Pomoć oko zadatka u asembleru [ARM]

poruka: 11
|
čitano: 7.048
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Imam zadatak koji trebam uraditi u asembleru (kao sto se iz naslova vidi u pitanju je ARM asembler).

Dio koji ne uspjevam rijesiti je:
"Potrebno je blok 32-bitnih podataka u memorij postaviti od adrese 0x4000 pa na dalje, sve do određenoga podatka koji oznacava kraj bloka."
Postavim 32-bitne podatke u rijeci (.word) u labelu nazvanu npr. podatci:

podatci:
    .word 0x4AD86B17, 0x4DA95B24, 0xA42C59A3, 0xDDDDDDDD, 0

Ali nikako ne mogu dokuciti kako da "naredim" toj labeli da se ona u memoriju spremi od adrese 0x4000, a ne od neke adrese koju "dobije slucajno".

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Pomoć oko zadatka u asembleru [ARM]

Pretpostavljam kako je ovo GNU assembler (zbog ovog .word). Nisam radio s njim, no mehanizam čitanja i pisanja po memoriji je neovisan o toolchainu, dok su ovakve labele specifične .

Za rad s labelama moraš pogledati dokumentaciji onoga što već koristiš. Ako je to GNU ASM, tada googletu treba reći "GNU ARM ASM".

Za rad s memorijom pogledaj ovo:

http://www.toves.org/books/arm/

Točka 3 je ono što te zanima.

Nećeš raditi direktno s "memorijom", nego ćeš koristiti slobodne registre (obično neki R0 do R7). Dakle, učitaš podatak u registar i zatim ga spremiš na memorijsku lokaciju koju si prethodno upisao u neki drugi registar. Zatim inkrementiraš adresu lokacije (odnosno sadržaj registra u kojem je spremljena adresa), pa opet ispočetka, sve dok ne naiđeš na što već označava kraj.

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.11.2012 19:37 (Djuro von Prekoplotovich).
11 godina
neaktivan
Pomoc Asembler

Pozdrav, ucim programiranje mikrokontrolera. Naso sam neku skriptu i ukucao primjer u MPLAB, ali mi izbacuje neke greske. Moze li mi neko reci sta ne valja u kodu.

ovo je kod

;**********************************************************************
; Autor: Metilj
; Datum: 24.03.2014.
; Verzija: 6.6
;
; Opis hardvera: RC oscilator, LED od pina RA2 prema masi
; Opis softvera: Ovim softverom se ostvaruje treptanje diode sa periodom 0,2 S
; Potrebni fajlovi: p16F84.inc
;
;**********************************************************************
;***** Inicijalizacija asemblera*****
     list    p=16F84                                 ;Definiše upotrebljeni mikrokontroler
     #include <p16F84.inc>                                ; Ubacuje nazive registra u program
     _CONFIG   _CP_OFF & _WTD_OFF & _PWRTE_ON & _RC_OS    ; Podešava konfiguracione bite
;***** Imenovanje registra*****
BROJAC1 equ 0x0C                                     ; Prvi brojac za praznu petlju. Inicijalno 0xFF
BROJAC2 equ 0x0D                                     ; Drugi brojac za praznu petlju. Inicijalno 0xFF
;***** Podešavanje porta*****
     org 0x00                                        ; Definiše start programa
     bsf STATUS, RP0                                 ; Prebacuje program u BANK1
     movlw b'00000000'                               ; Postavlja sve ponive kao izlazne
     movwf TRISA
     movwf TRISB
     bcf STATUS, RP0                                 ; Vraca program u BANK0
;***** Ukljuci LED*****
Poc  movlw b'00000100'                               ; Ukljuci LED stavljajuci binarni broj 00000100
     movwf PORTA                                     ; u W registar a azatim u port A
;***** Prva petlja aktivna pri ukljucenoj LED oko 0,2S*****
Pet1 decfsz BROJAC1,F                                ; Smanji BROJAC1 za 1
     goto Pet1                                       ; Ukoliko je BROJAC1 jednak 0 nastavi dalje, u suprotnom se vrati na Poc1
     decfsz BROJAC2,F                                ; Smanji BROJAC2 za 1
     goto Pet1                                       ; Ukoliko je BROJAC2 jednak 0 nastavi dalje, u suprotnom se vratio na Poc1
                                                     ; Ovaj brojac broji od 255 do 0, sa taktom od 1 Hz
;*****Kašnjenje završeno. Sada iskljuci LED*****
    movlw b'00000000'                                ; Iskluci LED stavljajuci 00000000 u W registar
    movwf PORTA                                      ; a zatim u PORTA
;***** Druga petlja aktivna. Pri iskljucenoj LED*****
Pet2  decfsz BROJAC1,F                               ; Smanji BROJAC1 za 1
      goto Pet2                                      ; Ukoliko je BROJAC1 jednak 0 nastavi dalje, u suprotnom se vrati na Poc2
      decfsz BROJAC2,F                               ; Smanji BROJAC2 za 1
      goto Pet2                                      ; Ukoliko je BROJAC2 jednak 0 nastavi dalje, u suprotnom se vrati na Poc2
;***** Vracanje na pocetak programa*****
     goto Poc
;***** Kraj programa*****
     end

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Pomoc Asembler

neku skriptu (skriptu, rly? :D), neke greške...

Tako se assembly ne uči.

A stvar se još više komplicira što imaš hrpe raznih assemblera za hrpe raznih procesora.

To understand what recursion is, you must first understand recursion.
11 godina
neaktivan

Poceo sam sa PIC 16 F 84, uzeo skriptu i prepisao kod, ovo su greske koje mi je javio

Warning[205] C:\MOJI PROGRAMI\PROBA\ZAGL.ASM 12 : Found directive in column 1. (list)
Error[122]   C:\MOJI PROGRAMI\PROBA\ZAGL.ASM 14 : Illegal opcode (_CP_OFF)
Message[302] C:\MOJI PROGRAMI\PROBA\ZAGL.ASM 22 : Register in operand not in bank 0.  Ensure that bank bits are correct.
Message[302] C:\MOJI PROGRAMI\PROBA\ZAGL.ASM 23 : Register in operand not in bank 0.  Ensure that bank bits are correct.
Warning[205] C:\MOJI PROGRAMI\PROBA\ZAGL.ASM 45 : Found directive in column 1. (end)

15 godina
neaktivan

Malo googlanja...

metilj kaže...

Warning[205] C:\MOJI PROGRAMI\PROBA\ZAGL.ASM 12 : Found directive in column 1. (list)
Warning[205] C:\MOJI PROGRAMI\PROBA\ZAGL.ASM 45 : Found directive in column 1. (end)

https://forum.allaboutcircuits.com/showthread.php?t=4059

metilj kaže...
Error[122]   C:\MOJI PROGRAMI\PROBA\ZAGL.ASM 14 : Illegal opcode (_CP_OFF)

http://www.edaboard.com/thread24544.html

metilj kaže...
Message[302] C:\MOJI PROGRAMI\PROBA\ZAGL.ASM 22 : Register in operand not in bank 0.  Ensure that bank bits are correct.

Message[302] C:\MOJI PROGRAMI\PROBA\ZAGL.ASM 23 : Register in operand not in bank 0.  Ensure that bank bits are correct.

http://www.piclist.com/techref/microchip/mplab/msg302.htm

U biti koliko vidim od svih tih poruka samo je jedna zapravo greška, ostale su kojekakva upozorenja. Ne mogu ti više pomoći, prvi puta čujem i za taj assembler i za taj čip. Nađi nekakvu dokumentaciju i pažljivo ju analiziraj. Kada radiš s takvim stvarima dokumentacija ti je sve, ne možeš se oslanjati na pomoć drugih jer se radi o nečemu prilično egzotičnom.

To understand what recursion is, you must first understand recursion.
11 godina
neaktivan

ok hvala

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Tema je bila za ARM assembler i stara više od godinu dana.

Također nisi napisao koji asm korisitš (MPLAB ili nešto drugo).

Nisam vidovit, niti je itko na ovome forumu.

Na prvi pogled, imaš grešku u _CONFIG direktivi.

http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/31027a.pdf

S PIC-evima nisam radio godinama, pa ti sada iz glave ne mogu reći je li što drugo pogrešno.

Nije uzrok greške, no ostale direktive (list) također piši VELIKIM SLOVIMA.

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

u pitanju je PIC 16 F84

koristim MPLAB verzija 6.6

hocu da postavim LED na izlaz RA2 da se pali i gasi u intervalima po 0,2 sekunde

11 godina
neaktivan

Ponovio postupak popravio "list" u "LIST" i opet :-(

Clean: Deleting intermediary and output files.
Clean: Done.
Executing: "C:\Program Files\MPLAB IDE\MCHIP_Tools\mpasmwin.exe" /q /p16F84 "Zagl.asm" /l"Zagl.lst" /e"Zagl.err"
Error[108]   C:\MOJI PROGRAMI\ZAGL.ASM 14 : Illegal character (&)
Message[302] C:\MOJI PROGRAMI\ZAGL.ASM 22 : Register in operand not in bank 0.  Ensure that bank bits are correct.
Message[302] C:\MOJI PROGRAMI\ZAGL.ASM 23 : Register in operand not in bank 0.  Ensure that bank bits are correct.
Halting build on first failure as requested.
BUILD FAILED: Wed Mar 26 20:25:39 2014

11 godina
neaktivan

Jeli netko može riješiti ova dva zadatka:

Napisati u asembleru:

---------------
int i, j, rez;
rez=i-j-20;

---------------
 int i, j, rez;
rez=i+j-20;