Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 7.285
|
čitano: 1.731.295
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
Re: Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori
rustweaver kaže...

C i C++ nemaju nesto slicno tome pa moras koristiti dupli backslash jer kompajler uvijek trazi izlazne kodove prilikom prevodenja kôda.

AFAIK za putanje se može koristiti slash, dakle / - to jasno funkcionira kod Linuxa, ali mislim da funkcionira i kod Windowsa.

srky.du kaže...
shvatio sam sad , nego kad upisujem 2 backslasha u program normalno mi ucita sliku tipa "pictures\title1.png" mi ucita isto kao i "pictures\\title1.png" (sad sam vidio da je svejedno ako upise jedan backslash ili pet,  sto je i logicno)

Možeš tu rečenicu ponovno napisati, ali ovaj put tako da te se razumije? Uz korištenje interpunkcijskih znakova i, ako treba, razlomiti je na više rečenica?

Svugdje idu jednostruki backslashevi (i u datotekama i kad korisnik programa upisuje putanju), a dvostruki idu samo u izvornom kodu (C++ sourceu) ili se umjesto njih vjerojatno mogu koristiti / pa posve izbjegneš \\.

srky.du kaže...
i jos jedno pitanje, koristim SDL u aplikaciji i na internetu sam naso da .dll fileovi trebaju bit u istom folderu ko i .exe file, da li se to može ikako promijenit

Pogledaj si ovo: http://www.codeguru.com/Cpp/W-P/dll/article.php/c99

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2012 3:25 (mbaksa).
15 godina
neaktivan

Shvatio sam. Dok sam testirao program uvjek sam unosio "\\" umjesto "\" i radilo je. Maloprije sam unio "\\\\" te je također radilo.
P.S. Hvala na linku 

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

AFAIK za putanje se može koristiti slash, dakle / - to jasno funkcionira kod Linuxa, ali mislim da funkcionira i kod Windowsa.

Nemam pojma. Moze biti. Pogotovo kad je u pitanju GCC.

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.1.2012 5:56 (rustweaver).
15 godina
Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori

recite mi,  radim sad prema ovome  http://alzan.info/skola-c-polja-pokazivaci-reference-3/ pokazivace i dinamicku alokaciju memorije, vec sam izvjezba nesto zadataka i na zadnjem dijelu sam, ali s obzirom da cu cim natjecanje završi prec na c# koji te stvari sve automatski radi, da li se uopce isplati previse zajebavat s ovim?

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Itekako se isplati. Pokazivači su srce C-a i C++a.

No kako se ti planiraš prebaciti na C#...not so much.

15 godina
programabilan kaže...

Itekako se isplati. Pokazivači su srce C-a i C++a.

No kako se ti planiraš prebaciti na C#...not so much.

a ono, c# je napredniji,vecina ljudi radi  aplikacije u njemu , a prijatelj mi govori da vec toliko dugo radi u c# da je cak i zabravia pokazivace, pa se mislim sta cu se sad lomit ako si ionako mogu ollaksat stvar c#-om

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2012 15:50 (athlon64).
13 godina
neaktivan

Ali svejedno bi ih trebao znati, bolje ćeš razumititi dalje oblasti.

Those types are not abstract, they are as real as int and float. – Doug McIlroy
17 godina

Neka me netko ispravi ako griješim, ali referencne i vrijednosne tipove u c# je puno lakše skužiti onom tko zna pokazivače, a onda opet keyword-i ref, out i in, pa variant i covariant interface-i koj proizlaze primjenom tih keyword-a. Kad kužiš pokazivače, brzo skužiš mehanizam toga.

void Cplusplus(int& broj);

void Csharp(ref int broj);

ista stvar u biti

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2012 16:55 (Floki).

0 0 hvala 0
15 godina

a dobro proc cu ovo sa neta do kraja onda, pa cu krenit dalje

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

E,ja sam do sada učio upis i ispis s iostreamom,ali kažu kao da je cstdio brži,pa možete mi dati neki link gdje je dobro objašnjen upis i ispis sa cstdio bibliotekom?Hvala.

13 godina
neaktivan
Ivan_99C++ kaže...

E,ja sam do sada učio upis i ispis s iostreamom,ali kažu kao da je cstdio brži,pa možete mi dati neki link gdje je dobro objašnjen upis i ispis sa cstdio bibliotekom?Hvala.

Printf i Scanf su funkcije koje služe za ispis i unos.
Printf kao argumente prima formate i znakovni niz, i varijablu koju treba ispisati, a kao povratnu vrijednost ima broj ispisanih bajtova, a Scanf za povratnu vrijednost ima broj upisanih varijabli, dok za argumente prima format upisa i referencu na varijablu.

Primjer:

Formati varijabli:
%d=integer
%f=float
%e=double
%s=string
%c=char
%l=long

PRINTF:
int a=4;
printf("Zdravo\n");
printf("%d", a);

SCANF:
int a;
scanf("%d", &a);
printf("a=%d", a);

13 godina
neaktivan
royalhero kaže...
Ivan_99C++ kaže...

Printf i Scanf su funkcije koje služe za ispis i unos.
Printf kao argumente prima formate i znakovni niz, i varijablu koju treba ispisati, a kao povratnu vrijednost ima broj ispisanih bajtova, a Scanf za povratnu vrijednost ima broj upisanih varijabli, dok za argumente prima format upisa i referencu na varijablu.

Primjer:

Formati varijabli:
%d=integer
%f=float
%e=double
%s=string
%c=char
%l=long

PRINTF:
int a=4;
printf("Zdravo\n");
printf("%d", a);

SCANF:
int a;
scanf("%d", &a);
printf("a=%d", a);

Kako upisujem i ispisujem long long i short?

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2012 20:07 (Ivan_99C++).
13 godina
neaktivan

%h=Short Integer
%lf=Long Double

15 godina
neaktivan
Ivan_99C++ kaže...

Kako upisujem i ispisujem long long i short?

short i char ispisujes kao i svaki drugi integer, %d

a za long long int, odnosno long long baci oko ovdje:

http://stackoverflow.com/questions/2844/how-do-you-printf-an-unsigned-long-long-int

A sto se tice printf funkcije, ovdje imas sve lijepo u detalje objasnjeno:

http://www.cplusplus.com/reference/clibrary/cstdio/printf/

Isto i za scanf:

http://www.cplusplus.com/reference/clibrary/cstdio/scanf/

Preporucam ti da vise gledas referencu, brze ti je, umjesto da nas ovdje moras cekati da ti odgovorimo.

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2012 20:20 (rustweaver).
13 godina
neaktivan

Je li to istina da je cstdio biblioteka brža od iostreama?

14 godina
neaktivan

Brzina je tu nebitna. Brzina će ti biti faktor tek kod složenih algoritama.

http://www.chess.com/livechess/profile/Tracer1808
Moj PC  
2 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Dobro,al na natjecanjima je bitno.

13 godina
neaktivan
Ivan_99C++ kaže...

Ko to kaže, pa pogledaj riješenja od Info Kupovih zadataka, svugdje se koristi standardni C++ ov I/O.

14 godina
neaktivan
Ivan_99C++ kaže...

Ne. Svejedno je što ćeš koristiti za ispis i unos podataka. Ono što je bitno je O-notacija i asimptotska složenost algoritma.

http://www.chess.com/livechess/profile/Tracer1808
15 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...
Ivan_99C++ kaže...

Ne. Svejedno je što ćeš koristiti za ispis i unos podataka. Ono što je bitno je O-notacija i asimptotska složenost algoritma.

Na natjecanjima (barem skolsko i zupanijsko) vremena je dano dosta vise nego sto je realno potrebno tako da je svejedno s cime ces ucitavat. Kao sto Tracer kaze bitan je algoritam i to se trazi na natjecanjima.

Evo na primjer u petom se zadatku unose samo dva broja i ispisuje jedan, ali opet treba smislit algoritam koji nece popuniti cijelu matricu (probaj, mislim da ga nije tesko skontat).

17 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...

Zanimljivo, ali na Natjecateljskom programiranju, imali su nekakav zadatak s nekakvim mravcima, ne mogu se sjetiti, ako pronadem, postat cu ovdje. Frend je koristio cin i cout objekte, sporiji mu je bio program od drugog frenda koji je prakticki isti algoritam imao, ali je koristio scanf i printf funkcije. Mi smo se isto cudili...

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
TracerCPP kaže...

Zanimljivo, ali na Natjecateljskom programiranju, imali su nekakav zadatak s nekakvim mravcima, ne mogu se sjetiti, ako pronadem, postat cu ovdje. Frend je koristio cin i cout objekte, sporiji mu je bio program od drugog frenda koji je prakticki isti algoritam imao, ali je koristio scanf i printf funkcije. Mi smo se isto cudili...

da nije ovaj?

17 godina
neaktivan
srky.du kaže...

da nije ovaj?

Jep, to je taj.

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
13 godina
neaktivan

Zdravo momci {#} , imam problem kod jednog zadatka, naime trebam napisati program koji za početno i krajnje vrijeme dato u formatu hh:mm:ss računa vremensku

razliku u pozitivnom smjeru (smjer kazaljke na satu). Izračunata vremenska razlika se ispisuje isto u pomenutom formatu. 

Zadatak kao zadatak je jednostavan, jedino me zbunjuje napomena u zadatku 

"Napomena: U programu je neophodno implementirati f‐ju koja računa vrijeme u sekundama za dato

vrijeme u formatu hh:mm:ss.

Dekleracija funkcije je sljedeća: int vrijemeUsekundama(string hhmmss)"

0 0 hvala 0
16 godina

Znači da ti upisivaš string i onda u tom stringu uzimaš po dva znaka i oni ti predstavljaju redom sate,minute i sekunde,te ih pretvoriš u intove.To napraviš za oba stringa,oduzmeš vrijednosti i ispišeš.I to staviš u funkciju.

EDIT:Jedino trebaš pripaziti na oduzimanje kod sekundi i minuta.

AC Milan - IL CLUB PIU' TITOLATO AL MONDO
Poruka je uređivana zadnji put ned 15.1.2012 16:52 (emerik).
13 godina
neaktivan

ATOI.

13 godina
neaktivan

Nedavno sam dobio zadatak na kojem sa zapeo vec duze vrijeme, ako moze pomoc bilo bi dobro :D! Ugl evo teksta zadataka...

Napisati program koji za početno i krajnje vrijeme dato u formatu hh:mm:ss računa vremensku

razliku u pozitivnom smjeru (smjer kazaljke na satu). Izračunata vremenska razlika se ispisuje isto u

pomenutom formatu.

Napomena: U programu je neophodno implementirati f‐ju koja računa vrijeme u sekundama za dato

vrijeme u formatu hh:mm:ss.

Dekleracija funkcije je sljedeća: int vrijemeUsekundama(string hhmmss).

Hvala :) 

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
A kako da rastavim taj string hhmmss na 3 dijela?
13 godina
neaktivan
emerik kaže...

Znači da ti upisivaš string i onda u tom stringu uzimaš po dva znaka i oni ti predstavljaju redom sate,minute i sekunde,te ih pretvoriš u intove.To napraviš za oba stringa,oduzmeš vrijednosti i ispišeš.I to staviš u funkciju.

EDIT:Jedino trebaš pripaziti na oduzimanje kod sekundi i minuta.

A kako da rastavim taj string hhmmss na 3 dijela? Znaci 1 dio ce mi biti hh i njega konvertam u int drugi ce biti mm i njega isto u int convertam...to kontam, al kako da uzmem vrijednos iz stringa?

16 godina

Koristiš funkciju substring.

Npr. :  string sati = str.substr(0,2) i onda to sa funkcijom atoi pretvoriš u integer. in h = atoi(sati);

AC Milan - IL CLUB PIU' TITOLATO AL MONDO
Poruka je uređivana zadnji put ned 15.1.2012 17:29 (emerik).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice