

return a[i];   /*e sada to je problem jer ne znam kako se vraca niz :S

}

main()

{

/*sada ocu da taj niz koji sam prosledio iz inicijalizuj niz da ga prosledim u f-iju isplata a to ne znam kako :S

kontam da nesto treba da u mainu neka pomocna promenjiva uzme vrednost tog prosledjenog niza, pa da nju prosledim dalje...al ni to ne znam.. */

isplata(x)  /*gde je x..taj niz

}

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
G1L3 kaže...

...da sada ne idem do kraja..

idi do krajaOsmijeh

koliko sam shvatio, imas jedan niz koji napravis u jednoj funkciji pa taj isti niz koristis u drugoj. A da probas globalno deklarirat niz?
ne vidim potrebu da se zaj*** s pokazivacima i sl, jednostavnije je napravit globalno neki niz pa ga mozes koristit u svim funkcijama
17 godina
neaktivan
Return f-ija

hmm...jesam ga globalno definisao...i napravio sam program..al to nije to :D.. bolje je ovako...jer npr..imam meni...i ja sada moram da se drndam prvo da postavim vrednosti u niz..pa tek onda da pokrenem meni...a to mi nije nesto :S..zato ocu lepo da mi pokrene prvo meni..i da u okviru jedne f-ije stavim vrednosti u niz..i okviru druge nesto radim za nizom itd...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
 To sam ja gore pokušavao objasniti riječima Smijeh
AMD Phenom 9500, GA 790x DS4, RAM : 4 GB , ATI RADEON 4850, 750GB DISK SPACE, LOGITECH x540
17 godina
neaktivan
Return f-ija

moze lock..napravio sam :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice