Kompleks Notepada

poruka: 53
|
čitano: 8.214
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Kompleks Notepada

Zašto brojni programeri imaju kompleks Notepada i tvrde da sve rade u njemu ili stvarno rade? Jeli to neki test muškosti kod programera kao što su pripadnici nekih plemena odlazili u šumu samo s nožem uloviti vepra ili neku drugu divlju zvijer? Jeli stvar u mazohizmu? Dokazivanju? Zašto je sramota reći "koristim IDE"? Ok, činjenica je da su razvojna okruženja sve glomaznija i sve gladnija, ali definitivno olakšavaju rad. Ako znaš programirati onda to znaš i u Visual Studiu i u Eclipse i u svakom drugom alatu. Osobno mislim da se mnogi samo prave važni pričama o Notepadu...

A ako su već takvi frajeri zašto ne koriste VI? On bar ima naprednih osobina.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Kompleks Notepada
southy kaže...

Zašto brojni programeri imaju kompleks Notepada i tvrde da sve rade u njemu ili stvarno rade? Jeli to neki test muškosti kod programera kao što su pripadnici nekih plemena odlazili u šumu samo s nožem uloviti vepra ili neku drugu divlju zvijer? Jeli stvar u mazohizmu? Dokazivanju? Zašto je sramota reći "koristim IDE"? Ok, činjenica je da su razvojna okruženja sve glomaznija i sve gladnija, ali definitivno olakšavaju rad. Ako znaš programirati onda to znaš i u Visual Studiu i u Eclipse i u svakom drugom alatu. Osobno mislim da se mnogi samo prave važni pričama o Notepadu...

A ako su već takvi frajeri zašto ne koriste VI? On bar ima naprednih osobina.

Zato što to izgleda cool. Kao da to nije očito.
17 godina
neaktivan

I hodanje po žeravici izgleda cool, ali jedino što donosi su opekline...

There's no business like showbusiness
17 godina
neaktivan
Kompleks Notepada

Notepad se koristi jer je prebolesno jednostavan, brzo se učitava, po defaultu ima monospace font i jednostavno ti ne treba ništa kompliciranije i složenije (jedino ako oćeš ukrašavati text).

Rambo is watching you!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
i_rambo_plache kaže...

Notepad se koristi jer je prebolesno jednostavan, brzo se učitava, po defaultu ima monospace font i jednostavno ti ne treba ništa kompliciranije i složenije (jedino ako oćeš ukrašavati text).

Notepad vulgaris je jedna softverska grozota (tek je s verzijom za Windowse XP dobio tipkovnicke kratice!). Al mislim da kad ljudi kazu da rade u Notepadu, da zapravo misle na bilo koji editor slican Notepadu koji ima barem bojanje sintakse i eventualno slobodno kretanje po dokumentu. A oni koji zaista programiraju u obicnom Windowsovom Notepadu... Ne znam sto bih za njih rekao... Osim da imaju nekakvih osobnih problema... Smijeh
17 godina
neaktivan
Kompleks Notepada

Hmm.. nisam nikada o tome razmisljao..

Ja sam jednostavno navikao raditi u njemu, premda ponekad upalim Notepad++.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kompleks Notepada

ja sam samo kad sam HTML radio nesto malo radio u notepadu...

ali kul je to alat

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Kompleks Notepada

M$-ov Notepad je teško smeće od editora. Koje ono ima ogranićenje notepad po defaultu ? http://support.microsoft.com/kb/59578 Smijeh Još bi bio ok kad bi bio kao Notepad2. mbaksa je dobro to objasnio. Mislim čemu takav relikt prošlosti uopće ostaviti u Windowsima 95 na dalje. Mogli su ga mergati sa Worpadom. ed je prema M$ notepadu zakon, a vi je zvijer prema M$ notepadu. Namigiva Emacs je religija Smijeh

Fora je u tome da kada radiš nešto u notepadu, imaš potpunu kontrolu nad kodom. IDEovi vole stavljati neke svoje finese u kod. Ali u današnje vrijeme je teško sve štrikati u tekst editoru.

Notepad++, PSPad i Notepad2 za Window$.

Kate, KWrite, SciTE, gedit za GNU/Linux.

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.5.2008 23:37 (the_tux).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
nisam programer iako kuzim manje vise sve jezike. uglavnom prepravljam programe i prilagodavam, sam neznam dal sam kad kaj napisal. sve kaj radim radim u geditu i nano-u. zelim nauciti vi. i budem, kad budem veliki.
17 godina
neaktivan
the_tux kaže...

Fora je u tome da kada radiš nešto u notepadu, imaš potpunu kontrolu nad kodom. IDEovi vole stavljati neke svoje finese u kod. Ali u današnje vrijeme je teško sve štrikati u tekst editoru.

Notepad++, PSPad i Notepad2 za Window$.

Kate, KWrite, SciTE, gedit za GNU/Linux.

Ja pišem u VS-u i nikada mi IDE nije stavio nešto svoje ako mu ja to nisam rekao... wtf?
Notepad, pa čak i pravi, koristi se isključivo kada nešto brzo moraš urediti jer se 1 - brzo starta, 2 - brzo reagira.
Od ozbiljnih programera, nitko zaista ne radi u Notepadu kao što nitko na forumima zaista nema penis od 25cm. Cool

If it's sent by ship then it's a cargo, if it's sent by road then it's a shipment.
17 godina
naxeem kaže...
Notepad, pa čak i pravi, koristi se isključivo kada nešto brzo moraš urediti jer se 1 - brzo starta, 2 - brzo reagira.

Tako je. Npr. za brzo editiranje kratkih skripti ili konfiguracijskih fajlova.
17 godina
the_tux kaže...

M$-ov Notepad je teško smeće od editora. Koje ono ima ogranićenje notepad po defaultu ? http://support.microsoft.com/kb/59578 Smijeh Još bi bio ok kad bi bio kao Notepad2. mbaksa je dobro to objasnio. Mislim čemu takav relikt prošlosti uopće ostaviti u Windowsima 95 na dalje. Mogli su ga mergati sa Worpadom.  

Notepad na WinXP/Visti nema ogranicenje od 64k. Jedna velika prednost notepada nad wordpadom je sto ne prenosi formatiranje teksta. Ako napravis copy/paste teksta zute boje sa nekim lijevim fontom i linkom sa web stranice, dobit ces cisti tekst u notepadu bez dodatnog smeca.
17 godina
moderator
SupremeCommander kaže...
Jedna velika prednost notepada nad wordpadom je sto ne prenosi formatiranje teksta. Ako napravis copy/paste teksta zute boje sa nekim lijevim fontom i linkom sa web stranice, dobit ces cisti tekst u notepadu bez dodatnog smeca.
Dobro da si to spomenuo - cesto ga koristim bas za tu namjenu, uz tu i tamo kakvo sitno editiranje teksta ili izvodnog koda. Al da mu je to jedina prednost - budimo realni, pokrece se brze od Wordpada, zauzima manje mjesta na ekranu i zauzima manje memorije. Osobno Wordpad nikad za nista nisam koristio - ako se ne varam, ako nemas instaliran i MS Office, Wordpad ne moze otvoriti Wordove .DOC dokumente, sto ga cini prakticki beskorisnim, za razliku od recimo OpenOfficea.
17 godina
neaktivan

Southfly:

Ne znam koji su to brojni. U nekim situacijama je OK Notepad, ako treba nešto skriptirat ili na brzinu napisat.

Poželjno neki nabrijaniji, tipa Notpad++ ...

Recimo, meni za ASP (mada više posluži DW ili Expression Web), VBS pa i neki SQL ako baš mora...

A ostalo su tu Visual Studio i SQL Management Studio ili Query Analizer...

Svakome svoje...

17 godina

kao što nitko na forumima zaista nema penis od 25cm - govori u svoje ime kolega.... Cool

17 godina
neaktivan

VI udara u dupe

17 godina
neaktivan
Kompleks Notepada

Još dvije dobre stvari kod Notepada:

1. Velike, stvarno velike textove otvara puuuno brže nego ostali text editori

2. Ima "word wrap" što je jaako korisno

Rambo is watching you!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...

ako ih uspije otvoriti
17 godina
moderator
i_rambo_plache kaže...

Word-wrap je jako lose napravljen - cesto mi kod kopi&pejstanja u browser bezveze razlomi retke teksta, odnosno tekst je pejstan kao da si na kraju svakog reda stisnuo jedan ili dva Entera - tako da postoje slucajevi kad prije kopi-pejstanja moram iskljuciti Word-wrap.

17 godina
neaktivan
Kompleks Notepada

Word-wrap i status bar se međusobno isključuju što je bezveze. Word-wrap radi loše isto kao i ostatak editora.

Što se tiče brzine, mnogi text editori koji imaju mnogo više funkcionalnosti su brži. Ali, vezano uz brzinu: Replace na većim datotekama radi sporo ko da ih rukom mijenja. A da ne spominjem tipkovničke kratice za Find/Replace...

Notepad je stvarno program na razini Win95, obična smijurija!

There's no business like showbusiness
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kompleks Notepada

ja sam i dalje beginer ali i ja koristim notepad za pisanje/editiranje php skripti......

neki sam se dan natez0 sa frendom oko toga i on mi se smijao jer navodno notepad je kakti za siromašne iliti ne znalice..... ali jednostavno

nemogu napisat 2 reda coda u dreamwearu.... hahaha možda nostalgija hahaha joj

eeehhheem...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
southy kaže...

I hodanje po žeravici izgleda cool, ali jedino što donosi su opekline...

Ne donosi. Probaj i uvjeri se.

A što se tiče notepada - to je najobičnije neznanje onih koji inzistiraju na njemu. Strah od prihvaćanja novih stvari, ništa više - ništa manje. Baš me zanima tko tu ide pisat windows/WCF/any SOA servis u notepadu..tko to tu slaže batcheve za kompajliranje i svn commitanje i update, tko u notepadu piše install procedure ili bilo što kompliciranije od vježbe.
Ako pričate od web skriptama, onda nemojte pričat o programiranju.

17 godina
neaktivan
southy kaže...

Word-wrap i status bar se međusobno isključuju što je bezveze. Word-wrap radi loše isto kao i ostatak editora.

Što se tiče brzine, mnogi text editori koji imaju mnogo više funkcionalnosti su brži. Ali, vezano uz brzinu: Replace na većim datotekama radi sporo ko da ih rukom mijenja. A da ne spominjem tipkovničke kratice za Find/Replace...

Notepad je stvarno program na razini Win95, obična smijurija!

Notepad nije ni napravljen za neke komplicirane radnje. Zato se i zove Notepad (pisaći blok). Ako hoćeš farbati slova, izvoditi neke kerefeke i ostala sranja, imaš Office, OpenOffice, čak i Wordpad i sl. programe.

Opet kažem, Notepad je najbrži program za otvaranje "sirovog" texta. Usporedi kolko ti treba da prekopiraš text od nekud u Notepad, i da prekopiraš text u npr. Word pa ćeš vidjet razliku. I Notepad je program na razini Win95, ali šta će ti bolje?

Sad pokušavaš ljude uvjerit kako je notepad sranje, kako ga niko ne bi trebao koristit, da ima boljih programa... Svako koristi ono što mu najviše paše, meni je notepad uz Word najbolji text editor koji postoji, ako tebi ne paše nemoj ga koristit!

Rambo is watching you!
17 godina
neaktivan
Kompleks Notepada

Kolika rasprava oko nećega što nitko zapravo ne koristi, osim u ovakvim situacijama, da se ispadne "mačak". Inaće, za one koji ne znaju, Notepad i Notepad++ ili Notedpad2 nemaju ama baš nikakve veze. Ja koristim PSPad i gedit kad baš moram, al neću se pravit da uživam u tome. To je samo zato što je u nekim trenutcima lakše podnijet njihove mane, nego skidanje normalnog IDEa. A i nisu tako loši ako se radi s jednim fileom (što je krivo, al što češ, život natjero). Notepad ne boja sintaksu, wordwrap radi krivo, nemoguće se snać na većoj datoteci, sam find je užasno primitivan ... tisuće sitnih stvari koje rad s njim čine flagelacijom. Al kao utjehu sretnim korisnicima, flagelanti su uvijek izazivali određeno divljenje kod puka Šutim

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.5.2008 12:50 (Cika Jova Zmaj).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kompleks Notepada

Notepad je dobar samo ako hoces nesto na brzinu editirati, a nemas nista drugo pri ruci. Ili ako se hoces pokazati pred kolegicama. Samo, za ove poslove od Notepada je daleko bolji proslavljani EdLin, i ja ga toplo preporucam. Evo samo nekih razloga za to:

-  100% je backward kompatibilan

-  ima mali footprint

-  jednostavnost upotrebe

-  ima rudimentarne graficke mogucnosti (tj asterisk)

-  itd...

sto ga u nekim situacijama cini nadmocnim prema konkurenciji. Za pokretanje EdLina dovoljno je u Command Promptu otipkati: "EdLind Filename.ext" (bez znakova navoda), i voila, vec ste usli u edit mode. Jednom kada svladate osnove, mozete preci na naprednije alatke, kao sto je Edit.exe, no za osnovne operacije sasvim je dovoljan i EdLin (linijski editor)

Trivia:

Po Usenetu kruzi prica da je A. Clinick sve svoje skripte napisao koristeci EdLin. Istina ili ne? Odlucite sami...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kompleks Notepada

Notepad koristim kada trebam nešto zabilježiti ili copy-paste-at (za ostalo mi je neupotrebljiv). Gedit u Linuxu je nešto najbolje još od izuma kotača Belji se. Kada pišem neki kod ionako radim u nekom IDE-u (VS 2005),odnosno monodevelop i nemam namjeru skakati sa konja na magarca. Kompleks je čisto zbog pre*eravanja.

Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.6.2008 14:10 (PROTECTOR).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
PROTECTOR kaže...

Notepad koristim kada trebam nešto zabilježiti ili copy-paste-at (za ostalo mi je neupotrebljiv).

Takodjer...
You cannot change your fate, no man can...
17 godina
neaktivan
Kompleks Notepada

Notepad od Windowsa ne koristim nikad i ni za što jer je posve beskoristan. Za programiranje uglavnom koristim Notepad2 i Notepad++, a dobar mi je i ConTEXT, što se tiče Windowsa. U KDE X-shellu Linuxa Kate i KWrite su zakon. Volio bih pronaći neki plug-in, ako postoji za Notepad++, s kojim se mogu dodati različiti kompilatori (s opcijama i putanjama), onda nikad ne bih palio niti jedan IDE osim d&d RAD-ove... Možda uskoro napišem nešto slično tome...

Zašto koristim Notepad2 umjesto IDE-a? Zbog kompleksa? Glupost. Često su IDE-ovi ili prekomplicirani i preglomazni ili s druge strane prejednostavni i bez osnovnih mogućnosti (označivanje redaka, recimo). Onda, kad programiram u različitim programskim jezicima i IDE-ima, svaki od njih ima svoju spiku, i trebam li se ja navikavati na mušice svakoga od njih? Da ne govorim o brzini otvaranja plain-txt datoteke s editorom za razliku od IDE-a koji mora pokrenuti sve module...

Na svojem računalu stavio sam sve moguće SRC datoteke (c, cpp, h, hpp, pas, pp, pl, php, sql, js, sh itd.) da se otvaraju s jednim jednistvenim editorom po defaultu (Notepad2), na taj način uvijek imam jednistven osjećaj i dojam koju god vrstu koda otvorim, i tako se bolje mogu usredotočiti na sam kod a ne na osobine označivanja koje ima neki IDE... Volim to što Notepad2 ima sintax-highlit ta sve vrste skripti i prema jedinstvenim kriterijima (recimo, ključne riječi jedna boja, komentari druga, zagrade treća itd...).

Pisanje koda u TXT-editoru nije kompleks nego praktičnost. Pisanje koda u Notepadu je mazohizam, pored toliko puno boljih drugih uredjivača. Uredjivanje već gotova koda u Notepadu je gotovo nemoguće, ne samo nepraktično, jer ne prepoznaje krajeve redaka ako nisu CR/LF... Dakle, ako sam napisao nešto s Unix formatiranjem EOLN, u Notepadu to ne sliči ni na što...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kompleks Notepada

Često je bolje rješenje Uredjivač teksta + make.bat, nego IDE...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Vi zagovaratelji "notepada" programirate samo "Hello world" programčiće?

If it's sent by ship then it's a cargo, if it's sent by road then it's a shipment.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice