Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 7.285
|
čitano: 1.703.387
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori
brumir kaže...

POMOC MOLIM!!

Napraviti program koji ce od korisnika traziti unos brojeva sve dok prosjek ne bude veci od 90.Ukoliko je prosjek veci, ispisati poruku:Uneseni prosjek je veci od 90,a ukoliko nije,ispisati suprotnu poruku.

Naci komplement i ispisati ga

Pa imas gore rijesenje slicnog zadatka, tvoj je i laksi... napisi nesto sam pa napisi sto ti nije jasno u zadatku, nitko ti ovdje nece rijesavat zadatke ako nisi niti probao sam nesto.

10 godina
neaktivan
Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori

Napišite program za:
Izradite program koji će omogućiti naplatu iznajmljivanja sportskih terena i opreme .
Tereni koji se iznajmljuju su:
 nogomet,
 tenis,
 stolni tenis
Oprema:
 lopta,
 reketi,
 reketi za stolni tenis.
Najam terena naplaćuje se po satu (obračunska jedinica je 1 sat)
Program mora nuditi mogućnost odabira usluge iznajmljivanja, te najma opreme. Cijene su
podložne pregovorima pa ih nije potrebno "hardkodirati" u programu već treba omogućiti
unos.
Djelatnik blagajne mora imati mogućnost naplate iznajmljivanja ili usluge te odabire jednu od
ponuđenih opcija.
Nakon toga unosi trajanje i cijenu, a program računa i ispisuje iznos za naplatu. Moguće je
unijeti vise stavki računa, ako korisnik želi.
U zadatku obavezno koristiti funkcije

0 9 hvala 0
13 godina
neaktivan

Pitanjce. Imam neku funkciju koju ću trebati koristiti i ubuduće i stavio sam ju u neki header. Zatim sam napravio novi .cpp fajl u kojem kažem #include <ime_headera.h>. File i header se nalaze u istom direktoriju, no kada pozovem make file kaže mi fatal error: ime_headera.h: No such file or directory. Što točno krivo radim?

Trava raste tamo gdje je posadiš.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

#include "ime_headera.h"

15 godina
neaktivan

Imam pitanje,treba mi neki library za kreiranje GUI-a.Naime radimo u IDE-u kojeg je profesor sam napravio,i taj ću library morati ručno staviti u isti folder sa tim custom IDE-om i od tuda ga includeati.

Ne planiram ništa komplicirano,samo običan prozor sa par elemenata.

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Što točno podrazumijevaš pod "library"? Lib, dll ili nešto treće?

15 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...

Što točno podrazumijevaš pod "library"? Lib, dll ili nešto treće?

Mislio sam na header fileove...profesorov ide-je prilično rudimentaran,pa šta god ću moći importati.

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.12.2014 11:17 (g12356).
14 godina
neaktivan

Sami headeri ti tu ne mogu pomoći jer izrada GUI aplikacije u bilo kojem IDEu povlači i dodatne lib/dll biblioteke potrebne za prevođenje, specifične postavke compilera itd.

10 godina
neaktivan

Pozdrav!

Treba mi pomoć oko jednog zadatka, zadatak traži da se unseu dimenzije niza, da se taj niz popuni i da se na kraju nađe broj elemenata niza koji su neparni i djeljivi sa 5.

Moj pokušaj:

#include <iostream>

#include <cstdlib>

/*Omoguciti korisniku unos dimenzija matrice cijelih brojeva m × n (2 ≤ m ≤ 5 i

1 < n < 6) i njeno popunjavanje. Odrediti i na ekran ispisati koliko ima elemenata

matrice koji su neparni i ujedno djeljivi s pet*/

int main(){

int m = 0, n = 0, br = 0;

int matrica[5][5];

do{

printf("Unesite broj redova matrice: \n");

scanf("%d", &m);

if(m < 2 || m > 5)

printf("Broj redova se treba nalaziti u intervalu: [2,5]\n");

}while(m < 2 || m > 5);

do{

printf("Unesite broj stupaca matrice: \n");

scanf("%d", &n);

if(n < 1 || n >= 6)

printf("Broj stupaca se treba nalaziti u intervalu <1,6>\n");

}while(n <= 1 || n >= 6);

for(int i = 0; i < m; i++)

for(int j = 0; j < n; j++){

printf("Unesite element %d. reda i %d. stupca:\n", i+1, j+1);

scanf("%d", &matrica[i][j]);

}

for(int i = 0; i <= m; i++)

for(int j = 0; i <= n; j++)

if(matrica[m][n] % 2 == 1 && matrica[m][n] % 5 == 0)

br++;

printf("Untar matrice postoji %d brojeva koji su neparni i ujedno dijeljivi s 5", br);

system("pause");

return 0;

}

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.12.2014 21:40 (Galt).

0 0 hvala 0
17 godina

Dovoljno je da provjeriš je li ti zadnja znamenka broja broj 5.

if(broj % 10 == 5)

Ostalo, možeš matricu dinamički alocirati i izbjeći sve te sillne provjere.

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.12.2014 22:54 (Floki).

1 0 hvala 1
10 godina
neaktivan
Floki kaže...

Dovoljno je da provjeriš je li ti zadnja znamenka broja broj 5.

if(broj % 10 == 5)

Ostalo, možeš matricu dinamički alocirati i izbjeći sve te sillne provjere.

Hvala na savjetu, našao sam grešku.

Još nismo obradili dinamičko alociranje.

10 godina
neaktivan

Novi problem. :D

Korisnik unosi neki broj od 2 do 7, i taj broj je dimenzija kvadratne matrice. Ja moram ispisati zbroj glavne dijagonale (to kontam, kad je stupac jednak redku broj pod tim stupcem i redkom dodam zbroju), ali kako da zbrojim elemente sporednog redka, tj. kako da prođem kroz matricu tako da "skupljam te elemente"?

#include <iostream>

#include <cstdlib>

/*Omoguciti korisniku unos dimenzija kvadratne matrice p × p (2 < p < 7) i njeno

popunjavanje. Izracunati i na ekran ispisati omjer (kvocijent) zbroja vrijednosti ˇ

elemenata glavne dijagonale i zbroja vrijednosti elemenata sporedne dijagonale

(pretpostaviti kako zbroj vrijednosti elemenata sporedne dijagonale nece biti ni- ´

kada jednak nuli).*/

int main(){

int p, zbroj_g = 0, zbroj_s = 0;

int matrica[6][6];

do{

printf("Unesite dimenziju za kvadratnu matricu: \n");

scanf("%d", &p);

if(p <= 2 || p >= 7)

printf("Dimenzija se mora nalaziti u intervalu <2,7>\n");

}

while(p < 2 || p > 7);

for(int i = 0; i < p; i++)

for(int j = 0; j < p; j++){

printf("Unesite element %d. retka i %d. stupca: \n", i+1, j+1);

scanf("%d", &matrica[i][j]);

}

for(int j = 0; j < p; j++)

if(i == j)

zbroj_g+=matrica[i][j];

printf("Zbroj elemenata glavne dijagonale: %d\n", zbroj_g);

for(int j = p; j >= 0; j--)

if(i == j || (i - j) == -(p - 1) || (j - i) == (p - 1))

zbroj_s+=matrica[i][j];

printf("Zbroj elemenata sporedne dijagonale: %d \n", zbroj_s);

system("pause");

return 0;

}

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.12.2014 1:11 (Galt).

0 0 hvala 0
17 godina

Ako imamo kvadratnu matricu A od n redaka i stupaca:

element a je na glavnoj dijagonali ako je u istom retku i stupcu matrice

elemnt a je na pomoćnoj dijagonali ako je a u retku i stupcu u rasponu od prvi redak - zadnji stupac do zadnji redak - prvi stupac

To nas dovodi do toga da sumu glavne i pomoćne dijagonale možemo dobiti sa jednom for petljom:

for(int i=0; i<n; i++)

{

sumaGlavna += A[i][i];

sumaPomocna += A[i][n- i -1];

}

Pazi, u zadatku ti traže kvocijent glavne i pomoćne dijagonale, dakle, pomoćna dijagonala ne smije biti 0 jer dijeljenje sa nulom baca iznimku, i traže ti double broj, što znači da jedan od sume moraš castati sa double da ne bi imao cijelobrojno dijeljenje.

if(sumaPomocna != 0)

kvocijent = (double) sumaGlavna / sumaPomocna;

else

cout<< "Dijeljenje s 0"

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.12.2014 13:59 (Floki).

1 0 hvala 1
10 godina
neaktivan

Pozdrav svima, dobio sam seminarsku za Modifying sequence operations Algoritme, tacnije za generate, generate_n, remove, remove_if pa ako neko mozda moze da mi napise po neki zbor oko njih bilo bi zaista dobro, a jos bolje bi bilo ako me navedite na neke literature ko su na internetu

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

pozz ljud

zanima kako dobiti lokaciju redka u tekstualnom fileu

npr.

red teksta

red teksta

red teksta   <---- sad trebam dobiti koji je ono red u nekom txt fileu

red teksta

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Bog ljudi.

Napisao sam program koji traži unos kvadratne matrice i pomoću funkcije ispisuje sporednu dijagonalu od najmanjeg elementa do najvećeg ali mi se neće pokrenuti.Mislim da sam pogriješio negdje u slanju iz funkcije i nedostaje mi dio koji ispisuje rezultat iz glavne funkcije.

Ispričavam se što je program u c - u a ne u c++ (nisam našao temu za c).

Evo programa

#include <stdio.h>

#define N 3

int sporedna_dijagonala(int [N][N]);

int main()

{

int i,j;

int matrica[N][N];

int dijagonala[N];

for(i = 0;i < N;i++)

{

for(j = 0;j < N;j++)

{

printf("\n\nmatrica [%d][%d] = ",i,j);

scanf("%d",matrica[i][j]);

}

}

for(i = 0;i < N;i++)

{

printf("\n");

for(j = 0;j < N;j++)

{

printf(" %d ",matrica[i][j]);

}

}

sporedna_dijagonala(matrica);

}

int sporedna_dijagonala(int polje[N][N])

{

int i,j;

int dijagonala[N],pom;

for(i = 0;i < N;i++)

{

for(j = 0;j < N;j++)

{

if(i + j == N - 1)

{

dijagonala[i] = polje[i][j];

}

}

}

for(i = 0;i < N/2;i++)

{

if(dijagonala[i] > dijagonala[N - i])

{

pom = dijagonala[i];

dijagonala[i] = dijagonala[N - i];

dijagonala[N - i] = pom;

}

}

return dijagonala[N];

}

PeMaCN
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.12.2014 11:35 (PeMaCN).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
heraklo kaže...

pozz ljud

zanima kako dobiti lokaciju redka u tekstualnom fileu

npr.

red teksta

red teksta

red teksta   <---- sad trebam dobiti koji je ono red u nekom txt fileu

red teksta

int text_line_pos()
{
    int num_of_lines = 0;
    std::string line;
    std::ifstream dat("dat.txt");

while (std::getline(dat, line))
    {
        ++num_of_lines;
    }
    std::cout << "Broj redova teksta u datoteci: " << num_of_lines;

return num_of_lines;
}

Nesto ovako, ovo je primjer kako prebrojiti broj redaka u nekoj tekstualnoj datoteci, sad to jos malo preuredi da ti prebrojava samo do odredenog retka i onda ces znati njegovu lokaciju.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
10 godina
neaktivan
C++ novi folder s imenom po datumu i vremenu ?

trebam malu (?!) pomoć sa c++

... trebam napraviti kod koji će otvarati novi folder i davati mu ime kao datum+vrijeme, nekaj u stilu "28122014142459"  (ddmmyyyyhhmmss).

može li mi netko pomoći?

bb

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: C++ novi folder s imenom po datumu i vremenu ?

Za kreiranje direktorija možeš upotrijebiti CreateDirectory funkciju (WinApi - najčešće potrebno uključiti "windows.h"), a za dohvat vremena GetSystemTime funkciju.

10 godina
neaktivan

trebam kod u C++ , znaći, svaki put kad se starta da kreira folder sa nazivom trenutnog datuma, sata minuta i sekunda otprilike ovako : 28122014162625

bb
14 godina
neaktivan

Ah, još jedan gotovan. Žalim vremena što sam uopće išta gore pisao.

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.12.2014 20:09 (TracerCPP).
10 godina
neaktivan
oprosti kaj sam uopće živ i što tratim tvoje visokovrijedno vrijeme moleći malu pomoć
bb
10 godina
neaktivan

ispričavam se što sam se drznuo tražeći pomoć za nešto što se kosi sa osnovnim naćelima kulture i dobrog ponašanja te molim ispriku ako sam nekoga uvrijedio mojom malom zamolbom ... mislio sam da se nešto promjenilo od kad sam zadnji put trebao neku pomoć na ovom forumu.... prije nekih 5-6 godina ... i onda sam dobio desetak nesuvislih odgovora , svakakvih ali samo ne odgovor na ono kaj sam tražio  te sam potražio pomoć ne drugom forumu iz bivše države i dobio odgovor isti dan, točan, konkretan i bez onog ..."ja bi to bolje ovako" ili zašto ne ovako" !  ....  Ja sam tražio konkretnu pomoč, a dobio deset glupih protupitanja... sad, tooliko godina poslije  se slično događa.... ili pomogneš ili šutiš. poštedite me svojih prosudbi o mojim moralnim i ostalim osobinama , .... zato nam i je ovako , svi smo u go.... , samo zbog vlastite sebičnosti  i što je ovaj narod izgubio sve odlike čovjeka,.....   ja znam da nije ni vrijeme ni mjesto za političke i moralne rasprave, ali  probajte svoje znanje ( ako ga imate ) uptrijebiti za dobro svih  pa makar ga uvijek i ne naplatili !   Možda Vaša pomoć nekome  donse da taj isti usreći hrpu drugih  ljudi , možda napravi kakav posao i zaposli vašu djecu da ne budu jedno od 300k nezaposlenih....   još jednom moja isprika što sam glup i neznam te osnovne stvari iz C++ i to što sam se drznuo  zamoliti za pomoć ... 

bb
16 godina
bibixxx kaže...

ispričavam se što sam se drznuo tražeći pomoć za nešto što se kosi sa osnovnim naćelima kulture i dobrog ponašanja te molim ispriku ako sam nekoga uvrijedio mojom malom zamolbom ... mislio sam da se nešto promjenilo od kad sam zadnji put trebao neku pomoć na ovom forumu.... prije nekih 5-6 godina ... i onda sam dobio desetak nesuvislih odgovora , svakakvih ali samo ne odgovor na ono kaj sam tražio  te sam potražio pomoć ne drugom forumu iz bivše države i dobio odgovor isti dan, točan, konkretan i bez onog ..."ja bi to bolje ovako" ili zašto ne ovako" !  ....  Ja sam tražio konkretnu pomoč, a dobio deset glupih protupitanja... sad, tooliko godina poslije  se slično događa.... ili pomogneš ili šutiš. poštedite me svojih prosudbi o mojim moralnim i ostalim osobinama , .... zato nam i je ovako , svi smo u go.... , samo zbog vlastite sebičnosti  i što je ovaj narod izgubio sve odlike čovjeka,.....   ja znam da nije ni vrijeme ni mjesto za političke i moralne rasprave, ali  probajte svoje znanje ( ako ga imate ) uptrijebiti za dobro svih  pa makar ga uvijek i ne naplatili !   Možda Vaša pomoć nekome  donse da taj isti usreći hrpu drugih  ljudi , možda napravi kakav posao i zaposli vašu djecu da ne budu jedno od 300k nezaposlenih....   još jednom moja isprika što sam glup i neznam te osnovne stvari iz C++ i to što sam se drznuo  zamoliti za pomoć ... 

Prije bih rekao da si lijen, a ne glup. Ono što kolega gore hoće reći je da se u programiranju trebaš i sam znati malo snalaziti. Zar ćeš za svaki problem koji ne znaš riješiti postaviti pitanje ovdje na forumu? Dao ti je smjernice koje bi ti trebale biti i više nego dovoljne za rješavanje tvog problema.

14 godina
neaktivan

@bibixxx

1. Mi ne čitamo misli

Da bi dobio zadovoljavajući odgovor prvo trebaš napisati pitanje na jasan i razumljiv način. Primjerice, iz tvog pitanja uopće nije jasno koje razvojno okruženje i biblioteku/framework koristiš, koji tip aplikacije radiš (konzolna, GUI, servis itd itd.). C++ je jako velik i treba biti precizan. Zato se najčešće i dogodi da se takvo pitanje ignorira. U tvom slučaju sam ti čak dao odgovor koji zadovoljava za većinu situaciju jer je riječ o WinApi-ju. Ali eto, umjesto "hvala" ti si čak i uvrijeđen {#}.

2. Pokaži dokle si samostalno stigao u rješavanju problema

Nigdje nema nikakvog primjera coda koji pokazuje tvoj dosadašnji trud pri rješavanju tog problema. Primjerice, gore ti napišem za ove dvije funkcije da pomoću njih možeš napraviti što ti treba, i umjesto da prikažeš isječak koda gdje si to barem pokušao primijeniti pa eventualno zapeo - ti niti to. Dakle, samo sam gubio vrijeme da ti išta pišem.

3. Mi nismo ničiji besplatni homework support

Najbolje bi bilo da citiram tvoj prvi post:

bibixxx kaže...

trebam malu(?!) pomoć sa c++ ...

Dakle, tražiš malu pomoć ili rješenje? To dvoje nije isto.

Svatko ovdje od nas ima puno pametnijeg posla nego glumiti besplatan homework support za one koji si niti sami ne žele pomoći. Prije svega, pomoći nekome znači usmjeriti/ispraviti ga tako da ide u pravom smjeru i da sam riješi problem, a ne rješiti problem umjesto njega.

Dakle, odluči se što ti treba

a) mala pomoć (usmjerenje pomoću kojega si sam riješiš problem)

b) gotovo rješenje (platiti nekoga tko će za tebe riješiti taj problem)

12 godina

Bok! Imam problem.

Na samaom sam početku učenja C++. Koristim Visual Studio 2013 onaj besplatni za koji se samo trebaš registrirati kod MS. :) Napisao (prepisao) sam ultra jednostavan program (Console application) gdje traži unos imena, upišeš pa on ispiše na ekranu. E sad to kakti radi ALI... Kada odem na Build i kažem mu Build solution on mi napravi EXE datoteku koju kad pokrenem otvori se konzola, ja upišrm ime i kad stisnem ENTER da ispiše, programčić se jednostavno ugasi?!?!?! WTF?? Izluđujem me to! U čem je problem? Kod debugiranja kad kažem start debuging isto se ruši ali kad kažem START WITHOUT DEBUGNG onda prolazi. Help pls.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Azmo kaže...

Bok! Imam problem.

Na samaom sam početku učenja C++. Koristim Visual Studio 2013 onaj besplatni za koji se samo trebaš registrirati kod MS. :) Napisao (prepisao) sam ultra jednostavan program (Console application) gdje traži unos imena, upišeš pa on ispiše na ekranu. E sad to kakti radi ALI... Kada odem na Build i kažem mu Build solution on mi napravi EXE datoteku koju kad pokrenem otvori se konzola, ja upišrm ime i kad stisnem ENTER da ispiše, programčić se jednostavno ugasi?!?!?! WTF?? Izluđujem me to! U čem je problem? Kod debugiranja kad kažem start debuging isto se ruši ali kad kažem START WITHOUT DEBUGNG onda prolazi. Help pls.

#include <iostream>
#include <cstdlib>

using namespace std;

int main()
{
int broj;
cin >> broj;
cout << "Uneseni broj: " << broj << endl;
system("pause");
return 0;
}

Moras include <cstdlib>,  i onda tamo gdje ti program zavrsava dodas system("pause");

Kad program zavrsi pisat ce ti "Press any key to continue . . ." i kad pritisnes bilo sta zatvorit ce se.

You dont make 500 million friends without a few enemies.
17 godina
neaktivan
Azmo kaže...

Bok! Imam problem.

Dodaj na kraju (prije return 0;) funkciju getchar(). Ili program pokreni iz konzole; dakle prvo otvoris konzolu onda u njoj navigiras do direktorija gdje ti se nalazi programcic i onda ga pokrenes iz konzole tako sto upises njegovo ime.

Moze se i sa system() funkcijom, ali radije izbjegavaj od pocetka.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
14 godina
neaktivan
Azmo kaže...

Bok! Imam problem.

Na samaom sam početku učenja C++. Koristim Visual Studio 2013 ...

Nikakav dodatni code nije potrebno pisati. Jednostavno pokreni program s CTRL+F5.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.1.2015 13:33 (TracerCPP).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
tLeon kaže...
Azmo kaže...

Bok! Imam problem.

#include <iostream>
#include <cstdlib>

using namespace std;

int main()
{
int broj;
cin >> broj;
cout << "Uneseni broj: " << broj << endl;
system("pause");
return 0;
}

Moras include <cstdlib>,  i onda tamo gdje ti program zavrsava dodas system("pause");

Kad program zavrsi pisat ce ti "Press any key to continue . . ." i kad pritisnes bilo sta zatvorit ce se.

Ma care, kralju legendo puno ti hvala! :) ITS ALIVEEEEE!!! :) Čem služi ovo return 0; jer radi i bez toga? Još jednom thx.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice