Linux C/C++ IDE

poruka: 20
|
čitano: 3.124
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Linux C/C++ IDE

Sto bi preporucili nekome tko radi vec 10 godina u Visual Studiu, i zna sve o njemu, navikao je na njegov editor, compiler i debugger, a sad bi trebao neke stvari napraviti za Linux?

Probao sam Codelite, no nije bas na nekoj zavidnoj razini, u usporedbi s VS

Postoji li uopce nekakav takav alat kao sto je VS?

Hvala

Lack of money is the root of all evil. George Bernard Shaw

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Linux C/C++ IDE

Probaj KDevelop...

16 godina
neaktivan
Linux C/C++ IDE

Moraš sam vidjeti što ti najbolje paše, ako želiš kompletno rješenje sa vizualnim editorom za GUI:

Qt Creator, dolazi sa ugrađenom podrškom za Qt framework s kojim lako možeš raditi cross-platform

GUI aplikacije.

Inače bi preporučio nešto tipa Netbeans ili Eclipse, oba su kvalitetni i zreli IDE-i sa podrškom za mnoštvo tehnologija, jezika, ...

Za manje projekte bi iskreno najprije korisito gvim, emacs, geany ili gedit + make sa gdb-om ( + ddd ) za debuggiranje ako bude potrebno.

Međutim ovo bi moglo biti malo previše posla ako si navikao na IDE-e.

Naravno ima još hrpa opcija kao gore navedeni KDevelop, samo ga nikad nism probao.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.1.2012 16:11 (drnde).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

http://eclipse.org/cdt/ je moj odabir zadnjih godinu dana. Općenito sam navikao na eclipse i smatram ga vrlo zrelim IDE-om. No međutim nemoj od njega očekivati ono što nudi VS koji je po meni najdorađeniji i najnapredniji IDE trenutno na tržištu.

14 godina
neaktivan
Linux C/C++ IDE

Ja nisam neki preveliki ljubitelj VS-a. Ali Eclipse je sasvim ok.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Zhawk kaže...

http://eclipse.org/cdt/ je moj odabir zadnjih godinu dana. Općenito sam navikao na eclipse i smatram ga vrlo zrelim IDE-om. No međutim nemoj od njega očekivati ono što nudi VS koji je po meni najdorađeniji i najnapredniji IDE trenutno na tržištu.

Džabe sva ta dorađenost kad možeš programirati isključivo za windows okruženje, inače je gotovo beskoristan.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
14 godina
neaktivan
Mala prepravka. Totalno beskoristan.
16 godina

Oprostite, al skoro 90% racunalnog svijeta radi na Windowsu. Ako je vama "džabe" raditi programe koji rade na 87% racunala, dok Linux (u desktop okruzenju) je na nekih 1%, onda nesto nije u redu s vama.

16 godina
neaktivan
CalvinRi kaže...

Oprostite, al skoro 90% racunalnog svijeta radi na Windowsu. Ako je vama "džabe" raditi programe koji rade na 87% racunala, dok Linux (u desktop okruzenju) je na nekih 1%, onda nesto nije u redu s vama.

1. Sve veći dio ozbiljnih poslovnih aplikacija prelazi ili je več prešlo u oblak i taj trend se ne smanjuje

2. Linux je vjerovatno najpopularniji serverski OS na svijetu, tako da aplikacija koja se ne mora vrtiti na

Windows serveru ima osjetnu prednost na tržištu

3. Web aplikacije rade na skoro 100% računala tj. na svemu što može vrtiti nekakav web browser i javascript

15 godina
neaktivan

Ne mogu vjerovati da nitko nije spomenuo Code Blocks. {#}

Kada se spominje DevCpp svi se uvijek sjete C::B-a, a kada se trazi IDE za linux nitko ga se ne sjeti!?

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
13 godina
15 godina
neaktivan
Linux C/C++ IDE

Monodevelop ti je po mom mišljenju pljunuti VS.Čak su i izbornici slični.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Radim već skoro godinu dana u Monodevelopu i mogu reć da je to umalo najgluplji IDE koji je svjetlosnim godinama iza VSa. Jedino im je zajedničko slično izgledaju.

Mono me toliko naživcirao da sam odustao od jednog projekta (koji je trebao biti napisan u njemu) i preselio se natrag na VS. Srećom pa projekt nije daleko odmakao pa nije trebalo puno prepravljati i ponovno pisati. Da ne spominjemo očajan nedostatak dokumentacije za C#.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
17 godina
drnde kaže...
CalvinRi kaže...

1. Sve veći dio ozbiljnih poslovnih aplikacija prelazi ili je več prešlo u oblak i taj trend se ne smanjuje

2. Linux je vjerovatno najpopularniji serverski OS na svijetu, tako da aplikacija koja se ne mora vrtiti na

Windows serveru ima osjetnu prednost na tržištu

3. Web aplikacije rade na skoro 100% računala tj. na svemu što može vrtiti nekakav web browser i javascript

potpuno promašeno!

autor članka pita za C/C++,a ti pričaš o web serverima?

ali ok, kada smo OT, Linux je zastupljeniji kao web server (gledano po web stranicama po svijetu), ALI serveri po firmama?! kakve veze oni imaju sa web serverima? baš nikakve! i ako želiš programirati neku client/server desktop aplikaciju za neku tvrtku koja ima windows server onda si opet u VS.

i bez obzira što programiraš, niti jedan IDE nije do gležnja VS i dokumentaciji - MSDN! barem to priznaj, pa makar mrzio MS i Win, jer je to činjenica koja nema veze sa voljenjem/mržnjom prema MS-u.

16 godina
Linux C/C++ IDE

Dao sam priliku KDevelopu, Eclipseu, Codeliteu i Code::Blocksu. 

Kdevelop izgleda ok, postavke za projekt se malo teze nadju. Editor je ok, ali se rusi nenormalno. Samo ga startam i zatvorim, dobijem obavijest da se srusio i to svaki put.

Eclipse mi je spor i nespretan i isto se rusi svako toliko.

Na kraju sam isprobao Code::Blocks i zasad sam dosta zadovoljan, brz je, stabilan, cak ima i import projekata i solutiona iz Visual C++-a, i na slican nacin organizira projekte, te propertiese projekta.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
sasa kaže...
drnde kaže...
CalvinRi kaže...

Windows serveru  ima osjetnu prednost na tržištu

3. Web aplikacije rade na skoro 100% računala tj. na svemu što može vrtiti nekakav web  browser  i javascript

potpuno promašeno!

ali ok, kada smo OT, Linux je zastupljeniji kao web server (gledano po web stranicama po svijetu), ALI serveri po firmama?! kakve veze oni imaju sa web serverima? baš nikakve! i ako želiš programirati neku client/server desktop aplikaciju za neku tvrtku koja ima windows server onda si opet u VS.

i bez obzira što programiraš, niti jedan IDE nije do gležnja VS i dokumentaciji - MSDN! barem to priznaj, pa makar mrzio MS i Win, jer je to činjenica koja nema veze sa voljenjem/mržnjom prema MS-u.

I na source kod se može gledati kao na dokumentaciju.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
16 godina
neaktivan
sasa kaže...

potpuno promašeno!

1. Da i serveri po firmama, iznenadio bi se koliko firmi koristi Linux na serverskoj strani, zašto i nebi ?

2. Ne želiš programirati client/server desktop aplikaciju, osim ako se ne radi o nečemu trivijalnom.

Daj jedan dobar razlog zašto bi ti bio potreban VS ili Windows server za ovako nešto ?

3. Ne razumiješ, nisam rekao da je VS loš IDE, samo želim reči da ti je developerski svijet puno manje

otvoreno, društveno, zabavno, raznoliko i inovativno mjesto ako sam sebe osudiš na MS, VS i .NET.

Developeri i firme jednostavno ne dijele svoj kod i rješenja koliko to rade oni van MS ekosistema,

jednostavno nije takva kultura.  

4. Ne osjećam mržnju prema MS-u, nismo djeca, jelda ?

Na kraju dana jednostavno ne želim živjeti i raditi u programerskom zlatnom kavezu tj. da mi jedna firma diktira

sve što koristim (OS, CLR jezik,  framework, Web Server, Server OS), samo jer koristitim njihov ušminkani IDE,

pogotovo ako imam alternativu.

EDIT:

sasa kaže...

potpuno promašeno!

Pogledaj 3. post. Gdje je tvoj konstruktivan doprinos temi ?

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 14:25 (drnde).
17 godina
protjeran
drnde kaže...
sasa kaže...

potpuno promašeno!

1. Da i serveri po firmama, iznenadio bi se koliko firmi koristi Linux na serverskoj strani, zašto i nebi ?

Netočno, i dalje ih više koristi Win2003 ili 2008

2. Ne želiš programirati client/server desktop aplikaciju, osim ako se ne radi o nečemu trivijalnom.

Daj jedan dobar razlog zašto bi ti bio potreban VS ili Windows server za ovako nešto ?

WebServisi, remoting, WCF

3. Ne razumiješ, nisam rekao da je VS loš IDE, samo želim reči da ti je developerski svijet puno manje

otvoreno, društveno, zabavno, raznoliko i inovativno mjesto ako sam sebe osudiš na MS, VS i .NET.

Developeri i firme jednostavno ne dijele svoj kod i rješenja koliko to rade oni van MS ekosistema,

Totalni bulšit, pogledaj CodePlex

4. Ne osjećam mržnju prema MS-u, nismo djeca, jelda ?

Na kraju dana jednostavno ne želim živjeti i raditi u programerskom zlatnom kavezu tj. da mi jedna firma diktira

sve što koristim (OS, CLI jezik,  framework, Web Server, Server OS), samo jer koristitim njihov ušminkani IDE,

Još jedan totalna neistina, u VS možeš programirati i u Pythonu i Assembleru.

Programko http://programko.bloger.hr
14 godina
protjeran
Linux C/C++ IDE

Ne vidim razlog natezanja oko što je bolje, kako gdje zašto.

Čovjek pitao koji IDE za linux, dobio odgovore i našao nešto što mu je dovoljno i zadovoljava njegove potrebe.

A za ostalo, koristi ono što ti odgovara i za što ti odgovara. Tako da nema tko je ultimativno najbolji od svih.

Primjerice meni je za moj rad sasvim dovoljan gEdit sa nekoliko plugin-ova. Pa si vi mislite.

Biti ili mniti svemiropolisno

3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Programko kaže...
drnde kaže...

Netočno, i dalje ih više koristi Win2003 ili 2008

WebServisi, remoting, WCF

3. ...

Totalni bulšit, pogledaj CodePlex

sve što koristim (OS, CLI jezik,  framework, Web Server, Server OS), samo jer koristitim njihov ušminkani IDE,

Još jedan totalna neistina, u VS možeš programirati i u Pythonu i Assembleru.

1. Nisam govorio o tome koji se više koristi nego da MS ne dominira u potpunosti na polju "ne-web" servera kako to ljudi misle.

2. Ključna riječ client side Desktop, Desk-top, DESKTOP aplikacije. Ne mogu se baš sjetiti mnogo fat (desktop) client aplikacija koje se još koriste, možda mail clienti.

3. Opet nisam rekao da NE objavljuju nego u puno manjoj mjeri. Btw, CodePlex sa preko 20000 (dvadesettisuća) projekata! stvarno?

Da li je to najača stranica za .NET OSS ?

Evo ti zanimljiva priča .NET developera koji je počeo korisiti ruby.

4. IronPython, IronRuby, Iron... nije isto što i python, ruby, ... ne možeš ih koristiti jednako, a na module/gemove koje dolaze sa nativnim

ekstenzijama pisanim u C-u mozes zaboraviti osim ako ih ne prevedu ili ih sam prevedeš. Naravno, korištenje tih verzija jezika ima i svojih prednosti, nije to za baciti.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.2.2012 22:33 (drnde).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice