Vi zagovaratelji "notepada" programirate samo "Hello world" programčiće?
Kompleks Notepada
- poruka: 53
- |
- čitano: 8.208
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
A kako vu što koristite razne "Notepade" debagujete?
Inače, pominjanjem potrebe za stalnim proveravanjem si me podsetio na jednu pričicu. Nekoliko mojih drugara je više godina imalo firmu i baveći se programiranjem i veb-dizajnom zarađivalo više nego pristojan novac (uopšte za naše prilike, ne samo za srednjoškolce/studente). Trebalo je da pred sastanak sa jednim većim klijentom jedan od njih dovrši nešto što bi naredno jutro pokazali. Pojavljuju se oni sastanku (prethodno su se našli i taj što je trebalo da dovrši program ih je uverio da je sve gotovo), uključuju laptop, pokreću i... greška. Pokušavaju ponovo, opet ništa. Neće ni da se kompajlira! Drugar koji je to dovršavao kreće da pregleda kod i da menja nešto... "Čekaj, *******, jesi li ti to uopšte pokušao da kompajliraš kod kuće?" Zbunjeni odgovor: "Ne..." Uzgred, dotični sada radi u Microsoftu! (ne šalim se)
Mislim na Notepad, VI, Emacs.. bilo što.
Nije problem kucati kod, ali bilo što ozbiljnije ne možeš raditi bez IDE-a ako nisi bolesno pedantan i ponosni vlasnik OCD-a.
Bilo kakav ozbiljniji projekt sastoji se od desetaka i stotina fajlova za kod (ovisi o jeziku), resursa, a da ne govorim da je printf debugiranje odavno izašlo iz mode.
Ja u nuždi koristim VI na linuxu, ali izbjegavam raditi takve gluparije kod ozbiljnih projekata. Uvijek možeš dopisati desetak linija u bilo čemu, ali ozbiljan projekt je neizvediv bez IDE-a.
Edit: da ne govorim o refactoringu, verzioniranju, kolaborativnom radu, QA-u, testiranju itd... Reći da ozbiljno radiš u notepadu i samo prevodiš je smiješno. Ne znam nikoga dovoljno ludog da ručno piše make file za nešto iole ozbiljnije.

"bezbroj prozora koji ponekad samo smetaju"
Ključ rada u IDE-u je poznavati IDE.
VS mi se ne svida...
Mislim da jesam mnogo pedantan, ali ne smatram to bolešću... To što sam prefekcionist, ne znači da sam OCDovan.
Za projekte koji imaju puno fajlova volim koristiti ConTEXT, još samo kad bi se kako pomoću kakva plug-ina moglo dodati više različitih prevoditelja iz različitih programskih jezika, onda bih mogao za sve programirat u njemu, osim, naravno, GUI.
VI je nepraktičan za grafički OS, čak i onaj u GUI izvedbi...
Baš za refactoring - dotjerivanje i poboljšavanje koda mislim da je meni osobno lakše koristiti ConTEXT ili neki sličan editor (pr. Kate), sa svim otvorenim datotekama u sidebaru, naročito ako sam napisao nešto što trebam prevesti za više platformi, da ne moram otvarati različite IDE-ove, i da analogno unosim promene u različite module za različite OS-ove. Verzioniranje i kolaborativni rad je druga spika, ne bavim se profesionalnim razvojem, radim sam, "za svoju dušu", naravno i za druge, kad ispadne što koristno, ali ne pravim projekte kojima bih morao pomoću konfiguracijskih datoteka i drugih pomagala IDE-a omogućiti modularni dizajn za više developera... Debugging više volim odvojeno koristit kad je program već gotov ali ga treba ispravit, sad da li u IDE-u ili odvojeno, ovisi...
Ne mislim da je ozbiljan projekt nemoguć bez IDE-a; ne vjerujem da je Richard Stallman imao neki IDE kad je 1984. počeo pravit GNU, niti je Linus Torvalds imao neki prejak IDE kad je pravio Linux... Sve ovisi o vrsti projekta... Razvojno okruženje je pogodno za Web-razvoj ili grafičke desktop-aplikacije, i opet je spika u tome kakav IDE kome odgovara i koliko je konfigurabilan.
Da summiram, nisam "zagovornik" ni isključivosti IDE-a ni editora, nego smatram da je korištenje editora u mnogim situacijama praktičnije (ili barem meni lakše), naročito ako se baviš različitim platformama i prog. jezicima te sistemskim programiranjem i skriptiranjem, a rad u IDE-u često brži i djelotvorniji nego u Notepadu, ako je riječ o desktop-projektu za Windows ili Mac OS X, no sigurno nije nemoguć bez njega. Osobito mi je glupo da se za svaku vrstu SRC datoteke ima poseban defaultni Editor/IDE, umjesto jednoga koji dobro rukovodi svima, jer rijetko ću čak i za jedan programski jezik koristit samo jedan prevodilac.
"bezbroj prozora koji ponekad samo smetaju"
Ključ rada u IDE-u je poznavati IDE.
A kako vu što koristite razne "Notepade" debagujete?
Notepad2 definitivno.. Nije to nikakva muskost ili sl..
Neki su vec napisali prednosti pa ne zelim ponavljat.. Malo memorije, brzina <- pobjeđuje..
Kad recimo trebam editirat neki htm/l ili php otvarat ga dreamweaveru je besmisleno.. Dok otvori, trebas cekat, zauzme puno memorije, bespotrebno.. Osim toga nevolim generiranje koda kod takvih programa pa sve pisem rucno, u notepadu2, naravno. Tako i sto se tice programiranja.. core programiranje ftw :D
Sve sto se moze uredivat tekstualno radim u N2. Okruzenje isto, samo drugi kod.
Ovdje se vodi razprava oko preferiranja Editora ili IDE-a, i ja nisam apsolutni poklonik ni jedne ni druge strane, pa bih, zbog razloga poznatih mi iz moje prakse uveo novu spiku: Univerzalni i modularni IDE/Editor, čije bi funkcionalnosti više bile zasnovane na Editoru teksta i tekstualnom procesiranju, a ostali dijelovi koji se inače ugradjuju u razne IDE-ove (prevoditelji, vezivači, debuggeri, zbirke /libraries/...), bili dodani kao zasebni moduli i po potrebi razvrstavani u zasebne profile...
Ne znam postoji li neki projekat sličan ovome, ako ga ima, volio bih znati za njega... I ako je besplatan, skinuti ga... Ili da se jednoga dana bacim na pisanje nečega slična, sam ili sa skupinom entuzijasta... Any Opinion?
Sto se tice univerzalnog IDE-a, mislim da je Eclipse najdalje dospio po tome pitanju. Iako je po mom misljenju malo preduboko zaglibio u Javu (sto mu je bila originalna namjena), pa se i kod C++ programiranja tamo nalaze svakakve opcije po menijima koje tamo ne spadaju.
Ali budimo realni, univerzalne stvari jednostavno nevaljaju. Cim se ide u sirinu, kvaliteta jako opada (u odnosu na specijaliziranu stvar), bilo da je rijec o jeziku, IDE-u, daljinskom upravljacu ili bilo cemu drugome.
Vjerojatno misliš na kernel spominjući razvoj OS-a... e pa kernel je vrlo linearan i jednostavan za izradu po pitanju kompleksnosti radnog okruženja.
Što se tiče profesionalnog razvoja, mislim da bez IDE-a jednostavno ne ide. Eclipse je sjajan primjer koliko je IDE bitan.

Nisam mislio baš na univerzalne stvari tipa Eclipse, jer ipak nije dovoljno univerzalna (nisam ga ni koristio, ali znam kako izgleda)... Nešto slično tome je KDEvelop, no on je još dalje od toga principa, nije dobar dovoljno čak ni za C/C++, a da ga koristim za skriptiranje ili html/php/js etc, nema šanse... Više sam mislio na neki dobar modularni editor, čija je funkcionalnost više zasnovana na uredjivanju teksta, bez obveze dodavanja programerskih modula, ali s jakim mogućnostima za to...
Mora da se šališ? Notepad je super, a onda ni KDev nije dovoljan? LOL
Mora da se šališ? Notepad je super, a onda ni KDev nije dovoljan? LOL
Bilo kakav ozbiljniji projekt sastoji se od desetaka i stotina fajlova za kod (ovisi o jeziku), resursa
(...)
Za resurse PE exeova koristim uvijek Xn Resource Editor ili ResHacker za naknadno uredjivanje, ne pada mi na pamet da za svaki projekt koristim drugi ili onaj koji je uključen u IDE... Nisam još koristio niti jedan kompilaror ili linker koji proizvodi nekompatibilan PE format.
pa sta vi imate pentium 2-jku???? 64MB rama?
Ja isto ne volim velike IDE....
Ali koji je vama.........?
Nema autocomplete.... nema tooltipe (prikaz definicije funkcija)....
Pa notepad cak ni ne stavlja tabove poslje entera..... ako zelis uredan html kod, moras tabove stiskat ko ludjak
Nema nikakvo bojanje.... sva slova su siva.... i tab je ogroman, na 8 postavljen, i nemoze se mjenjat..... uzasno ruzno....
Cak niti ne prikazuje parove zagrada..... pa kako se vi snalazite u imalo vecim kodovima???
A sta ako dobijete neuredan kod za promjenu???
Jbt.... da koristite vim, nebi nis rekao.... vim ima nevjerojatno bojanje, i na njemu se daju stvari stvarno najbrze napisat....
Ozbiljan projekt (pod time ne mislim izradu web stranice sa guestbookom za susjeda obrtnika) bez ozbiljnog razvojnog okruženja je trčanje sa svezanim nogama: kolko-tolko ideš naprijed, ali sporo i svako malo se spotakneš. Nije problem napraviti php skriptu koja prikazuje sadržaj jedne tabele, no volio bih vidjeti "notepadovce" kad imaš ozbiljan program koji ti prikazuje join od 10-ak ili 15-ak tabela. Mislim da je suvišno debatirati o potrebi IDE-a u takvim slučajevima. Što se pak tiče alata, činjenica je da bi mogli biti brži i manje glomazni. VS i Eclipse su dobra razvojna okruženja, ali da su brži i manje glomazni nebi škodilo. U takvim situacijama svakako dobro dođe neki tekst editor, no MS Notepad je stvarno editor od kojeg mi se povraća kad ga vidim. Nema nikakve funcionalnosti, a performanse sa većim datotekama su očajne (replace na datoteci od par 100 KB i traje unedogled).
U notepadu se vide pravi programeri. Iskusan developer web aplikacija mi je preporučio da počmem programirati u notepadu jer se u njemu najbolje uči. Tj. on ti ne nudi ništa, sve što imaš je tvoje znanje.
U notepadu se vide pravi programeri. Iskusan developer web aplikacija mi je preporučio da počmem programirati u notepadu jer se u njemu najbolje uči. Tj. on ti ne nudi ništa, sve što imaš je tvoje znanje.